Šta je novo?

Podno grejanje

Jeste, al ne može ne znam koliko da prođe u unutar kuće. Jutros merim ponovo temperaturu poda, uz samu ivicu zida i na sredini kuće je ispod stepena razlike.

To je baš dobro... znači da gubi malo toplote uz ivicu.
Ili je baš loše... znači da ti svuda gubi toplotu. I po sredini, gde ne bi trebalo.

Izaberi šta ti se više sviđa. Da li si optimista ili pesimista 🙂

Jeste, al ne može ne znam koliko da prođe u unutar kuće. Jutros merim ponovo temperaturu poda, uz samu ivicu zida i na sredini kuće je ispod stepena razlike.
Nije problem temperatura poda/zida iznutra, problem je transfer toplote ka napolju. Izmeri termalnom kamerom kuću spolja, jedino tako možeš izvući zaključke.

Što se tiče estriha, temeljna greda diktira debljinu poda, a i stolarija koja se postavlja za taj nivo. Generalno sam verovatno mogao da insistiram pre stolarije, ali su me već ubedili da je to tako dobro. MK će se radi ubrzano, samo se ređaju ekipe majstora i onda se čovek izgubi, a sem toga sve košta, želi se da što pre bude gotovo i kako kuća napreduje, raduje se i onda previđa detalje i sklon je popuštanju. Recimo, meni prijatelj radi stakla, ali me je isto ubedio za obična. Ne znam šta je to kod nas inače, svi nešto beže od bilo čega boljeg.

Pa nemam termalnu kameru.
4m od ivice ka sredini kuće ne znam dal može da se toliko podhlađuje cela kuća. Ne znam, nisam kompetentan ni malo, samo prenosim svoje iskustvo i neka tuđa mišljenja.
Da, živeo sam na splavu, pod drveni sa izolacionom trskom, ukupno oko 7cm debljine sve, ispod voda i stalna vetrometina, boravio sam i na -20*C, nisam stekao utisak da je pod hladniji od zidova.
Mora podmašim drugara da kupi kameru, svrbi ga.

Tako je podesena modulacija, zavisno od proizvodjaca kotlova i koji je rezim rada podesen i modulacija je drugacija, nije isto za radijatorsko i podno, bar ne bi trebalo da bude.
Kod podnog grejanja ako je kotao sa integrisanom pumpom trebalo bi da ukljucuje od 25c ili je kod tebe podesena da radi non stop?
Rekoh, donja temperatura je 30, a gore može do mislim 90. Nisam zadavao više od 40, dostizao je 39 i nije gasio već držao na 38, isto tako na 34 a zadato 35, tako i sad 28 na podešenih tih 30. Samo smanji snagu na 2Kw, možda sam ga juče uhvatio na jedan, zbrka mi oko svega.

Svi imaju mišljenje, a beže od knjige. To je problem. Ti si tu kolateralna šteta. Kako god, grej na klimu, to ti je sada najjeftinija opcija, čak i noću jer klima troši 4 puta manje od kotla za istu količinu energije. I skupljaj pare za izolaciju temelja. Za stakla vidi dal' pomaže folija, pa razmisli i o staklima. Dva stakla jesu dovoljna, ali bez argona i bez low-e/klima solar/4 godišnja doba premaza nemaju mnogo smisla.

Ma da, svi smo znalci za sve.
Kad sam isključivao kotao tokom dana, nema brzog pada temperature poda uopšte, već je moj utisak da se vazduh podhladio.

Evo kako kod mene trenutno izgleda termalnom kamerom. Toplotna pumpa je trenutno u standby pa je ovo prilika da vidim samo toplotu poda bez cevi.

Ovo je uz spoljni zid u prizemlju:
1769772369874.png
Naš zid je gasbeton 37cm debeo pa nas toliko odvaja od hladnog spoljnog vazduha na neizolovanom temelju. Napolju je trenutno 6°C.
Od zemlje nas odvaja 13 cm XPS-a.

