Tek sam sinoc oko ponoci malo propratio KHCA oko defrosta. Spoljna je bila -1 po telefonu.
Prilicno dugo traje df, 15 min je proteklo od prestanka duvanja, podozanja krilca - do novog pocetka i vracanja krilca u setovani polozaj. Nisam bas merio tacno vreme po etapama dok prodju tih 15 min, ali pokusacu da nekako opisem. Onog trenutka kada se podignu krilca i unutrasnja prestane da duva, potrosnja bude neko vreme oko 165w (verujem da je to snaga grejaca), posle toga potrosnja ode polako do 600-700-800w (to traje recimo 7-8-9 min), rukom se uskoro primeti da se tacna odozdo blago zagrejala, Posle recimo najvise 10 tak min prestane otapanje, potrosnja pocne da spada, dodje do oko 180-200w, onda pocne da se vraca u rezim grejanja i da polako zalece kompresor. Treba joj posle toga citavih 5 min da bi krenula da duva ponovo. Ono sto sam takodje ustanovio je da grejac definitivno ne radi na takvim spoljnim stalno, vec samo dok je otapanje. Tacna je negde na njenoj sredini mlaka u toku svih 15 min, i vrv malo posle toga, dok se i sama ne ohladi. 10 min posle pocetka ponovnog grejanja sam ponovo proverio rukom, hladna je kao i ostatak lima na spoljnoj. Prilicno dug defrost, bar prema LMC kojih imam vise komada u razlicitim objektima.
Posto greje 40m2 na 23-24, ona i sada na ovim spoljnim cesto ide na oko 200w, tako da grejac definitivno na ovim spoljnim, ne radi konstantno. Ja je nesto i ne primecujem da mnogo ide u defrost, ali kada se sve ovo sabere, ispada da je za tih 15 min, sa recimo prosecnom potrosnjom od 450-500-600w, za defrost potrosila oko 0.15 kw.
Jos jedna stvar koju sam primetio, da se dogadja, ne znam zbog cega, niti koliko cesto, da spoljna postane malo bucnija na samoj elisi. Nije do montaze, niti nekog vibriranja lima, probao sam sinoc da je malo ispritiskam, malo lupnem itd. Imam neki subjektivni utisak da je u pitanju sam zahvat vazduha i neka rezonanca koja se javi ispred elise usled njegovog protoka. U tom trenutku uopste nije bitno da li radi sa 5% kapaciteta ili sa 40%, probao sam. Imam recimo utisak, kao da joj je kruzni otvor na spoljnoj ispred elise mali, pa izduvni vazduh napravi takav zvuk. Kao kada fujice vetar kroz neki otvor. Ako tada spustim T da bi se ugasila i unutrasnja i spoljna, i posle ponovo vratim da krene da radi, toga vise nema, pa makar je terao do full-a. Nisam propratio koliko se cesto dogadja ovo, jer i ne moze da se cuje iznutra, iako je na zidu prostora koji greje i gde se zivi. Sa druga strane, kada toga nema, bukvalno je necujna spoljna i kada stojis pored nje, pa makar bila na 27C nasetovana.
Takodje bih trebao da napomenem i sledece oko modulacije, T izduva, i same postavke unutrasnje. Nisam posle prvih nekoliko dana, kada je bilo toplije, merio T izduva, ali sam i tada napisao da je za moj subjektivni osecaj ono sto je ona radila sa 120w - ipak bilo na granici problematicnog vrv za neke osobe. T izduva je tada bila blizu 30-32C, sto mozda nekome bude problem i kada su spoljne dosta vise od trenutnih, recimo 10C spoljna. Sada toga vise nema, jer radi na najmanje oko 200-250w, T izduva je veca (nisam merio), ali je takodje i subjektvni osecaj dugaciji zbog niskih spoljnih. Meni je taj mlak izduv na granici prihvatljivosti, a pripadam osobama koje uopste nisu zimogrozljive. Takodje i da napomenem, da mi je ovo prvi Fujitsu uredjaj sa R32, sve drugo sto imam je sa 410a, i ne spustaju ispod 250-280w i T izduva od valjda min 35C. Citajuci druga iskustva sa R32 i Fujistu, izgleda da sve novije klime tako rade. Shodno svemu ovome, pricam samo za ovaj model KHCAN, koji posedujem ... trebalo bi da se sve ovo uzme u obzir kada se pozicionira unutrasnja. Konkretno kod mene, ona apsolutno nikome ne moze da smeta, jer je tako postavljena i takva je prostorija, ali bi neka druga pozicija i drugacija prostorija mozda nekome bila problem.
Sveukupno, zadovoljan sam bas, ekonomicna je sveukupno gledajuci potroseno do sada (mada nisam, kazem pratio koliko puta dnevno ide u df), odlicno drzi zadatu T, a videcemo (valjda) i kakva ce da bude na mnogo nizim spoljnim.