Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam 47 i nikad nije bilo takvih zima koje opisuješ
Он вероватно памти екстремне вредности. Нпр.

1768152684427.png

За већину грађана средње вредности су другачије. Чак ни за јануар, углавном не иду пуно испод нуле.

1768152740168.png

Da. Bude to jednom u 15 godina npr. i onda neko zapamti da je to 'pravilo'. Bilo je 2012 ekstremno. Bilo je 1983 još ekstremnije. Ali klima, kakva je bila takva je i sad.

Zato se to neisplati gasiti. Mozda jesi postigao temparaturu, ali sad kad otvoris npr neku ladicu iskacu eskimi iz nje. Pogotovo kod manjih stanova.
Nisam bio kući 12 dana, reko ugrijaće se.
Trebaće sigurno 48 do 60 sati da se ugrije sve kako treba.
U petak opet idem iz Banja Luke na 9 dana, videću šta ću.

Таквих зима је у Србији можда било у 19-ом веку.
Onda si mnogo mlad ili nisi ziveo u Srbiji, ali takvih zima je bilo, i verovatno ce biti ponovo, osim ako nemas neku proverenu informaciju.Moram da pohvalim sliku kamina i vatrice u njemu koju lozis, i ja se mislim da napravim tako nesto, vatra je zakon.Pozz

Koliki prostor greješ,imaš li izolaciju i koliko klima radi? Ja sa mojom brezzeeleSS 12 grejem oko 50 kv i kod ovih žešćih minusa koristim i jednu gasnu peć snage 7 kw i dobio sam račun za struju 10.660 din. A za gas imam 9800 din. Temperatura u kući 23-24°. Klima radi odlično dok je vlažnost ispod 90% nema DF, čim se poveća vlažnost preko 90% DF na svakih 1 sat i traje 10 min.Ja prezadovoljan. Prošle godine račun za gas mi je iznosio skoro 20.000 din i tukle tri peći,ove godine samo jedna,u kući i u pomoćnoj zgradi (letnja) radi jedna ali i ta zgrada dobro izolovana.
Meni su klime potrosile oko 26k za grejanje, oko 11k je potrosnja domacinastva, izolacija prosecna, treba da se doradi. Grejem oko 120m2.

Grejem neizolovanih 80m2 samo klimama i jedno brojilo, i kada udjem u crvenu zonu opet mi je isplativije od bilo cega drugog.
Nista nije skupo, samo da nema drva, uglja i pepela... 😆
Za grejanje u decembru potrosio oko 12k dinara, to je otprilike 2m3 drva, ne znam tacnu cenu, a to mi je malo za mesec dana...
Dobra ti je racunica jer sam ja za isti mesec platio 15k na 56m2, a ne ubijamo se od kuvanja, klime i bojler su najveci potrosaci. Ili ne grejes ceo stan ili su Midea veci potrosaci u odnosu na ostale klime.

Svako grejanje ima svoje prednosti i mane. Klime daju dosta za malo utrosene energije ali su podovi hladni kao led iako je u stanu toplo. Daleko bolja opcija bi bilo podno i toplotna pumpa ali za to trebaju uslovi.
A sto se tice sporeta i drva, potpisujem da nema grejanja uz koje se sladje drema😀

Он вероватно памти екстремне вредности. Нпр.

Pogledajte prilog 523082

За већину грађана средње вредности су другачије. Чак ни за јануар, углавном не иду пуно испод нуле.

Pogledajte prilog 523083
Druze ja sam te zime doziveo x puta, krenem ujutru na posao i na bordu - 22c zaledila nafta. Imam 47 god kao i ti, a tabela tu ne pomaze, nemam razloga da lazem, ali ok neka ih nema,nadam se da nikada nece ni biti, daleko od toga da su mi potrebne.

Druze ja sam te zime doziveo x puta, krenem ujutru na posao i na bordu - 22c zaledila nafta. Imam 47 god kao i ti, a tabela tu ne pomaze, nemam razloga da lazem, ali ok neka ih nema,nadam se da nikada nece ni biti, daleko od toga da su mi potrebne.
Ne znam o kom gradu mestu pricas ali Beograd je uglavnom bio ovakav kao ove zime.. 10-15 dana.. 25 decembra i ako dotera do pravoslavne NG kao deca smo se sutirali u dupe od srece jer traje toliko dugo..

Matorci nas puste od NG do Bozica da ne ciste sneg po ulici ali posle ...cao.. pepeo se sipa gde idu kola..cisti se lopatama..ko ima sipa so..mada to je bilo retko..

@vlada3
Ovo je samo za grejanje, 4 klime i grejalica u kupatilu, racun za kompletnu potrosnju je bio veci, naravno.
Kuca je u pitanju, nemam uslove za podno, a imam i grejanje na cvrsto gorivo(kotao i radijatori), koje nisam "upalio" evo vec 8-ma godina.

Ja sam i pisao od 5 do 22c sa manjim promenama, znaci bile su promenjive temp, ali da ih je bilo jeste. Otac mi je skoro 80 god i prica kakve su zime bile kad je on bio mlad, tako da sad mozemo da diskutujemo. Gore se racuna neki prosek, pa to je prica o dedi i malom unuku, kada se uhvati prosek, imaju srednje godine, i verovatno nastavak znate. Neka bude zima kao prosle dve i ja sam zadovoljan,i neka sam sve izmislio, ni to nije problem.

Tesla

TA36QQDT-1232IAWT​

Setovana na 22°C
Iznad je karatavan i sva toplota bezi.Sta bi moglo da se postavi na tavan,najednostavnije i ne preterano skupo?Nesto sto bih mogao i sam da uradim.
Kako ti se ponasa ovaj model? Ja imam TA36QQAT-1232IAWT i cini mi se da dosta lose modulira. Grejem neku sobu od 16m2 koja se slabo koristi ove zime i namestena je na 19 stepeni. Posto masi temperaturu u sobi bude oko 20-21 sto mi je dovoljno. Sta mi se ne svidja - radi kao on-of. Ukljuci, radi na oko 800-900w i ugasi neko vreme. Da li je do premale temperature ili je klima jednostavno lose resena softverski - nemam pojma. Sad sam je namestio 2 stepena vise pa testiram.

Kako ti se ponasa ovaj model? Ja imam TA36QQAT-1232IAWT i cini mi se da dosta lose modulira. Grejem neku sobu od 16m2 koja se slabo koristi ove zime i namestena je na 19 stepeni. Posto masi temperaturu u sobi bude oko 20-21 sto mi je dovoljno. Sta mi se ne svidja - radi kao on-of. Ukljuci, radi na oko 800-900w i ugasi neko vreme. Da li je do premale temperature ili je klima jednostavno lose resena softverski - nemam pojma. Sad sam je namestio 2 stepena vise pa testiram.
Na grejanju ne ide ispod 450w.Radi zbog toga kao on-off.Meni licno to ne smeta.Kada je hladnije,toga i nema.Kod mene setovana na 22°C.Koristim na grejanju konstantno iFeel funkciju.Odrzava temperaturu u stepen i bolje radi sa IFeel.

Dobre su klime za prelazni period, i kao pomocna kombinacija, ali vatra je vatra, i za nju nema zamene.
Vidim da i dalje teraš svoju priču, ajde uzmi otvori temu "Grejanje na 🔥" i poštedi nas ovde te priče kako se na klime greje u prelaznom periodu valjda mi znamo kako i sa čim grejemo.

Evo i dobre slike za temu

1768165235896.png

Na grejanju ne ide ispod 450w.Radi zbog toga kao on-off.Meni licno to ne smeta.Kada je hladnije,toga i nema.Kod mene setovana na 22°C.Koristim na grejanju konstantno iFeel funkciju.Odrzava temperaturu u stepen i bolje radi sa IFeel.
Jel i tvoj model masi temperaturu za 2 stepena?

Tako radi i moja Vox 9000BTU (made by Aux) sada kada je hladnije. On-Off, a roka tako sa 700-900W, nekoliko minuta (10-15) pa off i po nekoliko sati. Greje malu sobu od 14kvadrata, koju (do)greje indirektno druga klima iz druge sobe.

I da, setovana je na 20C, u sobi 22.5+.

edit: Od 3 razlicita brenda (ali i razlicitih kategorija uredjaja) sa Voxom (AUX) sam najnezadovoljniji. Cekam da me zadesi kao kod djalfa, da rikne pa da menjamo. Zamenio sam staru Vivax on-off sa ovom, nisam dobio mnogo.

