Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postaviću jedno neverovatno noob pitanje, ali praštajte😅 Proizvođači koriste motore sa stalnim magnetima umesto indukcionih, zbog čega? Koje su im prednosti izuzev par procenata bolje iskorišćenosti? Da li je opravdana njihova upotreba obzirom da su za njihovu proizvodnju potrebni retki zemni metali? Sa jedne strane koriste PM motore zbog bolje iskorišćenosti, a sa druge trpaju po 1500 konja...

@ormo Preko koje banke si uzeo lizing?

@sarcevic Takođe pitanje preko koje banke ste prvenstveno hteli lizing pre nego što ste odustali od lizinga?

Pitam pošto sam više za varijantu koju je uzeo Ormo gde je učešće 15% a ne da mi traže skoro pola auta kao učešće.

Takođe pitanje za obojicu da li je pametnije da već sad kaparišem auto i počnem prikupljanje papirologije (ovo što ja sam vadim da nisam kažnjavan i da ne dugujem za porez na imovinu) još dok nisu ni pustili zvanično subvencije za ovu godinu (kapiram da će početkom februara), pa da većinu dokumentacije imam već spremno kad puste subvencije da posle ne gubim vreme.

Pretpostavljam da ove potvrde o homologaciji kao i o saobraznosti pribavlja auto kuća?

Interesuje me da li ima neko ovde ko je uzimao subvenciju, a da je kupio auto na kredit, pošto u Uredbi o subvencijama vidim da nigde ne spominju kredit nego samo finansijski lizing i kupovinu sopstvenim sredstvima.

Može slobodno da odgovori još neko ko je imao iskustva sa subvencijama.

Postaviću jedno neverovatno noob pitanje, ali praštajte😅 Proizvođači koriste motore sa stalnim magnetima umesto indukcionih, zbog čega? Koje su im prednosti izuzev par procenata bolje iskorišćenosti? Da li je opravdana njihova upotreba obzirom da su za njihovu proizvodnju potrebni retki zemni metali? Sa jedne strane koriste PM motore zbog bolje iskorišćenosti, a sa druge trpaju po 1500 konja...

Nije uopšte noob, već je vrlo komplikovano i kompleksno pitanje.
El. motorni pogoni u kombinaciji sa statičkim invertorima su veoma velika oblast elektrotehnike i ima bezbroj tehničkih varijanti i rešenja, pa ćeš teško dobiti jasan odgovor ovde na forumu.

Ali rekao bih da je sledeće u pitanju.
Indukcioni motor bez stalnih magneta je po pravilu asinhroni motor.
Motor sa stalnim magnetima je sinhroni.

Asinhroni indukcioni motori napajani frq. regulatorom (invertorom) ne rade baš najsrećnije na malim brzinama obrtanja i sa malim snagama. Ono, kada EV polako polazi iz mesta i miče se laganica po gradu. Značajan procenat energije tada se troši na magnećenje rotora. Takođe, kada je potrebna rekuperacija (da pređe da radi u generatorski režim), indukcioni motor opet zahteva indukovanu pobudu što je opet ne mali gubitak proizvedene energije. Mislim i da sporije reaguje na promene iz motornog u generatorski režim.

Sinhroni motori terani invertorima mnogo bolje rade na malim brzinama, i efikasnije rade rekuperaciju energije.
Sinhroni motor se daleko lakše postiže stalnim magnetima nego električnom pobudom rotora.
Generalno, motori sa stalnim magnetima terani invetorima (dakle bez kolektora) jesu se jako usavršili poslednjih decenija. Bili su retkost do pre 20-30 godina.

Dakle tih pa par procenata veće iskorišćenje nije uopšte za zanemariti.
I nije samo par procenata.

Stalni magneti, da, zahtevaju retke i skupe legure, ali su 100% reciklabilni, pa će "šteta" biti umanjena kada se neka kritična količina isluženih EV počne vraćati na reciklažu.

Poslednja izmena:
2kwh/100km, 17 vs 19). Tih 19kwh/100km na autoputu je potrošnja pri kojoj brzini?

Takođe me interesuje još nekoliko stvari budući da se razmišljam možda da kupim sledeći mesec BYD Atto 2 sa Boost paketom opreme:

1) Interesuje me da li ste uspeli da dobijete subvenciju? (malo ako možete da opišete vaše iskustvo ako ste dobili tipa kako ide procedura i to)

2) Da li ste kupili možda na kredit ili lizing i koliko su učešće i rate, kao i kasko naravno

3) Da li mogu ta pištenja od Adas senzora da se ugase u podešavanjima?
@mileta.k Čestitam na kupovini, odličan auto za te pare. Malo mi je čudno da je tako mala razlika u potrošnji između autoputa i gradske vožnje (samo 2kwh/100km, 17 vs 19). Tih 19kwh/100km na autoputu je potrošnja pri kojoj brzini?

Takođe me interesuje još nekoliko stvari budući da se razmišljam još uvek oko kupovine novog BYD Atto 2 (bilo Active paket opreme ili ovaj novi Comfort sa većom baterijom) ili polovnog Tesla Model 3 LR ili Performance:

1) Interesuje me da li ste uspeli da dobijete subvenciju? (malo ako možete da opišete vaše iskustvo ako ste dobili)

2) Gde ste kupili u Alprosu ili TDVu, da li ste kupili možda na kredit ili lizing i koliko su učešće i rate, kao i kasko naravno

3) Da li mogu ta pištenja od Adas senzora da se ugase u podešavanjima?

Unapred zahvaljujem na odgovorima.

@akki Pitaj komšiju da li je naručio sa baterijom od 45,1kwh ili ovaj novi Comfort sa 64,8kwh pošto su meni rekli da više ne može da se naruči ovaj sa manjom baterijom. Btw nigde ne mogu precizno da nađem da li je ta veća baterija 64,8kwh usable ili sa sve buffer-om, jer na ev database piše da je 58kwh usable a na belgijskom sajtu byd piše 64,8kwh usable
U suštini odlična kupovina, nema premca za taj novac.
1. Subvencija ide kada stigne auto na stanje jer mora BYD da obradi dokumentaciju za predaju, kada sam predao prošlo je skoro dva meseca dok su mi javili da je odobreno, sve mora lično da se ide mada kažu da može poštom neki deo, kad odeš da uzmeš potvrdu mora se nosi na lizing ako ideš preko njega da oni naprave deo dokumentacije i da se to sve odnese opet u ministartsvo. Posle sam čekao 2 sedmice doduše greškom lizinga, oni bi ispoštovali u par dana uplatu da nije toga bilo...
Ti plaćaš lizingu tvoj deo i možeš da dodaš 5000eur da uzmeš auto a da ti oni posle refundiraju ili da sačekaš da legne uplata lizingu pa da onda tek kupe auto.

2. Lizing, ispada učešće 50% zajedno sa tih 5000eur, ostatak na 60 meseci preko intesa leasing 248eur mesecno. Kasko Sava 500eur godišnje na rate sa 200eur učešća u šteti ili 10%. Bilo 4NKS a ispada 8.2% EKS valjda sa osiguranjem uračunatim...

3. Isključiš ih ali kad ponovo uključiš auto ona se sama uključe, svašta nešto beleži, liniju, znakove, ograničenje, raskrsnice, kad ne gledaš u put.... za sve pišti.

Na autoputu mi je prosek 100kmh ali sam dosta vremena vozio preko 110kmh pri preticanju, nije bilo previše hladno, možda 6-7 c napolju.

Takodje mod za sneg rastura zaista, daleko se bolje ponaša od elektronske kontrole na motornom autu ne računajući možda premium segment tipa audi a4 ili a6, c5 2020 1.5hdi proklizava pa ga tcs zaustavi a byd reaguje u delu sekunde i regulise pedalu gasa dinamicki koliko sam video, daleko dublji hod dobijes, tipa 40% papučice za 15-20kw snage, balans je dobar po ledu ne zabacuje se u krivinama kao pomenuti c3 pošto njega vozim kao službeni poredim ga direktno, vrlo lako se oseti da je napred daleko teži i da ima tendenciju da se okrene pri skretanju po ledu...

@ormo Preko koje banke si uzeo lizing?

@sarcevic Takođe pitanje preko koje banke ste prvenstveno hteli lizing pre nego što ste odustali od lizinga?

Pitam pošto sam više za varijantu koju je uzeo Ormo gde je učešće 15% a ne da mi traže skoro pola auta kao učešće.

Takođe pitanje za obojicu da li je pametnije da već sad kaparišem auto i počnem prikupljanje papirologije (ovo što ja sam vadim da nisam kažnjavan i da ne dugujem za porez na imovinu) još dok nisu ni pustili zvanično subvencije za ovu godinu (kapiram da će početkom februara), pa da većinu dokumentacije imam već spremno kad puste subvencije da posle ne gubim vreme.

Pretpostavljam da ove potvrde o homologaciji kao i o saobraznosti pribavlja auto kuća?

Interesuje me da li ima neko ovde ko je uzimao subvenciju, a da je kupio auto na kredit, pošto u Uredbi o subvencijama vidim da nigde ne spominju kredit nego samo finansijski lizing i kupovinu sopstvenim sredstvima.

Može slobodno da odgovori još neko ko je imao iskustva sa subvencijama.
OTP banka.

Što se papirologije tiče, nisam siguran šta da ti kažem. Prošle godine je zahtev za subvenciju bilo moguće podneti isključivo uz potvrdu auto-kuće da je vozilo dostupno za isporuku odmah. Tako da, ako ti auto-kuća javi malo ranije pre nego što to bude slučaj, mislim da imaš dovoljno vremena da prikupiš svu dokumentaciju koju ti lično obezbeđuješ. Takođe, ako se odlučiš za lizing, nemoj zaboraviti da prilikom podnošenja zahteva moraš da navedeš i banku kod koje ćeš uzeti lizing.

Što se subvencija i kupovine putem kredita tiče, ne znam da li je to moguće. Najbolje je da proveriš sa auto kućom, verujem da oni imaju informaciju iz prve ruke.

@mileta.k Da li su vas tako uslovljavali iz Intesa Leasinga da bude toliko veliko učešće ili ste sami hteli toliko?

Ništa mi nije jasno koja je poenta uzimanja lizinga, ako će da te uslovljavaju da daš pola auta odmah. To samo kod nas može čovek da čuje.

@ormo Kako si ti uspeo da rešiš da ti bude učešće normalnih 15% a ne tipa 30% kao kod Milete ili kao što su tražili Sarcevicu? Da li si uzeo finansijski ili operativni lizing?

Meni tu otprilike deluje kao da lizing kuće tu pogrešno tumače uslove za subvenciju i da im je tako lakše papirološki da odrade. Jer u Uredbi za subvenciju lepo piše da učešće mora biti minimum 15% i da na to država daje još 5000€. Ok, koliko sam skapirao kod finansijskog lizinga PDV auta (u mom slučaju on bi iznosio nešto oko 4750€) se odmah u celosti plaća, ali mi nije jasno zašto ne računaju mojih 15% kao učešće a onda ovih 5000€ države neka vode kao plaćanje PDV-a. A ne da meni traže da platim i 15% i PDV i još plus oni odmah uzmu od države 5000€ umesto onda makar meni da država uplati 5000€.

Finansijski lizing. Što se tiče učešća od 15%, takav je bio dogovor sa lizing kućom, ništa nestandardno. Čak se pominje i u rešenju koje sam dobio.

@ormo Pa da to mi je i više nego ok. Ne znam čemu ovo da im traže još plus pored učešća da oni odmah snose i ceo iznos PDV-a umesto da se za to iskoristi iznos od subvencije.

A tek mi nije jasno zašto se nigde ne spominje u uslovima kupovina na kredit nego samo lizing. Malo me smara uzimanje ovlašćenja za registraciju i za vađenje žutog kartona za putovanje u inostranstvo.

