Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Danas nocria na svaka 2 sata defrost...do sad nije ovako radila. Temperatura se vrti oko -1, -2 od juce...sta ce biti kada bude -10, hoce jadna moci raditi? 🙂
Oko nule je najgore za izmenjivač. Velika vlažnost, a izmenjivač mora biti na minusu da bi izvlačio toplotu iz vazduha, i eto leda. Na jačem minusu je vazduh suv, i defrost je ređi

I moja Mitsubishi LN 35 je išla u defrost često
Kod nas oko nule i smog

Da baš je bilo magle predhodnih dana, sada je bolje, velika razlika.

Primetih interesantno ponasanje KHCAN klime, a tice se rada ventilatora UJ koje nisam ocekivao.
Kada povecam brzinu, npr 2>3 poveca se potrosnja struje i jacina grejanja i obrnuto.
Elem, pronasao sam u tehnickoj servisnoj dokumentaciji, promena brzine ventilatora UJ direktno utice na brzinu rotacija u kompresoru. Sam algoritam rada je dosta komplikovan, ovo je samo ukratko receno.

Primetih interesantno ponasanje KHCAN klime, a tice se rada ventilatora UJ koje nisam ocekivao.
Kada povecam brzinu, npr 2>3 poveca se potrosnja struje i jacina grejanja i obrnuto.
Elem, pronasao sam u tehnickoj servisnoj dokumentaciji, promena brzine ventilatora UJ direktno utice na brzinu rotacija u kompresoru. Sam algoritam rada je dosta komplikovan, ovo je samo ukratko receno.
Vsjo normaljno. Ako si pojačao duvanje, mora više energije da predaje inače bi duvala prohladno

@Dark_AveNGER a zašto je ne ostaviš na AUTO FAN?

Na autofan, po tehnickoj dokumentaciji radi na brzini 2 (cudno ali tako pise). Danas sam probao na kratko, svega par minuta i nisam primetio da se menjala brzina. Probacu sutra jos jednom ali bar pola sata da vidim kako ce da reaguje.

Poslednja izmena:
Na autofan, po tehnickoj dokumentaciji radi na brzini 2 (cudno ali tako pise). Danas sam probao na kratko, svega par minuta i nisam primetio da se menjala brzina. Probacu sutra jos jednom ali bar pola sata da vidim kako ce da reaguje.
Tako je
Po defoltu duva na 2 brzini u auto modu i ne smanjuje. Cak i kada je na 100w u Economy modu do momenta gasenja kompresora. Kada otvorim terasu da luftiram ona pojaca izduv i zavrti kompresor na 500-600w ali vrlo brzo vrati na Fan2 i polako smanjuje potrosnju do 200-220w
Znam jer meni ja na AutoFan od samog starta i na 24*C. Prezadovoljan ujednacenom temperaturom. Drzi tako u stepen i ne menjam dobitnu kombinaciju.

Tek sam sinoc oko ponoci malo propratio KHCA oko defrosta. Spoljna je bila -1 po telefonu.

Prilicno dugo traje df, 15 min je proteklo od prestanka duvanja, podozanja krilca - do novog pocetka i vracanja krilca u setovani polozaj. Nisam bas merio tacno vreme po etapama dok prodju tih 15 min, ali pokusacu da nekako opisem. Onog trenutka kada se podignu krilca i unutrasnja prestane da duva, potrosnja bude neko vreme oko 165w (verujem da je to snaga grejaca), posle toga potrosnja ode polako do 600-700-800w (to traje recimo 7-8-9 min), rukom se uskoro primeti da se tacna odozdo blago zagrejala, Posle recimo najvise 10 tak min prestane otapanje, potrosnja pocne da spada, dodje do oko 180-200w, onda pocne da se vraca u rezim grejanja i da polako zalece kompresor. Treba joj posle toga citavih 5 min da bi krenula da duva ponovo. Ono sto sam takodje ustanovio je da grejac definitivno ne radi na takvim spoljnim stalno, vec samo dok je otapanje. Tacna je negde na njenoj sredini mlaka u toku svih 15 min, i vrv malo posle toga, dok se i sama ne ohladi. 10 min posle pocetka ponovnog grejanja sam ponovo proverio rukom, hladna je kao i ostatak lima na spoljnoj. Prilicno dug defrost, bar prema LMC kojih imam vise komada u razlicitim objektima.

Posto greje 40m2 na 23-24, ona i sada na ovim spoljnim cesto ide na oko 200w, tako da grejac definitivno na ovim spoljnim, ne radi konstantno. Ja je nesto i ne primecujem da mnogo ide u defrost, ali kada se sve ovo sabere, ispada da je za tih 15 min, sa recimo prosecnom potrosnjom od 450-500-600w, za defrost potrosila oko 0.15 kw.

Jos jedna stvar koju sam primetio, da se dogadja, ne znam zbog cega, niti koliko cesto, da spoljna postane malo bucnija na samoj elisi. Nije do montaze, niti nekog vibriranja lima, probao sam sinoc da je malo ispritiskam, malo lupnem itd. Imam neki subjektivni utisak da je u pitanju sam zahvat vazduha i neka rezonanca koja se javi ispred elise usled njegovog protoka. U tom trenutku uopste nije bitno da li radi sa 5% kapaciteta ili sa 40%, probao sam. Imam recimo utisak, kao da joj je kruzni otvor na spoljnoj ispred elise mali, pa izduvni vazduh napravi takav zvuk. Kao kada fujice vetar kroz neki otvor. Ako tada spustim T da bi se ugasila i unutrasnja i spoljna, i posle ponovo vratim da krene da radi, toga vise nema, pa makar je terao do full-a. Nisam propratio koliko se cesto dogadja ovo, jer i ne moze da se cuje iznutra, iako je na zidu prostora koji greje i gde se zivi. Sa druga strane, kada toga nema, bukvalno je necujna spoljna i kada stojis pored nje, pa makar bila na 27C nasetovana.

Takodje bih trebao da napomenem i sledece oko modulacije, T izduva, i same postavke unutrasnje. Nisam posle prvih nekoliko dana, kada je bilo toplije, merio T izduva, ali sam i tada napisao da je za moj subjektivni osecaj ono sto je ona radila sa 120w - ipak bilo na granici problematicnog vrv za neke osobe. T izduva je tada bila blizu 30-32C, sto mozda nekome bude problem i kada su spoljne dosta vise od trenutnih, recimo 10C spoljna. Sada toga vise nema, jer radi na najmanje oko 200-250w, T izduva je veca (nisam merio), ali je takodje i subjektvni osecaj dugaciji zbog niskih spoljnih. Meni je taj mlak izduv na granici prihvatljivosti, a pripadam osobama koje uopste nisu zimogrozljive. Takodje i da napomenem, da mi je ovo prvi Fujitsu uredjaj sa R32, sve drugo sto imam je sa 410a, i ne spustaju ispod 250-280w i T izduva od valjda min 35C. Citajuci druga iskustva sa R32 i Fujistu, izgleda da sve novije klime tako rade. Shodno svemu ovome, pricam samo za ovaj model KHCAN, koji posedujem ... trebalo bi da se sve ovo uzme u obzir kada se pozicionira unutrasnja. Konkretno kod mene, ona apsolutno nikome ne moze da smeta, jer je tako postavljena i takva je prostorija, ali bi neka druga pozicija i drugacija prostorija mozda nekome bila problem.

Sveukupno, zadovoljan sam bas, ekonomicna je sveukupno gledajuci potroseno do sada (mada nisam, kazem pratio koliko puta dnevno ide u df), odlicno drzi zadatu T, a videcemo (valjda) i kakva ce da bude na mnogo nizim spoljnim.

Poslednja izmena:
dopuna ... sto se tice duvanja, kod mene su sve klima oduvek bile na autofanu, sem jedne 07LMC koja je uvek na najmanjoj brzini, zbog specificne pozicije i male prostorije. I tako sve godinama odlicno funcionise

Svaki Fujitsu na AUTO FAN rafi na drugoj brzini, sem kad je napolju pretoplo vrati nekad u prvu, a kad je baš ledeno (debeli minus) ubaci u treću. U treću ubaci i kad je velika razlika zadate i trenutne sobne temperature. Meni je treća prejaka, ne vidim problem sa drugom. Koliko kvm greješ?

Greje se preko 90m2 i druga brzina nocu ne radi posao jer temperatura celog objekta padne osetno. Nocas sam ostavio da radi na 3 i temp do ujutru je ocuvana skroz - bez padova. Na daljinskom je podeseno 27 stepeni vec nekoliko dana, to nisam menjao.
E sad, dolazimo do glavnog problema a to je potrosnja struje. Po novom obracunu trosi se vise struje u visoj tarifi pa cu probati malo vise struje da trosim nocu po jeftinijoj tarifi, da vidim narednih par dana kako ce to ici. Zahteva stalno zongliranje sa daljinskim i to je cimanje. Kada bi moglo da se isprogramira temp i brzina ventilatora u zadato vreme to bi bilo sjajno, ali mislim da ne moze.

Edit: sad bi dobro dosao jedan programabilni IR blaster sa WIFI, jer nemam wireless na klimi.

Poslednja izmena:
Temperatura može da se isprogramira preko daljinskog, fan ne može. A kakve su to izmene u proračunu jeftina/skupa tarifa? Menjao se vremenski interval jeftine tarife?

Promenila se crvena zona, spustena na 1200KW.
Ideja je da probam vise struje da potrosim u jeftinoj tarifi (preko noci) dok bi danju sa nizom snagom odrzavala tu temperaturu ili cak isla u blagi pad do uvece pa onda ponovo malo jace grejanje.

Preko telefona (aplikacije) moze sve da se ušteluje i podesi, vreme od kad do kad, i kako da radi, brzinu ventilatora, temperturu itd...
Samo ne znam da li tvoja klima ima wifi.

Preko telefona (aplikacije) moze sve da se ušteluje i podesi, vreme od kad do kad, i kako da radi, brzinu ventilatora, temperturu itd...
Nemaju nase KHCAN Wifi
Iako na pojedinim stranim sajtovima stoji da ima

Ujedno i potanje ako moze i gde da se nabavi

Koja aplikacija je u pitanju? Da li isto tako moze da se nasteluje i za KHCAN klimu? Ako moze, onda je to resenje svih problema.

Ima da se poruci dodatak u Viacom-u ali kako su mi rekli radi samo u FGlair aplikaciji. Inace cena koju su mi ponudili je 60e + PDV sto je bas puno. Drugi problem je sto ja ne mogu da instaliran FGlair u Srbiji za iOS, pise da aplikacija nije dostupna u mom regionu. To ce se lako resiti preko VPN-a.
Ostaje pitanje da li moze u FGlair aplikaciji da se podesava temperatura, brzina ventilatora u zadato vreme za KHCAN klimu.

Fujitsu prestaje da daje podrsku za FGlair, prelazi se na Airstage. Nisam istrazio da li postoji wireless modul za KHCAN koji ce raditi u novijoj aplikaciji. Neka vrsta IR blastera sa wirelessom navodno postoji ali nisam pronasao.

Edit: Da li neko moze sa sigurnoscu da potvrdi da uz pomoc wireless modula (i kojom aplikacijom) se na KHCAN klimi moze stelovati temperatura i brzina ventilatora u zadato vreme?

Poslednja izmena:
Koja aplikacija je u pitanju? Da li isto tako moze da se nasteluje i za KHCAN klimu? Ako moze, onda je to resenje svih problema.

Ima da se poruci dodatak u Viacom-u ali kako su mi rekli radi samo u FGlair aplikaciji. Inace cena koju su mi ponudili je 60e + PDV sto je bas puno. Drugi problem je sto ja ne mogu da instaliran FGlair u Srbiji za iOS, pise da aplikacija nije dostupna u mom regionu. To ce se lako resiti preko VPN-a.
Ostaje pitanje da li moze u FGlair aplikaciji da se podesava temperatura, brzina ventilatora u zadato vreme za KHCAN klimu.

Fujitsu prestaje da daje podrsku za FGlair, prelazi se na Airstage. Nisam istrazio da li postoji wireless modul za KHCAN koji ce raditi u novijoj aplikaciji. Neka vrsta IR blastera sa wirelessom navodno postoji ali nisam pronasao.

Edit: Da li neko moze sa sigurnoscu da potvrdi da uz pomoc wireless modula (i kojom aplikacijom) se na KHCAN klimi moze stelovati temperatura i brzina ventilatora u zadato vreme?
Ovi skrinovi su od FGLair ali ja koristim na General nocria x9. Airstage nisam mogao da uparim.

Prilozi

• Screenshot_20251218_225944_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251218_225944_com.fujitsu.fglair.jpg
    35 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot_20251218_225955_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251218_225955_com.fujitsu.fglair.jpg
    28.9 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20251218_230001_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251218_230001_com.fujitsu.fglair.jpg
    39.3 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20251218_230017_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251218_230017_com.fujitsu.fglair.jpg
    67.7 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_20251218_230035_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251218_230035_com.fujitsu.fglair.jpg
    31.9 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot_20251218_230101_com.fujitsu.fglair_edit_870364996989585.jpg
    Screenshot_20251218_230101_com.fujitsu.fglair_edit_870364996989585.jpg
    57.7 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot_20251218_231112_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251218_231112_com.fujitsu.fglair.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 28
Da li mozes da podesis temperaturu i brzinu ventilatora za odredjeni vremenski period?

@Raider357 kaze da moze. Hajde da sacekamo da vidimo sta on koristi, koja je klima u pitanju i koja aplikacija. Moze i neki screenshot da vidimo kako to izgleda.
Upravo to mi i treba za moju klimu.
U tom slucaju bih kupio wifi modul. Ako to ne moze da radi onda nema nikakvog smisla da dajem tolike pare za wireless.

Edit: Btw, da li se i vama desava da kada smanjite temp za 1 stepen (ili vise) klima prestane da duva pa nastavi posle minut-dva?

@Raider357 kaze da moze. Hajde da sacekamo da vidimo sta on koristi, koja je klima u pitanju i koja aplikacija. Moze i neki screenshot da vidimo kako to izgleda.
Upravo to mi i treba za moju klimu.
U tom slucaju bih kupio wifi modul. Ako to ne moze da radi onda nema nikakvog smisla da dajem tolike pare za wireless.
Video sam, ali koliko sam ispratio on ima ---> Haier Pearl Premium 12
Ali ipak sumnjam da se moze podesi u App da sama npr. od 00:00 pojaca temp. + brzinu ---> pa oko 07:00 da spusti temp. i brzinu 🤔
Gde su ovi sa KGTG modeli koji imaju Wifi onda bi znao dali postoji uopste takva funkcija kod Fuji 🙂
Na kraju ostaje ti samo da drndas daljinski 😀

Poslednja izmena:
U pravu je style53, imam haier pearl premium, mislio sam da ako ja mogu to sve podesti na prosecnoj klimi, zasto ne bi mogao i Fujitsu koji ima wifi.

Ali ipak sumnjam da se moze podesi u App da sama npr. od 00:00 pojaca temp. + brzinu ---> pa oko 07:00 da spusti temp. i brzinu
Sve ovo može preko hOn app za haier.
Meni je podešeno da u 23h spusti na 20st i meduim speed fan, a u 8h ujutro pojaca na high i 22st.

Da li mozes da podesis temperaturu i brzinu ventilatora za odredjeni vremenski period?
Nisam se tim bavio nesto, ima ovo sto se tice temperature a sto se tice ventilatora, ne znam, kontam ako ga ostavis na auto da pojacava kako i vanjska pojacava.

Prilozi

• Screenshot_20251219_091135_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20251219_091135_com.fujitsu.fglair.jpg
    42.6 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
Video sam, ali koliko sam ispratio on ima ---> Haier Pearl Premium 12
Ali ipak sumnjam da se moze podesi u App da sama npr. od 00:00 pojaca temp. + brzinu ---> pa oko 07:00 da spusti temp. i brzinu 🤔
Gde su ovi sa KGTG modeli koji imaju Wifi onda bi znao dali postoji uopste takva funkcija kod Fuji 🙂
Na kraju ostaje ti samo da drndas daljinski 😀
Evo nas. 🙂 Airstage nema funkciju da u tajmeru podršavaš išta osim temperature.

Nisam se tim bavio nesto, ima ovo sto se tice temperature a sto se tice ventilatora, ne znam, kontam ako ga ostavis na auto da pojacava kako i vanjska pojacava.
Treba mu fiksno treća brzina jer greje 90kvm sa 12KHCAN (ako se dobro sećam). Tu IR mrežni daljinski rešava problem. Kreira se scena kako i kad teeba, a on okine IR signale po zahetvu kao daljinac. Samo treba da ima optičku vidljivost sa unutrašnjom

Gde naci takav IR to je pitanje i da li uopste postoji? Ako znas, uputi me gde da gledam.

Nazad
Vrh Dno