Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

U procesu sam stavljanja HA na RSP4,cekam da stigne jos nesto. I sad raazmisljam, ima li potrebe onda davati po 2500 din za Tapo ili da uzmembilo sta sa Temu-a sa Tuya protokolom,neuporedivo su jeftinije, sta mislis? Jer dok povezem sve, trebace mi 50 ak uticnica, mozda i vise.
Kad već ideš na HA razmotri Ikea utičnice,one su Zigbee.

U procesu sam stavljanja HA na RSP4,cekam da stigne jos nesto. I sad raazmisljam, ima li potrebe onda davati po 2500 din za Tapo ili da uzmembilo sta sa Temu-a sa Tuya protokolom,neuporedivo su jeftinije, sta mislis? Jer dok povezem sve, trebace mi 50 ak uticnica, mozda i vise.
Pošto je u pitanju Home Assistant, možeš da radiš šta hoćeš. HA će lepo integrisati sve šta god da izabereš.
Već su ti tambur88 i offline71 dobro rekli.
Što se tiče Tapo (ili bilo kojih WiFi uređaja), imaj u vidu i koji WiFi ruter koristiš. Ovi koji daju provajderi, nisu predviđeni za veliki broj uređaja. Sa već par desetina možeš da imaš problem. Ako praviš zasebnu WiFi mrežu samo za automatizaciju i kupuješ poseban kvalitetan (skup) ruter za to, onda mislim da ne bi trebalo da imaš problema.
Ili vidi Tapo koji podržavaju Zigbee.
Ja nemam ni jedan Tapo. Meni su ok jeftiniji uređaji sa AliExpressa. Postoji šansa da će neki nepoznati brend/uređaj imati problem sa ZHA ili sa Z2M povezivanjem, ili da ne vidi sve entitete, ali za sada nisam imao neki problem da bih odustao od AliExpress strategije 🙂 Ima tamo i renomiranih prozvođača.

Smem li da pitam zašto 50 utičnica? To je za jednu kuću? Kako misliš da ih postaviš? Šta hoćeš da postigneš sa tolikim brojem utičnica? Pričamo o ovakvim?:
1765523253988.png

Pošto je u pitanju Home Assistant, možeš da radiš šta hoćeš. HA će lepo integrisati sve šta god da izabereš.
Već su ti tambur88 i offline71 dobro rekli.
Što se tiče Tapo (ili bilo kojih WiFi uređaja), imaj u vidu i koji WiFi ruter koristiš. Ovi koji daju provajderi, nisu predviđeni za veliki broj uređaja. Sa već par desetina možeš da imaš problem. Ako praviš zasebnu WiFi mrežu samo za automatizaciju i kupuješ poseban kvalitetan (skup) ruter za to, onda mislim da ne bi trebalo da imaš problema.
Ili vidi Tapo koji podržavaju Zigbee.
Ja nemam ni jedan Tapo. Meni su ok jeftiniji uređaji sa AliExpressa. Postoji šansa da će neki nepoznati brend/uređaj imati problem sa ZHA ili sa Z2M povezivanjem, ili da ne vidi sve entitete, ali za sada nisam imao neki problem da bih odustao od AliExpress strategije 🙂 Ima tamo i renomiranih prozvođača.

Smem li da pitam zašto 50 utičnica? To je za jednu kuću? Kako misliš da ih postaviš? Šta hoćeš da postigneš sa tolikim brojem utičnica? Pričamo o ovakvim?:
Pogledajte prilog 517954

