Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Bese u lidlu se cesto mogu naci po 100 din dugmaste cr2032 itd , 6kom u pakovanju, mislim da je redovna cena 150din sto je takodje ok.

CR2032 iz Lidla meni traju daleko kraće nego neke Panasonic sa Alija, jedva čekam da ih potrošim i nikad više ne kupim.

Da, ove iz Lidla i kod kineza dosta krace traju od DUracell na primer.

Meni je bio problem da su mi CR2032 bile u Aqara senzorima na temperaturama 0-10 C, tada brutalno kratko traju.

Inace u Mi Tasteru na primer, evo 4ta godina.

@Falcon Ovo za nuzdu da se ne ceka, daj link tih panasondzi da probamo, taman za koji dan dok izdahnu ove lidl dugmetare da ih ti japanski zmajevi zamene.

Drugar mi dao tablu panasondži, probaću da dobijem link pa kačim 🙂

Da dopunim moj post. Mozda neko od vas zeli da dopuni ssistem sa zigbee termometrima.
Preko coinsa, region mkd
1.47$
Porucih 9 komada
Izvinjavam se na off-u, ali da li može kratko objašnjenje za to sa regionom i coinsima za nas koji nesmo školovali? 🙂

@vidovdanac
Ako si raspoložen za igrarije sa Sonoff slim gen 2,uradio je lik unbrick metodu,onu moju što sam brikovao uspešno sam vratio u život.
Kamerica je završila na totalno drugom mestu gde nemam HA. Uđem jednom u dve nedelje da vidim samo šta se dešava.
Ekstra što si je oživeo. 🙂
Inače, uzeo sam spoljašnju Reolink (sa solarnim panelčićem) i za divno čudo mi je nekako bolje delovala Sonoff.

Poslednja izmena:
Ne bih ulazio u priču o kvalitetu Reolink kamera,pošto ni malo nisam stručan,ali stičem utisak da ih previše hajpuju 🙂

Dobre su skroz. Imam Reolink RLC-843A 4K PoE i Reolink PoE Video Doorbell, nisam morao da im posebno dovodim struju, imaju super kvalitet slike, lako se integrišu u HA, kvalitetne su sveukupno, zato su popularne.

Ja imam nekoliko, i super se integrisu u HA. Mislim fa su cak i zvanicno u saradnji sa HA.

Imaih dve vrste, jedne sa HTTP serverom, koje mogu skroz da se integrisu u HA i daju senzore za pokret, zivotinje i sl, kao i one bez servera, koje samo mogu da daju sliku, pa onda treba Frigate ili sl.

Ima u addon storeu Reolink integracija, tamo pise koje se potpuno integrisu.

Izvinjavam se na off-u, ali da li može kratko objašnjenje za to sa regionom i coinsima za nas koji nesmo školovali? 🙂
Stavis region na aliexpressu na Severnu Makedoniju, udjes u coins sekciji, i tu imas vece procente popusta nego kad je stavljen region Srbija.
Meni su poslali 7 komada (od porucenih 9) ovih zigbee termometara, nemaju jos 2 komada na stanju (rasprodato), verovatno ce mi vratiti novac i dalje je status na cekanju za ta 2 komada, a ovih 7 su poslati bez pracenja UC...HU.

Treba mi pomoc, nadam se da mi neko od vas moze pomoci?
Imam one xiaomi hub-ove/gateway-e, jedan je kineska verzija (DGNWG02LM), a drugi evropska verzija (DGNWG05LM).
Nisu korisceni par godina (od kako sam poceo da koristim HA), pa se setih da ih iskoristim kao nocno svetlo + alarm/zvono.
Kinesku verziju sam uspeo da integrisem u HA (otkljucavanjem LAN-a, preko xiaomi clouda/mi apk i CN servera). Medjutim EU verziju nikako ne uspevam. Ubacim ga preko clouda EU server, ali sva 4 entiteta su nedostupna (svetlo, alarm, kolicina lumena, zvono..)

Ovde pronalazim da se treba izmeniti nesta u Alati za programere, ali ne znam tacno sta, da ne zeznem nesta... Ako neko razume detalje?

Ujedno, da li je neko od vas uzimao nocno svetlo ili zvono/alarm ali u zigbee varijanti? Ako može da podeli detalje, utiske...

Prilozi

• images.jpg
    images.jpg
    7.6 KB · Pregleda: 7
  • SHlyuz-DGNWG05LM.jpg
    SHlyuz-DGNWG05LM.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 7
Planiram da više udjem u Smart home koncept, pa vidim da su sada veliku prašinu digli najavljeni Ikea Matter kompatibilni proizvodi.
Moje pitanje je, da li mi treba neki centralni hub za njih, kao Dirigera, ali mi se ne daje 8500 za to?
Trenutno imam par google home zvučnika, lampu, sijalicu, xiaomi ventilator i sve funkcioniše preko Google Home aplikacije, bez dodatnih centraln ih hubova.

Planiram da više udjem u Smart home koncept, pa vidim da su sada veliku prašinu digli najavljeni Ikea Matter kompatibilni proizvodi.
Moje pitanje je, da li mi treba neki centralni hub za njih, kao Dirigera, ali mi se ne daje 8500 za to?
Trenutno imam par google home zvučnika, lampu, sijalicu, xiaomi ventilator i sve funkcioniše preko Google Home aplikacije, bez dodatnih centraln ih hubova.
Da li ti sve radi i kada nema internet konekcije?

Matter je podigao prašinu sa razlogom. To je jezik kojim komuniciraju pametni uređaji. Tvoj google home zvučnici ne mogu da kažu Xiaomi ventilatoru ništa pošto ne pričaju isti jezik. Oba su verovatno povezana na WiFi, ali to im ne pomaže puno. Na WiFi može da bude povezan i TV, tablet, PC, telefon, vešmašina, klima,... šta god zamisliš, ali svaki od tih uređaja priča samo sa svojom centralom (koja može da priča sa više uređaja). Ako nemaš ni jednu centralu, najverovatnije je centrala u Cloudu tj. negde na internetu. Ali to znači da gubiš sve pametne funkcionalnosti onog trentuka kada izgubiš internet konekciju.
Matter bi trebalo da reši taj deo oko komunikacije, da možeš da biraš da li ćeš koristiti WiFi, Thread ili nešto treće, a Matter je način kako će se razumeti.
Meni je za sada dovoljan Zigbee. Kako vreme odmiče i kako se pojavljuje više ureaja, verovatno ću nabaviti i neki Matter kompatibilni i pridodati ga postojećim uređajima. Ne znači da će zameniti nešto dosadašnje, već samo dopuniti.

Da li ti sve radi i kada nema internet konekcije?

Matter je podigao prašinu sa razlogom. To je jezik kojim komuniciraju pametni uređaji. Tvoj google home zvučnici ne mogu da kažu Xiaomi ventilatoru ništa pošto ne pričaju isti jezik. Oba su verovatno povezana na WiFi, ali to im ne pomaže puno. Na WiFi može da bude povezan i TV, tablet, PC, telefon, vešmašina, klima,... šta god zamisliš, ali svaki od tih uređaja priča samo sa svojom centralom (koja može da priča sa više uređaja). Ako nemaš ni jednu centralu, najverovatnije je centrala u Cloudu tj. negde na internetu. Ali to znači da gubiš sve pametne funkcionalnosti onog trentuka kada izgubiš internet konekciju.
Matter bi trebalo da reši taj deo oko komunikacije, da možeš da biraš da li ćeš koristiti WiFi, Thread ili nešto treće, a Matter je način kako će se razumeti.
Meni je za sada dovoljan Zigbee. Kako vreme odmiče i kako se pojavljuje više ureaja, verovatno ću nabaviti i neki Matter kompatibilni i pridodati ga postojećim uređajima. Ne znači da će zameniti nešto dosadašnje, već samo dopuniti.

