Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Naletio na redditu na preporuku evropskih akcija. Gledao sam sve osim nemačkog, a sudeći po ostalim naslovima i taj će valjati.
Stavljen na listu 🎬🎥

Brother (Russia)
Flickering Lights (Denmark)
Pusher Trilogy (Denmark)
Mesrine: Killer Instinct (France)
Mesrine: Public Enemy #1 (France)
The Baader Meinhof Complex (Germany)
Cell 211 (Spain)
Gomorrah (Italy)
'71 (UK)

Ispljuje i da 7.2 pa šta radiš ti čoveče
Shaman više voli da pljucne nego 'leba da jede 🙂

The Conjuring: Last Rites (2025)

Ovaj film je trebalo da bude jedno 50 minuta kraći, eventualno pola sata ali sa drugačijim balansom i akcentom na Smurl porodicu umesto na Warrenove. Svaka ideja i tema se ponavlja više puta što je super ako blejiš na telefonu dok film ide u pozadini. Čak su i jump scare scene razvučene bespotrebno i traju predugo, što nije bio slučaj u prethodnim Conjuring filmovima ako se dobro sećam. Nakon malog uvoda se može pretpostaviti u kom smeru ide priča i to jako uspešno, bukvalno nikakvog talasanja nema, samo puno repeticije dok ne stignemo do očekivanog kraja. Film je u svakom aspektu 5/10, dok ne vidimo renderovanje CGI krvi koje je iznenađujuće loše. Imam osećaj da bi prosečni crypto batica koji se prekvalifikovao u AI umetnika to lagano podigao na 5/10 nivo sa tri prompta da se slaže sa ostatkom filma. Do samog kraja je sve tako dosadnjikavo, što je na neki način i za poštovanje, te je ovo meni novi standard za 5/10 najprosečniji mogući horror film.
Najviše mi je zasmetalo što priča većinski glorifikuje Warren porodicu na štetu horror aspekata onoga što prolazi Smurl porodica, i plaši me u kom smeru će ići naredni Conjuring filmovi.

Кућна помоћмица - добар филм, а нарочито су одличне Аманда и Сидни. О чему се ради? Кога брига, гледаш њих две, поготову Сидни и радња није битна 😁
Шалим се - добар филм, неочекивани обрт. Од мене 7/10.

Naletio na redditu na preporuku evropskih akcija. Gledao sam sve osim nemačkog, a sudeći po ostalim naslovima i taj će valjati.
Stavljen na listu 🎬🎥

Brother (Russia)
Flickering Lights (Denmark)
Pusher Trilogy (Denmark)
Mesrine: Killer Instinct (France)
Mesrine: Public Enemy #1 (France)
The Baader Meinhof Complex (Germany)
Cell 211 (Spain)
Gomorrah (Italy)
'71 (UK)

Shaman više voli da pljucne nego 'leba da jede 🙂
Brother je odličan ima par delova. Pored njega i Pushera mislim da ostalo nisam gledao. Ide u zimnicu sve

Sta se desava sa SciFi filmovima, ima li ih uopste u poslednje vreme ili samo meni prolaze ispod radara?

На моменте набацано, на моменте јако добро замршено и смишљено. Афлек и Дејмон коректни, очекивао сам да буду доста гори с'обзиром на нетфликс продукцију али у глобалу фина забава.
6,5/10.

Кућна помоћмица - добар филм, а нарочито су одличне Аманда и Сидни. О чему се ради? Кога брига, гледаш њих две, поготову Сидни и радња није битна 😁
Шалим се - добар филм, неочекивани обрт. Од мене 7/10.
Amanda je stvarno odlicno odigrala dok moja mezimica opet pokazuje da je samo mezimica stasom i golotinjom, prilicno lose odradjena uloga a radnja filma je i ok koliko je na kraju sazvakana kao za maloumnike, bukvalno da se mozak ni 2% ne ukljuci. Ok razbibriga, zaboravi se posle 3min od gledanja. 6/10

Conjuring the Cult (2024)
Film prati Davida, oca koji nakon pronalaska brutalno ubijene ćerke traži utehu u grupi podrške, ali ga susret sa misterioznim kultom vodi ka obećanju da će mu vratiti dete. Njegove odluke postaju ključne za sudbinu ne samo njegovog života, već i duše njegove ćerke.
Zanr: horor (folk)
4.5/10 (film ima neke jako spore delove inace ocena bi bila...)

Crone Wood (2016)
Irski folk horor u found-footage stilu, koji prati mladi par na kampovanju u šumama Wicklowa, gde nailaze na zlokobni kult i rituale. Atmosfera izolovanosti, paganskih običaja i jezivih susreta čini ga tipičnim primerom savremenog folk horora.
5.5/10

Ova tri indonezanksa filam su me prijatno iznenadila:
KKN di Desa Penari (2022)
Indonežanski folk horor zasnovan na viralnoj Twitter priči i knjizi autora SimpleMan. Radnja prati šest studenata koji odlaze na obaveznu praksu u udaljeno selo, gde ih upozoravaju da ne prelaze zabranjenu kapiju – ali kršenje pravila dovodi do susreta sa zlokobnom figurom misteriozne plesačice (inace prelepe crnokose devojke).
7/10
Inace, film traje oko 3 sata.

