Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne kontam kakve veze follow me opcija ima sa potrosnjom. Senzor same klime pokazuje dosta vecu temperaturu, pa ako pokazuje 28 moras da stavis 30 da bi grejala. Daljinski ce da pokaze 22, stavis 24 da bi isto grejala.
To mi je kao da neko zivi na brdu i ide kolima na posao svaki dan i kaze otkad idem nizbrdo mnogo manje mi trosi auto😀
Pa eto vidis da kod mene ima itekako uticaja. Daljinski je pokazivao temperaturu bas tu koju si naveo, 22, nekad 23 a klima je bila podesena na 24-25.
Stajao je na istom mestu mesec dana i eto danas cim sam ugasio klima je drasticno smanjila potrosnju

Pa eto vidis da kod mene ima itekako uticaja. Daljinski je pokazivao temperaturu bas tu koju si naveo, 22, nekad 23 a klima je bila podesena na 24-25.
Stajao je na istom mestu mesec dana i eto danas cim sam ugasio klima je drasticno smanjila potrosnju
Ali ako je smanjila potrosnju morala je da isporuci manje toplote. Razumem da razlike u temperaturi mogu sa budu velike, kada stavim daljinski kod prozora pokaze 21, na drugom kraju sobe na sanku pokaze 23. Ako ga ostavim kod prozora duvace duze i trosice vise struje ali ce mi biti toplije. Ako ga ostavim na sanku dostici ce brze i zaustaviti i bice manje toplo.
Koliko struje toliko muzike.
Jedino da klima non stop odrzava neku temperaturu i da ti je toplo u stanu sa tim odrzavanjem, ali to si mogao da postignes i sa boljim mestom gde stoji daljinac.

Meni je moja Midea skoro beskorisna bez i feel/follow me funkcije. Valjda daljinski bolje zna kolika je temp u sobi nego klima na 2+m visine. Zabole me koliko ce trositi, valjda je prije svega bitno da bude toplo, a naravno da ce vise trositi kad isporucuje vise toplote.

Nema logike ali ipak je istina,dosta ljudi ovde se vec zalilo na to,mislim da sam citao ovde da je uglavnom problem bio posle DF da sa ukljucenim ifeel da pobrljavi i zato trosi vise,mislim da je to @style53 pisao nisam siguran.

Nema logike ali ipak je istina,dosta ljudi ovde se vec zalilo na to,mislim da sam citao ovde da je uglavnom problem bio posle DF da sa ukljucenim ifeel da pobrljavi i zato trosi vise,mislim da je to @style53 pisao nisam siguran.
To je kod Gree (I-Feel)
Ne pobrljavi nego problem je sto daljinski salje na 10min!
Pa zbog toga moze da traje do 25min dok ne krene opet da greje...
10-15min DF i posle jos 10min dok ne opadne temp. kod daljinski! I posle krene kao na drag racing 10-30min da vuce kao blesava i tamam kad treba da se smiri ona ode u DF 😀
Bez I-Feel odradi DF i krene odmah, povuce neki 5-8min i nastavi da pegla 🙂
Screen je od prosle zime, da vide u Gree-Temu da ne ide I-Feel i DF 😉
Na plusu i sa dobru poziciju (daljinski) moze da bude veoma koristan zimi i leti (makar meni)

Prilozi

• DF i IFeel.jpg
    DF i IFeel.jpg
    65.1 KB · Pregleda: 99
Poslednja izmena:
Ali ako je smanjila potrosnju morala je da isporuci manje toplote. Razumem da razlike u temperaturi mogu sa budu velike, kada stavim daljinski kod prozora pokaze 21, na drugom kraju sobe na sanku pokaze 23. Ako ga ostavim kod prozora duvace duze i trosice vise struje ali ce mi biti toplije. Ako ga ostavim na sanku dostici ce brze i zaustaviti i bice manje toplo.
Koliko struje toliko muzike.
Jedino da klima non stop odrzava neku temperaturu i da ti je toplo u stanu sa tim odrzavanjem, ali to si mogao da postignes i sa boljim mestom gde stoji daljinac.
Tako je, isporucuje manju toplotu za 20% sto je meni i ok jer radi na 90%, a evo trenutno mi je i 3 puta manja potrosnja nego sa ukljucenin iFeel opcijom!
Takodje, meni i odgovara ovako jer svakako odrzi istu temperaturu jer svakako i kad je duvala topliji vazduh, nije mogla da zagreje prostor uopste pa mi ovo dodje bukvalbo isto samo sa dosta manjom potrosnjom.
Meni je moja Midea skoro beskorisna bez i feel/follow me funkcije. Valjda daljinski bolje zna kolika je temp u sobi nego klima na 2+m visine. Zabole me koliko ce trositi, valjda je prije svega bitno da bude toplo, a naravno da ce vise trositi kad isporucuje vise toplote.
Meni i kad je duvala toplo, isto mi je bilo, tako da mi je ovo daleko bolja opcija

Stigli racuni za struju.Daikin ftx50c greje stan 64m2 racun 10800 za sve skupa.Novembar bilo 7500.Temperatura podesena na 25°.Hocu da mi je toplo.

Знамо да знаш да је и клима ТП типа ваздух-ваздух 🤪
Сад ти кажеш - знам и ја да ви знате да ја то знам, што онда пишете?
Онда ми кажемо - због случајних пролазника који не знају 😅

Шалу на страну, огромна је разлика у почетној инвестицији, а онда после опет требају климе да би се човек хладио. Мислим да већина људи због тога обилази ту варијанту, јер за 2500-3000 ЕУР може да се постави пар добрих клима за грејање.
Da, ali TP ako se podesi i dimenzioniše kako treba sigurno može da troši manje od klima zbog start-stop ciklusa kojih ipak ima dosta kada je toplije tipa 10+ C. Sa druge strane TP je skuplja ko već nema centralno, održavanje je isto veće a i skuplje kod TP koliko vidim, ja klime sam održavam i sem sredstva, vode i vremena me ne košta ništa.
Не могу да тврдим, али сам прилично уверен да луксузне српске варијанте где свака соба има своју климу, где климе раде растерећено у свим условима и могу да се угасе по потреби, имају можда и бољу искористивост од класичних топлотних пумпи вода-вода, а посебно ваздух-вода, које исто морају да иду у дефрост по минусима.
Samo ako su klime baš ove nove pa nema toliko start stop ciklusa.

@jozza
U vezi panela, do kraja 2026 ostaje neto merenje za one koji uvedu do tad, znači sakupljanje preko leta za zimu pa reset 1.4., i dalje je tako i ušteda je oko 60% u proseku. Pisao u temi o računima, meni decembar izgleda ovako:
Iznos bez solarnih panela: 19150
Iznos sa solarnim panelima: 7800

Videćemo šta budu menjali, za početak ću da pojačam izolaciju na tavanu a kasnije ako budu ukidali nižu ili slične gluposti dodavanje panela ili baterija, šta se bude više isplatilo.

Nego hoce li biti jos koji df ove zime 🤣🤣

Prilozi

• IMG_20260113_085345.jpg
    IMG_20260113_085345.jpg
    87.1 KB · Pregleda: 95
  • IMG_20260113_085618.jpg
    IMG_20260113_085618.jpg
    145.8 KB · Pregleda: 93
  • IMG_20260113_085819.jpg
    IMG_20260113_085819.jpg
    157.2 KB · Pregleda: 90
  • IMG_20260113_085639.jpg
    IMG_20260113_085639.jpg
    154.4 KB · Pregleda: 89
  • IMG_20260113_085349.jpg
    IMG_20260113_085349.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 91
Bogme lepo zakovala, treba da je pokriješ nekom nadstrešnicom da ne bude na udaru padavina.

Čujem da na Kopu traže ovakve klime za osnežavanje staza...

AUX sa iFeel funkcijom radi odlicno.Na grejanju je konstantno ukljucena.Drzi u stepen.I ne radi iFeel kod svih proizvodjaca isto i isto precizno.Evo na TCL je neupotrebljiv.I najveci problem kod bilo koje klime je uglavnom lose napisan softver.Moze ona da ima savrsen hardver,ako su je softverom osakatili,dzaba joj sve.E,zato su Japanci toliko skuplji.

To je kod Gree (I-Feel)
Ne pobrljavi nego problem je sto daljinski salje na 10min!
Pa zbog toga moze da traje do 25min dok ne krene opet da greje...
10-15min DF i posle jos 10min dok ne opadne temp. kod daljinski! I posle krene kao na drag racing 10-30min da vuce kao blesava i tamam kad treba da se smiri ona ode u DF 😀
Bez I-Feel odradi DF i krene odmah, povuce neki 5-8min i nastavi da pegla 🙂
Screen je od prosle zime, da vide u Gree-Temu da ne ide I-Feel i DF 😉
Na plusu i sa dobru poziciju (daljinski) moze da bude veoma koristan zimi i leti (makar meni)
Kod midee sam nedje naletio na 3 minuta posalje signal.

Kod midee sam nedje naletio na 3 minuta posalje signal.
To sam i ja citao/video
Mnogo bolje na 3min nego 10min! Za 10min moze langano da prebaci zadatu na pogresno mesto (daljinski) i onda sledi Off, ipak na 3min brze odredjuje modulaciju itd. 🙂

Poslednja izmena:
Nisam tacno merio ali salje jako cesto na Midei, verovatno je to ta 3 min, koristim follow me/I feel na dve klime. Stabilan je poprilicno u smislu ako se pomeri daljinski iz vidokruga klime pa se vrati, kada se klima upali automatski ujutro ili kod nestanka struje, uvek se vrati na temperaturu sa daljinskog.
Ono sto sam vec mozda pomenuo ranije, fascinantno mi je da je to IR veza i dalje kao pre 100god, da nije preko RF ili Wifi, gde ne mora da bude vizuelni kontakt klima-daljinski. Na primer idealna pozicija za merenje temperature u sobi mi je pod uglom od 30 stepeni u odnosu na klimu i vec tu gubi vezu, a nema neki bezicni extender nego treba brdo kablova. Spreman sam na taj kompromis, bolje ista nego nista.

Nisam tacno merio ali salje jako cesto na Midei, verovatno je to ta 3 min, koristim follow me/I feel na dve klime. Stabilan je poprilicno u smislu ako se pomeri daljinski iz vidokruga klime pa se vrati, kada se klima upali automatski ujutro ili kod nestanka struje, uvek se vrati na temperaturu sa daljinskog.
Ono sto sam vec mozda pomenuo ranije, fascinantno mi je da je to IR veza i dalje kao pre 100god, da nije preko RF ili Wifi, gde ne mora da bude vizuelni kontakt klima-daljinski. Na primer idealna pozicija za merenje temperature u sobi mi je pod uglom od 30 stepeni u odnosu na klimu i vec tu gubi vezu, a nema neki bezicni extender nego treba brdo kablova. Spreman sam na taj kompromis, bolje ista nego nista.
nedje sam naletio kod amera na one njihove,centralne odasiljace. na koji princip radi ne znam. ako cemo realno,po ovom sad je moguce jedino preko wifi rutera i tu je putanje sto i kako. Nisam to nikad cackao. daljinski od fuji je kao iz prethodnog stoljeca,cak ni iFeel nema itd. O osvetljenju necu ni da pricam! 😀

Sta bi bilo bolje za 70m2 ,18 ili 24 kmta
Ili 18 gree amber premijum? Naravno za grejanje.
Ili even entualno neki drugi predlog?

Definitivno dve klime zbog kofora manje buke polje rasporedjena temp. Ali ako si bas hteo jednu 24kmta ti bi zavrsila posao tu sig.

Обично дува из истог правца. Ја бих пробао да је са те стране и одозго скроз заштитим.

Ја сам опет за 12-це. Ипак је то 35 квадрата по комаду.
Sa 20cm izolacija na zidovima i plafonu i 9-ka je sasvim dovoljna. Pogotovo kgt sa 31kg spoljašnjom

Zidovi 20cm stiropor,plafon 20 cm vune. Ali imam dosta prozora oko 10 m2 udnevnoj i jos oko 4m2 u kuhinji.
Izolacija poda?

Nazad
Vrh Dno