Šta je novo?

Grejanje na gas

Kotlovi moduliraju na više načina jedino zavisi koje je mogućnosti proizvodjač predvideo za naknadno povezivanje i koju opremu preporučuje:
-osnovno kako se isporučuju kotlovi je NTC merenje povratne vode gde sobni termostat nema nikakav uticaj osim da da komandu da se isključi ili uključi kotao. Serviser je potpuno u pravu i ako laže/ne zna sigurno mnogo manje laže/ne zna od onih koji nisu serviseri.
-preko pametnog termostata i temperature polazne vode i
-preko spoljnjeg merenja temperature i temperature u prostoriji.

E tu modulacioni termostat SPUSTI krivu i tera kotao da i dalje radi, samo sa manjom temperaturom polaza, pa se tih 21.5°C ne dostiže , već je konstantno oko 21°C. On-off termostat samo ugasi kotao. Jeste naprednija kontrola, ali tih 300eur NIKAD nećeš vratiti umanjenjem potrošnje za radni vek kotla, i to pod uslovom da taj preskupi termostat nadživi kotao. Ušteda je reda veličine 2-4%. Za pametne kotlove spoljašnja sonda je jeftino a moćno rešenje koje SAVRŠENO dobro radi, samo treba par dana eksperimentisanja da se našteluje kriva koja tačno zadovoljava potrebe prostora.
Za kondenzacione kotlove prvo i osnovno je spoljašnja sonda. Ako kotao nije dovoljno pametan da lepo radi samo sa sondom, kupiti i modulacioni termostat.
Pa upravo to sam ja napisao u prethodnom postu. Ili sve, ili cepaš konvencionalni dok može koji je jeftiniji skoro 50% . Kondenz radi u potpunosti bolje samo ako su ispunjeni svi uslovi ugradnje i kontrole sa adekvatnom opremom. Imamo primer projektovanja, izvođenja,servisiranja u temi sa TP, kako ne treba (skupa oprema). Po meni ovo ispod vredi 500evra za duže ulaganje, naravno ko ima. Ako ima 150k din za kotao, onda nek da i ovo da ima komfor. Ostalo je budženje na kondenzu.

@Mali Perica

Valjda ovako uče servisere? A ništa drugo se i ne piše u prethodnim postovima osim ovog što si ti napisao, a za servisere... Izvinjavam se za brend, kod svih je isto.

Poslednja izmena:
Serviseri i automatičari prolaze kroz ozbiljniju obuku a ne sa YT klipovima.
Džaba reklama za termostat kako održava temperaturu kad kotao nema konstantan plamen što zbog variranja kvaliteta gasa što zbog nekih drugih stvari koje se dogadjaju u ložištu a putanja toplog vazduha ne može da se definiše. Ne odnosi se na one kojima gura polazna voda +4-5°C jer je tu sklepano grejanje a vole da se igraju sa krivama.

Serviseri i automatičari prolaze kroz ozbiljniju obuku a ne sa YT klipovima.
Džaba reklama za termostat kako održava temperaturu kad kotao nema konstantan plamen što zbog variranja kvaliteta gasa što zbog nekih drugih stvari koje se dogadjaju u ložištu a putanja toplog vazduha ne može da se definiše. Ne odnosi se na one kojima gura polazna voda +4-5°C jer je tu sklepano grejanje a vole da se igraju sa krivama.
In the meantime, ozbiljnija obuka.
Boschov majstor, njihov sertifikat, serviser, pušta on kotao, overava garanciju.... I onda kaže šta će ti spoljna sonda i bolji termostat od on-off samo bacaš pare.

Polaz 40 stepeni, on off na 22.5, temperatura u prostoriji 21.8 ne moze više, podignem na 41 polaz dostigne 22.7 i ugasi grejanje. Neverovatno koliko jedan stepen utiče...

Znači majstoru da kažem da pocepa te njegove 'artije, ali ko onda da pusti kotao u rad i overi garanciju kada u mojoj okolini jedino njega šalje Bosch.

Znači majstoru da kažem da pocepa te njegove 'artije, ali ko onda da pusti kotao u rad i overi garanciju kada u mojoj okolini jedino njega šalje Bosch.
Najbolje kontaktiraj Bosch Home Comfort i posavetuj se.

Znate kako, u dosta situacija (nevezano za grejanje) proizvodjaci sve i svasta reklamiraju a u realnim situacijama je totalno drugacija prica.