Tako radi i moja Vox 9000BTU (made by Aux) sada kada je hladnije. On-Off, a roka tako sa 700-900W, nekoliko minuta (10-15) pa off i po nekoliko sati. Greje malu sobu od 14kvadrata, koju (do)greje indirektno druga klima iz druge sobe.

I da, setovana je na 20C, u sobi 22.5+.
Ovo je 16m2 mozda je i to problem.

Ako joj je rok 5god, to bi trebalo uskoro da istekne. 🙂

Samo kod nas izgleda ne znaju za dalje od smederevca,21 vek a i dalje se lozi,kad su mi dolazili drugari iz rusije i videli da se ovde ljudi i dalje greju na sporet krstili su se, a da ne pricam kolko sve smrdi i da im je to bas ostalo u losem secanju jer ljudi bacaju svasta,moj komsija baca gume u kotao jer mu drzi dugo vatru,ne bih se grejao na drva pa da je struja 5x skuplja.

Jel i tvoj model masi temperaturu za 2 stepena?
Procitaj malo bolje moj predhodni komentat😉 Sa iFeel funkcijom,drzi u stepen.Ako nisi ukljucio IFeel,probaj obavezno.To ti je da cita temperaturu prostorije sa senzora iz daljinca,a ne sa UJ.Ukljuci i postavi na drugi kraj sobe,ali ne da klima direktno duva ka njemu.

Procitaj malo bolje moj predhodni komentat😉 Sa iFeel funkcijom,drzi u stepen.Ako nisi ukljucio IFeel,probaj obavezno.To ti je da cita temperaturu prostorije sa senzora iz daljinca,a ne sa UJ.Ukljuci i postavi na drugi kraj sobe,ali ne da klima direktno duva ka njemu.
Znam sta je ifeel ali kad je ukljucim pokazuje 23 stepena na daljincu. Cini mi se da i tu brljavi temperatura. Probacu da odmaknem od klime skroz na drugi kraj sobe pa cu videti kako se ponasa.

Samo kod nas izgleda ne znaju za dalje od smederevca,21 vek a i dalje se lozi,kad su mi dolazili drugari iz rusije i videli da se ovde ljudi i dalje greju na sporet krstili su se, a da ne pricam kolko sve smrdi i da im je to bas ostalo u losem secanju jer ljudi bacaju svasta,moj komsija baca gume u kotao jer mu drzi dugo vatru,ne bih se grejao na drva pa da je struja 5x skuplja.
Sta ces.Tvrdoglav,zatucan i pogubljen totalno veci deo naroda.Mozak konstantno u tamo nekoj proslosti.Zato nam je i sadasnjost takva.

Sta ces.Tvrdoglav,zatucan i pogubljen totalno veci deo naroda.Mozak konstantno u tamo nekoj proslosti.Zato nam je i sadasnjost takva.
Jedini sam u naselju koji se greje na struju,stalno me pitaju jesi lud racuni ogromni a kad im kazes da je jeftinije na kraju kad sve saberes niko ne veruje 😂 ajde sto je jeftinije nego stisnuo dugme i cao a ovo em slozi em unesi em dimi em smrdi ma mucenje,a najjaci su mi oni koji se greju na drva a racuni za struju skoro ko moji🤣🤣da li se ljudi plase da promene nesto ili sta je boga pitaj.

I lakše i jeftinije. Još meni leđa ******a ne smem 4 kila da podignem i onda zamisli kako bi ložio, nekom magijom? A klime greju, sam ih održavam, sve na dugme i jeftinije...

U prigradskim naseljima su drva bila oko 9k-10k/m iscepana. Ako ljudi uzmu u proseku oko 10 metara, to je oko 90-100k po sezoni, a gde je unosenje, slaganje, lozenje i ostalo. Masa ih ima i prikljucak za plin ali stariji ljudi i dalje loze, tesko ih je ubediti da predju na nesto drugo, a da ih pitas gde je najjeftinija struja u Evropi rekli bi u Srbiji naravno. Najgore sto i pola Zemuna smrdi na lozenje a ne prigradska naselja 😀

Ima li ovde nekog iz Loznice ili Majdanpeka da iznese svoje misljenje, struja vs drva?!

Nazad
Vrh Dno