Po redu idem:
- Koristim RT-AX89X na kome vec ima 30 ak uredjaja i to je sve ok.
  • Svi uredjaji su mi na istoj wif imrezi tj vecina na 2.4GHZ a nesto na 5 sta moze. Mogu da na pravim posbenu mrezu za glavne uradejaje ali sam vec kablom povezao sve sto milim da je bitno ( dekstop, 3 TV-a, 2 tv boxa, NAS, video nadzor) tako da su fakticki na wifi telefoni, tablet i kucni uredjaji.
  • setujem sada raspberry Pi da tera Home Assistant
  • zeleo sam da vidim koliko koji uredjaj trosi jer se slabo sta gasi kod mene, tj kad budem imao sve na gomili onda cu da vidim sta dalje. Primarno me zanimalo koliko koji uredjaj trosi struje a na sve gledam kao hobi, imam pun stan uredjaja i volim gadzete pa je ovo nekako doslo prirodno (volim i statistike). Nema jasne potrebe tim pre sto koristim protocni bojler za koji ne vidim nacin kako da ubacim u ceo ssistem a verovatno je glavni potrosac.
  • Za sada su uticnice kao ove na slici,ali u praksi imam problem jer nema mesta iza mnogih uredjaja. Npr imam tri klime i one imaju ovoliko prostora kao na slici ispod ,ili iza dva TV a koji su na zidu, jednostavno nema mesta.
  • hteo sam sve moguce uredjaje da nakacim, lako se skupi broj , evo grubo gledam : tri klime, tri precisavaca, tri TVa, tri monitora, montiro za video nadzor, mali i veliki protocni bojler, dva pojacala, dva vufera, linux server, NAS, dva laptopa, frizider i jako mnogo sijalica koje su zapravo i glavni problem jer imam ovakve prekidace (nisam na vreme razmisljao) a ukupno ima preko 40 grla za sijalice .
  • kako ce tacno automatizacija da izgleda jos ne znam,dobicu ideju kad sve to spojim. U jednaicini imam google nest hub, i brdo nekih sitnih uredjaja npr roletne na daljinski ili senzore temperature i vlaznosti. Uzeo sam skoro Boradlinkov daljiinski da mi okalsa osnovne stvari npr kad ocu da gledam TV upali i ugasi sta treba,prebaci ulaze na pojacalu.
  • ako sam dobro ispratio Zigbee trazi neki hub? Kad ih sve stavim u HA, nije bitno kako komuniciraju predpostavljam,tj nije jos kasno da promenim uticnice, pogotovo za manje uredjaje?

klima.jpg

Za te uticnice na slici mozes da ubacujes merace kao Shelly EM mini, meni je bio idealan za bojler jer nema uticnicu a i dozna za kupatilo je ona velika cetvrtasta. Nisam imao pojma o tome ali su mi ovde na forumu preporucili i top je stvar.
Daleko sam od experta, ali sa toliko raznih uredjaja u kuci ja bi izbegao kinesku elektroniku sa Aliexpress i slicno. Bolje uzmi Shelly ili one Zigbee iz Ikea ako nista.

@gpetar
Ne znam da li si video moje postove od pre par strana. Zašto ne uradiš tako? Zašto mora da bude utičnica. Utčnica je nužno zlo.
To što si opisao već imam i mislim da dosta slično razmišljamo 🙂

Uređaji za merenje (30+ komada):
1765705612372.png

Home Assitant praćenje:
1765705923296.png

Export iz HA baze u Sheets:
1765705979939.png
Svako od 30-tak merenja posebno:
1765706019825.png

Imam osećaj da već smaram ljude na temi i stalno ponavljam iste stvari, tako da možeš slobodno da mi pišeš direktno za detalje ako te interesuje šta i kako...

Pozdrav, od juče mi se pojavio problem sa tri tuya utičnice. U tuya home aplikaciji, za konkretnu utičnicu kad uđem u opciju electric pokazuje mi i trenutnu potrošnju, amperazu i napon ali nece dnevnu potrosnju kao ni prethodnu. stoji empty log. Ali u asistant mi prikazuje ukupnu potrosnju od svih uticnica(ukljucujuci i te tri) i za danas potrosenu i za prethodne dane, znaci da belezi taj log ali mi ne prikazuje u opciji electricity. Na ostalim uticnicama, koje su od drugog proizvodjača sve je kako treba. Da li je neko imao slican problem?

Component, zašto sve na 63A? Zar nije i 16 sasvim dostatno, eventualno 25 za klime jače?
I ako si čuo za EARU, jeli to isti djavo kao tvoj Tonguo, ili je ipak neki žnj?
Suštinski mi ne treba monitoring, već samo osigurač jer ide iz kabla direkt u pancir i glavnu kutiju, pa bih da presječem, da imam kakvu takvu kontrolu nad LuC, ako bude gadnog nevremena da je mogu isključiti/osigurač iz kuće ili sa telefona.

Nije sve na 63A. Modele koje sad koristim imaju promeljnivo. Fiksne modele sam uzimao maksimalne, da mi ne bi slučajno trigerovali. Smatram da je to posao osigurača. Nisam znao kako se ponašaju, pa nisam hteo da mi neki nekalibrisani kineski uređaj isključi struju bez potrebe. Sada, mislim da im dovoljno verujem pa bi mogao i da počnem da razmišljam koje jačine gde da stavim, ali već su se pojavili ovi koji mogu softverski da se podešavaju, tako da više ne kupujem fiksne jačine.
Na ovoj slici su mislim svi ti noviji. Trebalo bi da piše ~63A (za razliku od starih gde nema taj znak ~)

Možda se ovde bolje vidi:

1766136820665.png1766136790844.png

Pozdrav, od juče mi se pojavio problem sa tri tuya utičnice. U tuya home aplikaciji, za konkretnu utičnicu kad uđem u opciju electric pokazuje mi i trenutnu potrošnju, amperazu i napon ali nece dnevnu potrosnju kao ni prethodnu. stoji empty log. Ali u asistant mi prikazuje ukupnu potrosnju od svih uticnica(ukljucujuci i te tri) i za danas potrosenu i za prethodne dane, znaci da belezi taj log ali mi ne prikazuje u opciji electricity. Na ostalim uticnicama, koje su od drugog proizvodjača sve je kako treba. Da li je neko imao slican problem?
I ja imam isti problem...
"Prosto" utičnica ne pokazuje, ostale rade kako treba

Nije sve na 63A. Modele koje sad koristim imaju promeljnivo. Fiksne modele sam uzimao maksimalne, da mi ne bi slučajno trigerovali. Smatram da je to posao osigurača. Nisam znao kako se ponašaju, pa nisam hteo da mi neki nekalibrisani kineski uređaj isključi struju bez potrebe. Sada, mislim da im dovoljno verujem pa bi mogao i da počnem da razmišljam koje jačine gde da stavim, ali već su se pojavili ovi koji mogu softverski da se podešavaju, tako da više ne kupujem fiksne jačine.
Na ovoj slici su mislim svi ti noviji. Trebalo bi da piše ~63A (za razliku od starih gde nema taj znak ~)

Pogledajte prilog 519208Pogledajte prilog 519207
Zar u slučaju preopterećenja napona 25A nije sasvim dovoljan da već dobrano pregrije standardne 2.5 žice i izazove požar, a to nije ni blizu limita na kojem će taj osigurač da izbaci?

Zar u slučaju preopterećenja napona 25A nije sasvim dovoljan da već dobrano pregrije standardne 2.5 žice i izazove požar, a to nije ni blizu limita na kojem će taj osigurač da izbaci?
Kao sto rekoh: DO 63A. Softverski promenljivo. U slučaju preopterećenja jačine struje (ne napona - 25A je ampera ne volti) pravi osigurač izbacuje.
Ovaj pametni meri napon, jačinu i snagu struje pa moze da se podesi kada da se isključi. Na primer ako napon padne ispod 180V ili pređe 250V. Ili ako jačina struje pređe 16A... bilo koja kombinacija. I sve vreme šalje izmerene vrednosti u Home Assistant, kao i potrošnju struje.
Ne menja osigurač! Standardni osigurač mora da postoji i on je prava zaštita.

Kao sto rekoh: DO 63A. Softverski promenljivo. U slučaju preopterećenja jačine struje (ne napona - 25A je ampera ne volti) pravi osigurač izbacuje.
Ovaj pametni meri napon, jačinu i snagu struje pa moze da se podesi kada da se isključi. Na primer ako napon padne ispod 180V ili pređe 250V. Ili ako jačina struje pređe 16A... bilo koja kombinacija. I sve vreme šalje izmerene vrednosti u Home Assistant, kao i potrošnju struje.
Ne menja osigurač! Standardni osigurač mora da postoji i on je prava zaštita.
Sjajno hvala ti na objašnjenju.
Kod mene LUC nema nikakvu mogućnost prekida napajanja osim u kutiji sa osiguračima (sto je nezgodno ako bude bas jako nevrijeme i puno groma, stalno je fizicki u kontaktu sa mrezom) , pa sam odlučio na mjestu kutije gdje se spaja napraviti utičnicu+smart uticnocu u nju, mada je elegantnije da idem na pametni relej 16A u nadzbuknoj kutiji, samo opet je onda u mreži...

