Šta je novo?

Crimson Desert

Igra lepo izgleda ali što se mene tiče ima jednu manu, a to je što 99% zahteva mnogo brze prste...ja kao mator čovek to nemam...
Katastrofa... ovo kao da je pravljeno za pijaniste Beogradske filharmonije.
Sto se mene tice... C.D. ne postoji.
Ghost of Tsushima i Doom su slow-motion combat za ovu detinjariju...

Nasminkana je igra, razmisljao sam o preorderu, ali ipak odustao. Cekam da vidim kakva je u realnosti, pa da se lovi na nekom prvom popustu.
Kad sam cuo da su Black Desert developeri, iz nekog razloga me to nije bas odusevilo, ali videcemo.

Impresivno izgleda zbog samog broja mehanika koje igra ima kao i combat. Biće u najmanju ruku jedna solidna akciona avantura. Pitanje je kakav je pacing, istraživanje i progres karaktera. Kakav je kvalitet glavnih i side questova. Kako je odrađen level scaling i balans težine u open worldu.

Istočno evropski i azijski blok vade trenutno AAA gaming. RE9 i Crimson je jedino što me interesuje u prvoj polivini 2026.

Da li slučajno ima coop mod ili je isključivo single player?

Nazalost samo single, sto je totalni promasaj, pogotovo sto ima 3 lika sa kojima moze da se igra i vec im je igra u sustini bila za mmo...3p co-op bi joj legao kao budali samar.

Nesto mi ovaj predivni svet deluje prazno... ili me razmazio RDR2 sa zecevima, zmijama, misevima, veprovima, kojotima... i milion vrsta ptica... od kojih neke love glodare a druge slecu na mrtve zivotinje.
Mislim da bi mogao igrati C.D. godinu dana a da mi se konj ne uplasi zmije...

Tokom developmenta su shvatili da je bolje da naprave single player iskustvo. E sad nije to kao da je od skoro, na pola razvoja odlučeno da bude SP.
Od same najave iz 2019. drže kontinuitet prezentacije igre i ovo je SP akciona avantura u pitanju:

Dakle nije Akcioni RPG, već hack & slash naslov u open worldu. Ima RPG elemenata ali nije RPG. Priča je postavljena i nema C&C momenata, gdje se prave odluke kao u Witcher 3. Glavna premisa je combat, praćen istraživanjem OW za pronalaženje bolje opreme, resursa za upgrejdovanje/craftovanje i poena za skillove. Pored main i side kvestova postojaće side aktivnosti kao nekakav filler.

Bitno je da odrade dobro pacing i progresiju karaktera. Recimo prvih 15 sati da se koristi normalan mount i kretanje. Nakon toga se otključava ona glajding opcija, pa swing kuka i sve to ispraćeno sa upgrejdima za combat. Da tokom playthrougha od 100h, iskustvo bude raznovrsno i da se razbije repetetivnost. Potvrdili su da je zmaj i mech mount end game, tako da vjerujem da su razmišljali o svemu ovome.

Na gamescomu igru su pokretali sa 4080 u nativnoj rezoluciji, ne znam sada da li je 1440p ili 4k. Koriste in-house engine što je za svaku pohvalu. UE5 nikada ne bi mogao da isprati ovu vrstu igre. Stalker 2 je pravi primjer koliko je engine smeće za open world.

Na gamescomu igru su pokretali sa 4080 u nativnoj rezoluciji, ne znam sada da li je 1440p ili 4k. Koriste in-house engine što je za svaku pohvalu. UE5 nikada ne bi mogao da isprati ovu vrstu igre. Stalker 2 je pravi primjer koliko je engine smeće za open world.

Nije ti to baš merodavan primer. Stalker 2 je igra koja je započeta u UE4 verziji motora, a onda prebačena u UE5 i bukvalno sklepana. Da li je UE5 dorastao ovakvom zadatku tek ostaje da se vidi, a za to će biti prilike kada bude izašao Witcher 4. Sve ovo što je izašlo do sada a da ima etiketu UE5, su zapravo igre koje su koristile rane verzije nedovršenog motora. Pri tom su developeri mešali babe i žabe, tj. koristili se malo starijim metodama rada, a malo novom tehnologijom, što je nešto što je bilo izričito podvučeno žutim od starta da ne bi trebalo raditi. Epilog svega toga je rezultat kakav smo dobili - igre koje izgledaju lepo ali seckaju, štucaju i hramlju.

