Šta je novo?

Mašine za sušenje veša - sušare, sušilice - sa toplotnom pumpom

Mozete da cistite filtere koliko god hocete, masine sa TP se prljaju iznutra a to ne mozete nikako da ocistite.

Davno sam vec pisao
9631.jpg
9632.jpg
Ne deluje ovo nešto naročito dramatično, od decembra 2024. Skuplja se pri dnu, to izvučem četkicom zatim usisam.

9633.jpg
Evo je turska lepotica. Ventilator može takođe da se skine, ali deluje sasvim čist.

^ okrenuo si smer otvaranje vrata ili je tako došla?

Ovako izgleda moja Aeg , samo ja nisam uspeo da skinem masku izprd ventilatora

Smer je ovakav i kod mene. Koliko znam treba da bude suprotan od mašine za pranje

^ okrenuo si smer otvaranje vrata ili je tako došla?

Ako ne može da se pomera, uvek je suprotno od mašine za pranje, za setap kad su jedna pored druge.

To je spoljašnjost,
ima taj kondenzator još pola metra u dubinu to ne može četkicom nikako.

Ventilator se i ne prlja naročito.

Pri početku kondenzatora deluje prljavije nego dalje u dubini, što mi je nekako i očekivano, ali i dalje je to sve površinski i ne vidim dramu. Možda ima neku konstrukcionu slabost dalje u dubini, to će vreme da pokaže, ali neće mi biti prvi jeftin i jednostavan uređaj koji će da potraje duže od skupljeg i komplikovanijeg.

Ako ne može da se pomera, uvek je suprotno od mašine za pranje, za setap kad su jedna pored druge.
Ima logike 🙂 Hvala za hint. Mene mrzi da okrenem kod mene da bude kao kod tebe. Godinama se "patim", lenjost je neverovatna navika 🙄

Ovo neka kopija Boscha.
Imate u ovoj temi moje slike kako izgleda izmenjivač toplote na mojoj bivšoj Bosch serija 8 posle 5 godina,

Ima li neko preporuku za nosač/držač mašine za sušenje, što ide na veš mašinu? Obe su 60x60 i u ravni su. Veš mašina ponekad, da li zbog manjka ili viška veša, iako je u libeli, na centrifugiranju pomeri sebe, a i mašinu za sušenje veša na sebi. Mašina za sušenje se ne pomeri ni milimetar, ali opet bih radije stavio držač za svaki slučaj. Ne bih uzimao one od 10+ hiljada din.

Usput ako neko ima preporuku i za gumene "stopice" koje bi držale veš mašinu da se ne pomera, značilo bi i to. Vidim da ima svakakvih na temuu npr. ali bih radije čuo prave preporuke.

Mašine zbog dimenzija kupatila stoje kod slivnika u podu, pa postoji nagib. Iznivelisano je fabričkim stopama, ali opet se povremeno pomeri.

Jeste. Problem nastane ako je premalo ili previše veša (dešavalo se u oba slučaja). Kada krene centrifuga, praznjikav ili prepun bubanj udari u levu stranu mašine i izbaci je u levo iz nameštenog položaja. Ne previše, ali dovoljno da kad krene sledeća iteracija centrifuge dodatno pomeri. Za sve to vreme, mašina za sušenje putuje zajedno sa njom 🙂 ali se ne mrda uopšte.

Ima li neko preporuku za nosač/držač mašine za sušenje, što ide na veš mašinu? Obe su 60x60 i u ravni su. Veš mašina ponekad, da li zbog manjka ili viška veša, iako je u libeli, na centrifugiranju pomeri sebe, a i mašinu za sušenje veša na sebi. Mašina za sušenje se ne pomeri ni milimetar, ali opet bih radije stavio držač za svaki slučaj. Ne bih uzimao one od 10+ hiljada din.

Usput ako neko ima preporuku i za gumene "stopice" koje bi držale veš mašinu da se ne pomera, značilo bi i to. Vidim da ima svakakvih na temuu npr. ali bih radije čuo prave preporuke.

Mašine zbog dimenzija kupatila stoje kod slivnika u podu, pa postoji nagib. Iznivelisano je fabričkim stopama, ali opet se povremeno pomeri.
Ne postoji univerzalni vezivni deo.
Miele, Bosch i Electrolux imaju svoje vezivne delove koji se buse, pa moraju da budu od istog proizvođača mašine.

Neki dan sam poručio Bosch WTH83255BY za 69k, nadam se da nisam pogrešio, uglavnom istražim pre kupovine, ovo mi kolega preporučio, javljam utiske.
Ako je neko ima, voleo bih čuti da li je zadovoljan sa istom.

Ne postoji univerzalni vezivni deo.
Miele, Bosch i Electrolux imaju svoje vezivne delove koji se buse, pa moraju da budu od istog proizvođača mašine.

Buši se u veš mašinu pretpostavljam? Veš mašina je gorenje, a sušilica Siemens, pa zato gledam nešto što bi odgovaralo. Bosch je valjda iz iste grupacije kao Siemens.

Buši se u veš mašinu pretpostavljam? Veš mašina je gorenje, a sušilica Siemens, pa zato gledam nešto što bi odgovaralo. Bosch je valjda iz iste grupacije kao Siemens.
Imaju i univerzalni, mi smo kupili jer su nam razliciti proizvodjaci i nisu iste dubine masina za pranje i susenje. Masina za pranje je dubine 50 cm, a za susenje 55cm. Ima par modela nosaca, sa fiokom i bez.

Meni je super. Za 500 - 600 dinara mesečno ne saplićem se na sušilice, ne moram da gledam veš po radijatorima, nema vlage, peškiri ne smrde na smog, i još mekani ko duša. Stvari koje sam pre par sati bacio na pranje, ponovo su spremne za nošenje. Žao mi je samo što je nisam kupio ranije.

Није 1500 W, већ 1500 Wh по циклусу, према спецификацији потроши око 1,8 kWh по циклусу за пун капацитет (8 kg). Класична сушилица без топлотне пумпе коју сам ја имао је за пун капацитет (7 kg) трошила по спецификацији 4,18 kWh. Нема теорије да класична сушилица са 2kW грејачем троши мање од сушилице са топлотном пумпом од 800 W. Екстреме где је једна нова и чиста, а друга зачепљена не рачунам. Да класична машина потроши око 1,6 kWh за сушење 8 kg веша је у домену научне фантастике.

Poslednja izmena:

Ja sam problem veoma jednostavno rešio. Iznad mašine za veš sam po meri napravio postolje sa nogarama na kome stoji mašina za sušenje. Postolje izgleda kao sto tik iznad mašine za veš. Stavili metalne nogare i metalne veze koje drže konstrukciju da ne šeta, jer sušilica konstantno izaziva blaga pomeranja svojim drmusanjem u radu. S druge strane, s obzirom da sušilica nije direktno vezana za mašinu za veš, nema drmanja tokom rada centrifuge.
Evo, 5 godina funkcioniše sve bez problema 😉

Није 1500 W, већ 1500 Wh по циклусу, према спецификацији потроши око 1,8 kWh по циклусу за пун капацитет (8 kg). Класична сушилица без топлотне пумпе коју сам ја имао је за пун капацитет (7 kg) трошила по спецификацији 4,18 kWh. Нема теорије да класична сушилица са 2kW грејачем троши мање од сушилице са топлотном пумпом од 800 W. Екстреме где је једна нова и чиста, а друга зачепљена не рачунам. Да класична машина потроши око 1,6 kWh за сушење 8 kg веша је у домену научне фантастике.
I pitanje je bilo da li je to po ciklusu sušenja, ne znam kako bi drugačije moglo biti...

Moja mašina osuši veš za 1.10min ako je grejač 2000w i da radi non stop ( a ne radi) ne može trošiti 4kw za ciklus sušenja.
U ostalom merio sam i kacio potrošnju a mi u komercijalne svrhe Simonu proseku oko 3 mašine dnevno

Ja sam problem veoma jednostavno rešio. Iznad mašine za veš sam po meri napravio postolje sa nogarama na kome stoji mašina za sušenje. Postolje izgleda kao sto tik iznad mašine za veš. Stavili metalne nogare i metalne veze koje drže konstrukciju da ne šeta, jer sušilica konstantno izaziva blaga pomeranja svojim drmusanjem u radu. S druge strane, s obzirom da sušilica nije direktno vezana za mašinu za veš, nema drmanja tokom rada centrifuge.
Evo, 5 godina funkcioniše sve bez problema 😉
Možeš li možda okačiti neku sliku da vidim kako izgleda?

Nisam stigao da pospremim, ali sam se setio da slikam.
Ne nože da se vidi na slikama, ali konstrukcija ima pozadi metalnu vezu koja drži levu i desnu stranu (nogare), kako ne bi dolazilo do perevelikog mdrdanja usled vibracija sušilice. Odozgo je stavljena kuhinjska ploča na koju je nalegla mašina za sušenje.
Nadam se da je sve jasno 🙂

IMG_20260114_000135.jpgIMG_20260114_092410.jpg

Ti si kao one domaćice što srede kuću pre gostiju pa im posle kažu "ne zamerite što je nered". 🙂 Šalim se, super izgleda, pretpostavljam da su i prednje i zadnje nogare konstrukcije povezane dole?

Evo i da se ja upišem na ovoj temi,

Imam mašinu za sušenje Gorenje DHNA92 i imam problem, ili ga možda i nemam, i to tako treba?

Naime mašina u zavisnosti od vrste veša koji se suši izbacuje dosta prašine...sitnih vlakana, čestice...napolje.

Mašina je kupljena nova za novu godinu, i do ovih minusa smo je držali na stepeništu od ulaza, i mislili smo da je to prašina normalna od stepeništa i stalnog otvaranja i zatvaranja vrata, (klinci ulaze sa biciklima, ulazi ker, ulazi se i u čizmama...itd) i od stalne promaje kad ostanu otvorena vrata.

Međutim, zbog ovih hladnih dana, uneo sam je u kuću u hodnik(životni prostor) dok ne prođe hladno vreme i sad je ceo hodnik pun prašine, posle svakog ciklusa kora da radi usisivač po hodniku i po njoj.

Imali smo pre nje gorenje kondenzacionu, i kod nje je bilo tako, ali zar ne treba ova sa TP da ne izbacuje ništa napolje?

Evo slika pa recite da li je ovo normalno?
IMG_20260116_143750353_HDR.jpgIMG_20260116_143756382_HDR.jpg

Nazad
Vrh Dno