@njikolaj Da li možeš malo da opišeš iskustvo sa Teslom u Srbiji?
Tipa:
1) Koji model voziš i koju verziju? (Pretpostavljam da si na kraju uzeo Model 3)

2) Da li ti radi Premium Connectivity u Srbiji? (Znam da si pisao nešto da radi, ako je auto iz Švajcarske uvezen)

3) Da li si možda uspeo da ga osiguraš kasko? Ili da li si se raspitivao koliko su delovi tipa branici, far, hauba (jer ako su one cene što su ovi iz EVclinic stavili u svojoj Excel tabeli tipa 250-300€ branik ili far to su prihvatljive cene)

4) Koliko si platio zamenu akumulatora u Temišvaru i šta si još popravljao i koje su cene? Takođe da li znaš koja im je cena nekog redovnog servisa

Nikako da odgovorim:
1a) Uzeo sam Model 3 2019 beli (hteo sam sivi, ali se na kraju ispostavilo da je beli dobra odluka, pošto se leti nesto manje greje)
Testirao sam bateriju sa 100.000 km je na 89%, sto potvrduje je i auto pošto je domet 450km.
Testirao sam potrosnju kombinovanu autoput (160km) grad (120km) u letnjim uslovima, klima na 22 stepena, domet je bio 380km (sa 100% baterije) - vozio sam kao što bi inače vozio bilo koji dizelaš, 130-140 na autoputu i 80-90 van grada. Felne su 19 inčne, ne koristim one ratkapne pošto su mi ružne. 🙂
Stavio sam sam kvalitetne folije na sva stakla i čini mi se da i vredi.

1b) Plan je bio da se držim destinacija u Vojvodini i BG, što mi ispunjava bez ikakvog pitanja sa 100% baterije u bilo kakvim uslovima, bilo zimskim, bilo letnjim. Nisam izdržao i otišao sam i za Budimpeštu i na veću turu u Mađarskoj, sa punjenjem na superchargeru, gde sam ostao nekih 10 minuta ukupno. Jednom je u Segedinu bilo puno vozila, tada sam čekao na red 20 minuta i punio ponovo deset.

2) Radi Premium Connectivity u Srbiji bez problema, isključivo sa vozilima iz Švajcarske. Do sada je radio besplatno, ali su svima uveli od 14.01.2026. godine da se plaća pretplata (10 Evra). Registrovan sam na Hrvatsku inače. Kod mađara je 5 Evra pretplata, ali nisam smeo da se prešaltam kad već sve radi. Sa Premium Connectivity jedino nisam uspeo Netflix da namestim, pošto konstantno misli da je u Švajcarskoj, nisam skontao kako to da promenim (ne mogu da se ulogujem).

3) Nisam radio kasko zato što je auto star više od 6 godina i mislim da ne vredi. Naravno ako uspešno udarim jednom redovno bateriju, promeniće se i moje mišljenje. Prethodna dva auta sam bio kasko osigurao, na sreću (i na sreću osiguravajuće kuće) nisam koristio benefite kaska, tako da je odluka pala.

4) Nisam ispitivao cene branika, haube i tako dalje, ali već i u Srbiji možeš naći polovne delove na polovni automobili.

5) Servis tražiš preko aplikacije, posle čega dobijaš predračun koštanja radova, istu prihvataš i zakazuješ termin. Iako piše u aplikaciji da su cene okvirne, platio sam tačno toliko koliko je i pisalo. Dosta sam čekao, nekih 45 dana (u Budimpešti bi bilo za 3 dana). Radio sam sve preventivno, osim čišćenja radijatora, pošto nisam bio zadovoljan sa zagrevanjem u kabini (i što se na kraju ispostavilo kao tačno, pošto je sad grejanje na totalno drugom nivou). Sledeći su radovi i cene:
  • Menjanje 12V baterije sa baterijom (predlaže se "original" Tesla baterija - Atlas, sa drugima je bilo problema) 175.00 Evra
  • Čišćenje i podmazivanje kočnica 92.00 Evra
  • Promena filtera u kabini (2 komada) 70.00 Evra
  • Provera PTC sistema (mislio sam da možda on crkava zbog grejanja) 60.00 Evra
  • Čišćenje radijatora 134.00 Evra

Ako dobro računam, 100 minuta rada računaju kao 120 Evra, tj. minut rada košta 1.2 Evra.

Sve iznose sam dao sa PDV-om (rumunskim - 21%).

U aplikaciji sam mogao da pratim koji radovi su završeni, i predloženo vreme - što je bilo nekih 5 sati je i ispoštovano, pola sata ranije su se javili da je auto gotov. Servis sam platio isto preko aplikacije, sa srpskom karticom.

Ako još nešto mogu da pomognem, pitajte.

Da odgleda seriju dok čeka 20 minuta da dođe na red na čardžeru + 10 minuta dok se puni 🙂
Mislim da ne možeš ništa da pustiš dok je auto u pokretu, da vozač ne bi bio ometan.

Da odgleda seriju dok čeka 20 minuta da dođe na red na čardžeru + 10 minuta dok se puni 🙂
Mislim da ne možeš ništa da pustiš dok je auto u pokretu, da vozač ne bi bio ometan.
Tako je, ili dok cekas da izadju sa treninga. Nista ne moze da ide ako je auto u pokretu.

Inace sam za sada stvarno zadovoljan, software je extra, aplikacija isto pruza sve sto treba, ubrzanje ne moram da opisujem, sve u svemu odlican EV.

Ono na cemu su svakako zaostali je senzor za kisu i za duga svetla (nemam matrix!), koja oba bolje da su iskljucena, kako nepredvidivo rade.

I jos nesto- kao sto se vidi sa liste popravki kod mene, sve to mozete zavrsiti i sami, sve je dostupno, jedino sto sam ja totalni antitalenat za diy.

Napred ne, ali možeš u Highlandu nazad na malom ekranu, moji klinci stalno gledaju crtani iza, tako kad se vozimo radi ili Netflix ili YT. Kupio sam im i JBL GO4 bluetooth zvučnik tako da mogu da idu dva izvora zvuka u isto vreme, nisu hteli da nose BT slušalice.

Nikakav problem, atest uradjen odmah na licu mesta gde su i postavili foliju. Poznato mesto u Bg.

Kod njih ide expresno brzo. Najbolje vreme za ugradnju je proleće...

@njikolaj
1) Da li si ga pri kupovini vozio negde kod nas u servis na proveru pre kupovine? (Ako si uopšte kupovao ovde preko oglasa)

2) Da li si u obavezi da pratiš neke servisne intervale u ovlašćenom servisu da bi imao i dalje garanciju na motor i bateriju 8 godina ili je bezuslovna garancija?

3) Pa dobro realno ok su cene servisa. Jedino te nisam razumeo za ruke. Na one cene si platio još ruke prepostavljam i one su 1.2€ po minutu. Takođe koliko su ti za sve ove radove naplatili minuta rada? (Btw super je što se plaća karticom znači još imaš opciju i da podeliš i na 12 rata sa odgovarajućom kreditnom karticom i to beskamatno 😀 )

4) Da li imaš i drugi set felni za zimske gume?

5) Malo mi je bezveze to što sad uvode pretplatu za Premium Connectivity, ja sam bio ubeđenja da je to besplatno doživotno (ali dobro bolje i to nego da se mlati čovek sa MiFi). Jedino ne znam ima li onda sad neke razlike između kupovine auta sa i bez Premium Connectivity (ne znam da li postoji opcija da auto sa Standard Connectivity počne da plaća mesečnu pretplatu za Premium i onda počne da ima faktički iste usluge ili im je drugačiji neki hardware pa nije samo pitanje software-a tj. pretplate).

Mada sada čitam na netu i koliko kapiram oni već godinama naplaćuju tu pretplatu (moguće da je tvoj auto imao neki Free trial period tipa godinu dana pa da je sad istekao pa da zato sad moraš da plaćaš, jer nigde ne nalazim na netu da su sad nešto po novom počeli da naplaćuju).

Bzv je i što više FSD neće moći da se kupi doživotno za taj auto nego samo kao pretplata (nadam se da to ne važi za polovnjake koji već imaju plaćen FSD, mada koliko vidim u oglasima kod nas svima puna usta u opisu o FSD a ustvari 99% njih imaju samo običan Autopilot Basic koliko sam primetio)

P.S.
Super je što je došao EVclinic kod nas pa imamo sad i pravi servis za popravku el. motora i baterija.

Jedino što mislim da oni ne rade običan servis zamene ostalih delova itd. mislim da su fokusirani na motore i baterije.