Tako ako neki majstor za grejanje kaze da se ne ugradjuje to i to da se ne bacaju pare (a realno bi mogao da cuti i da uzme te pare) bez veze (jer treba jako puno vremena da se isplati ulozeno ako se uopste i isplati ), to ne znaci da on nezna vec da mozda u realnim uslovima to ne donosi toliku ustedu koliko proizvodjaci pricaju da donosi jer svaka kuca je posebna, konfiguracija, kolicina radijatora, vrsta radijatora, izolacija...

Jer inicijalno ulaganje u grejanje na gas, bar sto se tice kotla i stvari vezanih za kotao (jer radijatori se obicno preuzimaju od starog grejanja) nije jedino ulaganje. Treba redovno odrzavati sistem, sto je komplikovaniji to je skuplji za odrzavanje (odrzavanje kondezacionih vs konvencionalnih kotlova) i to sve treba uzeti u finalnu racunicu, pogotovo ako se gleda dugorocno kad ce se neko ulaganje isplatiti a pritom mnogi racunaju idealan slucaj da se za sve te godine koriscenja nece desiti nikakav kvar i sl.

Znate kako, u dosta situacija (nevezano za grejanje) proizvodjaci sve i svasta reklamiraju a u realnim situacijama je totalno drugacija prica.

Tako ako neki majstor za grejanje kaze da se ne ugradjuje to i to da se ne bacaju pare (a realno bi mogao da cuti i da uzme te pare) bez veze (jer treba jako puno vremena da se isplati ulozeno ako se uopste i isplati ), to ne znaci da on nezna vec da mozda u realnim uslovima to ne donosi toliku ustedu koliko proizvodjaci pricaju da donosi jer svaka kuca je posebna, konfiguracija, kolicina radijatora, vrsta radijatora, izolacija...

Jer inicijalno ulaganje u grejanje na gas, bar sto se tice kotla i stvari vezanih za kotao (jer radijatori se obicno preuzimaju od starog grejanja) nije jedino ulaganje. Treba redovno odrzavati sistem, sto je komplikovaniji to je skuplji za odrzavanje (odrzavanje kondezacionih vs konvencionalnih kotlova) i to sve treba uzeti u finalnu racunicu, pogotovo ako se gleda dugorocno kad ce se neko ulaganje isplatiti a pritom mnogi racunaju idealan slucaj da se za sve te godine koriscenja nece desiti nikakav kvar i sl.
Recimo da kriva kaže da ri u prelaznom periodu treba 35°C temperatura polaza, a na -10°C ti treba 60°C. I ti postaviš fiksni polaz na 50°C. Bez ikakve kontrole temperature polaza kad je toplo napolju biće ti pretoplo, i često će se paliti/gasiti kotao, a kad je napolju hladno neće kotao moći da postigne zadatu temperaturu. Sem ako ti ručno ne drndaš kotao i malo-malo podešavaš temperaturu polaza na osnovu vremenske prognoze

Pa ko ugrađuje najnovije kotlove na stare instalacije i grejna tela u objektu? Isti prodavci, projektanti,majstori,serviseri,... Samom osnovnom logikom, očekujemo da na istoj površini grejnih tela u objektu,gde je kotao radio na 55c godinama, sad stavimo novi i on radi na polazu od 35 i greje isto isti objekat... Nema logike, nikakve. Taj novi može da radi samo kao i onaj stari. Da ne bude baš grubo, malo bolje.

Postoje vaillant modeli sa spoljnim senzorom gde se i ne zadaje temperatura polazne vode već samo temperatura prostora i kotao sam vozi.

Da li i to radi na on/off sobnom termostatu sa pcr mob aplikacijom? Ili mora neki posebani sa posebnom aplikacijom i sa posebnom vrstom uređaja za komunikaciju?

Nisu svi modeli istog proizvodjača predvidjeni za regulaciju sa spoljnim senzorom što sam već i napisao i zašto bi serviser nekome objašnjavao, zato uputstva u ruke pa gledajte dodatnu opremu
"Kotlovi moduliraju na više načina jedino zavisi koje je mogućnosti proizvodjač predvideo za naknadno povezivanje i koju opremu preporučuje"
Modeli koji rade sa spoljnim senzorom uglavnom rade tako što smanjuju temperaturu polazne vode u odnosu na zadatu kad je spoljna temperatura veća. Tako radi i vaillant stručnjaka @shotaa91 koji kao znalac bezuspešno pokušava da nacrta kako radi njegov kotao. Postoje vaillant modeli sa spoljnim senzorom gde se i ne zadaje temperatura polazne vode već samo temperatura prostora i kotao sam vozi.

