component
Slavan
- Učlanjen(a)
- 18.06.2012
- Poena
- 385
Termodinamika je naučna grana koja ne poznaje termin "mišljenje". Zato nam i jest' ovako...
"Mišljenje je kao dupe... svako ima svoje" 🙂
Problem je kad svoje namećeš drugima.
Termodinamika je naučna grana koja ne poznaje termin "mišljenje". Zato nam i jest' ovako...
Jeste, al ne može ne znam koliko da prođe u unutar kuće. Jutros merim ponovo temperaturu poda, uz samu ivicu zida i na sredini kuće je ispod stepena razlike.Njemu se ta zemlja ispod temelja pothlađuje preko neizolovanog temeljnog zida, ozidanog betonskim blokom. A taj blok lepo provodi toplotu
Neka mišljenja smrde 😂"Mišljenje je kao dupe... svako ima svoje" 🙂
Problem je kad svoje namećeš drugima.
Jeste, al ne može ne znam koliko da prođe u unutar kuće. Jutros merim ponovo temperaturu poda, uz samu ivicu zida i na sredini kuće je ispod stepena razlike.
Nije problem temperatura poda/zida iznutra, problem je transfer toplote ka napolju. Izmeri termalnom kamerom kuću spolja, jedino tako možeš izvući zaključke.Jeste, al ne može ne znam koliko da prođe u unutar kuće. Jutros merim ponovo temperaturu poda, uz samu ivicu zida i na sredini kuće je ispod stepena razlike.
Rekoh, donja temperatura je 30, a gore može do mislim 90. Nisam zadavao više od 40, dostizao je 39 i nije gasio već držao na 38, isto tako na 34 a zadato 35, tako i sad 28 na podešenih tih 30. Samo smanji snagu na 2Kw, možda sam ga juče uhvatio na jedan, zbrka mi oko svega.Tako je podesena modulacija, zavisno od proizvodjaca kotlova i koji je rezim rada podesen i modulacija je drugacija, nije isto za radijatorsko i podno, bar ne bi trebalo da bude.
Kod podnog grejanja ako je kotao sa integrisanom pumpom trebalo bi da ukljucuje od 25c ili je kod tebe podesena da radi non stop?

Da tako je bolje. Moje su "unutrašnje".@component kutije za roletne su ti u zidu? Ja sam insistirao da budu sa spoljašnje strane zida, IZNAD otvora za prozor. I pokrio sam ih izolacijom, pa se ni ne vide spolja, u fasadi su. Vidi se samo sa donje strane, tu je celom površinom kutija izložena, i taj deo može da se otvori za servisiranje, zlu ne trebalo.
Pa sve ide u tom pravcu, već sam radio, noću grejem i punim ploču, a preko dana klima radi. Matematika to nalaže prema sadašnjem stanju. Videću danas kolko će kotao da posrče.Ostavi klimu upaljenu, 24/7
Podno zavrni na sabirniku u prostoriji/ama koje klima greje. Ostavi u kupatilu, a u ostalim prostorijama priguši ako treba dok ne dobiješ ujednačene temperature kojima ste zadovoljni
Ja sam se cak razmisljao da uradim nove roletne sa spoljasnje strane a da kutiju od postojecih napunim izolacijom. Nikakva ni toplotna a ni zvucna izolacija. Moje su kao punjene te oplate od roletne ali ne pomaze nista.Što se tiče roletne, izolacija sa demit fasade služi, ali ne puno. Moraju unutra da budu izolovane, a to retko ko radi.
Ovako:
Pogledajte prilog 526041
Od spolja ulazi hladan vazduh kroz rupu gde roletna izlazi. Sama demit fasada sprečava samo da kutija ne prenosi toplotu, ali to je manji deo.
Za 24h, potrošnja električnig kotla je:
31 više tarife
15 niže
![]()
Znači na svaki sat gubiš 113,3 W po ΔT 1°C (razlika spoljne i unutrašnje temperature).
Zapanjio bi se kada bi znao koliko se u stvari kupuju el.kotlovi.Kako je pala odluka na taj elektricni kotao?
Iskreno ne znam nikog ko to ima, oko mene svi imaju ili gas ili pumpu, i daleko jeftinije prolaze. Zbog cega ne gas? Za pumpu je razumljivo, ulaganje je daleko vise.
Ne znam našta misliš, da ne može manje da troši?Kotao na struju koji si stavio je to što jeste i ti očigledno ne shvataš kako funkcioniše
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari