Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U prigradskim naseljima su drva bila oko 9k-10k/m iscepana. Ako ljudi uzmu u proseku oko 10 metara, to je oko 90-100k po sezoni, a gde je unosenje, slaganje, lozenje i ostalo. Masa ih ima i prikljucak za plin ali stariji ljudi i dalje loze, tesko ih je ubediti da predju na nesto drugo, a da ih pitas gde je najjeftinija struja u Evropi rekli bi u Srbiji naravno. Najgore sto i pola Zemuna smrdi na lozenje a ne prigradska naselja 😀
Starije ljude i razumem donekle ali ove mladje nikako,ovi moji (92 generacija) svi misle da se ja smrzavam u kuci,prosto dok im pricam sve ovo vidim da me gledaju ko budalu…

Ma samo malo sacekaj da jos dignu cenu struje i spuste crvenu na 600kW, pa ima svi da lozimo gume.

Ok to ce biti da kazem opravdano onda,ali naprimer sada a tek pre 5-10 godina kolko je bilo jeftinije grejati se na struju pa su ljudi i dalje bili zatucani.
Zatucani, ne zatucani, pre se nije ni imalo za inverter klime, kada je 2011 prosek plata bila 300-400 eur. Evo mi smo sad progresivni pa se grejemo klimama, a drzava nam samo poskupljuje struju. Kad prestane da bude isplativo - bice prelazak na nesto drugo. I tako u krug. Nekada je i pelet bio isplativ (tipa 130e tona), a sada je skuplji od gasa, a koliko ce kostati gas iduce sezone? Dakle najbolje je ulagati u izolaciju, ko ima mogucnosti, ali i to je skupo zadovoljstvo. Od korone inflacija ne da bije, vec kolje (globalno, ne samo kod nas).

Zatucani, ne zatucani, pre se nije ni imalo za inverter klime, kada je 2011 prosek plata bila 300-400 eur. Evo mi smo sad progresivni pa se grejemo klimama, a drzava nam samo poskupljuje struju. Kad prestane da bude isplativo - bice prelazak na nesto drugo. I tako u krug. Nekada je i pelet bio isplativ (tipa 130e tona), a sada je skuplji od gasa, a koliko ce kostati gas iduce sezone? Dakle najbolje je ulagati u izolaciju, ko ima mogucnosti, ali i to je skupo zadovoljstvo. Od korone inflacija ne da bije, vec kolje (globalno, ne samo kod nas).
Jeste pametno ulagati u izolaciju al boli brate kad kuca na dva sprata u osnovi 80 kvadrata ja dovodio pre nove godine izvodjace za subvenciju oni svi mi daju ponudu 850-900k za 10cm izolacije 🙁 🙁 Isplati ce se za 20 godina

Jeste pametno ulagati u izolaciju al boli brate kad kuca na dva sprata u osnovi 80 kvadrata ja dovodio pre nove godine izvodjace za subvenciju oni svi mi daju ponudu 850-900k za 10cm izolacije 🙁 🙁 Isplati ce se za 20 godina
To je ta cena, ako inas subvenciju na to.. Super si prošao.

Ja sam dogovorio za maj,22e po m2 rodjak od zene radi to pa je spustio sa 25e,kuca mi je prizemlje,dva sprata i potkrovlje isto napravljeno da moze se stanuje,sve zajedno 500m2,e sad ja ne znam kako se to meri za fasadu ali jedno 10-15k eura ce biti,s tim sto sam odustao od subvencija jer ladno sve firme koje sam zvao sa liste su mi otvoreno rekle ako je bez subvencija 25e ako sa subvencijom 35e,pa brate i to sto dobijem od drzave dzaba mi kad na kraju dodjem skoro na isto a ne moram da se bakcem sa papirima i jos gomila stvari (izlazi prvo neka inspekcija da proceni pa onda neki inzinjer da odobri uopste dozvolu da moze i tako neke nebuloze).

