Šta je novo?

Stambeni krediti

U DE su maltene esencijalni, jer su ogromne firme (ne mislim nasitme kancelarije), i gotovo uvek imaju povoljniju kamatu nego da sam trazis od banke, imaju povoljnije uslove na veliko. Plus ti daju tipa 10 ponuda da biras…

I u Poljskoj ista prica, vode te u svemu, ne mlatis se sam plus ustedis.

E sada kako ke kod nas to ne znam.
Pa princip je da mora middlemen da zaradi, to sto ti na kraju i to placas je drugo.
Ne dobijas ti nista jeftinije... SVE to mozes direktno od banke ili prodavca dobiti. Samo dobijas iluziju da ne mozes i stedis malo vremena.

(Iz licnog iskustva)

U našem slučaju su je sve banke već odbile za kredit a ovi tvrde da mogu da srede. Zato bih i voleo da su legit.

Neka reše kredit i onda ih plati. Ja ne bih davao novac unapred.

Pa princip je da mora middlemen da zaradi, to sto ti na kraju i to placas je drugo.
Ne dobijas ti nista jeftinije... SVE to mozes direktno od banke ili prodavca dobiti. Samo dobijas iluziju da ne mozes i stedis malo vremena.

(Iz licnog iskustva)
Been there done that, pokusao sam kod dosta banaka, dobio ponude, istovremeno otisao u Interhyp, i od njih dobio ponude sa 20% manjom kamatom ;-)

Tako da se itekako isplatilo.

Isto iskustvo drugara i u Poljskoj.

Uostalom nista ne kosta, i niko te ne obavezuje da prihvatis njihovu ponudu.

U Srbiji ne znam.

Sa bankama se cenka, a ti posrednici znaju tačne limite banaka. Sigurno imaju direktne kontakte, tamo gde većina korisnika ne može da dodje do informacije.

Slično kao kada kupuješ auto. Svi su presrećni popustom, poklon gumama, besplatnim servisima, a onda shvatiš da je komšija kupio isti auto i u zbiru dobio još 3% nizu cenu za isti paket opreme.

Moja prethodna poruka je napisana na osnovu iskustva sa kreditima za pravna lica. U prethodnih nekoliko dana sam gledao ponude kredita za fizička lica i sve banke, da li telefonski razgovor ili fizički odlazak u poslovnicu na zakazan sastank, daju isključivo ponude sa sajta. Kakva su vam iskustva sa cenkanjem za kamatne stope?

Totalni hit su dve banke koje su rekle "Zbog vaših primanja, vi dobijate premium ponudu" i opet daju ponudu koja stoji na sajtu. Da li iznad premium ide neki platinum kao bolja ponuda?!

Ko daje fiksnu na ceo period otplate, deluje baš nepovoljno.
Najbolja ponuda za sada deluje 5 godina fiksna 4.2, pa nakon toga 2.3+3M
I čekamo da vidimo šta će Intesa da ponudi kao super mega manjifika ponudu. Na sajtu im stoji "fiksna od 4.17, EKS 4.7".

Bio bih zahvalan da podelite neka sveža iskustva.

I u DE na sajtovima pise kamata je OD….

Kada potrazis specificnu ponudu, cesto je iznenadjenje.

Plus je obicno kamata individualna, prema pojedinacnoj situaciji

Ja sam u Unicreditu dobio fiksnu 4,5% na 20 godina, doduse pre par meseci.

• Like
Reagovanja: PJ
Da li je neko radio/kalkulisao prevremenu otplatu? Banka me pokušava nagovoriti da izaberem smanjenje rate a ja želim da mi rata ostane ista a da se skrati period otplate.

Da li je neko radio/kalkulisao prevremenu otplatu? Banka me pokušava nagovoriti da izaberem smanjenje rate a ja želim da mi rata ostane ista a da se skrati period otplate.
Ja sam prošle godine izabrao da smanjim period otplate. Savetnica me je samo pitala šta ću, ja izabrao.

Doduše, ja sam bolje od nje znao na koliko će otprilike da se smanji, što mi je malo suludo.

Skorašnje iskustvo u OTP u mojoj porodici:
2,25 varijabilna + 3 mesečni Euribor.
S tim da mislim da im ta ponuda više nije aktuelna koliko vidim na sajtu.

Ja lično ne bih išao na fiksnu u ovom momentu ukoliko je oko 4,5%. Da me neko ne napadne, to je jednostavno moja subjektivna procena.

Ja sam prošle godine izabrao da smanjim period otplate. Savetnica me je samo pitala šta ću, ja izabrao.

Doduše, ja sam bolje od nje znao na koliko će otprilike da se smanji, što mi je malo suludo.
Koja banka? U ProCredit banci kažu da ako želim smanjenje perioda otplate, mora da se radi kompletna finansijska analiza ponovo i mora onda na odobrenje, plus ima dodatne troškove (ne znam koji su, neki ljudi kažu u nekim bankama da je 0.3% od ostatka glavnice).

