Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Pozdrav svima, da li neko mozda ima i koristi Tapo H110 IR remote? Interesuje me ako moze brzinska provera da li na spisku postoji Fujitsu KHCA klima. A prosireno pitanje bi bilo da li neko koristi IR wifi remote za kontrolu klime, prvenstveno mislim na promenu temperature i brzine ventilatora u zadato vreme - bolje receno moze li se programirati bas ta funkcija.

Ranije sam sa mojim korisničkim imenom i lozinkom mogao da se logujem sa raznih uređaja na HA i da biram koja mi je default dashboard,sad na kom god uređaju da namestim na svima je tako.Jel sam nešto propustio,neki apdejt je to promenio?Tako mi,ako se ne varam,od subote.

Prilozi

• Screenshot_2025-12-29-17-47-13-531_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2025-12-29-17-47-13-531_io.homeassistant.companion.android.jpg
    46.2 KB · Pregleda: 70
Moram ponovo da se aktiviram, jedno duže vreme sam baš zapostavio HA i nisam ništa menjao, kupovao, itd. Želja mi je da ubacim par zigbee mm wave senzora prisustva, da napravim interaktivni 3D floorplan sa animacijama, kad se pali/gasi svetlo da se zatamnjuju prostorije i slično. Zanimljivo je ali zahteva baš dosta vremena da se lepo podesi. Skoro sam malo preuredio interfejs i kartice i projektovao ovaj statični floorplan, inače većina stvari po starom. Jede vreme (i novac) ovaj hobi svakako 🙂

Prilozi

• ha5.png
    ha5.png
    403.8 KB · Pregleda: 55
  • ha4.png
    ha4.png
    313 KB · Pregleda: 51
  • ha3.png
    ha3.png
    455.3 KB · Pregleda: 60
  • ha2.png
    ha2.png
    2.4 MB · Pregleda: 63
  • ha1.png
    ha1.png
    1,002 KB · Pregleda: 71
Imam termometre Xiaomi LYWSD03MMC duže od 5 god (one male sa displejem).
Planirao sam da ih flesujem na zigbee protokolu, ali je ovde neki clan rekao da baterija nije bajna preko zigbee-a, pa sam odustao.
Smorilo me da im menjam baterije na 6 meseci. A i s vremena na vreme ispadne neki sa BT mreže.
Koristim ih u homeassistant preko NUC uredjaja.

Može preporuka za zigbee termometre sa AA/AAA baterijama. Imam puno punjivih baterija, pa mi je to bolja prica, nego da non stop kupujem cr2032.

Druga stvar trebace mi nekoliko komada sa ekranom/displejom, a nekoliko bez ekrana.

Moze sa alija/temua.

Dakle preporuke za:
1. Zigbee + displej + AA/AAA varijanta
2. Zigbee + bez displeja +AA/AAA varijanta

Moja preporuka je da uzmeš bilo šta sa Aliexpressa. Sve je manje više isto. Nemaju neke ultra precizne senzore, ali za normalna merenja po kući, sasvim dovoljno.
Poslednji put sam uzeo ove:
A onda sam rešio da probam 3u1:

Temperaturu i vlažnost oba mere podjednako precizno. Nisam još ni jednom menjao bateriju, pa ne znam da li ovi što mere i svetlost i pokret troše nešto više (od skoro ih imam). Ovi samo za temperaturu i vlažnost provereno drže preko godinu dana sa belim Eneloop AAA.

Nije navedeno da su predviđeni da rade napolju, ali imam 3 komada napolju (zaklonjeni od kiše) i rade bez problema.

Jedan deo mojih Zigbee uređaja 🙂 Pored ovoga imam NSPanel Pro u svakoj sobi sa instaliram HomeAssistant-om i HomeAssistant na k8s klasteru koji sve to kontroliše.

Prilozi

• 1767302848949.png
    1767302848949.png
    611.1 KB · Pregleda: 95
Hvala vam drugari 👌

Možete da proverite koliko ste placali te T&H tuya zigbee senzore?
Jel ste svi uzimali sa onog linka?
Meni pokazuje preko 8€/komad.
Jedino da cekam preko coinsa, svakako mi nije hitno.

Ima neko predlog i za zigbee + aa/aaa baterije sa displejom?