Ovo je u sred sobe:
1769772398454.png

Mnogo gora situacija je kod terasnih vrata
1769772447633.png
i kod prozora (PVC troslojno staklo)
1769772484350.png

Naši prozori su sa relativno velikim staklom i to pomaže, pošto prozor najviše prenosi toplotu na spoju stakla i profila. I kutije za roleltne. Nikako da im dodam izolaciju.
Evo primer na stepeništu gde je više manjih staklenih površina:
1769772585553.png

@component kutije za roletne su ti u zidu? Ja sam insistirao da budu sa spoljašnje strane zida, IZNAD otvora za prozor. I pokrio sam ih izolacijom, pa se ni ne vide spolja, u fasadi su. Vidi se samo sa donje strane, tu je celom površinom kutija izložena, i taj deo može da se otvori za servisiranje, zlu ne trebalo.

@component kutije za roletne su ti u zidu? Ja sam insistirao da budu sa spoljašnje strane zida, IZNAD otvora za prozor. I pokrio sam ih izolacijom, pa se ni ne vide spolja, u fasadi su. Vidi se samo sa donje strane, tu je celom površinom kutija izložena, i taj deo može da se otvori za servisiranje, zlu ne trebalo.
Da tako je bolje. Moje su "unutrašnje".

Meni su roletne u okviri zida i pristupa im se iznutra, pa spolja prekrivene demitom fasadom od 10cm, tako da ne podlađuju.

Ostavi klimu upaljenu, 24/7
Podno zavrni na sabirniku u prostoriji/ama koje klima greje. Ostavi u kupatilu, a u ostalim prostorijama priguši ako treba dok ne dobiješ ujednačene temperature kojima ste zadovoljni
Pa sve ide u tom pravcu, već sam radio, noću grejem i punim ploču, a preko dana klima radi. Matematika to nalaže prema sadašnjem stanju. Videću danas kolko će kotao da posrče.

Što se tiče roletne, izolacija sa demit fasade služi, ali ne puno. Moraju unutra da budu izolovane, a to retko ko radi.
Ovako:

1000010461.jpg

Od spolja ulazi hladan vazduh kroz rupu gde roletna izlazi. Sama demit fasada sprečava samo da kutija ne prenosi toplotu, ali to je manji deo.

Što se tiče roletne, izolacija sa demit fasade služi, ali ne puno. Moraju unutra da budu izolovane, a to retko ko radi.
Ovako:

Pogledajte prilog 526041

Od spolja ulazi hladan vazduh kroz rupu gde roletna izlazi. Sama demit fasada sprečava samo da kutija ne prenosi toplotu, ali to je manji deo.
Ja sam se cak razmisljao da uradim nove roletne sa spoljasnje strane a da kutiju od postojecih napunim izolacijom. Nikakva ni toplotna a ni zvucna izolacija. Moje su kao punjene te oplate od roletne ali ne pomaze nista.

I kod mene je kutija za roletne postavljena kao kod @component . Stim, sto sam fabricki dobio stiroporom izolovanu kutiju.

Kotao gura 28, troši 1Kw konstantno. Temeratura bila 20,5, kad se spuste roletne skoči na 21, sa jednim slojem puckave folije sad je 21,5. Kad se pipne staklo i preko folije, razlika je baš osetna. Sutra ću još jedan polubakonac i prozor da presvučem, možde sve sa dve folije, mislim da bi to bilo još realnije dobrom staklu.

7,30h, napolju 4*C, kod mene verovatno malo niže
29 kotao, 2Kw troši, spuštao se na 1kw i 26 vode, što je možda velika oscilacija
30 izlaz vode
29,5 povrat vode
21 vazduh na 0,5m od poda
28,2-29,4 pod na sredini kuće
29 pola metra od zida
26,6 uz samu ivicu zida, tu nema cevi
30 keramika kupatila
27-28 laminat na istom krugu ali samo prolaz
25,6 spoljni zid
27,2 unutrašnji
23,8 štok balkonca
25,5 krilo balkonca
23,3 staklo balkinca
27 plafon
Da nije bilo ranije vrtloženja vazduha, ne bi mi sad ništa smetalo, tek na golim nogama osetim veoma malo, reko bih što sa go pa zato, na licu gotovo ništa.
Iako je 21*C, osećaj mi je u redu, možda sad kapiram efekat podnog grejanja i toplote odozdo.

Kad se pipne dupla puckava folija, osetno je toplije nega pored gde je jedan sloj. Ja bih rekao da su stakla najslabija karika, od 5,4kvm nisam još 2kvm obložio folijom u istom prostoru.

Za 24h, potrošnja električnig kotla je:
31 više tarife
15 niže

Ostaviću i dalje upaljen kotao, pa da vidim da li će doći do pada potrošnje kako se pod stabilizuje, mada ide pad spoljne temperature. Kako god, ovo je neodrživa potrošnja, to se već sad može sa sigurnošću zaključiti, al još jedan dan da pustim i onda prelazim na klimu tokom dana.

Još se nije stabilizovalo, ali deluje da je to ta potrošnja:
Za 24h, potrošnja električnig kotla je:
31 više tarife
15 niže

Slaže se sa teorijom:
1769763511737.png

Znači na svaki sat gubiš 113,3 W po ΔT 1°C (razlika spoljne i unutrašnje temperature).

21°C unutra - 4°C napolju = ΔT 17°C
117,32 * 17 = 1994 W
1994 W * 24h = 47,8 kWh na dan

Mislim da je to realna potrošnja sa kojim treba da se pomiriš i računaš za takvu kuću. Za svaki stepen kada napolju bude hladnije trebaće ti 2,8kWh po danu više (ili manje ako je za stepen toplije). Nije linearno, ali lakše da tako računaš. Znači kad bude -5°C trošićeš 73kWh po danu.

Da je toplotna pumpa ili klima bilo bi bar 3 puta manje. Sa el. kotlom ideš u crveno bez razmišljanja. 1400+ kWh mesečno samo za grejanje.

Hvala puno. Meni je za ovu godinu limit 1.600kw. Videću sutra potrošnju, kuća se greje već danima, podno je isključivano danju i nije došlo do potpune stabilizacije, ali ne verujem da može doći do značajnijeg pada potrošnje. Klima je definitivno isplatljivija, da li bi akumulator toplote bio, verovatno bi, ali ako se ukine noćna tarifa, to pada u vodu.
Mene sad zanima ne toliko gde je promašaj, već šta bi mogalo da se učini i poboljša termika, stakla mi bodu oči samo tako. Puckava folija nije po merenje nešto vauu, ali zbog vetrometine izgleda jeste i te kako.
Podigli roletne, 0,5 pade temperatura.

Poslednja izmena:
Kako je pala odluka na taj elektricni kotao?

Iskreno ne znam nikog ko to ima, oko mene svi imaju ili gas ili pumpu, i daleko jeftinije prolaze. Zbog cega ne gas? Za pumpu je razumljivo, ulaganje je daleko vise.

Zato jer je skup priključak, više nego TP, ulica se vodi kao privatna svojina, komšije naokolo, niko nije zainteresovan za gas, imao bio oko 100m od magistrale i onda naravno da ne.

Meni je ideja od početka bila inverter klima, jer je ovo mala prizemna kuća, više je kao stan, 67kvm čiste grejne površine. Kupio sam Daikin 18. Ugrađen je i odžak, jer to valja uvek da se ima. Podno je postavljeno čisto da se ima, kotao nije bio planiran uopšte do daljeg. Čitajući, saznao sam za takozvani pametni, natrčo na oglas Ekopan jako povoljno, čovek imo dva i prešao na gas i onda ajd i da se ugradi. Kotao je kompaktan blok i malih dimenzija, ubacio sam ga u zid iza vrata, a postoje i skroz plitki, tako da ne zahtevaju nikakav prostor, mogu da imaju bežični termostat, tako da su vrlo komforni.Cene novih idi od nekih 450 do 1.000. Sad je i moda podno grejanje, moj prijatelj kasni sa izradom kuće i ja mu rekoh da sam znao ovo sada, ne bih ga ugradio, ali su mu rekli da mora da stavi, makar ga nikad ne upalio, jer ako bude nekad prodavao, pre će sa podnim.( On je advokat samac).
Nisam nešto razmišljao o TP zbog cene, sad kad je ovo ovako, izneo sam detalje prijatelje mog brata i koji radi kineske, kaže da je ovo stanje nemoguće i da TP nema nikakvog smisla za moju kvadraturu. Eto, sad sam tu gde sam, bila otvorena kuća i podladila se, zanimljivo, meni nije hladno na 20, al supruga se naladila po dvorištu i sad sam naložio furunu, bez vatre nema da se čovek ogreje, nek priča ko šta hoće.
TP nije toliko skup koliko sam mislio, postoje monoblok, ugradnja nije ništa skupa, čuo sam da pored fenkoila postoje kai klasični radijatori i koji imaju opciju ventilatora, mogu i da hlade, tako da je to sad smer mog interesovanja. Napravi se razdel i niža temperatura u podni sistem, a u radijatore viša, to sad TP postižu, čak preko 50*C.

Poslednja izmena:
Klima je za tebe jedino rešenje, ili ulaganje u dobar split sistem toplotne pumpe. Sve što meriš je ... Kotao na struju koji si stavio je to što jeste i ti očigledno ne shvataš kako funkcioniše. Mi grejemo 95m2 u zgradi doduše, ali na poslednjem spratu, bez kolektivnog grejanja. Trošimo isto kao i ti, ali tu nema izbora kod nas. Kod tebe ima. Gasi taj el. kotao i grej se na klimu. I mi smo se grejali prethodne pola sezone tako i to je 2x jeftinije(nije 4x 🙂), ali je ovo na kotao mnogo konfornije nego na klimu. Grejemo na 24C non-stop, na polaz od 30C od 0-10C, kad je od-10-0C onda se menja polaz preko noći na 35C. Inverter sa jednim norveškim nam je trošio 700kwh mesešno. Kotao troši od 1000-1200kwh za 95m2 mesečno (januar 2026). Isti uslovi objekta, ali niža spoljna temperatura u upotrebi kotla. Konfor, totalno na strani kotla, ali se plaća.Hteo sam da stavim slike sa termalnom kamerom stana sa bosch cvt 600c, ali sam odustao. Koliko vidim kod nas je slična situacija kod poda kao kod @component , samo što on greje i sa plafona i mi imamo mnogo više staklene površine na zidu dnevna 11m2 isto toliko i spavaća, bez prozora.(alu stolarija) Da dodam da grejemo u trenutnim uslovima 2m2 hodnika, direktno iz izlaza iz kotla, posle razdelnika. Ozbiljan gubitak, ali to je cena kolektivnog grejanja koje ne radi, a radilo je na TP. ΔT kod el. kotla koji radi samo na polaz je 2-5C kad se stabilizuje. Menjanje polaza diže ili smanjuje temperaturu u objektu, ništa više. Potrošnja ostaje ista.

Poslednja izmena:
Kotao na struju koji si stavio je to što jeste i ti očigledno ne shvataš kako funkcioniše
Ne znam našta misliš, da ne može manje da troši?

Kotao se ugasio, tj. ne radi grejač niti pumpa, pokazuje temperaturu od 26*C. Ovo je prvi put da vidim da je prekinuo rad, da li je peć uticala ne znam, verovatno jeste, ali me čudi što stoji tih 26.

To je trenutna temperatura vode u kotlu. Samo to. Kad radi non-stop, onda je konstantna. Ugasio se jer dodatno greješ. Imaš sobni termostat za el. kotao?

Ne, prebacio sam na njegov i zato me i buni. Zadata mu je 30, na displeju pokazuje kolka je temperatura, sinić se nije gasio uopšte ni danas, bilo 29, a sad ćuti na 26, ili se referiše na povratnu temperaturu a to se ne vidi.

Znači nemaš sobni termostat koji je vezan za el. kotao. Šta si prebacio na njegov? 30 je polaz kotla ne temperatura bilo gde.

Nazad
Vrh Dno