Šta je novo?

Haier inverteri

Pozdrav druze, kad samo vec i ti i ja Nislije moram da odgovorim.

Teram HAIER AS50TDDHRA-THC TUNDRA 18cu vec 3 grejne sezone, ovu sezonu sam krenuo da pratim i potrosnju, i mogu da kazem da na mojih 65 kvadrata, potkrovlje, ja sam prezadovoljan. Kada je napolju ceo dan blizu 0 ona potrosi oko 6-8kw dnevno, naravno ja imam dobru izolaciju ali to su neverovatni rezultati, a Flexis Plus koju ti zelis je jos efikasnija jer je mora na grejanu A+ a ona A++ pa je nesto bolja.

Samo kada buse rupu obavezno popuni sa nisko ekspanzujucom pur penom nemoj da te tu zeznu...

Ja grejem od 9 do 22 na 22c, pa od 22 to 9 na 20c tokom cele zime.

Prosecnu citavu zimu izadje manje od 100 evra grejanje... smesno, pa onda kad mi neko kaze "ja trosim samo 1000 evra na drva po sezoni" ja se smejem samo a jos me poguse napolju zbog toga sto loze.
Gde si kupio u Nisu klimu?

Na papiru sve lepo izgleda.Po meni su bitna iskustva korisnika inverter klima.Podrska,ovlasceni montazeri kao i servisi.Jos uvek je sve to tanko i nedifinisano.Koliko mogu da vidim nisu bas prisutni sirom regiona i EU.
Meni su iz ovlaštenog servisa MB Frigo BiH došli u roku od 10 dana i zamijenili vanjsku jedinicu Pearl Premium 18k.
Bila je malo bučnija, ali su mi bez oklijevanja zamijenili i rekli da ako i ova ne bude u redu da zovem. Tako da je servis pouzdan što se tiče BiH a vjerujem da je u Srbiji isto jer je to sve jedna firma i vjerojatno imaju takvu poslovnu praksu.
Prezadovoljan sam sa klimom što se tiče grijanja, potrošnjom, sve 5.

Prezadovoljan sam sa klimom što se tiče grijanja, potrošnjom, sve 5.
Kolika ti je potrosnja? Da li mozda pratis preko pametnih uticnica ili kroz račun kad ti dodje na kraju meseca?
Meni je u novembru potrošila 185kw, sad za decembar vec druga prica, danas je 16-ti decembar potrosnja 142kw, znaci do kraja meseca bice oko 300. Prava zima jos nije dosla, ne znam kako ce biti kad budu ledeni dani non stop. Greju se 2 sobe 4x4m i mala kuhinjica 2x2.5, ona je u sustini najveci problem i najvise mi crpi toplotu, jer iznad nje nemam krov, samo betonska ploca.

Kolika ti je potrosnja? Da li mozda pratis preko pametnih uticnica ili kroz račun kad ti dodje na kraju meseca?
Meni je u novembru potrošila 185kw, sad za decembar vec druga prica, danas je 16-ti decembar potrosnja 142kw, znaci do kraja meseca bice oko 300. Prava zima jos nije dosla, ne znam kako ce biti kad budu ledeni dani non stop.
I najbolja A+++ klima nece mnogo manje trositi od toga, prodji kroz stan/kucu i vidi gde mozes da unapredis izolaciju, odnosno da li dobro dihtuju prozori i vrata, da li mozes da smanjis temperaturu na klimi za 1c, stavi je da duva na najjace...

Ako je skoro ceo mesec izmedju 0 i 5c, svaka klima ce potrositi blizu 300kw. U mojoj situaciji ja sam do sada u decembru potrosio 98kw za 24/7 grejanje, ali imam dobru izolaciju.
Ako imas plocu krova iznad sebe, to je najbitnije za izolaciju, stavi joj vunu 20cm ili 30cm, ako imas izlaz na tavan onu preko merdevina ogromna je razlika ako to izolujes, cak 20% mi je smanjila klima potrosnju od kad sam izolovao merdevine sa 10cm stiropora.

Sve ok sto se tice izolacije gde su ove 2 sobe, imam krov iznad njih i 20cm vune preko ploce. Kuhinja je problem, pod i 3 zida su komplet u plocicama, krov nemam iznad nje, betonska ploca, iznad je terasa pa zato i nema krova. Na plafonu sam zalepio one ukrasne plafonske obloge od striropora, ali su tanke svega 7 ili 8mm.
Pre neki dan stavih obicno ćebe na prolaz od kujne i dnevne sobe, temperatura je tamo pala na 17 stepeni.

Da dodam jos ovo, aspirator tiltuje klimu da ova ne zna gde bije, taman krene da modulira na 400,500w i onda je aspirator skroz poremeti, valjda joj vuče topli vazduh napolje. Supruga i ja smo pusaci, pusimo na aspiratoru, plus kuvanje itd spremanje necega svako malo (imamo malu decu) znaci klima u tim periodima gruva kao da je prozor na kipu 😀

Da aspirator svakako izvlaci toplotu iz kuce, to mu je delom i uloga. Malo ti je zeznuta situacija tu oko kuhinje zbog te terase. Jedino sto mi pada na pamet je da iznutra udaris 5cm stirodura na plafonu, zalepis, tiplujes, to ce napraviti neku pristojnu razliku ali svakako nije idealno resenje. Ali nekad nema druge opcije, meni nista drugo ne pada na pamet iskreno. Krovna izolacije je najbitnija od svega jer toplota prirodno ide na gore.

Koliko je plaćena Tundra?
Pazi, to je skoro najjeftiniji model, jako bazičan, pa opet dosta fino modulira, obzirom na to da ti nije žderao neke sumanute kilovate, što jeftine 18ke vole uraditi. 36,5 kg vanjske što nije nimalo loše, 1069 W kompresor Highly/hitachi, SCOP je doduše svega 4.0, ali ako se plati jako povoljno, sigurnija opcija nego ići na 12ku slične cijene, jer joj teško koja može parirati za te novce po pitanju toplote u nižim minusima (Pdesign 4.6 kW na minus 7), em je masa masa kad krene vlaga i studen.

Bila je oko 80.000 kada sam je uzeo 2022 godine sa ugradnjom. Sigurno nije najbolja klima ali daleko je od lose, iskreno nisam se ni razumeo bas kada sam je uzimao jer nije bio plan da se grejem na klimu tada, ali nakon sto sam video prvih 2-3 racuna nikad nisam pomislio da se drugacije grejem posle toga. Modulacija joj je 250-350w kako kad, ima wifi, grejac spoljasnje jedinice, hladi i greje kao zmaj, nemam sta lose da kazem za nju, skroz pristojna klima. Da krecem ispocetka uzeo bi malo efikasniju ali ne mogu da kazem da je neophodno to. I da je -10 napolju unutra je najmanje 22.

Nemam nista lose da kazem za nju, evo potrosnje (Septembar je snimljeno samo 10ak dana). Sinoc je bilo -4, sada je +6 u momentu kada sam slikao.
Screenshot_20251216_141209_SmartLife.jpgScreenshot_20251216_141304_SmartLife.jpg

Mozda nisam u pravu ali Hisense Nordic 12000BTU je za korak ili vise bolja od Nordic Haier 18BTU.Hisens oko 72.000 a ova Haier oko124.000din?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka​

Ja se grejem drugu sezonu sa ovom klimom i prezadovoljan.Haier mislim da nije bas predvidjen za grejanje u hladnijim delovima naseg kontineta.Za hladjenje da,mada sve klime hlade dobro.

I da je -10 napolju unutra je najmanje 22.
Izolacija ti je vrhunska, mozes fenom da se grejes, zato ti je ovako mizerna potrosnja. Kod mene bez grejanja, na -10 napolju, ne bi bilo vise od 14-15 stepeni.
Sad mi je krivo sto nisam stavio 18k, a hteo sam, nego me serviser ubedio na foru "ma sta ce ti. jako ti je to za tvoju kvadraturu"

Meni je u novembru potrošila 185kw, sad za decembar vec druga prica, danas je 16-ti decembar potrosnja 142kw, znaci do kraja meseca bice oko 300. Prava zima jos nije dosla, ne znam kako ce biti kad budu ledeni dani non stop. Greju se 2 sobe 4x4m i mala kuhinjica 2x2.5, ona je u sustini najveci problem i najvise mi crpi toplotu, jer iznad nje nemam krov, samo betonska ploca.
Nije spojena na pametnu utičnicu, pa ti ne mogu reći tačnu potrošnju u kW. Otprilike, po zadnjem računu za period od 10.11. do 10.12., oko 250Kw. Grijem prostor od 50m2, dnevni boravak, kuhinju i spavaću sobu, na prvom spratu kuće, iznad ploča loša izolacija, tj. nema ništa, stara drvena stolarija. Klimatsko područje Srednja Bosna, kontinent, teška magla skoro svaki dan, ponekad i po 24 sata, jutarnja temperatura bila oko nule, sada stalno ispod -5. Dnevnu temperaturu držim bez problema na 24C a noćnu na 20C.
Pošto imam malu i veliku tarifu, sama klima mi je potrošila oko 35 eura. Sada će to vjerujem biti više, možda duplo, ali čak i tada jeftinije je nego na drva, jer metar drva ti je sada kod nas 65 eura. A gdje je cijepanje, slaganje, sušenje, pa unošenje, pepeo. Treba mi barem metar drva mjesečno za ovaj prostor. Najbitnije da dobro grije 👍

Izolacija ti je vrhunska, mozes fenom da se grejes, zato ti je ovako mizerna potrosnja. Kod mene bez grejanja, na -10 napolju, ne bi bilo vise od 14-15 stepeni.
Sad mi je krivo sto nisam stavio 18k, a hteo sam, nego me serviser ubedio na foru "ma sta ce ti. jako ti je to za tvoju kvadraturu"
Ljudi griješe kod grijanja što uzimaju slabu klimu, često 12k. Po manjim stanovima sa dobrom izolacijom, to je ok, ali u kući sa lošom izolacijom samo se kvalitetna 18k može nositi na kontinentu sa puno magle, a Pearl Premium 18k to može za 50m2, to je idealna mjera za grijanje te kvadrature.

Do koliki kvadrata se preporučuju 12ka i 18ka?

Pozdrav druze, kad samo vec i ti i ja Nislije moram da odgovorim.

Teram HAIER AS50TDDHRA-THC TUNDRA 18cu vec 3 grejne sezone, ovu sezonu sam krenuo da pratim i potrosnju, i mogu da kazem da na mojih 65 kvadrata, potkrovlje, ja sam prezadovoljan. Kada je napolju ceo dan blizu 0 ona potrosi oko 6-8kw dnevno, naravno ja imam dobru izolaciju ali to su neverovatni rezultati, a Flexis Plus koju ti zelis je jos efikasnija jer je mora na grejanu A+ a ona A++ pa je nesto bolja.

Samo kada buse rupu obavezno popuni sa nisko ekspanzujucom pur penom nemoj da te tu zeznu...

Ja grejem od 9 do 22 na 22c, pa od 22 to 9 na 20c tokom cele zime.

Prosecnu citavu zimu izadje manje od 100 evra grejanje... smesno, pa onda kad mi neko kaze "ja trosim samo 1000 evra na drva po sezoni" ja se smejem samo a jos me poguse napolju zbog toga sto loze.
Hvala na javljanju! Narucen Flexis plus as50, u subotu ugradnja pa cemo videti konacno, ubedjen sam da sam napravio dobar izbor. Ozbiljno sam razmatrao i Mitsubishi ay50 ali razlika u ceni od min 500e, ne mogu racionalno da opravdam takvu investiciju, Haier bas nudi jak kvalitet za ulozeno.
Moj rezim grejanja je nocu 21, danju nekih 8h efektivno na 22 a ostatak na 18 - kada nismo kod kuce, pricamo o spratu gde se greje open space dnevni boravak 35 kvadrata i 2 sobe po 14, u prizemlju 20ak godina star LG on/off 12 sa svim potrosacima koju upalimo mozda sat vremena dnevno (plus masine za pranje/susenje/sudove/2 bojlera/ 2 frizidera/zamrzivac) i evo na polovini meseca brojilo je na 430kW - sto se mene tice, vise sam nego zadovoljan.
Bergen 12 ce preci u prizemlje ipak je noviji, stari LG ceka projekat medjusprata pa ce tamo naci mesto, Haier ide na sprat.
Izolacija je glavna razlika, pre ugradnje bilo kog uredjaja se mora uloziti u objekat, sto ljudi obicno olako shvate pa onda plate na cupriji... Posle bude kuknjava, javna ili tiha, ali uzaludna...
U razgovoru svi trose 2 tone peleta, a u praksi... 🙂

Do koliki kvadrata se preporučuju 12ka i 18ka?
Zavisi od kvaliteta klime, rasporedu prostorija i izolacije, uglavnom 12ca moze komotno do 40ak kvadrata sa pristojnom izolacijom (solidni pvc prozori, 5cm stiropor), a 18ca moze da tera i do 80 kvadrata sa istom takvom izolacijom, ali ne preporucujem bas ako je preko 65kv. Imam jedan stan koji izdajem, stavio sam OZON 18cu (rebrendiran haier), koja je ono slabija klasa klime, i zapravo uspeva da istera 21 komotno, a ono je 85 kvadrata stan sa upitnom izolacijom i visokim plafonom, ali isto tako trosi minimum 10kwh dnevno.

Tako da sve zavisi od izolacije, rasporedu prostorija i kvalitetu same klime.

Znaci mene su zeznuli, kad sam ga pitao zasto ne zapušava pur penom, rekao je da to retko ko vise tako radi jer navodno ako se nesto ne daj bože desi pa mora da vadi creva nece moci od pur pene.
Nagurao je parcice stiropora u rupu i na kraju mrezicu i lepak za stiropor tj fasadu.

Znaci mene su zeznuli, kad sam ga pitao zasto ne zapušava pur penom, rekao je da to retko ko vise tako radi jer navodno ako se nesto ne daj bože desi pa mora da vadi creva nece moci od pur pene.
Nagurao je parcice stiropora u rupu i na kraju mrezicu i lepak za stiropor tj fasadu.
U praksi se jako retko iz bilo kakvog razloga vade te cevi, naravno da teze je zbog pur pene ali ako se vade cevi, i da se ostete nije bitno jer ako se vade onda se sigurno uklanja klima, jer za zamenu klime nije potrebno vadjenje cevi ako je uradjeno kako treba.

Svaka rupa pravi toplotni most, a rupa fi 50 za klimu opste nije mala. inace pur pena je daleko, daleko bolji izolator od cementa ili lepka za stiropor. Mozda je dobra varijanta da ste ugurali vunu pa preko toga lepak, to bi zavrsilo posao takodje.

I sta sad da radim? Da ga zovem i kazem da dodje da skine spoljasnju jedinicu (da bi mogao da pridje) i da procacka rupu i zapuni pur penom? Reci ce mi da sam lud i da ne vidi zasto bi to radili kad sve ok radi.

Ne bi me cudlo da mi kroz tu rupu hladi senzor (termostat) unutrasnje jedinice, jer primetio sam da mi se uopste ne poklapa temperatura u sobi i temperatura koju kilma pokazuje. Npr meni je klima podesena na 21, u prostorijama meri 23, nekad i 24. Kad cujem ljudi stave 23,24 stepena, meni nije dobro, jer kod mene bi to nagruvalo na realnih 25-26.

Hvala na javljanju! Narucen Flexis plus as50, u subotu ugradnja pa cemo videti konacno, ubedjen sam da sam napravio dobar izbor. Ozbiljno sam razmatrao i Mitsubishi ay50 ali razlika u ceni od min 500e, ne mogu racionalno da opravdam takvu investiciju, Haier bas nudi jak kvalitet za ulozeno.
Moj rezim grejanja je nocu 21, danju nekih 8h efektivno na 22 a ostatak na 18 - kada nismo kod kuce, pricamo o spratu gde se greje open space dnevni boravak 35 kvadrata i 2 sobe po 14, u prizemlju 20ak godina star LG on/off 12 sa svim potrosacima koju upalimo mozda sat vremena dnevno (plus masine za pranje/susenje/sudove/2 bojlera/ 2 frizidera/zamrzivac) i evo na polovini meseca brojilo je na 430kW - sto se mene tice, vise sam nego zadovoljan.
Bergen 12 ce preci u prizemlje ipak je noviji, stari LG ceka projekat medjusprata pa ce tamo naci mesto, Haier ide na sprat.
Izolacija je glavna razlika, pre ugradnje bilo kog uredjaja se mora uloziti u objekat, sto ljudi obicno olako shvate pa onda plate na cupriji... Posle bude kuknjava, javna ili tiha, ali uzaludna...
U razgovoru svi trose 2 tone peleta, a u praksi... 🙂
Stefi, nema šta, prouči temu uputstva za instalaciju (plus ove sad napomene za pur pjenu, koje tamo nisu navedene!), pritegni montere da odrade kako Bog zapovjeda i javljaj nam kako mašina radi, nek te dugo i dobro služi 🙂
Sretno i nemoj zaboraviti forum u dobru 😀

I sta sad da radim? Da ga zovem i kazem da dodje da skine spoljasnju jedinicu (da bi mogao da pridje) i da procacka rupu i zapuni pur penom? Reci ce mi da sam lud i da ne vidi zasto bi to radili kad sve ok radi.

Ne bi me cudlo da mi kroz tu rupu hladi senzor (termostat) unutrasnje jedinice, jer primetio sam da mi se uopste ne poklapa temperatura u sobi i temperatura koju kilma pokazuje. Npr meni je klima podesena na 21, u prostorijama meri 23, nekad i 24. Kad cujem ljudi stave 23,24 stepena, meni nije dobro, jer kod mene bi to nagruvalo na realnih 25-26.
Sta da ti kazem, DIY.

Trebalo bi da ima dovoljno mesta iza spoljne jedinice da srafcigerom uklonis malo lepka kojeg je stavio, i popunis pur penom makar 5-10cm duboko zavisi koliki ti je zid, uvek ostavi malo lufta sa unutrasnje strane da ne ode pena u unutrasnju jedinicu. Svakako ako je desna rupa, onda direktno bije u stranu gde je senzor i moze da poremeti rad klime makar malo.
On je po pravilu sa zadnje strane klime morao makar 10ak cm prostora sa ostavi, pa se nadam da je to dosta u tvom slucaju da pridjes.

Sve si pogodio, rupa je sa desne strane i tacno u nivou senzora, i ni malo nije mala, jer je na tom mestu bila stara (20 godina) on/off klima koju smo skinuli i onda je morao da prosiri rupu jer je Pearl veća od te stare klime, da bi lepo legIe cevi od instalacije. Imam u telefonu sliku kad je montirao, pa cu priložiti.
Sad me zent, da ako spolja isčačkam to sto je okrpio, i zalijem pur penom, da ne ode unutra kod unutrasnje jedinice, i da zeznem nesto a samim tim i garanciju.

Zid je od bloka, spolja izolacija 5cm stiropor.

Prilozi

• IMG-0897c4222c58d6609230d69f2f0778bd-V.jpg
    IMG-0897c4222c58d6609230d69f2f0778bd-V.jpg
    98.7 KB · Pregleda: 45
  • 1765977677055368272235548057518.jpg
    1765977677055368272235548057518.jpg
    102.9 KB · Pregleda: 49
Spolja ima prostora sigurno 20-ak cm od zida do spoljasnje jedinice.
Okrpljeni deo izgleda ovako...

Prilozi

• IMG_20251217_143112.jpg
    IMG_20251217_143112.jpg
    148.9 KB · Pregleda: 47
Bas da ne ode u unutrasnju koristis niskoekspanzujucu pur penu, i ostavis mu neki luft 5cm od unutrasnje jedinice, nije tesko iskreno.

Buduci da imas solidano prostora spolja, mozes polako da probas da mu skidas lepak srafcigerom ili cekicem lagano pa kad otvoris rupu lepo udaris mu pur penu sto vise moze, pun krug oko cevi, i neka izadje pur pena kroz spoljasnju rupu, pa sledeci dan ako zelis iseces visak spolja, ali i ne moras.

Imas i varijantu da sa nekim probas da skines skoljku unutrasnje jedinice, pa podignes malo klimu koliko mozes i da ispod nje ako ima prostora krenes da stavljas pur penu u rupu, ali to zavisi od instalacije, nekad moze nekad ne.

Nemam neke druge ideje na zalost.

nemanja2607, hvala na savetima, videcu to na prolece da sredim, ne bi da čačkam mečku u sred grejne sezone.

Elem, pitanje za sve vas koji imate haier, koji fan speed koristite u vecini slučajeva? Da li ste testirali auto fan i kako vam se čini?

Čitajuci po forumu skapirao sam da kod vecine kineza auto fan ne radi kako treba i da ne treba da se koristi, mulja po ceo dan a efekat nula. Meni je uglavnom na medium ili high kad hocu što brzi osećaj.

Nazad
Vrh Dno