Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
*** kako.. Nama u stanu sa losom stolarijom i zgradom sa kraja 80ih ne padne nikad toliko nisko dok smo odsutni. Ti si u novogradnji jos sa staklenom vunom..
Nije sve do stolarije nego i pozicije stana. Kod mene je dvostran na prvom spratu, ne greje se u lokalu ispod ni u stanu iznad i samo sa jedne strane. Cak i da ima najbolju stolariju hladan je, zato mi je temp pala na 10 stepeni za par dana, a zidovi led ledeni. Neki stanovi su ususkani i ne treba im puno da zagreju.

Zato AUX ima 12 rupa na tacni.Ne skidam lulicu nikada.😉
Vox je derivat Auxa i verovatno neka jeftinija frankestajn varijanta, ali sljaka sasvim fino i vec su mi se isplatile. Imam tri kom voxa i samo jedna ima grejac tacne, bas velika razlika kada su minusi.Kod nas nema puno aux klima, ali pratim po netu gde se bas dosta pojavljuju, nisu oni neka mala firmica.Prijatelj ima aux on/off i hladi vec oko 20 god bez kvarova.

Ja imam tri voxa i nema tih problema sa ledom, zaledi fino pa to i otopi, sve normalno. Kod drugara sam sedeo pre neku noc i slusao njegovu fuji, nista nije tisa na minusima od voxa, i ide u df kao i vox, nisam merio ali sve su to nijanse u pitanju.Jos sam primetio da mi klime bolje rade na minusu nego na magli i temp oko 0c,tada se bas muce.Jutros je kod mene bilo - 14c i klime su radile, bas sam se iznenadio. Da budem posten, ja od kraja Decembra pustam povremeno pelet i grejem kucu, mnogo je lakse za klime kad dobro ugrejes zidove.
Nisam znao da se lula skida i zato je zaledilo,posle skinute lule nije bilo problema.

Meni LG klima pokazivala 14c nakon par dana bez grejanja u stanu. Imam senzor temperature u toj sobi koji je pokazivao skoro 20c u tom trenutku, dakle 6c razlike.
Nema šanse da ti je pala temp na 7c u stanu.
Sta kaze senzor temperature kad klima greje i dostigne 22-23, onda je na njemu 30?

Kod mene na senzoru klime i sonoff uređaju bude razlika oko 1 stepen.

Ima dupli grejač, tacne i kompresora. Deofroste radi po potrebi, znači nije ono vremenski naštelovano da radi npr na sat vremena. Evo od jutros (ustao sam u 8h) je otišla samo jednom u DF, trajalo je 6,7 min, a pogledaj našta liči, kao da sam na Antarktiku.
Kakva je sa potrosnjom?

Kakva je sa potrosnjom?
Skroz je u pravu @Boy_81 ali evo odgovoricu na pitanje možda čoveku nešto znači. Klima radi 24/7, greje 36 kvadrata, odnosno 3 prostorije, 2 sobe 4x4m i kujnicu 2x2.5m, u novembru je potrošila 184kwh, decembar 304, i sad za ovih 10 dana janura (jaki minusi itd) 142.
Kupio sam je krajem oktobra, hteo sam fujitsu, čak sam i dogovorio LMCE, preko jednog lika sa instagrama (da ga ne reklamiram, poznat je dosta, ima ga i na TV-u) ali sam morao da čekam na ugradnju, tipa 10-ak dana, što je meni bilo puno jer sam hteo odma, tako da sam na kraju uzeo pearl.premium i uopšte se ne kajem.

Potrosnja najvise zavisi od izolacije! Ni najskuplja klima nemoze malo da trosi ako nije dobra izolacija.
Ako nema EEV, već samo kapilaru, a da je sve ostalo isto, na minusu će da troši 20% više. Potrošnja toplotne energije zavisi od izolacije, a potrošnja električne energije je količnik utrošene toplotne energije i koeficijenta efikasnosti klima uređaja (COP-a)

Ako nema EEV, već samo kapilaru, a da je sve ostalo isto, na minusu će da troši 20% više. Potrošnja toplotne energije zavisi od izolacije, a potrošnja električne energije je količnik utrošene toplotne energije i koeficijenta efikasnosti klima uređaja (COP-a)
Sve to stoji, nije samo scop vec puno ostalih stvari koje su licno meni i bitnije od par kilovata sto ce vise potrositi. Moja sugestija je bila samo da dzaba sve ako nema izolacije.

Upalih klimu posle 10 dana, temperatura u stanu 7 stepeni.
Postavio sam je na 20, pa ću sutra ujutru povećati na 23.

Upalih klimu posle 10 dana, temperatura u stanu 7 stepeni.
Postavio sam je na 20, pa ću sutra ujutru povećati na 23.
Mene je to debelo kostalo, tri dana dve klime na boost, sprzile mi 200kw, bolje da sam ih ostavio da rade i stavio na 18 stepeni da odrzavaju. Ne bi potrosile ni pola

Meni je stan od 40 kvadrata, ako je kuća onda se ne gase.
Ja nisam bio 11 dana u stanu, tek ću sutra doći do stana.