Dancing Village: The Curse Begins (2024)
Film je poznat i kao Badarawuhi di Desa Penari, je indonežanski folk horor i prequel filma KKN di Desa Penari (2022). Radnja prati Milu koja sa nekoliko drugara odlazi u zabačeno selo da pronađe lek za misterioznu bolest svoje majke, ali nailazi na zastrašujuću figuru Badarawuhi – najstrašniju entitetku iz lokalnog folklora.
7/10
Film traje 2 sata.

Mama: Pesan dari Neraka (2025)
Indonežanski horor/misterija u kojem Putri, ćerka poznate tarot proročice Sari, nakon majčine tragične smrti počinje da prima jezive poruke sa njenog broja – poruke koje predviđaju budućnost i vode je ka zastrašujućim otkrićima. Radnja kombinuje okultne motive, porodičnu traumu i elemente natprirodnog, stvarajući atmosferu straha i neizvesnosti
6.5/10

The Housemaid 7/10
Realno mi dva sata proletelo. Citajuci neke komentare mislio sam da ce biti smor, al naprotiv, jedino je sam.kraj mogqo malo da doradi, al ok,
radjeno prema knjizi koju nisam citao, pa ne mogu da uporedim.
Sto se mena tice, moze i nastavak 😉

^мени је на списку, гледаће се. Хвала ти на коментару.

I od mene preporuka za The Housemaid.

@Alister могао би барем да прокоментаришеш шта ти је смешно, није ми јасно. Нисам гледао филм, озбиљно сам питао.

Crimes of the Future
Morbidan, bizaran, originalan i meni lično odličan film. Jako je dubok i sve što deluje kao apsurd i morbidluk ima psihološku pozadinu koja reflektuje emociju. Naravno ima scena gde po meni nema poentu body horror koji se dešava nego je tu jer je tu. Sam sebi zvučim da preterano .... ali tako ga doživljavam.

Upozorenje da film nije za svačiji želudac sem ako vam nije izrastao isti koji je otporan
na body horror koji uključuje decu. Ali taj deo nosi ceo film tako da iako mi se to ne svidja tu je pa je tu.

Gluma šta reći Vigo upečatljiv i ostali na visokom nivou sem tamnoputog detektiva koji kao da je pao sa marsa na set.

Film ima slične elemente kao Supstanca ali je film sa dalekom boljom pričom i porukom za razliku od supstance koja širu priču maltene ni nema sem poente.

Poruka koja je meni ostala
je ne boj/opiri se da budeš ono što jesi iako ti je nametnuto da misliš drugačije i da će sistem uvek da se potrudi da ne uspeš u tome. Zapravo daće poslednji atom snage da ne uspeš. Razvijaj se kako te put vodi i ne odbacuj stvari koje "misliš" da ne pripadaju tvom sistemu vrednosti dok ih ne probaš (spoznaš) da možeš istinski da odlučiš.

7/10 a da nema body horrora koji inače ne gotovim lagano 8/10

Gledao sam sa mlađim detetom Jurassic World: Rebirth, da Vi ne bi morali. Razumem da moraju da se snimaju ovakvi filmovi jer sigurno prave neke pare, i razumem da Skarlet Johanson i Maheršala Ali povremeno moraju da odigraju ovakve uloge čisto da i oni uzmu neku laganu kintu i ostanu u tom "mejnstrim" fokusu kako bi mogli da tezgare kad nema posla. Ali ne kontam da im AI piše scenario, jer ovo nema šanse da je čovek pisao, toliko je generički i loše, ne postoji apsolutno ni jedna naznaka originalnosti i kreativnosti, sve je hardcore reciklaža. Plus, dinosaurusi se ponašaju kao da su lobotomirani, napadaju samo nebitne i loše likove, ove dobre ni da pipnu. Stvarno mučno za gledanje iako vizuelno na velikom ekranu izgleda jako lepo.

Gledao sam sa mlađim detetom Jurassic World: Rebirth, da Vi ne bi morali. Razumem da moraju da se snimaju ovakvi filmovi jer sigurno prave neke pare, i razumem da Skarlet Johanson i Maheršala Ali povremeno moraju da odigraju ovakve uloge čisto da i oni uzmu neku laganu kintu i ostanu u tom "mejnstrim" fokusu kako bi mogli da tezgare kad nema posla. Ali ne kontam da im AI piše scenario, jer ovo nema šanse da je čovek pisao, toliko je generički i loše, ne postoji apsolutno ni jedna naznaka originalnosti i kreativnosti, sve je hardcore reciklaža. Plus, dinosaurusi se ponašaju kao da su lobotomirani, napadaju samo nebitne i loše likove, ove dobre ni da pipnu. Stvarno mučno za gledanje iako vizuelno na velikom ekranu izgleda jako lepo.
Znači služi nekoj svrsi, kad si mamuran pa onako lobotomiran da mozes da gledas nesto sa pola mozga.

Kasno si ga odgledao pošto sam već gledao - mada ne mogu da grešim dušu i da kažem da nisam očekivao da će biti baš kao što si opisao.

Nazad
Vrh Dno