Sad malo o BYD Atto 2
Bio sam danas u Alprosu ne bi li se detaljnije raspitao i eventualno danas ili ovih dana kupio/kaparisao stari model sa manjom baterijom u Boost paketu, jer sam ih zvao pre nedelju dana i rekli su mi tad da i dalje imaju 2 na lageru za isporuku odmah. Međutim kakve sam sreće odem danas i kaže mi neki klinac prodavac kako su kao sve prodali pre 2 dana i da nemaju nijedan na lageru. Dečko veoma veoma slabo barata informacijama šta god da sam ga pitao vezano za subvencije ili lizing/kredit pojma nije imao što mi je jako neozbiljno. Kaže u februaru će znati cene za novi Atto 2 Comfort i kako misli da će koštati između 32 i 33 hiljade. A kad sam ih zvao prošle nedelje rekli su mi biće NEŠTO iznad 30 hiljada (onda se kaže nešto preko 32 valjda, mislim ovako su mogli da kažu i nešto preko 20 hiljada). Mislim da je to već mnogo za taj auto, jer je u principu skoro identičan starom osim nešto veće baterije. A počeli su od Active paketa i 24.490€ cene a stigli do 33.000€. Pa Tesla Model 3 Standard (Highland) u Hr počinje od 35 i nešto hiljada koji je naravno malo brži, udobniji, softverski napredniji itd. Tako da sad opet više naginjem ka kupovini polovne Tesle Model 3 LR ili Performance tipa 2019-2021 sa oko 100.000km otprilike nešto kao što je kupio @njikolaj jedino što mislim da je teže malo naći na oglasima da je iz Švajcarske zbog Premium Connectivity.

Izvinjavam se na predugačkom postu 🙂

Kaže u februaru će znati cene za novi Atto 2 Comfort i kako misli da će koštati između 32 i 33 hiljade. A kad sam ih zvao prošle nedelje rekli su mi biće NEŠTO iznad 30 hiljada
Ima u Holandiji da se poruci Atto 2 sa 45kw baterijom, i sa comfort 64kw baterijom. Cena za manju bateriju je 31600, a za vecu 36600eur. Dakle 6000eur razlika i verujem da ce slicno biti i kod nas.
Znaci dobro su ti rekli cenu oko 32 hiljade eura, mozda se desi da bude neki sajamski popust ali nikako ne treba ocekivati ispod 30 hiljada cenu sa tim popustom.

Ne razumem zasto kod nas nema Leapmotor da se kupi. Leapmotor B10 je po meni bestbuy trenutno od kineskih automobila. U Nemackoj kosta 32.000 eura, kod nas bi bio par hiljada manje zbog cariba. Ima bateriju od 67kw, punjenje 170kwh.. Veoma efikasan auto, mali potrosac, cak ga je i Bjorn ishvalio.

Ispravka pogrešno sam napisao u prethodnom postu da je Active paket 24.490€ umesto 26.490€

@deksi10 Da, ali na primer možeš da vidiš na Italijanskom sajtu BYD-a da je trenutno razlika u ceni između Atto 2 Boost i Comfort 3.115€ . Boost im je sad sa popustom koliko vidim 26.560€, a Comfort 29.675€
U Francuskoj je razlika između Active i Boost 2.000€ kao i kod nas, a onda im je ista razlika 2.000€ i između Boost i Comfort (što bi onda značilo kod nas da Comfort treba da bude 30.490€)

Iz tog razloga sam očekivao da bude maksimum 31.490€, još kad su mi rekli nešto preko 30 hiljada rek’o možda daju još neki popust pred sajam i za predstavljanje novog modela.
Tako da iz svega navedenog mislim da je 32-33 hiljade mnogo za naše tržište pogotovo imajući u vidu da imamo manje carine na kineske automobile. Ali dobro možda dečko lupeta možda bude i niža cena. Ali opet mi se ne naručuje taj zbog straha od toga kad bi bila isporuka i da li bi do tad eventualno bio već istrošen fond za subvencije. Prvo su mi pričali da bi prva isporuka bila mart ili april, a ovaj danas kao mart a možda i kraj februara. Malo čudno kao isporuka kraj februara a da već sad onda nisu formirali cene.
Mislim da im je velika greška što nisu makar nastavili da nude i Boost koji je za naš standard mnogo primamljivija ponuda.