Zato ja predao za subvenciju sad da dodam 20cm vunu na tavan i ako imam 5cm stiropor zatvoren i sa pločom to je sad debelo 40cm (ploča je debela jer je u planu bio gornji sprat ali ja to neću da radim). Oko 600e je moj deo ako dobijem.
Nešto se šuška da je sledeće ukidanje niže tarife i da ostane samo jedna, u tom slučaju ću da dodam još dva solarna panela jer će onda viškovi da se koriste preko celog dana (imam 6KW elektranu, toliko je inverter i paneli pa dodavanjem panela još 1,1kW dobijam veću proizvodnju).

Исплатиле би се увек, кад би нормално дефинисали зоне.
Злонамерно је да црвена зона буде иста за двоје које живе у 50 квадрата и седморо који живе у 150.
Зоне су лоше дефинисане, као и тарифе (виша-нижа), реликт из прошлости, пребацивање на тржишни систем са мерењем и обрачуном на нивоу сата је тек тешко очекивати, технички је захтевно, а и јако скупо за крајњег корисника, чак су и у Норвешкој због свих шпекулација на крају увели "народну тарифу", буквално (Norgespris се зове), систем субвенционисања са фиксном ценом од 5 дин/киловатсату за електричну енергију (дистрибутивни трошкови се наплаћују одвојено). Граница за ово је 5000 киловатсати месечно, очигледно разрезано према просечним максималним потребама домаћинства.

Они којима је примарно грејање на климе и 1200 киловатсати месечно недовољно и очекују озбиљнију потрошњу у црвеној зони мора да размишљају о алтернативама за део потрошње, нпр. кување на плин, додатни извор грејања на дрва или гас. Или мере попут додатне изолације, уградње соларних панела и сл.

Ja sam dogovorio za maj,22e po m2 rodjak od zene radi to pa je spustio sa 25e,kuca mi je prizemlje,dva sprata i potkrovlje isto napravljeno da moze se stanuje,sve zajedno 500m2,e sad ja ne znam kako se to meri za fasadu ali jedno 10-15k eura ce biti,s tim sto sam odustao od subvencija jer ladno sve firme koje sam zvao sa liste su mi otvoreno rekle ako je bez subvencija 25e ako sa subvencijom 35e,pa brate i to sto dobijem od drzave dzaba mi kad na kraju dodjem skoro na isto a ne moram da se bakcem sa papirima i jos gomila stvari (izlazi prvo neka inspekcija da proceni pa onda neki inzinjer da odobri uopste dozvolu da moze i tako neke nebuloze).
Koliko znam preko telefona ide osnova x3 = m2 za rad.
Kao za krečenje.
To je da dobiješ odprilike info.

Krenuli polako sa nizim cenama. Bg u pitanju.
1000084232.jpg

Исплатиле би се увек, кад би нормално дефинисали зоне.
Злонамерно је да црвена зона буде иста за двоје које живе у 50 квадрата и седморо који живе у 150.
Prosto je neverovatno da je ista dozvoljena potrošnja kroz regulaciju sa crvenom zonom za sva domaćinstva. Nas je 6 u kuci, imamo klime ali cepamo ugalj kad je hladnije. Klime bez problema mogu zagrejati ali bi račun bio bar 500e mesečno. Sa toplotnom pumpom bi bilo isto ili vise. Da je iole pravedan sistem tada bi zone zavisile od broja članova domaćinstva.....

Sa TP i podnim bi sigurno bilo manje nego na klime.
Знамо да знаш да је и клима ТП типа ваздух-ваздух 🤪
Сад ти кажеш - знам и ја да ви знате да ја то знам, што онда пишете?
Онда ми кажемо - због случајних пролазника који не знају 😅

Шалу на страну, огромна је разлика у почетној инвестицији, а онда после опет требају климе да би се човек хладио. Мислим да већина људи због тога обилази ту варијанту, јер за 2500-3000 ЕУР може да се постави пар добрих клима за грејање.

Не могу да тврдим, али сам прилично уверен да луксузне српске варијанте где свака соба има своју климу, где климе раде растерећено у свим условима и могу да се угасе по потреби, имају можда и бољу искористивост од класичних топлотних пумпи вода-вода, а посебно ваздух-вода, које исто морају да иду у дефрост по минусима.

