Šta je novo?

Hardver NAS za kućnu upotrebu

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Igor999

Zapažen
Učlanjen(a)
10.11.2025
Poena
5
Kako mi ubrzano ponestaje mesta na cloud-u na koji sam pretplaćen (2TB trenutno) i ne plaćaju mi se skuplje pretplate, reših da potrošim koji dinar na NAS.
Kapiram da bi za narednih 3-5 godina bilo dovoljno 10-ak TB prostora, koristili bi ukućani za skladištenje slika i video snimaka sa mob. telefona i eventualno sa fotoaparata (u planu).

E sada, da li ganjati gotovo rešenje (tipa Ugreen) ili sklapati?
Ako idem na gotovo rešenje, koji model da tražim.
Ako idem na sklapanje, koju konfig. da jurim i gde.

Hvala puno unapred.

E baš hteo da napišem isto što i lanmi86.

Pored pobrojanih namena, da li bi NAS koristio kao media centar (za strimovanje filmova ili sl)?
Napiši i koji budžet planiraš, samo za NAS HW, bez diskova.

Prelistao sam par strana ranije, otprilike imam sliku. Ideja mi je bila, ako je moguće, da na jednom mestu imam sve taksativno. 😁
Ne bih koristio za strimovanje i dodao bih da bi bilo poželjno da bude što tiši.
Budžet - predstavu nemam, jer mi je NAS špansko selo. 😁

Ako želiš samo da imaš prostor, dual bay qnap ili sinology su pravi izbor. Nema podešavanja, nema cimanja, ubaciš diskove i to je to. to ti je oko 300eur bez diskova. Možda neki manji brend ima za malo manje novca.
Ako planiraš da nabaciš i još neke servise onda vredi da razmišljaš o DIY jer imaš veću kontrolu i bolji hardver. Malo ću da lupim cenu, ali recimo od 500eur pa na gore bez diskova.

Za veći broj diskova nema mnogo dileme po pitanju cene, DIY je bolji izbor, ali je potrebno investirati dosta vremena.
Što se diskova tiče, prvo odlučiš koji ti je prostor potreban. Taj prostor dupliraš ili povećaš za bar 50% kako bi znao da si miran za duži period.
Za do 4tb, ja bih išao na 2x4tb u mirror (odnosno 2x2 ili 2x3 ili šta god da izabereš).
Preko toga deljeno na diskove. Recimo 8tb kao 3x4tb sa jednim parity diskom (zfs1 ili raid5).

Jedna ideja gotov i elegantan uređaj:
  • mali volumen
  • mali potrošač
  • 2 HDD-a
  • 5 GB/s LAN
  • 3 SSD-a
  • OS po izboru

A što jednostavno ne kupiš eksterni disk od 10-12TB? Ti hoćeš samo bekap slika, NAS je mnogo više od toga i nudi mnogo više mogućnosti u odnosu na tvoje zahteve. Ako ti treba samo za bekap, Uzmeš jedan interni (ako imaš desktop) i jedan eksterni, koji ćeš paliti povremeno, savetovao bih ti da uvek imaš duple kopije, u slučaju da zvekne jedan hard, imaš sve na drugom.
Druga opcija, ako ti trebaju neke dodatne funkcionalnosti, uzmi neki Synology NAS, sa 2-4 drajva, on ima android app (verovatno i za Iphone) pa možeš da bekapuješ fotke sa telefona čim ih slikaš. Naravno i ovde dva drajva po npr 12TB, u RAID 1 konfiguraciji i miran si. Ovo ti pričam iz ličnog iskustva, koje je jako pozitivno sa Synology uredjajem, jednostavno radi.

Nazad
Vrh Dno