Što se ove igre tiče, pah... trejler je efektan, ima tu dosta napredne tehnologije i zaista igra deluje impresivno, ali ja lično moram da priznam da imam problem sa igrama koje furaju ovakvu borbenu mehaniku i konkretno baš ovakav idejni koncept. Pre svega ne dopada mi se uopšte izvođenje zbog distancirane kamere usled čega su likovi praktično sitni, a da budem iskren ni ovakve animacije. Previše je tih spot light poteza za zadrškom koji narušavaju dance tj. fluidnost. Nekako me sve ovo podseća na čitavu plejadu azijatskih akcionih igara iz trećeg lica, sa dosta nekakvaog blesavog skakutanja i nekim svemirskim punching serijama iz vazduha. Pri tom koliko vidim iz ovih trejelera, dok ti jednog puniš ostali se šetkaju okolo, gledaju i čekaju svoj red! 👎🙄

Ali da, stoji da je igra lepo urađena i ako je zaista akcioni hack & slash sa akcentom na borbenu mehaniku, sigurno ću joj dati šansu. Od Blade of Darkness-a koji je izbačen još deleeeeke 2001. nisam video da je neko napravio kršten hack & slash u open world okruženju. Što se tiče borbene mehanike kod već to pominjem, izdvojio bih jedino For Honor kao akcioni naslov vredan pomena sa unapređenim elementima ovog tipa, lažnjacima i tome sl. Premda se ni ova igra praktično ne računa, pošto je to kompetativni multiplayer arena fazon a ne single player smešten u open world okruženje, što naravno nije isto...

Nije ti to baš merodavan primer. Stalker 2 je igra koja je započeta u UE4 verziji motora, a onda prebačena u UE5 i bukvalno sklepana. Da li je UE5 dorastao ovakvom zadatku tek ostaje da se vidi, a za to će biti prilike kada bude izašao Witcher 4. Sve ovo što je izašlo do sada a da ima etiketu UE5, su zapravo igre koje su koristile rane verzije nedovršenog motora. Pri tom su developeri mešali babe i žabe, tj. koristili se malo starijim metodama rada, a malo novom tehnologijom, što je nešto što je bilo izričito podvučeno žutim od starta da ne bi trebalo raditi. Epilog svega toga je rezultat kakav smo dobili - igre koje izgledaju lepo ali seckaju, štucaju i hramlju.
Ovo do sada što smo vidjeli od UE5 nije za pohvalu. Traversal stutter, blurovan render, lumen koji ima tonu ghostinga. Vidjećemo kako će to izgledati u W4. Ova igra da je rađena u unrealu, sigurno bi je odložili za 2027. 😂

Tokom developmenta su shvatili da je bolje da naprave single player iskustvo. E sad nije to kao da je od skoro, na pola razvoja odlučeno da bude SP.
Od same najave iz 2019. drže kontinuitet prezentacije igre i ovo je SP akciona avantura u pitanju:

Dakle nije Akcioni RPG, već hack & slash naslov u open worldu. Ima RPG elemenata ali nije RPG. Priča je postavljena i nema C&C momenata, gdje se prave odluke kao u Witcher 3. Glavna premisa je combat, praćen istraživanjem OW za pronalaženje bolje opreme, resursa za upgrejdovanje/craftovanje i poena za skillove. Pored main i side kvestova postojaće side aktivnosti kao nekakav filler.

Bitno je da odrade dobro pacing i progresiju karaktera. Recimo prvih 15 sati da se koristi normalan mount i kretanje. Nakon toga se otključava ona glajding opcija, pa swing kuka i sve to ispraćeno sa upgrejdima za combat. Da tokom playthrougha od 100h, iskustvo bude raznovrsno i da se razbije repetetivnost. Potvrdili su da je zmaj i mech mount end game, tako da vjerujem da su razmišljali o svemu ovome.

Ne bi se bas slozio, recimo u tom reveal traileru koriste hair strand sistem na svim likovima, kako za odjecu (fur) tako i za kosu, sto nije slucaj u ovim zadnjim trailerima, gdje je pao tezi downgrade sto se tog detalja tice.

Isto tako, 99% ovakvih igara uvijek ima neke after-efekte u combatu: letece orbove, bodove, svjetlucanja i razne vizualne gluposti. Pri svakom udarcu iskace hrpa nepotrebnih efekata koji samo odvlace paznju i kvare osjecaj borbe, ako me razumijes.

Dok je, recimo, u igri poput Ghost of Tsushima, to odradjeno puno suptilnije, cisce i prirodnije, pa combat djeluje fluidno, realisticnije i puno ugodnije za igranje. To je po meni jedna od rijetkih koja je uspjela u tom.

Ne bi se bas slozio, recimo u tom reveal traileru koriste hair strand sistem na svim likovima, kako za odjecu (fur) tako i za kosu, sto nije slucaj u ovim zadnjim trailerima, gdje je pao tezi downgrade sto se tog detalja tice.

Isto tako, 99% ovakvih igara uvijek ima neke after-efekte u combatu: letece orbove, bodove, svjetlucanja i razne vizualne gluposti. Pri svakom udarcu iskace hrpa nepotrebnih efekata koji samo odvlace paznju i kvare osjecaj borbe, ako me razumijes.

Dok je, recimo, u igri poput Ghost of Tsushima, to odradjeno puno suptilnije, cisce i prirodnije, pa combat djeluje fluidno, realisticnije i puno ugodnije za igranje. To je po meni jedna od rijetkih koja je uspjela u tom.
Pa sad ne znam da li je došlo do nekakvog ozbiljnijeg downgrejda ali koristiće igra njihov hair i cloth physics tech:

Za partikle su potvrdili da ima opcija da se isključe. Djeluje stvarno na momente hatično i nepregledno borba zbog njih.

Šteta da ima coop bila bi prava stvar ovako možda da se proba kada bude na popustu...

Znam da ima ljudi koji ovo ne vole, ali meni je MUST HAVE. Totalna imerzija, nalik na RDR2 samo još obimnija.

Znam da ima ljudi koji ovo ne vole, ali meni je MUST HAVE. Totalna imerzija, nalik na RDR2 samo još obimnija.

Jos da dozivimo modove za drugaciji combat ( Blade of Darkness, Skyrim, Fate keeper...)
Naprave masterpiece world - onda ti ubace combat za azijske srednjoskolce...
Svaka im cast za remek delo - ali me najvise zanima koliko ce biti file-format&structure... "modding friendly".
Svi pominju RDR2... a njega vec 3 godine "na infuziji" odrzava modding-community na Nexus-u.
Bez toga ce biti "svaka cast"... ali presao za 14 dana... pa idemo dalje.

Meni za RDR2 najveća zamerka,veliki svet, a nemaš šta u njemu da radiš.

Pratiš taj glavni quest i to je to.A da se oteliš za skupit neke novce za bolju pušku.

Malko se bojim da će postati repetativan,čak dosadan na momente ovije Desert.

Stime šta ga rade isti ljudi,na početku je bio vauuu al posle splasne sve,govorim za Black Desert

Na momnente ja bio čak preterani grind da biš dobio attack +1

Za MMORPG je to normalna stvar, ipak se to igra bez kraja, ovo nece biti takvo, qli kao.i i svakom velikom.open world, mora biti nekih ponavljajucih i dosadnih stvari.

1771286692784.jpeg
eto, ako neko planira da kupi grafiku i igru, nek kupi samo grafiku, uz masu modela i proizvodjaca dele sad tu igru kao poklon

Pratiš taj glavni quest i to je to.A da se oteliš za skupit neke novce za bolju pušku.

Malko se bojim da će postati repetativan,čak dosadan na momente ovije Desert.

Stime šta ga rade isti ljudi,na početku je bio vauuu al posle splasne sve,govorim za Black Desert

Na momnente ja bio čak preterani grind da biš dobio attack +1
Nemas sta da radis?
Me zezas?
Si probao lov na divljac - medvede, vukove, aligatore? Pecanje? Lokalne bauntije (sa postera posti), lovove na skrivena blaga, resavanja ubistava i misterija?
Tebi treba igra samo da ima main quest i side questove isto onako poslagane po spisku jer ne dao bog da odes malo i istražujes onaj predivan svet.

uu pa ovo nije dobro, ne pamtim da je dobra igra isla u paketu sa grafickom, sa obe strane...
To nema nikakve veze. Imaju jako partnerstvo sa AMDom još odavno. Ovo je sasvim logičan potez da poguraju prodaju hardvera. Black Myth je isto imao bundle opciju:
Screenshot_1.png

Au, izgleda da ti to nisi igrao uopšte... I ako jesi, onda nisi kako treba... Ima TOLIKO stvari da se radi da u nekima i dan danas uživam više nego u samim zadacima.
Veliki svet ne znači ama baš ništa, ako nije popunjen kako treba, a najbolji primer je Starfield. Na desetine planeta na koje možeš da sletiš, a samo na 7-8 imaš šta da radiš. Bar je tako bilo u početku.

A što se Crimson Desert tiče, sudeći po trejlerima, biće ovde dosta toga da se radi u naseljenim mestima, ali ne verujem da će čitav svet biti baš pretrpan kojekakvim zanimacijama.

Po meni te fore da se skupljanjem nekim stvari ili odrađivanjem gomile sličnih akcija na različitim mestima na velikoj mapi je jeftina fora da se produži dužina igre.
Najviše to forsira Ubisoft u Assassins Creed igram kad se setim AC4: Black Flag pa usidri brod kod ostrvceta u ćošku mape, penji se po nekim granam i uzimi shard a u AC:Valhalla isto samo drugačiji tip i više.

A ni RDR2 nije ništa bolji. Tamo je to bilo samo drugačije prezentovano, skupljaš kartice i kutije cigareta, fosile, NPC-ija koji fotografiše, loviš unikatne životinje.
A posebno me nervirali oni zadaci gde progresivno moraš da nađeš i uloviš određenu životinju i da ispadne perfektni ulov/krzno.