Ja sam i pisao od 5 do 22c sa manjim promenama, znaci bile su promenjive temp, ali da ih je bilo jeste. Otac mi je skoro 80 god i prica kakve su zime bile kad je on bio mlad, tako da sad mozemo da diskutujemo. Gore se racuna neki prosek, pa to je prica o dedi i malom unuku, kada se uhvati prosek, imaju srednje godine, i verovatno nastavak znate. Neka bude zima kao prosle dve i ja sam zadovoljan,i neka sam sve izmislio, ni to nije problem.
Te 'priče i sećanja' od pre to je toliko nepouzdano nešto da se većina zbuni kad ih staviš pred hladne činjenice. Znači neko je doživeo jake mrazeve tokom par zima i zapamtio je 'da je tako nekad bilo'. A to što je 90% vremena zima bilo kao i obično to odbacuje. Zato statistike i merenja i služe. Kad ih pogledaš vidiš da je u stvari sve isto bilo oduvek. Mozak i sećanja znaju dobro da te prevare.

Onda si mnogo mlad ili nisi ziveo u Srbiji, ali takvih zima je bilo, i verovatno ce biti ponovo, osim ako nemas neku proverenu informaciju.Moram da pohvalim sliku kamina i vatrice u njemu koju lozis, i ja se mislim da napravim tako nesto, vatra je zakon.Pozz

Meni su klime potrosile oko 26k za grejanje, oko 11k je potrosnja domacinastva, izolacija prosecna, treba da se doradi. Grejem oko 120m2.
26k za grejanje, mimo ostale potrošnje? 🤯

U prigradskim naseljima su drva bila oko 9k-10k/m iscepana. Ako ljudi uzmu u proseku oko 10 metara, to je oko 90-100k po sezoni, a gde je unosenje, slaganje, lozenje i ostalo. Masa ih ima i prikljucak za plin ali stariji ljudi i dalje loze, tesko ih je ubediti da predju na nesto drugo, a da ih pitas gde je najjeftinija struja u Evropi rekli bi u Srbiji naravno. Najgore sto i pola Zemuna smrdi na lozenje a ne prigradska naselja 😀
Da. Ovo je tačno. Ljudi u mom kraju daju cenu jedne klime za drva za jednu sezonu.

Зоне су лоше дефинисане, као и тарифе (виша-нижа), реликт из прошлости, пребацивање на тржишни систем са мерењем и обрачуном на нивоу сата је тек тешко очекивати, технички је захтевно, а и јако скупо за крајњег корисника, чак су и у Норвешкој због свих шпекулација на крају увели "народну тарифу", буквално (Norgespris се зове), систем субвенционисања са фиксном ценом од 5 дин/киловатсату за електричну енергију (дистрибутивни трошкови се наплаћују одвојено). Граница за ово је 5000 киловатсати месечно, очигледно разрезано према просечним максималним потребама домаћинства.

Они којима је примарно грејање на климе и 1200 киловатсати месечно недовољно и очекују озбиљнију потрошњу у црвеној зони мора да размишљају о алтернативама за део потрошње, нпр. кување на плин, додатни извор грејања на дрва или гас. Или мере попут додатне изолације, уградње соларних панела и сл.
@djalf na temu dodavanja solarnih panela, jesu li sad dugačiji uslovi nego što su bili pre? Isplati li se biti online, ili samo offline, pa trošiti sve što se napravi?

Ja sam i pisao od 5 do 22c sa manjim promenama, znaci bile su promenjive temp, ali da ih je bilo jeste. Otac mi je skoro 80 god i prica kakve su zime bile kad je on bio mlad, tako da sad mozemo da diskutujemo. Gore se racuna neki prosek, pa to je prica o dedi i malom unuku, kada se uhvati prosek, imaju srednje godine, i verovatno nastavak znate. Neka bude zima kao prosle dve i ja sam zadovoljan,i neka sam sve izmislio, ni to nije problem.
Ne zaboravi da je pre 40+ godina, ali i manje, izolacija bila nepostojeća na većini objekata... Takođe, stolarija je bila lošija u pogledu izolacionih svojstava. U zgradama su tada pretežno bili jednostruko zastakljeni prozori sa duplim krilima (ja do 2010. živeo u takvom stanu).