Koliko vidim država uzme odmah PDV pri kupovini bilo da plaćaš u kešu ili putem finansijkog lizinga i posle ti kao daju 5.000€. Znači daju ti ono što si prvo ti njima već dao, a posle kao fond je te ovoliki te onoliki. Pa ako odmah uzmeš minimum oko 5.000€ od PDV-a i to ako je neki jeftiniji auto kako onda ne mogu da ponude mnogo veći fond tako da svi mogu da kupe bez straha da neće dobiti subvenciju kad ti ionako prosleđuju tvoje pare pa im taj fond famozni realno nije ni potreban nego se samo odreknu jednostavno ubiranja prihoda PDV od el. automobila tj. dela PDV u slučaju skupljih kola.

Nece se vise prodavati Active i Boost verzija, stize novi model sa minimalnim izmenama branika, nemaju jos uvek detaljne specifikacije i cene jer su automobili jos uvek u fazi dogovora prakticno. Ocekuje se da automobili budu na carini tamo marta. Veca baterija i domet a bice u ponudi i hibrid, cene su 32-33k.
Kaparisao sam jedan od zadnja dva komada pre par dana tako da su to informacije od tada.

Koliki je životni ciklus modela kod kineskih proizvodjača? Bukvalno ćemo se naći u situaciji da neki model bude prodat u Srbiji u 1-2-5 primeraka.

Prva dva automobila koja sam posedovao su bili u datom trenutku veoma retki na ulicama i imao sam problem da ih prodam polovne, jer potencijalni kupci nisu znali šta je. Prvi je bio jedan jedini na oglasima u tom trenutku, a drugi model je imao još 2-3 slična.

To ti je vecan auto, jednom ga kupis, vecno je kod tebe 🙂

Salim se naravno, ali realno ko zna sta ce se desiti za 7-8 godina kada bude doslo vreme da se taj auto proda. Mozda ce biti na ceni i trazeni, a mozda to sto ti kazes, ne budes imao kome da ga prodas.

Kod nas gotovo da ne postoji operativni lizing, a upravo bi on bio idealan za nabavku kineskih elektricnih vozila. Sklopis ugovor na 4 godine i placas mesecnu rentu. Posle toga produzis ili vratis nazad auto. Place mi se kada vidim sta sve ima na operativni lizing u Nemackoj. Na primer, Leapmotor B10, njega mozes uzeti za oko 250eur mesecno na 4 godine, uz ucesce od 1500eur i sa godisnjom kilometrazom do 10 hiljada kilometara. Da ti uslovi postoje ovde ne bih se dvoumio nimalo. Pa celu mesecnu rentu bih otplatio kroz ustedu na gorivo...

Rata zavisi od projekcije prodaje. Rizik je trenutno samo na kupcu. Ko dosta vozi njega baš briga, nekom može da se isplati i da ga stavi pod presu, koliko je skup benzin.

To ti je rizik kod kineskih proizvođača, ne znaš koji će opstati u Srbiji ili Evropi, a koji ne.
Previše ih ima (u Kini), neki će uspjeti, neki ne.
BYD i MG mi djeluju prihvaćeni i mislim da su i najprodavaniji (od Kineza u Evropi), tako da bih rekao da je sa njima sigurnije.

• Like
Reagovanja: mnt
Mislim da je samo nesto kasnije krenuta prodaja kod nas, jer koliko vidim u UK i Australiji vec postoje ti jaci modeli tj. sa vecom baterijom i ovi od 45kwh su izgleda bili na kraju prodaje.
Generalno smatram da smo puno optereceni tim dometom baterija, i sam sam bio takav. Medjutim mi uvek gledamo EU i vucemo informacije sa zapada a ljudi tamo prelaze 30-50kkm mesecno. I sad se ja kao opterecujem sa dometom a realno dnevno ne predjem vise od 30km u proseku. Odem na more jednom godisnje i ako odem par puta po Srbiji negde, sve u svemu jako mali udeo voznje... ali zato 3km u gradu putujem pola sada i potrosnja mi je sada 10-15l dizela. Plus auto svaki put hladan ujutru, vozim 10ak km, taman se ugreje ti gasis, pa opet tako svaki dan...
Sto se tice kasnije prodaje, isto je sve bilo kada je Tesla izasla... sve teorije smo prosli. Na kraju vidimo da se polovnjaci od 10+ godina ipak prodaju i kupuju. Tako da neka smo mi zivi i zdravi i neka nam Boze zdravlje najtezi problem u zivotu bude da jeb3ni lim bacim u djubre nakon sto mu istekne garancija i opet kupim novi i vozim, pa makar i na kredit.