Kod mene je isto tako vreme, ali klima mora na "high" brzinu da bi dobacila (isto ugrejala) i druge dve prostorije kroz vrata, sad je u celoj kuci 23 stepena. U prostoriji gde je ona, je 24. Radi na 900w u proseku, skoci i vise (za nekih 250-300w, kad popali grejace tacne ili kompresora, ali to traje 10ak min, tako da je prosek 900w. Sa "medium" brzinom bi dobio oko 700-750w ali druge dve prostorije ne bi presle 21st. Tako da sam od mediuma digo ruke sve dok je u konstantnim minusima.
Drzi krilca u skroz gornji polozaj da dobaci u druge dve prostorije.

Evo , juče oko 16:00 sam upalio , jutros do pola devet je potrošila oko 14 kw.
U 16.21 kada sam pogledao pisalo je da je u stanu 14 stepeni.
Znači da nije mogla nabiti sa 7 na 14 za 21 minut.
Postavio sam je na 21c, sigurno je često išla u defrost, jer je izgleda loše vrijeme u Banja Luci

Prilozi

• Screenshot_20260111_083314_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20260111_083314_Shelly Smart Control.jpg
    80.2 KB · Pregleda: 36
Zamislite zime kao sto su bile do pre 15 - 20 god, pa drzi po dva meseca od - 5 do - 22c, uz neke manje promene. Mnogo smo se opustili, pa smo zaboravili da je vreme promenjivo, cak se ovde i pisalo kako imamo drugaciju klimu i nema vise jakih zima. Dobre su klime za prelazni period, i kao pomocna kombinacija, ali vatra je vatra, i za nju nema zamene. Palo malo snega i stegao minus 10 tak dana, klime brundaju kao traktori. Ovo za brundanje mislim na moje voksare, ali i na fuji i mideu kod drugara, koji takodje greju sa klimama kao pomoc glavnom grejanju. Jos da dodam da sam dobio racun za dec 37.720rsd za 2017kwh i struja jos poskupjuje. Zivela Srbija!!!

Таквих зима је у Србији можда било у 19-ом веку.

Koliki prostor greješ,imaš li izolaciju i koliko klima radi? Ja sa mojom brezzeeleSS 12 grejem oko 50 kv i kod ovih žešćih minusa koristim i jednu gasnu peć snage 7 kw i dobio sam račun za struju 10.660 din. A za gas imam 9800 din. Temperatura u kući 23-24°. Klima radi odlično dok je vlažnost ispod 90% nema DF, čim se poveća vlažnost preko 90% DF na svakih 1 sat i traje 10 min.Ja prezadovoljan. Prošle godine račun za gas mi je iznosio skoro 20.000 din i tukle tri peći,ove godine samo jedna,u kući i u pomoćnoj zgradi (letnja) radi jedna ali i ta zgrada dobro izolovana.

Klime se isplate ako imate do 100m2 dobro izolovanog prostora i jedno dvotarifno brojilo, sve preko toga ide se u crvenu zonu 100% i mora se kombinovati jos neka vrsta grejanja, ili jos jedno brojilo...

Климе се увек исплате, и увек могу да се комбинују са још неким грејањем по потреби.

Ja grejem 120 kvadrata neizolovanog prostora pa se isplati. Al dvoje ljudi u kuci manji troskovi pa se ne ulazi toliko u crveno.

Grejem neizolovanih 80m2 samo klimama i jedno brojilo, i kada udjem u crvenu zonu opet mi je isplativije od bilo cega drugog.
Nista nije skupo, samo da nema drva, uglja i pepela... 😆
Za grejanje u decembru potrosio oko 12k dinara, to je otprilike 2m3 drva, ne znam tacnu cenu, a to mi je malo za mesec dana...

Poslednja izmena:
Potrošila Mitsubishi LN 35 19.3 kw za 24 sata.
Izgleda da je bio hladan stan, pola stana mi se nalazi vani (iznad ulaza u garažu) sada primjetim da je tu hladan tarket.
Možda će joj trebati još jedan dan da sve ugrije.

Potrošila Mitsubishi LN 35 19.3 kw za 24 sata.
Izgleda da je bio hladan stan, pola stana mi se nalazi vani (iznad ulaza u garažu) sada primjetim da je tu hladan tarket.
Možda će joj trebati još jedan dan da sve ugrije.
Zato se to neisplati gasiti. Mozda jesi postigao temparaturu, ali sad kad otvoris npr neku ladicu iskacu eskimi iz nje. Pogotovo kod manjih stanova.

Zamislite zime kao sto su bile do pre 15 - 20 god, pa drzi po dva meseca od - 5 do - 22c, uz neke manje promene. Mnogo smo se opustili, pa smo zaboravili da je vreme promenjivo, cak se ovde i pisalo kako imamo drugaciju klimu i nema vise jakih zima. Dobre su klime za prelazni period, i kao pomocna kombinacija, ali vatra je vatra, i za nju nema zamene. Palo malo snega i stegao minus 10 tak dana, klime brundaju kao traktori. Ovo za brundanje mislim na moje voksare, ali i na fuji i mideu kod drugara, koji takodje greju sa klimama kao pomoc glavnom grejanju. Jos da dodam da sam dobio racun za dec 37.720rsd za 2017kwh i struja jos poskupjuje. Zivela Srbija!!!
Imam 47 i nikad nije bilo takvih zima koje opisuješ

Климе се увек исплате, и увек могу да се комбинују са још неким грејањем по потреби.
Исплатиле би се увек, кад би нормално дефинисали зоне.
Злонамерно је да црвена зона буде иста за двоје које живе у 50 квадрата и седморо који живе у 150.

Nazad
Vrh Dno