Da, radi samo dok imam interneta i da su svi povezani na isti WiFi. Centrala je Google home gde sam dodao uredjaje. Za sada nije problem da budu tu jer ih je malo i neta uvek imamo.
Koji Zigbee model i koji alternativni bi mi bio dovoljan, verovatno ovaj Dirigera iz Ikee, ali nekako ne mogu da svarim tih 8500. 😁

Pošto ni ja nisam mogao da svarim pare za Dirigeru,a i zbog zatvorenog sistema,okrenuo sam se Home Assistantu i nisam pogrešio,čak šta više.Ako te to interesuje imaš NUC za 20-tak € na KP i treba to još zigbee koordinator i Thread ruter što je opet po 20-tak € na Aliju.Da bliži se cifri Dirigere ali su mogućnosti daleko veće...
Za početak tj manji broj uređaja može i jeftiniji koordinator pa posle dodaš bolji i Thread,dok ne vidiš da li je to to.
Sa Home Assitantom dobijaš da svi uređaji,naravno koji su podržani a ima ih mali milion,pričaju isti jezik što bi kolega @component rekao 🙂

Poslednja izmena:
Pre nekih nedelju dana mi zeznuli optiku, neki tehničar je čeprkao po ormariću kad je priključivao novog klijenta i greškom isključio mene ili šta već, nisam imao internet dva dana dok nisu došli da to reše. U međuvremenu pošto su mi svetla i prekidači na Zigbee, senzori na BLE, kamere u lokalu preko Go2RTC, robot usisivač na Valetudo, itd, nisam imao nikakav prekid u funkcionalnosti na HA. Zato je dobro da sve radi bez potrebe za netom.

Čitam vest da je WAGO krenuo sa WiFi i MATTER proizvodima, relej 6 A, 16 A itd...deluje vrlo zanimljivo i smatram de će biti vrlo konkurentni na tržištu sklopne opreme za automatizaciju.

Međutim ne mogu da nađem informaciju, da li matter protokol ima i "status" npr releja. Tipa uključim na aplikaciji isključim na prekidaču. Da li imam povratnu informaciju na aplikaciji ?

Ne zamenrite, nisam stigao da ispratim ovaj protokol.

Nemam ništa matter, ali ne vidim zašto bi bio limitiran u tom smislu..
Matter je samo jezik za sporazumevanje praktično, ovo što ti pričaš je stvar implementacije.

Ćao svima, nov sam u ovom smart svetu pa mi je potrebna pomoć. Sve mi radi preko zigbee 3.0 hub-a (prekidači, senzori, sad mi je ideja da nađem i tučnice) i koristim smart life aplikaciju. Imam dosta Xiaomi proizvoda za kuću (usisivač, prečišćivači, odvlaživači) koji su u korišćenju preko Mi home aplikacije. Kako da sve to povežem da bih mogao da radim automatizacije? Da li sam se prevario sa tuya i zigbee sistemom, da li je Xiaomi bolja opcija? Kakvi su vaši saveti? Najviše me muči nedostatak xiaomi smart stvari, tuya zigbee imaju veći izbor na primer na temu-u. Da ne pričam o tome da se plašim da uzmem kineske utičnice.

Dobrodosao, svi smo mi prosli kroz to. Krenes da kupujes razlicite uredjaje i onda skontas da imas 10 aplikacija na telefonu i da ti uredjaji ne mogu medjusobno da komuniciraju.
Resenje je home assistant, ali nije bas u dva klika. Izguglaj, istrazi, pa pitaj sta te zanima.
Ako sam dobro razumeo tutorijale, HA uošte ne može preko telefona kao ostale aplikacije, već mora da prvo kreiraš nalog uz neke uređaje ili virtuelnu mašinu?

