Šta je novo?

Haier inverteri

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
705
Evo da i ova časna firma dobije svoju temu, jer su još uvijek kod nas u BIH jako "novi" i nezastupljeni na tržištu malih kućnih uređaja, pa da se razmjene iskustva zadovoljnih i nezadovoljnih.

Kod drugara je bilo vijećanje oko grijanja, stan 60 m2, zgrada starija i bez izolacije, Dnevna kuhinja i hodnik spojeni + odvojeni spavaća i kupatilo. Dnevna 2 seta šajbi, balkon i terasa, orjentacija sjever-zapad, dakle, daleko od idealnog za grijanje inverterom, štaviše...
Kako je želja bila da se sve grije i uklopi sa jednom 12-kom, a da bude u manjem budžetu (do 1500 KM), nisam imao lakog rješenja osim da preporučim Nordic Fujitsu-Electric, predarhivski primjerak, ali snažan kad zagusti (da ne štucam kad krene minus, a oni krenu mene pominjati)...
Ipak se niotkuda pojavio ovaj brend, sa serijom Pearl Premium, koja je iskreno, na BIH tržištu toliko povoljna da to nije realno.
Za sada je drugar prezadovoljan grijanjem, nije još krenula prava zima, ali i pri onih -7 nije bilo problema. Računi uvećani za sasvim normalan iznos.

Šta krasi ove uređaje? Nenormalan odnos performansi i cijena.
12000 BTU model košta svega 1050 KM (cca 540 eura)
Za te novce dobijate:
Hitachi kompresor od 695 W, 700 grama R32 gasa, SCOP od 4.6 i eurovent sertifikovanu mašinu.
3.9 kW toplotne energije sa utroškom od 1.05 kW pri +7 stpoljnje temperature.
Spoljnju jedinicu mase 28,4 kg sa grijačem tacne i kompresora.
Pdesign na grijanju od 2.8 kW pri -7, TOL na -10 gdje se dobija 2.34 kW toplote, dok su deklarisane zvanično na -20.
Spoljnju jedinicu koja prometuje 2280 m3 vazduha po času rada.

18000 BTU model košta skromnih 800-850 EUR, gdje se dobija Twin Rotary MITSUBISHI kompresor sa 975 W, pozamašnih 5,8 kW toplote na +7 temperaturi, 37.8 kg mase spoljnje jedinice, 1100 grama R32 gasa, i Pdesign na grijanju pri -7 od čak 4.6 kW. SCOP i dalje zanačjnih 4.6 Dakle veoma ozbiljna mašina.

Haier Pearl Premium od 9 do 24k btu.png

Evo i ja malo da doprinesem sa strane servisera.

Haier pravi ozbiljne uredjaje, Tundra i Tide Green su slabiji uredjaji za manje prostorije deklarisani do -15 bez grijača.
Pearl Premium, vec jedan ozbiljniji uredjaj koji moze biti primaran izvor grijanja i za malo vece prostore. Poprilicno masivna spoljna od 12k u odnosu na suparnike drugih brendova istog cenovnog ranga. Jak uredjaj, ima snage kad zatreba.

Usmerivači vazduha horizontalni - levo - desno rade savršeno, kada se usmere na ugao, ispred klime ne duva ravno..

Plastike na UJ verovatno najkvalitetnije na tržištu kineskih klima. Zidni nosač izuzetno čvrst.

Primjedbe na Wifi koji je apsolutno ocajan, iskljucivo zbog hOn aplikacije, koja radi ocajno sa svim uredjajima koji se mogu povezati na tu aplikaciju (tu spada cijeli Haier/Candy/Hoover ekosistem bijele tehnike). Treba mu po 10ak sekundi da posalje komandu.

Spoljna jedinica od 12k zna biti malo bucnija nekad ili da zvecka, ali to je zbog cevi kraj kompresora pa ako klima ne nalegne baš idealno to zna malo da se čuje ali opet ništa strašno, da se napraviti, a nije svaka takva. Zna se desiti..

Flexis je prilicno slicna Pearl modelu ali nema grejače, tiša je od Pearla, koristi drugi kompresor. Flexis moze da modulira oko 250W dok za Pearl jos nema informacija.

Ima i Expert Nordic itd ali su jos neispitani.

Jedna 12 bi trebala uskoro na 1200 metara n.v. da grije cirka 30-ak m2 ok izolovanog prostora za tu n.v.
Vaga je jos izmedu nje i all easy nordic,mada ako budu mene slusali snaga je snaga jer kad stegne minus svaki wat je bitan.
Na neku skuplju/provjereniju varijantu se nece ici posto je objekat povremeno u upotrebi tokom zime.

Usmerivači vazduha horizontalni - levo - desno rade savršeno, kada se usmere na ugao, ispred klime ne duva rav
Imam pearl premium 12, kupljena pre malo vise od mesec dana, i "problem" sa horizontalnim krilcima, ne uklapa se polozaj krilaca sa polozajem na koji podesim na daljinskom. Kad podesim za pravo, krilca odu blago u levo, a kad hocu pravo onda moram podesiti na polozaj za blago u desno. Zvao sam servisera, koji mi je na to rekao, kako je to sve ok, u fazonu podesi kako tebi odgovara i to je to, bas te briga sta pokazuje daljinski. Iskreno, problem je stvarno glup i ne utice na rad klime, ona radi ubija, bar za sad, videcu kako ce biti kad bas zagudi jača zima.

Prilozi

• Screenshot_20251124_204025.jpg
    Screenshot_20251124_204025.jpg
    123.1 KB · Pregleda: 99
Grejna povrsina je 36kv, prizemna kuca je u pitanju, solidno izolavan prostor, 2 sobe 4x4m, i kuhinjica 2x2.5m. Klima se nikad ne gasi, preko dana je podesena na 21, u prostoru je 23, termostat malo laže. Nocu je podesimo na 20, realno bude 22, taman za spavanje. Potrosnja za novembar u prilogu...

Prilozi

• Screenshot_20251203_010156_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_20251203_010156_com.xiaomi.smarthome.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 113
Stroj za grijanje 🌞🌴😁. Masivna vanjska, velika preporuka za Pearl Premium 18k.
Na ovim temperaturama oko nule, sa puno magle u mome području defrost ide u prosjeku 1-2 puta dnevno po 10min.
Spustio sam je na balkon jer je iz nekog razloga prenosila vibracije, čulo se navečer u spavaćoj sobi, iako vanjska nije ništa bučnija nego druge. Sada je nečujna.

Prilozi

• IMG_20251121_154926.jpg
    IMG_20251121_154926.jpg
    270.7 KB · Pregleda: 108
Neki egzaktni podaci - utrošak kW, koliko m2 se grije, kakva je izolacija, nadmorska visina?
Svaki ulazni podatak je dobrodošao, da se pokaže ljudima da su ovi uređaji sposobni za štošta, a pri tom solidne ekonomičnosti u radu.

Da li postoje tehnicki podaci?Postoje uobicajeni komercijalni ali oni bitni vezani bas za grejanje u Sr.nisam nasao?

Evo za osamnaestku krivulje snage i potrošnje. Jaaako konzistentna u cijelom rasponu, što je i jedna od odlika Twin Rotary kompresora, kako se ide u minus, izlalna snaga se puno bolje održava nego kod običnih kompresora. U rasponu od + 7 do -7 gubitak kapaciteta od 1.5% do 5.6% = fantazija. Da ne pljujem sad neke brednove koji imaju nano tehnologije i ostala čuda i čim omirišu blizu nule kolabiraju performansama.

Servisni Priručnik Pearl Premium 18000 BTU

Servisni Priručnik Pearl Premium 12000 BTU

Toplotni kapacitet za 18000 btu inverter pearl premium.pngOčekivana potrošnja za 18000 btu inverter pearl premium.png

Flexis 18k i Pearl Premium 18k imaju istu vanjsku jedinicu twin rotary kompresor.

Ne, upravo ju ubacujem u tabelu, ima mnogo jači to jest 1188 watni Highly kompresor, dok biserku vrti 975 watni Mitsubushi.

Za divno čudo, u gram su jednake mase 😵‍💫
U sustini 12ka flexis nije ni mnogo skupa, 1300-1500 KM, obzirom da daje po tablicama, baš mnogo snage

Ne, upravo ju ubacujem u tabelu, ima mnogo jači to jest 1188 watni Highly kompresor, dok biserku vrti 975 watni Mitsubushi.

Za divno čudo, u gram su jednake mase 😵‍💫
U sustini 12ka flexis nije ni mnogo skupa, 1300-1500 KM, obzirom da daje po tablicama, baš mnogo snage
Pearl Premium 18k - Highly kompresor
Ovo je slika sa prijašnje vanjske, gledali zašto bruji.
Onda je Flexis bolji ili?

Prilozi

• Screenshot_2025-12-05-11-03-29-910_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2025-12-05-11-03-29-910_com.miui.gallery.jpg
    92.5 KB · Pregleda: 85
Ja kad sam uporedjivao flexis plus i pearl premium, nisam video nikakvu znacajnu razliku u grejanju, maltene isto, male neke razlike. Pricam o dvanestici, jer sam nju jurio. Jedino sto sam primetio da ima neki eco senzor za detekciju ljudi u prostoru, koji me totalno ne zanima. I sto je rade u tri boje, siva, crna i bela. Model Expert nordic je vec masinerija za grejanje.

Razlika je poprilična u korist Flexisa, na dosta temperaturnih tacaka daje više toplote, a mislim da konzistentno trosi manje energije.
Nar1000026164.jpgavno, ukoliko su grafovi i tabele u skladu sa realnošću..

Glede Mitsubushi kompresora, to stoji u servisnom prirucniku, tako da, ne znam sta da kazem

1000026165.jpg

Flexis Energetska klasa: A++
Oznaka AS50S2SF1F WH/1U50S2SJ2FA
El. grijač u vanjskoj jedinici (nema)

Pearl Premium Energetska klasa: A+++
Oznaka AS50PDPHRA/1U50KEPFRA
El. grijač u vanjskoj jedinici (grijač kadice)

Flexis je skuplji u odnosu na Pearl Premium, u 18k verziji u prosjeku 200€.

Poslednja izmena:
Pearl premium ima grejače.

Prilozi

• IMG_9149.jpeg
    IMG_9149.jpeg
    662.5 KB · Pregleda: 79
  • IMG_9150.jpeg
    IMG_9150.jpeg
    470.3 KB · Pregleda: 89
Grejace imaju svi modeli perle, i ova moja 12k. Cak sta vise mislim da imaju dupli, samo ne znam čega "dupli"?! Jedan je grejač tacne, drugi čega?

Mislim da imaju dvije verzije Pearl.
Pearl i Pearl Premium. Ovi kada su gledali unutrašnju Premium 18k spominjali su unutrašnji grijač i nešto kao ,, dvostruki izmjenjivač,, Nisam siguran jeli baš to.
Da li imaju dva grijača, ne znam, ali jedan ima.

Pearl premium se prodaje u BIH i okolini. Ova sto nema premium u nazivu mislim da nema grijace

I šta je zaključak, da li je bolji pearl premium 18 ili flexis 18 (flexis skuplji 15ak hiljada)?

Zašto mi izgleda da je Haier agresivniji u marketingu sad​

• Haier je u 2025. godini kupio firmu KLIMA KFT (Hrvatska/Hungary region), kao deo strategije da proširi svoje HVAC kanale u Central-i Istočnoj Evropi — što uključuje i tržišta blizu Srbije.

Nazad
Vrh Dno