Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Imao sam dva otkaza tog P300 od 512GB, ne znam za druge kapacitete ali taj model je definitivno lošiji od ostalih Patriot modela.

Da, bilo je problema sa P serijom od Patriota, pisalo se ranije na forumu...
P200 serija, ako se dobro sećam, za P300 nisam potpuno siguran.

Neka iskustva sa Spatium 480 PRO od 1TB? Nalazim samo testove za 2TB, pa ne znam da li je ovaj od 1TB jednostrani (nema cipova na poledjini)? Ima ga na Pajnaplu, a uskoro ide rodj, pa da iskoristim vaucer ako je OK...

Edit: 470 PRO je za izbegavanje koliko vidim, DRAMless i najverovatnije QLC. Tako da ne razumem sta je tu PRO u odnosu na 470 koji ima TLC...

Da, bilo je problema sa P serijom od Patriota, pisalo se ranije na forumu...
P200 serija, ako se dobro sećam, za P300 nisam potpuno siguran.
Burst serija, pa sigurno sam ih imao preko 100 komada reklamiranih, na kraju su i povučeni.

Neka iskustva sa Spatium 480 PRO od 1TB? Nalazim samo testove za 2TB, pa ne znam da li je ovaj od 1TB jednostrani (nema cipova na poledjini)? Ima ga na Pajnaplu, a uskoro ide rodj, pa da iskoristim vaucer ako je OK...

Edit: 470 PRO je za izbegavanje koliko vidim, DRAMless i najverovatnije QLC. Tako da ne razumem sta je tu PRO u odnosu na 470 koji ima TLC...

izgleda da su oba dvostrana

To sa linkova su stariji modeli, bez "PRO" u nazivu. S tim sto je M470 BOLJI od PRO verzije (pripaziti), a M480 PRO bi trebao biti sa 176 layer TLC u odnosu na 96 layer kod non-PRO, pa se NADAM da je jednostrani...

M480 PRO je dvostrani po linku iznad,

M470 PRO je mozda jednostran, posto nema DRAM , kao M470 stari, mada ko ce znaci, ako drze stari glomazne NAND chip-ove

Tema je potpuno zamrla iz poznatih razloga, ali SSD-ovi su nam i dalje potrebni, i po ovim nenormalnim cenama.
Koji M.2 od 1TB bi ovih dana bio best buy?
Sklapam ćerki komp, imam sata ssd od 256GB ali bih više voleo neki M2.

Ja sam uzeo ovaj, nista mi se ispod nije svidjalo , oko 100 evra.

Prilozi

• Screenshot_20260108_171019.jpg
    Screenshot_20260108_171019.jpg
    79.1 KB · Pregleda: 157
Ja sam hteo taj kingston ali onda naletim za maltene iste pare na 1TB SSD WD Blue SN5000 M.2, WDS100T4B0E-00CNZ0 i htedoh njega da kupim dok je bila ova praznicna euforija. Na kraju odustanem i kupim zvučnike 😀

NV3 mi se uopšte ne dopada, taj WD mi je već sasvim okej i našao sam ga za 100€ za 1TB, što je za današnje uslove prihvatljivo.
Malo sam gledao i mišljenja po netu i uglavnom se svi slažu da je pristojan budžetski disk.
Ima li još nekih ideja? Ili mišljenja o WD SN5000?

NV3 mi se uopšte ne dopada, taj WD mi je već sasvim okej i našao sam ga za 100€ za 1TB, što je za današnje uslove prihvatljivo.
Malo sam gledao i mišljenja po netu i uglavnom se svi slažu da je pristojan budžetski disk.
Ima li još nekih ideja? Ili mišljenja o WD SN5000?
Sta mu ne valja

NV su treća klasa kod Kingstona i nikada se nezna šta strpaju u njih. Sa WD Blue se bar zna da su pravljeni za uštedu i jefinoću.

Gledam pre neki dan na eponudi cene za Samsung 990 Pro 1TB, i izleti mi neki za 16 i kusur hiljada. Nisam bio pri kešu i sačekam par dana, kad ono na istom mestu 26499.

Elem, uglavnom sam nailazio na preporuke za nekoliko modela kao best buy za PCIe 4 1TB drajv bez heatsinka s DRAM-om:

KC3000
SN850X
990 pro
eventualno Fury Renegade

Za svaki se provlači neka kontroverza. Za KC3000 da su menjali kontrolere, za sn850x da zapravo nema DRAM, za 990 pro da ima neku grešku i mora se apdejtovati firmware.

Šta je po vama tu onda neki best buy u tom nekom rangu uređaja od tih etabliranih koje sam pomenuo, i eventualno nekih drugih?

Svima im je cena u domaćim radnjama tu oko 20.000, hiljadarka gore-dole, i čini mi se da je to povoljnije u odnosu na Mađare. S takvim cenama teško da bi se moglo reći da je nešto best buy, ali bez drajva se ne može i izgleda da će cene samo ići gore.

990Pro

a kakva greska?

Ta greška sa 990pro je odavno rešena a firmware update se rešava za par minuta preko samsungove aplikacije. To za KC 3000 menjanje kontrolera ne znači ništa, ni gore ni bolje. SN850x je najgori od ovih, trebalo bi da bude daleko jeftiniji.

990Pro

a kakva greska?
Била је нека грешка одмах по појављивању, ако се добро сећам "деградирао" је диско убрзо по инсталацији, али је то решено половином прошле године.
Има на редиту тема колико волиш о томе.

znam za to, nego kakva greska sada?

pa to je bilo na prvim modelima, takvih vise nemas nigde da kupis

Bukvalno mi fali još to da kompletiram build. Pre tačno dve godine sam ga započeo, kada sam uzeo fractal terru. Sva sreća da sam u startu uzeo memoriju, inače bih sad digao ruke i sve rasprodao. A SSD po ovim cenama teško da se može zvati "best buy", jedino možda "the least painful buy". Pre neki dan mi stigla grafička, tako da sam finansijski isceđen, a ako budem još čekao ode SSD na 300e. Crazy times.

Stigao jutros. Ipak 2gb na kraju, cene poludele...obzirom da su ga hvalili više od samsunga, reko da probam. Jest da ga neću koristiti na nvme 5 portu ali doće verovatno uskoro vreme kada će se i to promeniti.

Edit: što je slika naopako, pojma nemam...u galeriji je redovana.

Prilozi

• 20260119_133333.jpg
    20260119_133333.jpg
    199.3 KB · Pregleda: 97
Stigao jutros. Ipak 2gb na kraju, cene poludele...obzirom da su ga hvalili više od samsunga, reko da probam. Jest da ga neću koristiti na nvme 5 portu ali doće verovatno uskoro vreme kada će se i to promeniti.

Edit: što je slika naopako, pojma nemam...u galeriji je redovana.
Koliko je koštao?

Nije merodavno pošto je uzet u bestbuy pre 2 nedelje na akciji...ali za te pare sam mogao uzeti 4tb 990pro npr pre 2-3 meseca

Nazad
Vrh Dno