Obično oko 5-6 €,ali lovi coinse dva sam skoro kupio po 1.63€.
Kome treba neka baci pogled na Ikeu ima ok sniženja.

Prilozi

• Screenshot_2026-01-02-11-27-49-324_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-01-02-11-27-49-324_com.android.chrome.jpg
    48.6 KB · Pregleda: 63
  • Screenshot_2026-01-02-11-27-27-004_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-01-02-11-27-27-004_com.android.chrome.jpg
    49.5 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_2026-01-02-11-27-39-880_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2026-01-02-11-27-39-880_com.android.chrome.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 27
  • IMG_20260102_113136.jpg
    IMG_20260102_113136.jpg
    50.7 KB · Pregleda: 25
Hvala vam drugari 👌

Ja oko 3-4 eur is DE, ima Bundle Deals ovde, tako su dosta jevtiniji.

Obično oko 5-6 €,ali lovi coinse dva sam skoro kupio po 1.63€.
Kome treba neka baci pogled na Ikeu ima ok sniženja.
Snizenja su zbog novih Matter senzora.

Ja sam uzeo Rodret dimmere od Zigbee, Somring bih izbegao (dugo objasnjenje) - 4.99 eur je Bilresa koja je bolja (plus Matter), kao i Parasoll koji je imao problema, a novi Matter je lepsi i licno mislim bolji u smislu kvaliteta izrade i funkcionalnosti.

Isto i za Badring, preskocio bih ga u korist Matter senzora (imam ih vec 3) - stari badring moze lako da se polomi u delu bravice za bateriju, kod novog je lepse reseno.

Poslednja izmena:
Hvala vam drugari 👌

I just found this on AliExpress:
US $7.02 | Tuya Smart Zigbee Temperature And Humidity Sensor Indoor Thermometer Hygrometer Monitoring Works With Alexa Google Home

Da dopunim moj post. Mozda neko od vas zeli da dopuni ssistem sa zigbee termometrima.
Preko coinsa, region mkd
1.47$
Porucih 9 komada

Preostaje preporuka za termometar sa displejom 😀
Hvala 💪

Snizenja su zbog novih Matter senzora.
Nije bitno zašto,bitno da je sniženje 😉
Čekam ruter/koordinator kako li se već pravilno zove za Thread,zaglavio izgleda u Mađarskoj pa još ne mogu da probam ove nove.A Bilresa u boji još ne stiže kod nas,"sreća" pa mi drugar trenutno u Nemačkoj pa će doneti.
Ne znam,koristim sve Ikeine zigbee uređaje,osim Badring-a,i nikad ni jedan problem nisam imao.

Upravo sam poručio još 6 komada ovih 4 u 1 senzora.
Zaključio sam da su mi veoma praktični. Na dosta mesta merim temperaturu, a uglavnom na istim mestima mi je korisno da hvatam i pokret. Informacija o osvetljenju je samo bonus. Dosta su nenametljivi i mogao bih da ih posejem svuda po kući.

Nije bitno zašto,bitno da je sniženje 😉
Čekam ruter/koordinator kako li se već pravilno zove za Thread,zaglavio izgleda u Mađarskoj pa još ne mogu da probam ove nove.A Bilresa u boji još ne stiže kod nas,"sreća" pa mi drugar trenutno u Nemačkoj pa će doneti.
Ne znam,koristim sve Ikeine zigbee uređaje,osim Badring-a,i nikad ni jedan problem nisam imao.
Ni ja nisam imao problema do sada osim sa Badringom, a za 230v idem samo Ikea/Shelly.

U Beogradu ima Brilesa sa dugmicima, odlicna za svoju cenu.

Ova sa Scroll Wheel je interesantna, ali i dosta neobicna, jer skrolove pretvara u broj klikova, od 1 do 8. Inace je dugme na scrollu cesto nepouzdano, na primer double click tretira kao single, triple kao double itd. Jedan sam morao da vratim jer je bas bio los, ali druga dva su OK, mada ih koristim sa Dirigerom, ne sa HA jos uvek.

I just found this on AliExpress:
US $7.02 | Tuya Smart Zigbee Temperature And Humidity Sensor Indoor Thermometer Hygrometer Monitoring Works With Alexa Google Home

Da dopunim moj post. Mozda neko od vas zeli da dopuni ssistem sa zigbee termometrima.
Preko coinsa, region mkd
1.47$
Porucih 9 komada

Preostaje preporuka za termometar sa displejom 😀
Hvala 💪
Sa displejom imas Tuya okrugle zigbee, obicno su 6-7 evra, a imas i u Ikei Timmerflote na Matteru, ali displej je samo kada se pritisne aktivan, ali je zato bas elegantan 🙂

Nema ni u DE ni u jednoj jos uvek.

Ja cekam da se pojave Matter pametne uticnice, trebalo bi za par meseci.

Inace u najnovijem Z2M updateu od pre par dana ugradjena/unapredjena je podrska za Bilresa u HA - znaci moze i Zigbee, jer u pozadini mora da moze da kontrolise i postojece sijalice. Isto i verzija sa scroll. Jedino Matter kontroleri Ikee imaju veci ping od Rodreta na primer, jer cekaju oko 500ms da utvrde da li je single, double ili hold klik.

Pairing Steps​

• Open the Z2M web UI (via Home Assistant sidebar) and click "Permit Join (255s)" to open the network.
  • On the Bilresa remote (2-button or dial version), press the center/system/reset button 4 times quickly until the LED blinks rapidly (enters Touchlink/pairing mode).
  • Immediately press the button 8 more times to complete pairing; watch Z2M logs for interview success (e.g., "Successfully interviewed").
  • If it fails, try holding the button 10 seconds first to exit any Thread mode, then repeat.

Poslednja izmena:
Pored ovoga imam NSPanel Pro u svakoj sobi sa instaliram HomeAssistant-om
Ladno Kutija 🙂

Kako ti radi HA na NSPanel Pro? Ja sam uzeo onaj sa većim ekranom (pravougaoni) za probu i toliko je spor da je besmisleno korisiti ga za bilo šta što zahteva interakciju, stoji mi pored ulaznih vrata kao neki mini dashboard i otvarač interfona, za više nije.

Obrati pažnju da su punjive CR2032 samo 32 mAh, dok su obične 210 mAh. Što znači da ćeš ih menjati 6-7 puta češće nego obične. A nepunjive nisu baš ni nešto skupe.
Nemam ni jedan smart uređaj sa CR2032 baterijama. Imam Sonoff dugmad gde koriste CR2477 koje bi trebalo da traju oko 4 puta više od CR2032, a 30 puta više od tih punjivih CR2032. Stavrno bih se smorio da umesto da zamenim bateriju jednom u 4-5 godina, da moram da ih menjam i punim svakih 2 meseca...

AA i AAA su zakon za smart uređaje. Ako gledamo punjive baterije, AAA ima 750-950mAh, a AA oko 2000-2500mAh, a uređaji obično koriste 2 baterije. Tako da poredimo i do 5000 mAh, prema punjivoj CR2032 od 32mAh. Ni blizu. Ne znam zašto bi iko i planirao CR2032 u smart uređaju??
Mislim da imam preko 40 Zigbee uređaja na baterije (u svima su punjive baterije)... Da nisu AA i AAA, nego CR2032 svaki dan bi nekom morao da menjam bateriju. Ili bi uređaji zavrišili u kanti, ili ja u ludnici.

CR2450 zapravo, ali imam dosta uređaja sa 2032 - senzor temperature, zigbee buttons nekoliko komada, Door/window koristi cr1632 itd.
Mislim isti đavo sve, male okrugle baterije koje traje godinama. Sami uređaji su jako mali, a ne bi mogli da budu tako mali da koriste AA i AAA baterije 🙂

+1. Takođe imam dosta uređaja sa 2032. Termometri naravno zahtevaju češće menjanje, ali zigbee buttons nisam do sada menjao nijednom baterije, a imam ih godinu dana. Plus je što su dosta lakši od onih dugmadi sa AAA baterijama.

Imas ovde dve varijante:

Evo jos jedne koju isto koristim:

Samo obrati paznju da otvore za senzor postavis odozgo, jer tako imaju brza i preciznija ocitavanja, i ako mozes postavi na severnoj strani, kako ne bi imao uticaja sunca.

Ja imam i PLA i PETG kao materijal, ali kako PLA omeksava na oko 55 stepeni, bolje je beli PETG.

Nazad
Vrh Dno