Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

• Začetnik teme Začetnik teme sam633
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lose sam se izrazio ocigledno.

Sad ga przim sa Cinebench r23 Multicore i u ECO mode sa -15 offsetom je jedva na 74C, tako da veci problem mi je buka Prizme nego temperatura.

Uz to Prizma hoce ponekad da me zeza i da se cuje grebanje iz venta ali to se gotovo nikad ne desava na nizim obrtajima vec kad ode u bas visoke obrtaje a i to ne uvek pa bih i zato promenio.

Tako da bih preformulisao pitanje - da li Arctic moze da mi resi pitanje buke u ovoj situaciji tj. da drzi bar iste temperature ili vise a da bude tisi?

Opcija je teoretski i BeQuiet Pure Rock Pro 3 ali dimenzije kucista me zezaju posto nisam planirao da guram neka masivna hladjenja u njega.

Poslednja izmena:
Prelomio sam i narucen Arctic Freezer 36 A-RGB, izasao me 2800 RSD.

Javljam da li 'ladi bolje u mom scenariju cim ga montiram i izgustiram malo.

Prelomio sam i narucen Arctic Freezer 36 A-RGB, izasao me 2800 RSD.

Javljam da li 'ladi bolje u mom scenariju cim ga montiram i izgustiram malo.
Završiće posao taj kuler, posebno što je ECO mode.

@djalf Gigatron je poslao na mejl neku anketu vezano za novi shop koji ce navodno da prave i davali su kupon za 10% popusta na bilo sta do 16.10 ili 2000 loyalty bodova onima koji je popune pa sam uzeo bodove.

Preko toga stiklirano jos 2% za prvu online narudzbinu i ~520 bodova koje sam imao od ranije i tako sam odbio ~2700 RSD, inace je 5500 kod njih.

@Gulftown planiram jos da ga upregnem prema onim instrukcijama sa prethodne strane, samo da postignem, nisam posteno ustrojio ni procesor ni grafiku. Sacekacu da stigne Arctic pa onda neki dan kad budem imao vise vremena.

ECO mode kida kod AMD-a. Prepolovi potrošnju. Kod mene u NAS-u će biti isto ECO, da može low tower cooler da ohladi

@djalf Gigatron je poslao na mejl neku anketu vezano za novi shop koji ce navodno da prave i davali su kupon za 10% popusta na bilo sta do 16.10 ili 2000 loyalty bodova onima koji je popune pa sam uzeo bodove.
Anketa je već zatvorena. Pokušavah da je popunim juče u više navrata. Da li neko zna, da li je taj Gigatron kod za 10% popusta univerzalan?

ECO mode kida kod AMD-a. Prepolovi potrošnju. Kod mene u NAS-u će biti isto ECO, da može low tower cooler da ohladi
I ja planiram da koristim Ryzen 5700G u Eco modu u NAS-u. Pošto je odabrano kućište kompaktnije, moram da koristim niži hladnjak. Jel je dovoljno samo aktivirati Eco mod ili je potrebno ručno podesiti PBO, PPT i EDC limite?

Samo ECO mod aktiviraš i on automatski postavi niže PBO limite.

Da, pitanje da li uopšte treba. Probaćeš već, pa ćeš videti.

Završiće posao taj kuler, posebno što je ECO mode.
Bolje je nego sto sam ocekivao, u idle prema mojim podesavanjima radi na oko 650 RPM i drzi 5800x na oko 50C.

Nagli pikovi temperature sad dobace maksimum do 65C i to zbog intervala od 3s i cim kuler digne brzinu vrati ga na oko 50C bez da se oznoji.

Ono sto je najbitnije, sve je prilicno tiho.

Tako da 5800X + ECO mod, malo negativnog offseta i iole ok kuler i hladi se bez problema.

Ma da, nema zašto da ne hladi dobro u tim uslovima. Neka te lepo služi.

2x mi je sinoc trotlovao procesor a nije ni bio u loadu.. sve kontam maticna je. (spusti na tipa 500mhz)

Svaki do sada 1600 5500 i 5700x mi baci poneki trotl jednom dva puta mesecno. Ako je to pravi termin.

I onda ga ugasim pa upalim jer restart ne menja situaciju.

Ako vec nisi, uzmi Arctic MX-4 ili Arctic MX-6 pastu i kad zatezes kuler gledaj da dijagonalno menjas srafove koje zatezes, ne zatezi ih odmah do kraja nego malo jedan pa malo drugi i tako u X.

Moguce da ne naleze lepo kuler na procesor plus je pasta losa itd.

Imas tu pravo, prvi put kad sam montirao ovaj 5700x bio je haos freezovao i gasio se komp. Pogledam posle kuler nije lepo lego i sraf olabavljen reko w tf da li od vibracije ili cega.

Nakon toga sam posteno ispravio (ko da je bio malo kriv nosac-krivo stojao) i dotego i radi normalno. Ali kao sto rekoh trotle je obavezan vrv. zbog ploce

Zatezao sam dijagonalo sve to po ps.

Deluje mi da je pasta bitna samo zbog tog spajanja sa procesorom mozes i ovu za zube da stavis lagano 🙂

Poslednja izmena:
Panije baš da pasta za zube ali između redovnih nema puno razlike u temperaturama, sve sada imaju skoro istu provodljivost par % +/-. (pasta za zube100%) Ono što ih najviše razlikuje je gustina što se odnosi na način aplikacije i trajnost a to imaju samo dobre marke. Važno je znati šta je pasta uopšte i šata radi. Pasta je u stvari izolator samo loš u tome, što lošiji, to bolje. Zato mora da bude u što tanjem sloju pa ako hladnjak ne naleže dobro, debljina paste samo odmaže. Druga stvar je da je pasta napravljena iz bar 2 stvari, Jedan deo je provodljivi deo, obično mikroskopski prah metala ili keramike u suspenziji sa obično silikonom i dodatcima, ako se to sasuši piši propalo, postane još bolji izlator toplote. Paste su sada mnogo gušće nego nekada jer je i daleko viši pritisak kulera (veći su) na procesor pa da je ne istisne previše.
Znači pri postavlajnju kulera najvažnije je bude što ravniji i sa dovoljnim pritiskom da pravi što bolji kontakt a paste samo dovoljno da prekrije ceo procesor, u tom slučaju ako je ima previše, niti odmaže niti pomaže, samo pravi problem zbog curenja.

nije tema za paste, kulere, hlađenje itd. ima ceo podforum za to. hvala na razumevanju

Da li je bolje zs igranje (u 2160p) da svih 8 jezgra na ryzenu 5700x rade na 4200/4300 ghz ili kako je na defaultu samo jedno jezgro na 4600ghz?

U prvom slucaju,procesor radi na manjem naponu i manje se greje u loadu....a i cooler ne urla

Zavisi od igre, kako rasporedjuje opterecenje na procesor, ali sam prilicno siguran da neces primetiti razliku kako god da ostavis.

Licno bih birao fiksni napon (kada sam koristio ryzen 3100 imao sam profil 4.3GHz 1.15V fiksno, samo ga izaberem pre pokretanja igre i to je to).

Btw, kakav to kuler imas da ga cujes pored graficke karte tokom igranja 🙂

Pa cooler je DeepColl AS500 (trebalo bi da je mnogo bolji od stock kulera) a grafa je XFX 7900XTX Merc 310

Mozda ja ne znam da podesim krivu ili sta vec kulera,ali meni mnogo vise odgovara ovako "undervoltovan" procesor kad sva jezgra stalno rade na 4200 ghz,manje se greje (zbog manjeg napona),manje bucno u igrama bas ne primecujem neku razliku....ali opet,tripujem se da mu nisam ubio performanse,posto je jedva dovoljan za 7900xtx makar i u 2160p

pa sta se ubise proslih godina da nas ubedjuju za upgrade 🙂

Zavisi od upotrebe. za igreje dovoljno i 6 jezgra a za nešto drugo baš i ne.

Zavisi za koje igre. Nije za sve dovoljno 6 jezgara i ako nema dodatnog cache.

pa sta se ubise proslih godina da nas ubedjuju za upgrade 🙂
Mislim da je samo hteo da ti pokaže da ne bacaš pare na Intel, lepo se vidi da u svakoj kategoriji AMD je bolji izbor bilo jeftini DDR4 ili DDR5 sistemi... i da odavno je poznato da sem za esports naslove AM4 je sasvim OK i logičan izbor i dan danas...

Zavisi za koje igre. Nije za sve dovoljno 6 jezgara i ako nema dodatnog cache.

Dovoljno je za sve što se ne zove Flight Simulator. Ryzen 5600 ne nije dovoljan da nahrani samo najveće aždaje od grafičkih kartica i sujete igrača kojima je ispod časti da igraju na "samo" 120 FPS.

Ne baš. Iz ličnog iskustva krenuo sam sa 5600, 5800x3d i sad 9800x3d. Igra koju najviše igram je PoE, PoE2. Framerate je najstabilniji sa 9800x3d. I to pričam oko 60fps. Sa 5600 je to bilo nezamislivo.

Nisam igrao te igre, ali preporučeni procesor za PoE2 je Ryzen 5 3700X, i oveko gledajući video, igra ne deluje da zahteva bog-te-pita kakvu mašinu. Ali onda pogledam malo benchmarke ove igre, jeste vrlo CPU-bound i voli puno keša. Dobro, ima sigurno poneki izuzetak, ali generalno je 5600 još uvek odličan procesor za igranje i nema razloga menjati ga još ako mašina služi za te stvari. Plus, što je super hladan i tih, modeli sa 3D kešom su bučne aždaje, a za razliku u ceni među njima danas može čovek da uzme all singing all dancing veliki monitor za maksimalno uživanje.

Nazad
Vrh Dno