Grafikon na tapo p115 je bas los....mnogo laze....

Da li je preporucljivo za grejalicu ovu klasicnu od 2 kw da se izmeri sa uticnicom od 16A? cisto da vidim koliko trosi na 1 a koliko na 2.

Ja sam imao problema sa "Prosto" utičnicom.
Ista je korišćena kao tajmer za TA peć od 2kw u vreme jeftinije tarife i naravno za kontrolu potrošnje.
Prestala je da radom nakon nešto manje od mesec dana. Sve je radilo (aplikacija) osim što nije pustala struju na izlazu...
Reklamirana, zamenjena i sada nju koristim samo za neka testiranja, a za TA peć se koristi neka najjeftinija sa Temu-a... 😁

Pogledajte prilog 519208Pogledajte prilog 519207
Gde nabavljaš robu?

Tehničku robu 🫣😅

Ćao svima, nov sam u ovom smart svetu pa mi je potrebna pomoć. Sve mi radi preko zigbee 3.0 hub-a (prekidači, senzori) i sad je red da uzmem utičnice. S obzirom da želim da postavim automatizaciju kod klima uređaja i grejalica, a i da pratim potrošnju, zanima me koje mi utičnice predlažete? VIdim da svi predlažete Tappo, ali me zanima da li to radi sa Zigbee i još bitnije da li se sve može povezati u SmartLife aplikaciju jer tamo sve pratim i pravim sve automatizacije.
S obzirom da imam malo dete potreban mi je siguran uredjaj koji se neće zapaliti, u ovom slučaju ne verujem temu tuya proizvodima za utičnicu, a video sam i dosta komentara sa istopljenim utičnicama

Ćao svima, nov sam u ovom smart svetu pa mi je potrebna pomoć. Sve mi radi preko zigbee 3.0 hub-a (prekidači, senzori) i sad je red da uzmem utičnice. S obzirom da želim da postavim automatizaciju kod klima uređaja i grejalica, a i da pratim potrošnju, zanima me koje mi utičnice predlažete? VIdim da svi predlažete Tappo, ali me zanima da li to radi sa Zigbee i još bitnije da li se sve može povezati u SmartLife aplikaciju jer tamo sve pratim i pravim sve automatizacije.
S obzirom da imam malo dete potreban mi je siguran uredjaj koji se neće zapaliti, u ovom slučaju ne verujem temu tuya proizvodima za utičnicu, a video sam i dosta komentara sa istopljenim utičnicama
Koristim Shelly uticnice ali samo wifi i mislim da nemaju Zigbee nego matter. Ali mozes umesto uticnica uzeti https://www.shelly.com/products/shelly-2pm-gen4?_pos=1&_psq=Gen4&_ss=e&_v=1.0, tu imas i Zigbee i kontrolu, plus mislim da su malo kvalitetniji od klasicnih kineza.

Shelly 1PM Gen4
Dali neko koristi ovako nesto imam jednu klimu koja je povezana u kutiju direkno , pa sam mislio da ubacim da bih je pratio(hisense fresh air)posto aplikacija laze.

Sa ovim palim i gasim bojler preko tajmera, relej je prilicno tezak i deluje kvalitetno, koristim oko godinu dana i nemam problema. Imam jos jedan ovakav koji sam koristio na ta peci od 3.5kw i radilo je bez problema. Koristi se smartlife aplikacija. Da napomenem da se ovaj za bojler nalazi u kupatilu u kucistu u kojem je bio sonoff koji je igracka za ovo.

Prilozi

• Screenshot_20260115_133851_AliExpress.jpg
    Screenshot_20260115_133851_AliExpress.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 59
Hoćeš da kažeš da taj prati potrošnju?
Šta kaže, koliko je izmerio da ti bojler troši dnevno, odnosno mesečno?

Sa ovim palim i gasim bojler preko tajmera, relej je prilicno tezak i deluje kvalitetno, koristim oko godinu dana i nemam problema. Imam jos jedan ovakav koji sam koristio na ta peci od 3.5kw i radilo je bez problema. Koristi se smartlife aplikacija. Da napomenem da se ovaj za bojler nalazi u kupatilu u kucistu u kojem je bio sonoff koji je igracka za ovo.
Ta peć monofazna?

Nazad
Vrh Dno