Izvinjavam se na off-u, ali da li može kratko objašnjenje za to sa regionom i coinsima za nas koji nesmo školovali? 🙂Da dopunim moj post. Mozda neko od vas zeli da dopuni ssistem sa zigbee termometrima.
Preko coinsa, region mkd
1.47$
Porucih 9 komada
Kamerica je završila na totalno drugom mestu gde nemam HA. Uđem jednom u dve nedelje da vidim samo šta se dešava.@vidovdanac
Ako si raspoložen za igrarije sa Sonoff slim gen 2,uradio je lik unbrick metodu,onu moju što sam brikovao uspešno sam vratio u život.
Stavis region na aliexpressu na Severnu Makedoniju, udjes u coins sekciji, i tu imas vece procente popusta nego kad je stavljen region Srbija.Izvinjavam se na off-u, ali da li može kratko objašnjenje za to sa regionom i coinsima za nas koji nesmo školovali? 🙂
Da li ti sve radi i kada nema internet konekcije?Planiram da više udjem u Smart home koncept, pa vidim da su sada veliku prašinu digli najavljeni Ikea Matter kompatibilni proizvodi.
Moje pitanje je, da li mi treba neki centralni hub za njih, kao Dirigera, ali mi se ne daje 8500 za to?
Trenutno imam par google home zvučnika, lampu, sijalicu, xiaomi ventilator i sve funkcioniše preko Google Home aplikacije, bez dodatnih centraln ih hubova.
Da li ti sve radi i kada nema internet konekcije?
Matter je podigao prašinu sa razlogom. To je jezik kojim komuniciraju pametni uređaji. Tvoj google home zvučnici ne mogu da kažu Xiaomi ventilatoru ništa pošto ne pričaju isti jezik. Oba su verovatno povezana na WiFi, ali to im ne pomaže puno. Na WiFi može da bude povezan i TV, tablet, PC, telefon, vešmašina, klima,... šta god zamisliš, ali svaki od tih uređaja priča samo sa svojom centralom (koja može da priča sa više uređaja). Ako nemaš ni jednu centralu, najverovatnije je centrala u Cloudu tj. negde na internetu. Ali to znači da gubiš sve pametne funkcionalnosti onog trentuka kada izgubiš internet konekciju.
Matter bi trebalo da reši taj deo oko komunikacije, da možeš da biraš da li ćeš koristiti WiFi, Thread ili nešto treće, a Matter je način kako će se razumeti.
Meni je za sada dovoljan Zigbee. Kako vreme odmiče i kako se pojavljuje više ureaja, verovatno ću nabaviti i neki Matter kompatibilni i pridodati ga postojećim uređajima. Ne znači da će zameniti nešto dosadašnje, već samo dopuniti.
Ako sam dobro razumeo tutorijale, HA uošte ne može preko telefona kao ostale aplikacije, već mora da prvo kreiraš nalog uz neke uređaje ili virtuelnu mašinu?Dobrodosao, svi smo mi prosli kroz to. Krenes da kupujes razlicite uredjaje i onda skontas da imas 10 aplikacija na telefonu i da ti uredjaji ne mogu medjusobno da komuniciraju.
Resenje je home assistant, ali nije bas u dva klika. Izguglaj, istrazi, pa pitaj sta te zanima.
Malo sam dublje istraživao i sam protokol tj klaster ima OnOff tj sastavni deo je MATTER protokola.Nemam ništa matter, ali ne vidim zašto bi bio limitiran u tom smislu..
Matter je samo jezik za sporazumevanje praktično, ovo što ti pričaš je stvar implementacije.
Koji NUC PC je dovoljan za HA, tj sta je neki minimum i koji ZigBee kordinator se preporucuje?Pošto ni ja nisam mogao da svarim pare za Dirigeru,a i zbog zatvorenog sistema,okrenuo sam se Home Assistantu i nisam pogrešio,čak šta više.Ako te to interesuje imaš NUC za 20-tak € na KP i treba to još zigbee koordinator i Thread ruter što je opet po 20-tak € na Aliju.Da bliži se cifri Dirigere ali su mogućnosti daleko veće...
Za početak tj manji broj uređaja može i jeftiniji koordinator pa posle dodaš bolji i Thread,dok ne vidiš da li je to to.
Sa Home Assitantom dobijaš da svi uređaji,naravno koji su podržani a ima ih mali milion,pričaju isti jezik što bi kolega @component rekao 🙂
Ja koristim NUC sa Celeronom N3050,4gb ram-a i 30-tak uređaja,sve radi kako bi trebalo.Procesor konstantno na 3-5%Koji NUC PC je dovoljan za HA, tj sta je neki minimum i koji ZigBee kordinator se preporucuje?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari