Svakako se ne bih previše stresirao tim povodom. Ako slučajno zakasne sa izdavanjem računa, moraju dati i kasniji datum dospeća. To jest, ne može se desiti da recimo 25. izdaju račun, a da na njemu stoji da je 20. rok za plaćanje uz dodatni popust i slično. Ako ga nema na portalu, to znači da nije izdat, pa ni odlazak na neki šalter ne bi pomogao.
Glavno pitanje tu je šta se tačno desilo sa tim brojilom. Nije očitano? Ako je to slučaj, stvarno umeju da oduže izdavanje, budući da su sami sebi produžili rok za čitanje do 15. u mesecu. To se i meni desilo upravo ovog meseca. Imam dva brojila, kućno sam prijavio (samoočitavanje) odmah 1. februara i račun je izdat 8. februara. Kontam da su čekali da prođe period prijava, iako prvih meseci to nisu radili. Seosko, nažalost, po prvi put nisam bio u prilici da prijavim, tako da mi je tek juče (17. februar) stigao račun sa statusom da je brojilo neočitano. I tu kontam da su čekali da prođe njihov rok za očitaju, što i ima smisla, kao da nije okej da se brojilo unapred proglasi neočitanim.
Opština, inače, nije dovoljan parametar, ima raznih specifičnosti, a evo baš jedne meni poznate beogradske. Konkretno za Stari grad znam da u jednoj zgradi redovno očitavaju (baš pravo očitavanje, dolazi neko, ništa paušalno), dok u drugoj koja je fizički vrlo blizu nema očitavanja, prosto niko ne dolazi.