Delimično si razumeo 🙂
Aj najprostije,instalira se Home Assistant na komp,rpi.Dodaš zigbee koordinator i preko njega povezuješ uređaje.Koji nisu zigbee povezuju se na drugi način.Postoje integracije za razne proizvođače.Pristupaš preko telefona ili drugog kompa.
Da hostuješ HA na telefonu ne može.

Nemam ništa matter, ali ne vidim zašto bi bio limitiran u tom smislu..
Matter je samo jezik za sporazumevanje praktično, ovo što ti pričaš je stvar implementacije.
Malo sam dublje istraživao i sam protokol tj klaster ima OnOff tj sastavni deo je MATTER protokola.
Nisi me razumeo @nighshadow ne znam kako možeš nešto implementirati štto ne postoji.
npr. imaš neki zigbee relej , u nekoj aplikaciji HA ili slično ga možeš uključivati isključivati i sve dok ga neko ne pomeri ručno npr ispad struje ti pratiš status prekidača, ali posle toga nisu u sync ili kako da nazovem bez toga da sam uređaj šalje status. E sad taj status info jako puno njih nema.

Pošto ni ja nisam mogao da svarim pare za Dirigeru,a i zbog zatvorenog sistema,okrenuo sam se Home Assistantu i nisam pogrešio,čak šta više.Ako te to interesuje imaš NUC za 20-tak € na KP i treba to još zigbee koordinator i Thread ruter što je opet po 20-tak € na Aliju.Da bliži se cifri Dirigere ali su mogućnosti daleko veće...
Za početak tj manji broj uređaja može i jeftiniji koordinator pa posle dodaš bolji i Thread,dok ne vidiš da li je to to.
Sa Home Assitantom dobijaš da svi uređaji,naravno koji su podržani a ima ih mali milion,pričaju isti jezik što bi kolega @component rekao 🙂
Koji NUC PC je dovoljan za HA, tj sta je neki minimum i koji ZigBee kordinator se preporucuje?

Ja sam trenutno na Tuya App ekosistemu, MOES zigbee gateway i MOES zegbee proizvodi (15-tak, temperaturni senzori, senzor otvaranja vrata, zvono, PIR senzori, scene dugmad...) ali bi mozda presao na HA u blizoj buducnosti.

Ja sam na RPi 4 u dva stana i RPi5 u trecem, svi sa pasivnim hladjenjem.

RPi 5 je nebo i zemlja sa 4 ko koristi ESP Home kompajliranje.

Van toga procesor je konstantno na 2-3% na oba.

Kako ne zelim polovni NUC, lovim N150 ali mu je skocila cena sa 179 na 315 evra od skora, pa ako se nekada vrati probacu ga.

^ zašto ne želiš polovni NUC?
Za 150e možeš da kupiš i5 8 gen sa 16gb rama, realno overkill debeli za HA.

Jedan od razloga što sam prešao na NUC je što nisam mogao da kompajliram esphome za esp32 uređaje.. doduše ja sam imao rpi 3b sa 1gb rama.

Hocu konkretno N150 Beelink S13 ako bude prilike, a polovnu tehniku licno ne kupujem
😎

RPi dobto kompajlira ESPHome, dok cetvorka je malo kilava, ali van toga je opterecenje procesora sitno, tako da i nije neophodno.

Koji NUC PC je dovoljan za HA, tj sta je neki minimum i koji ZigBee kordinator se preporucuje?
Ja koristim NUC sa Celeronom N3050,4gb ram-a i 30-tak uređaja,sve radi kako bi trebalo.Procesor konstantno na 3-5%
Koordinator Sonoff dongle P je sasvim ok,doduše samo za zigbee,ako hoćeš i Thread treba ti još jedan ili Sonoff dongle max,ili slično...
Ove NUC-eve sam ještino našao pa imam dva u rezervi 🙂

Jel neko od vas koristi HA green ili yellow? I da li vam je potreban NUC pored tih uredjaja.

Nazad
Vrh Dno