Zavisi u kojoj si fazi otplate kredita i koliko bi smanjio. Ako si na početku i možeš da plaćaš tu ratu, onda skratiš period otplate. Ja sam otplatio 95% kredita u prvoj godini, pa sam smanjio ratu, jer je stvarno ostala smešna cifra, pa mi je svejedno da li ću im dati 500e više za kamatu u narednih 25god.

Gledam američku stopu na 30 godina i ona je trenutno preko 6%, tako da 4.5% na 20 godina zvuči fer, ali problem je što je to uglavnom NKS....evo recimo RFB

Kombinovana
5god 4,2%, pa onda 2,4% + 3M...4,41 na današnji dan..........ovu smo razradili, za konkretan iznos, EKS ispadne 4,73€.....290.000 dinara su dodatni troškovi na početku kredita

10god 4,5%, pa onda 2,55% + 3M...4,56

Varijabilna
2,3% +3M....4,31

I onda devojka iz RFB napomene, da će prenos biti isplaćen u dinarima, I da će ta transakcija koštati 28.000 dinara. Koliko vidim u tarifniku stoji maks 8.000 dinara. Da li je ona zabagovala ili zaista na kraju ispadne toliko.

Ako se pogledaju Intesa reprezentativni prmeri, NKS i EKS se razlikuju za ~0,5%, pa bi EKS trebalo da izadje oko 4,7, ali Magnifica savetnica je na bolovanju, a ostali su potpuno nezainteresovani za saradnju, tako da nemamo informaciju za konkretan primer.

Prevremena otplata kod Intese je 1.200.000 godišnje bez penala, a kod RFB nema penal. Što je dobro i za samu otplatu i za neki reprogram.

Banke plasiraju kredit indeksiran u EUR u dinarima i onda gubiš kod konverzije kada ti plasiraju kredit zbog kursa. Ne znam da li ima neka banka koja stvarno plasira kredit u EUR. Još jedna od nebuloza našeg sistema.

Meni je Intesa ponudila 4.89% EKS fiksno na 20 godina i koliko vidim ne žele da odstupe od toga. Inače sam Magnifica korisnik.

I onda devojka iz RFB napomene, da će prenos biti isplaćen u dinarima, I da će ta transakcija koštati 28.000 dinara. Koliko vidim u tarifniku stoji maks 8.000 dinara. Da li je ona zabagovala ili zaista na kraju ispadne toliko.
Nisam gledao skoro ali kod njih je prenos za stan skup, bio u EUR ili RSD i ista je stavka. Bar mi se cini. Znaci ne gleda se maks za prenos dinara na salteru.

Evo moj primer za NLB
pustali smo ucesce cca 3 miliona, preko aplikacije na mobilnom provizija 0, a da je to uradila zena na salteru preko naloga, bilo bi 8 ili 14 hiljada, zaborvio sam tacno koliko...

Nisam gledao skoro ali kod njih je prenos za stan skup, bio u EUR ili RSD i ista je stavka. Bar mi se cini. Znaci ne gleda se maks za prenos dinara na salteru.
Evo listam tarifnik i ne vidim koja je to pozicija. Ovih 28.000 je valjda max iznos, ali to nigde nema u tarifniku. Sve pozicije gde se pominju nekretnine su max 8.000 dinara.
A tih 28.000 nema navedeno ni u ostalim troškovima kredita, ali ta pozicija od 290.000 dinara (sotali troškovi) i nije razbijena na sve delove šta sve ulazi u nju. Tj ima nekoliko stavki, ali fali još neki iznos.

Ukoliko nije u standardnom tarifniku, moralo bi da uđe u te troškove.

AIK recimo ima "ostale troškove" 200.000 za isti kredit, ali je na kraju rata nešto veća i isti kredit izađe skuplji.

Nisam ispratio, vidim da su neke banke podigle prag za prevremenu otplatu bez penala na preko milion dinara. Da li se menjalo nešto da oko toga da samo jednom u toku godinu dana možeš da smanjiš glavnicu?

Zanimljivo ovo za penale,nisam ih platio letos za iznos od 3 mil rsd, Intesa.

Evo listam tarifnik i ne vidim koja je to pozicija. Ovih 28.000 je valjda max iznos, ali to nigde nema u tarifniku. Sve pozicije gde se pominju nekretnine su max 8.000 dinara.
A tih 28.000 nema navedeno ni u ostalim troškovima kredita, ali ta pozicija od 290.000 dinara (sotali troškovi) i nije razbijena na sve delove šta sve ulazi u nju. Tj ima nekoliko stavki, ali fali još neki iznos.

Ukoliko nije u standardnom tarifniku, moralo bi da uđe u te troškove.

AIK recimo ima "ostale troškove" 200.000 za isti kredit, ali je na kraju rata nešto veća i isti kredit izađe skuplji.
U pravu si, 8000 maks bas za kuproprodaju nekretnine na salteru. Ne znam onda..

Inače ne znam da li je neko video ali mi deluje neverovatno da intesa ima ponudu za refinansiranje stambenih kredita sa NKS od 1.86% plus 3m Euribor za klijente sa primanjima do 100.000din.

Država subvencioniše razliku.

Nazad
Vrh Dno