Blade baterije. Isto velika pompa trenutno. Ne mogu da se poprave. Jaka tema na internetu generalno. LFP celije su 50$ u Kini, balkanci smo, napravicemo novi paket ako bude trebalo 🙂

Da lu ljudi koji imaju EV pošto im je putovanje povoljnije mnogo počnu da putuju i troše na smeštaj i hranu ili se vozikaju do tržnog centra češće i sva ušteda na gorivu odleprša?

Ko je rekao da je putovanje jeftinije EV vozilom?
Ako na taj nacin gledas stvari, onda nikad neces videti pravu razliku.
Vikend na zlatiboru za troclanu porodicu ne moze biti ispod 250€, od toga ce samo 50€ otici na dizel.
Vikend na kopaoniku nece biti ispod 500€ ako skijate, od toga samo 50€ na dizel.
More vam nece biti ispod 1000€ u sopstvenoj reziji, od toga samo 100€ na dizel.

Kad sam god negde putovao, gorivo je bilo najmanja stavka.

Razlika je sledecem: svakodnevno pravim relacije 5-10km kroz grad i guzvu, ne mogu da spustim potrosnju ove zime ispod 10l. Danas je bilo 11km, 40min voznje, 9.4l prosek po racunaru.
Znaci mene je danas dizel kostao oko 200din sto je ekvivalent od 20kw struje u proseku ili cak 40-50kw u jeftinoj tarifi sto je opet bar 150-350km voznje.

Škoda superb je 25-30€ dnevno, pa bas ako moram da u cugu predjem jednom godisnje 1000km uzecu na rentu. Cak i na more da odem, 10 dana je 300€.

Cak i sa malom kilometrazom godisnje, 10-12-15kkm, stedis na gorivu bar 1500-2000€. Uzmi da ces bateriju baciti posle 8 godina pa vidi koliko si ustedeo.
Jeste da struja nece nikad biti jeftinija, ali nece ni gorivo. Panele svakako mozes da kupis i ugradis. Eto, za 8 godina iskoristis dotrajalu bateriju za napajanje kuce.

Ko je rekao da je putovanje jeftinije EV vozilom?
Ako na taj nacin gledas stvari, onda nikad neces videti pravu razliku.
Vikend na zlatiboru za troclanu porodicu ne moze biti ispod 250€, od toga ce samo 50€ otici na dizel.
Vikend na kopaoniku nece biti ispod 500€ ako skijate, od toga samo 50€ na dizel.
More vam nece biti ispod 1000€ u sopstvenoj reziji, od toga samo 100€ na dizel.

Kad sam god negde putovao, gorivo je bilo najmanja stavka.

Razlika je sledecem: svakodnevno pravim relacije 5-10km kroz grad i guzvu, ne mogu da spustim potrosnju ove zime ispod 10l. Danas je bilo 11km, 40min voznje, 9.4l prosek po racunaru.
Znaci mene je danas dizel kostao oko 200din sto je ekvivalent od 20kw struje u proseku ili cak 40-50kw u jeftinoj tarifi sto je opet bar 150-350km voznje.

Škoda superb je 25-30€ dnevno, pa bas ako moram da u cugu predjem jednom godisnje 1000km uzecu na rentu. Cak i na more da odem, 10 dana je 300€.

Cak i sa malom kilometrazom godisnje, 10-12-15kkm, stedis na gorivu bar 1500-2000€. Uzmi da ces bateriju baciti posle 8 godina pa vidi koliko si ustedeo.
Jeste da struja nece nikad biti jeftinija, ali nece ni gorivo. Panele svakako mozes da kupis i ugradis. Eto, za 8 godina iskoristis dotrajalu bateriju za napajanje kuce.
Sve se slažem, ja sam za more uzeo q5, ali superb za 30e nema nigde. Kao ni vikend na Kopu za 500e.

Nazad
Vrh Dno