Sad su hladne zime retkost, a ako neko živi u hladnijim predelima svakako se verovatno neće grejati samo na klime, već će obezbediti i drvo.

Sa TP i podnim bi sigurno bilo manje nego na klime.
Boga mi, klime su i dalje najefikasniji vid grejanja. Gledajući striktno SCOP. Klime mogu niže da moduliraju nego li TP, efikasnije su na delimičnom opterećenju, itd. Ovo naravno pričam za najbolje klime u poređenju sa najboljim TP vazduh-voda. Jedino je nezgodacija što klima ne može da greje kupatilo, nije baš zgodno da se gura u kuhinju (smetaju viseći elementi), itd. Dok TP može svugde, sem u stepenište. Tj može i tu, zidno/plafonsko. Ja sam hteo da nakrcam kuću klimama, ali žena podivljala, i dok nisam uzeo TP nije se smirila. I sad imamo 5 klima u kući, od kojih 2 Vox ihd12. Te Vox sam uzeo kad sam skapirao da neće biti primarno grejanje, inače bi tu išle Fujitsu 9-ke kao i u drugim sobama. Kako god, klime će raditi u prelaznom periodu, kad upadne poneki hladan dan u periodu kada inače ne treba grejanje. Pa nek se greje ko kako hoće i kome je hladno.

Midea Extrem 12btu, prepolovio trenutnu potrosnju sa 1600w na trenutnih 650w.
Dnevno mi je islo i preko 25kwh
Problem je bio u upaljenoj iFeel funkciji…
Koje je to smece, ja ne mogu da verujem!
Cim sam je ugasio, potrosnja mi se prepolovila!
Ista temperatura (24 stepena) cak i veca brzina ventilatora na 90% a potrosnja je prepolovljena bez iFeel funkcije.
Samo sto je meni radila sa tom funkcijom dva meseca skoro jer nisam imao smart uticnicu…
Neverovatno mi je kako sam citao bas ovde gde su ljudi konstantno pricali da je bolje kad je upaljena, ali eto kod mene to nije slucaj.

Prilozi

• IMG_9351.png
    IMG_9351.png
    73.9 KB · Pregleda: 31
  • IMG_9366.png
    IMG_9366.png
    74.5 KB · Pregleda: 44
Jel se ne vidi na daljinski da je ukljucen I-Feel/Follow me?

Poslednja izmena:
Lepo sam mu na midea extreme temi napisao da drzi fan na max. Covek se uvredio i izvrnuo pricu...

Ne znam samo ko je savetovao Ifeel (mozda na gree), jer i to ne radi kao i smanjivanje fana na mideama, samo ce dobiti kontra efekat...

*** sam si kriv 😉
Daljinski bio sigurno uvek na razna mesta i ona vukla kao blesava zbog Follow Me
Trebala do maja da ti drnda na Follow Me 😀
Na oko metar visine je bio totalno suprotno od klime na uvek istom mestu, nikad pomeran, znaci na jednoj polici relativno blizu klime zasto bi to bilo lose?
Lepo sam mu na midea extreme temi napisao da drzi fan na max. Covek se uvredio i izvrnuo pricu...

Ne znam samo ko je savetovao Ifeel (mozda na gree), jer i to ne radi kao i smanjivanje fana na mideama, samo ce dobiti kontra efekat...
Opet ti ponavljam, testirano je bilo sa boost modom, 100% radom klime i neuporedivo vise je trosila od mojih 70-75% kako je bila podesena

Poslednja izmena:
Ne kontam kakve veze follow me opcija ima sa potrosnjom. Senzor same klime pokazuje dosta vecu temperaturu, pa ako pokazuje 28 moras da stavis 30 da bi grejala. Daljinski ce da pokaze 22, stavis 24 da bi isto grejala.
To mi je kao da neko zivi na brdu i ide kolima na posao svaki dan i kaze otkad idem nizbrdo mnogo manje mi trosi auto😀

Nazad
Vrh Dno