U redu, saglasan sam da moderator obriše svo moje učešće u ovoj temi, ili da dozvoli meni da to učinim.Zamolio bih te da vise ne unistavas ovu temu.
Temperatura na displeju kotla 30-31, povratna voda do 3 *C niža, temperatura poda laminata oko 28, 29, mereno IC termometrom. Pod se oseti da je topao, pogotvu bos na keramici, izlazna i povratna cev, pod rukom se oseti da je tek mala razlika. Po mom laičkom shvatanju, tu nešto ne pije vodu, jednostavno ne vidim, il ne razumem. Da je izlaz vreo a povrat leden, to bi onda shvatio.sta tebi decko iz ovih prilozenih proracuna vise nije jasno?
Znači 3,3 puta manje, a ne 70% u odnosu na e.kotao?TP smanji potrošnju struje na 30% potrošnje. (ne "za 30%", nego "na 30%").
TP treba da ima bafer samo ako nema dovoljno vode u sistemu, ili je neophodno da se koristi više sistema grejanja istovremeno/naizmenično, pa da glumi hidrauličnu skretnicu. Ja imam 200L u podu, i bafer mi ne treba. Ko ima fenkojlere taj mora da ima još vode. Ili za hlađenje. Uglavnom, pošto imaš klimu, ako bi stavio TP, taj elektro kotao ti ne treba U ŽIVOTU. Tako da ti ne treba ni bafer. Eventualno 50L VOLUMAJZER. To je bafer sa DVE spojke umesto 4, i služi da imitira debelu cev (iako stoji uspravno) baš u situaciji kad ima malo vode u sistemu. To ti je samo da se TP ne bi palila i gasila često kad izvrti malu količinu vode u podu, pa da vrti malo duže. I da imaš dovoljno energije u toploj vodi za defrost, da TP ne mora da pali grejače, jer to onda jede struju kao i elektro kotao. Ko god te bude nagovarao na BAFER (umesto volumajzera) i tvrdio da ti treba više od 50L dodatno, samo ga isprati do izlaznih vrata. Niskotemperaturni sistemi grejanja ne mogu da rade sa akumulatorima toplote jer je energija u vodi niske temperature premala za skladištenje. To je dobra priča za grejanje na drva, sečku, baliranu silažu, itd, gde se predimenzionirani kotao naloži jednom dnevno, napuni akumulator vodom na 90°C, i onda cirkulaciona pumpa i automatizovani mešač šalju vodu manje (potrebne) temperature u grejna tela. Ti si na dijametralno suprotnoj strani sa grejanjem, dakle nisi iz te priče. Klima ili TP će ti trošiti oko 4 puta manje nego eletrični kotao, ukupno za celu sezonu. U najhladnijem periodu taj koeficijent može biti i manji od 3, ali bitan je završni račun.Kolko sam čitao po netu, TP valja da ima bafer, što je praktično i akumulator toplote, mali, pa laički razmišljam.
Znači 3,3 puta manje, a ne 70% u odnosu na e.kotao?
Tako što sam stavio visinu plafona 320 cm kada sam pravio kuću.
Dobro da zaključimo, greje li se neko na podno sa TP sa 3cm taker pločama i keramičkim podom?
Postoje standardi u gradjevini, ali ti standardi ne uzimaju u obzir recimo podno grejanje jer su relativno matori, da ne kazem zastareli.
Ako hoces da kompenzujes podno na tih standardnih koliko vec dodaj 20cm za podno i koliko vec zelis da spustis plafon, i dobices standard.
Spustanje plafona i podno grejanje su generalno noviji pojmovi koji pre nisu bili nasiroko zastupljeni.
Cudno mi je kad kazes da ti pumpa puno trosi nocu, a izolacija nam je slicna. Kod mene trosi bas minimalno u jeftinoj tarifi.Ja sam planirao 13cm u podu, ali sam ipak išao na deblju košuljicu sa samo 10cm izolacije u podu i to se pokazalo kao pun pogodak. Imam više kWh u jeftinoj (noćnoj) nego u skupoj dnevnoj tarifi jer se pod ponaša kao akumulator toplote, a preko dana se insolacijom potpomaže grejanje. TP verovatno ima manji SCOP jer noću kad je hladnije juri da zagreje pod, potrošnja u kWh je verovatno malko veća, ali sve je to zanemarljivo malo u odnosu na benefit 4 puta jeftinije noćne tarife. Da se razumemo, meni je TP stalno podešena na 23°C dan i noć, ali se usled duplo deblje košuljice i velikih staklenih površina ispostavilo da TP troši više struje noću po jeftinoj tarifi. Ne znam koliko bih trošio bez grejanja, ali trenutno imam 10% više kWh u jeftinoj tarifi u odnosu na skupu.
Ne troši puno, troši maaaalko više. A razlog je što noću konstantno radi, a veći deo dana ne radi zbog južno orijentisanih velikih staklenih površina. Evo pre neki dan sam baš ispratio, ugasila se u 9h ujutru, i nije se palila do 23h. Račun za struju za Decembar 15.000din, ceo mesec grejanje i dve nedelje smo bili u kući. Za Januar će biti okruglo 20.000din.Cudno mi je kad kazes da ti pumpa puno trosi nocu, a izolacija nam je slicna. Kod mene trosi bas minimalno u jeftinoj tarifi.
Da li si podesio nizu temp ulazne vode za 2c u jeftinoj tarifi? Ujutru razlika u temperaturi prostorije bude 0.5-1c. Taman prijatnije za spavanje.
Kod mene je visina plafona 265cm, arhitekta me ubedila da ne idem na vecu visinu, bas zbog grejanja 🙂.
Na grubo visina?Cudno mi je kad kazes da ti pumpa puno trosi nocu, a izolacija nam je slicna. Kod mene trosi bas minimalno u jeftinoj tarifi.
Da li si podesio nizu temp ulazne vode za 2c u jeftinoj tarifi? Ujutru razlika u temperaturi prostorije bude 0.5-1c. Taman prijatnije za spavanje.
Kod mene je visina plafona 265cm, arhitekta me ubedila da ne idem na vecu visinu, bas zbog grejanja 🙂.
Na dijagramu je prikazana ukupna potrosnja domacinstva juce. Stim da u jeftinoj tarifi radi samo pumpa i jos par malih potrosaca.
Sa R290 i radijatori su OK. Ili da ideš na fenkojlere. Što se podešavanja tiče, imam zimogrožljivu ženu, tako da je 24/7 zadata 23°C, a TP sama određuje temperaturu polaza u zavisnosti od spoljašnje, zadate (koja je konstanta u ovom slučaju) i trenutne unutrašnje temperature.Finalna/zavrsna mi je 265cm. Sve moze da se uklopi kad se radi nov objekat 🙂.
Problem su stari. Sad bas treba neku staru kucu da sredjujem i visina od temeljne ploce do plafona trenutno je 262cm mislim. I tu ce biti problem krajnja visina, zato cu ici samo na 3cm stirodur jer nemam izbora. Kad se doda kosuljica 7-8cm, pa keramika i lepak, pa malter na plafonu, bice oko 245cm krajnja visina, ali nemam drugo resenje, a ne isplati se da rusim sprat. A radijatore necu 🙂, tako da svako radi kako moze.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari