Šta je novo?

Stambeni krediti

Nisam ispratio, vidim da su neke banke podigle prag za prevremenu otplatu bez penala na preko milion dinara. Da li se menjalo nešto da oko toga da samo jednom u toku godinu dana možeš da smanjiš glavnicu?
Meni u Erste rekli da je 1.2M, samo za nove kredite (orvorene posle usvajanja nove vrednosti), za stare ostalo isto koliko i ranije (1M).
Delovalo mi je da me vozaju ili da nemaju pojma, ali nije bila velika razlika u trošku pa nisam terao mak na konac.

Inače ti penali su smešni, to je više psihološka stvar. Penal za 1M pokrije smanjenje kamate za 2 meseca.

Sta se desava kad uplatis taj iznos? Da li se smanjuje prva naredna rata pa je svaka manja do kraja perioda otplate (do kad je potpisano), ili rate ostaju iste a smanjuje se period otplate?

Biras sta ti vise odgovara.

Ja sam otplatio veci deo kredita, penali su bili oko 700e, sto je zanemarljivo u odnosu na kamatu koju bih platio.

Sta se desava kad uplatis taj iznos? Da li se smanjuje prva naredna rata pa je svaka manja do kraja perioda otplate (do kad je potpisano), ili rate ostaju iste a smanjuje se period otplate?
U praksi se uglavnom koristi varijanta da se smanjuje rata a period otplate ostaje isti.
Ako zelis drugu varijantu, gde se skracuje period otplate, procedura je mnogo komplikovanija i moras ponovo da prolazis kroz proceduru koja je slicna onoj za odobrenje kredita. Ovo su mi rekli u RF banci, pa ako oni lazu mene i ja lazem vas.
Meni je svakako odgovarala varijanta sa smanjenjem rate pa nisam dalje istrazivao.

Poslednja izmena:
Ko je finansijski odgovoran bolje mu je ide na smanjenje rate. Tu razliku u rati može čuva za narednu prevemenu otplatu, a zarada mu je manje opterećena što je dobro u slučaju nekih nepredviđenih troškova, smanjenja zarade i sl.
Osim toga mnogo je jednostavnija procedura, ja sam svojevremeno u Intesi to odradio jednim pozivom i jednim mejlom.
Posle kad se nakupi neki "višak" opet se prevremeno otplati deo kredita, zarada bude još manje opterećena i na kraju se na taj način prevremeno otplati ceo kredit.

Ja sam bukvalno usmeno rekao u Intezi šta hoću, savetnica je rekla važi i za dan-dva sam video promenu u aplikaciji.

Ja sam bio u intesi da se raspitam za prevremenu otplatu, da vidim kakva je procedura jer ca i ja cuo da se tretira kao refinansiranje kada se smanjuje period pa da ima zavrzlama, pitala me kada sam digao kredit, sad sam u 6oj godini otplate, kaze onda nista ne treba samo da se javim kada zelim

Letos sam najavio isplatu kredita u Intesi i za par dana me zvali da dodjem. Fora je jedino bila da ne uplacujem vise od 10000e na dan, u dinarima na racun, inace mora provera porekla novca. Primetio sam da dosta ovisi ko je na salteru prilikom uplate.

Bez obzira ko je na šalteru. Zvali bi te naknadno jer su u obavezi da dostave državi onaj formular koji popunjavaš, a kojim dokazuješ poreklo novca.

Lakše je kada je novac već na računu. Nema šta da se dokazuje

Ne, nego su neke pravile frku i za manju sumu od 10k, sreca pa je tu bila devojka od prvog dana, koja je ispratila sve ostale uplate. Nisam nista ispunjavao. Pare nisu mogle biti na racunu jer ne zivim u Srbiji.

Лимит је ваљда 15к месечно.

Рајфајзен је мени направио фрку под претњом блокаде средстава и пријавом за прање новца и финансирање тероризма. Генијалци су изгубили купопродајни уговор који сам им донео и оставио, као доказ порекла новца. Морао сам поново да им доставим уговор...

Update, stiglo jutros resenje iz katastra, konacno, zahtev predat u julu, kakva banana splacina.

Cisto da znate, posto se zakoni stalno menjaju, cuvajte doslovno svaki papir kad podizete kredite jer nikad ne znate sta ce vam posle traziti u katastru, kao u mom slucaju. Sreca pa supruga cuva i racune iz Lidla, inace bi bili u ozbiljnom problemu.

Recimo dokaz o uplati na racun prodavca, iako je sve definisano u kupoprodajnom ugovoru koji su potpisale obe strane. Dokaz je komad papira na termo papiru iz Intese, koji ce izbledeti brzo ako se ne naprave kopije i sl, transfer novca sa mog racuna na prodavca. Gospodja je na zalost preminula u medjuvremenu ali to ne sprecava katastar da posalje dokumenta na njeno ime i MOJU adresu, sto znaci da je nemoguce podici iste u posti, jer je potreban potpis.

Kod svake transakcije nekretnina čini mi se su mi tražili ili potvrdu o uplati kupoprodajne cene u celosti ili ukoliko je u pitanju fizičko lice potvrdu banke.

Recimo dokaz o uplati na racun prodavca, iako je sve definisano u kupoprodajnom ugovoru koji su potpisale obe strane. Dokaz je komad papira na termo papiru iz Intese, koji ce izbledeti brzo ako se ne naprave kopije i sl, transfer novca sa mog racuna na prodavca. Gospodja je na zalost preminula u medjuvremenu ali to ne sprecava katastar da posalje dokumenta na njeno ime i MOJU adresu, sto znaci da je nemoguce podici iste u posti, jer je potreban potpis.
Čekaj, kako su poslali dokumenta na njeno ime i njenu prethodnu adresu, ako je kupoprodajnim ugovorom definisana prodaja, nisu valjda smatrali da je žena tebi prodala stan i ostala da živi na istoj adresi?

Mislim da nema potrebe da se čuva taj slip i da se u banci može dobiti potvrda banke o datoj transakciji, čak mislim da to može svako sam da uradi online preko aplikacije banke, bar ja to uvek mogu preko mob app RF banke, doduše, u pitanju je preduzetnički račun.

Vidi, zavrseno je sve, to je najvaznije. Uglavnom su komentari bili: auuu, ti si davno uzeo taj kredit, sad je procedura drugacija, bla bla.
Sreca prijateljica ima agenciju za nekretnine i dobre advokate, pa su to sve izjurili. Dobili su svako po laptop i veceru, od mene dosta.

Sto znaci, kao i za sve u ovoj banana drzavi ako nemas kontakte i veze a bogami i pare da "castis" u problemu si. Dokle god moramo tako juriti i zavrsavati stvari nece nam biti bolje. Tuga.

Realno nisam mogao nista sam, jer katastar nije primao nove zahteve, sem agencija i advokata.

Čekaj, kako su poslali dokumenta na njeno ime i njenu prethodnu adresu, ako je kupoprodajnim ugovorom definisana prodaja, nisu valjda smatrali da je žena tebi prodala stan i ostala da živi na istoj adresi?
Ako prodavac ne izmeni adresu u LK, salje se na staru, kao da i dalje zivi tamo.
Ja i dalje dobijam postu jer nisam bio u Srbiji da izmenim adresu u LK 🙁

@MegaSkot mislis dodatni laptop ili aludiras na proviziju?

Castio sam ih, imali neke krseve, jer je fora bila da ne moram platiti nista sem taksi, kao drugarska varijanta zbog nje. Sto se nje tice, poslao sam drugara da joj stavi monitor, docking station i laptop u kacelariju, ja sam ozenjen. 🤓

Ako prodavac ne izmeni adresu u LK, salje se na staru, kao da i dalje zivi tamo.
Ja i dalje dobijam postu jer nisam bio u Srbiji da izmenim adresu u LK 🙁

@MegaSkot mislis dodatni laptop ili aludiras na proviziju?
A tu gde živiš verovatno imaš ID?
Ako je odgovor da, onda ti nisi srpski rezident i ne bi smeo da imaš srpsku LK.

U tom slucaju ne mozes nista u Srbiji zavrsiti, traze licnu kartu doslovno za sve. Zbog istog razloga sam morao letos vaditi licnu kartu opet. Ne mogu detetu izvaditi ni srpski pasos ako ja nemam licnu kartu, bolest.

Meni je adresa u LK ažurna. Katastar mi poslao rešenje na adresu na kojoj sam nekad živeo i to ne samo jedanput. Dok je još moglo da se ide bez advokata u katastar otišao sam da pitam šta je potrebno da uradim da mi konačno šalju sve na adresu iz LK ili na adresu iz zahteva. Nisam dobio nikakav smislen odgovor tako da ne znam kako tačno funkcionišu. Svakako hoće da pošalju na pogrešnu adresu. Poslednje rešenje mi je poslato u decembru prošle godine i iako ja i žena živimo na istoj adresi od 2020 njoj je poslato rešenje na ispravnu adresu a meni na staru. Taj zahtev je poslala banka pošto je u pitanju ispis hipoteke.

Sme, jer imam razloga za rezidentnoat u Srbiji.
Ok, ako si srpski rezident, onda i treba da imaš srpsku LK, da plaćaš porez Srbiji i da imaš mogućnost da glasaš na lokalu.
Ali ne bi smeo da budeš na dva mesta rezident, tj. da na dva mesta imaš prijavljeno boravište.

Meni je adresa u LK ažurna. Katastar mi poslao rešenje na adresu na kojoj sam nekad živeo i to ne samo jedanput. Dok je još moglo da se ide bez advokata u katastar otišao sam da pitam šta je potrebno da uradim da mi konačno šalju sve na adresu iz LK ili na adresu iz zahteva. Nisam dobio nikakav smislen odgovor tako da ne znam kako tačno funkcionišu. Svakako hoće da pošalju na pogrešnu adresu. Poslednje rešenje mi je poslato u decembru prošle godine i iako ja i žena živimo na istoj adresi od 2020 njoj je poslato rešenje na ispravnu adresu a meni na staru. Taj zahtev je poslala banka pošto je u pitanju ispis hipoteke.
Da li ti je ažurna adresa i u listu nepokretnosti? Odatle vuku podatke za slanje rešenja.

Nazad
Vrh Dno