Da se razumemo i u Witcher 3 i Skyrim ima takvih stvari samo ne toliko. Ok mi je uništiti 20 monster nestova u nekom ograničenom manjem delu velike mape a već je previše 200 njih raštrkanih po celoj mapi.
Takođe skupljanje resursa ili stvari koje nisu unikatne da bi se nešto unikatno napravilo da se nešto dobije ili otključa je mi je OK, ali jurnjava skupiti sve da bi se stiglo do 100% completionist je postala glupa fora posebno kad nema izazov da se to postigne za razliku npr. ubiti 5 unitakni monstera koje ne znaš gde su).

Da me neko ne shvati daleko da je RDR2 loša igra ili ostale koje sam spomenuo, samo neki razvojni studiji preteraju sa takvim mehanikama.
Tako da ne sumnjam da i u ovoj igri neće biti toga, ne mora svet da bude perfektno popunjem resursima raznih vrsta i na svakih 30 sekundi da ima šta da se radi ili nešto da se dešava, jer recimo tako su mislili da je pametno u Oblivionu napraviti 250 istih tamnica i staviti svaku na 10m od druge.

To su sve opcione mehanike za sakupljace trofeja. Nisam ljubitelj ali mi nesto ni ne smeta preterano. Ako ce malom ivici dati povoda da igru igra duze ili mozda usavrsi svoju tehniku lova, samo napred. Bar igru nisu sveli na inventory management, gde moram isto vremena da provedem sortirajuci beskorisne iteme i zapravo igrajuci se.
Kao sve one noderne Survival role play, i extraction shootere.

Niste vi za RPG igre onda...oduvek je jedna od glavnih stvari u RPG-ovima bila razvrstavanje inventara, pojacavanje opreme, craft-ovanje, prodavanje i unistavanje gluposti i slicne stvari koje cine dobar RPG.
Dobar i veliki RPG i treba da ima brdo stvari i gluposti za pokupiti, a Crimson nema sile da ce da ima prost inventar, s obzirom sta sve igra sadrzi.
Iskreno, vise je bitno da odrade dobar inventar sistem i razvrstavanje itema.
Tu je RDR2 tezak fail, bas nakaradan inventar usiljen konzolama. Ali opet, tamo ni nema bas toliko stvari, inventar je vise tu da prosire mogucnosti igre, nego core element iste.

Ako hocete samo da sibate i peglate, tu su akcione igre poput God Of War, Devil May Cry, Darksiders i slicne.

Evo ga ovaj, iz krajnosti u krajnost...
Koja je poenta RPG-a kad ni ne igras igru nego redjas iteme po 2 sata koje u 90% slucajeva i neces koristiti, ili ce levelovanjem brzo postati irelevantne? A cak i da ih koristis, imaju isti ili slican efekat i svrhu kao neki drugi item koji jos manje prostora zauzima ili je jos laksi za nosenje.

Meni je zbog slicne stvari ogadjen stelaris, igra koja je prakticno beskonacna po svojim mogucnostima. Tamo ne postoji inventar ali se kroz more opcija stalno ide preko tabela, odnosno "spread sheetova" koje i cine jedan X4. Ali kad krenes da gledas kroz tu prizmu, ti se ne igras nego samo nesto vagas, otvaras, zatvaras , uporedjujes... a to onda nije ona sustina zbog koje si izabrao da igras tu igru, a koja bi trebala da bude pomeranje jedinica tj svemirskih brodova i flota po mapi, njihovo dizajniranje, razvoj tehnologija, trgovina, kolonizacije...

Zbog slicne stvari sam batalio i Arc. Sakupljas i boris se za onaj krs i ultimativni cilj je da pravis ona precenjena oruzja od retkih delova koja mozes da izgubis na samom spawnu igre, jer eto ima svakakvih igraca tamo. Da se razumemo, tehnicke stvari su uradjene odlicno, narocito zvuk, ali oruzja su sva namerno napravljena da budu ****** jer devovi tacno nisu zamislili da igra bude survivial shooter od pocetka vec 4 player coop kao L4D, tako da je balans od pocetka verovatno za oruzja osmisljen da bude PVE, ne PVP i to se tako oseca, cak i posle svih ovih patcheva. Mislim, ser*m se u igru u kojoj treba 3 headshota sniperom da ubijes lika. "pa svi bi onda birali sniper" - neka naprave onda da se tesko pravi i da bude nagrada da se koristi ali i da bude rizik jer ces biti OP ali ce te juriti pola mape. TO bi bio dobar dizajn. A ne svi pucaju iz konzervi.

Vidjećemo kakva će biti mehanika i naravno optimizacija, od toga dosta zavisi igra.

Nazad
Vrh Dno