Hvala na komplimentu, mada sebe zaista ne smatram za strucnjaka i "znalca", samo delim svoje misljenje na temi, isto kao i Vi i drugi clanovi.

Obzirom da Vas zanima nacin rada kotla koji posedujem, pokusacu da ga opisem sto detaljnije, obzirom da slabo crtam, nazalost umetnik nisam.
Koristim Vaillant ecoTec Exclusive kotao, uparen sa atmosferskim regulatorom Sensocomfort VRC720f i kao i internet modulom VR940f, koji omogucuje kontrolu kotla na daljinu putem Interneta.
Atmosferski regulator Sensocomfort poseduje bezicnu spoljnu sondu, koja meri spoljnu temperaturu 24/7. Sensocomfort je postavljen u sobi koja je najhladnija, sa termoglavom na radijatoru otvorenom na max. U ostalim sobama termoglavama na radijatorima je regulisana temperatura na odgovarajucu, kako je kojoj sobi potrebno(spavaca je hladnija npr).

Vaillant sensoComfort je modulacioni termostat, koji je sa kotlom povezan putem eBUS-a, interne Vaillantove komunikacije. Putem vremenski vodjene regulacije upravlja kotlom u toku celog dana (na termostatu je podeseno vreme od kada do kada zelim da bude odredjena temperatura u objektu, tacnije u sobi gde se nalazi termostat).

Spoljna sonda cita temperaturu van objekta (postavljena je na severnoj strani objekta, tako da je sunce nikada ne obasja), i na osnovu odabrane krive grejanja daje informaciju kotlu koju temperaturu polaznog voda treba zadati. Obzirom da je na modulacionom termostatu ukljucen room influence, kotao uvek ima informaciju kolika je temperatura unutar objekta, tj koliko se brzo dostize. Kako se ta temperatura dostize, algoritam zadaje novu temperaturu polaznog voda, tako da ne pregreje objekat i odrzava zadatu temperaturu u njemu, a sve to na osnovu temperature spolja putem odabrane krive grejanja. Tako sva 3 detalja sistema funkcionisu upareno (kotao, termostat i spolja sonda), kako bi korisniku omogucili maksimalni komfort i najmanju mogucu potrosnju. Proizvodjac tvrdi (verujem mu na rec, nisam empirijski dokazao) da je manja potrosnja ukoliko uredjaj konstantno radi sa malom snagom, nego ukoliko cesto radi u pali/gasi rezimu.
Na korisniku je jedino to da izabere odgovarajucu krivu grejanja i zadatu temperaturu grejanja, dok ce se automatika pobrinuti za ostalo. Cak ni krivu grejanja ne mora pogoditi, jer postoji opcija adaptivna kriva grejanja, gde sistem sam uci vremenom, tj prati odziv sistema i po potrebi sam koriguje krivu grejanja.

Internet modul omogucava pristup nekim od podesavanja termostata putem aplikacije myVaillant, gde je moguce promeniti temperaturu grejanja, zadati vremenske zone, promeniti krivu grejanja po potrebi, i izvuci izvestaj o potrosnji real time. Potrosnja je kalkulisana od strane kotla, nije precizna kao na meracu, ali sam prostim poredjenjem izvestaja iz kotla i potrosnje na mesecnom racunu dosao do zakljucka da je greska nekih par procenata, u korist kotla.

Kotao ecoTec Exclusive je modulacioni kotao, sa odnosom modulacije 1:10 i varijabilnom Grundfos pumpom, gde je minimalna snaga kotla 2.8 kW, pri rezimu rada od 50/30C. To je veoma bitno (cak bitnije od max snage kotla), jer omogucava rad kotla bez pali/gasi ciklusa u prelaznom periodu, gde je moguce da po potrebi smanji snagu na minimum i odrzava zadatu temperaturu bez gasenja. Naravno, ukoliko je napolju veoma toplo, i kotao i sa minimumom snage pregreva objekat, isti ce se ugasiti.

Pokusao sam da objasnim najbolje sto sam mogao, sada bih zamolio Vas da nam objasnite, koji gasni kotao Vi koristite i uz koju regulaciju?
Kako sam Vas razumeo, vasa iskustva su pokazala da je bolje i efikasnije upravljati kotlom na neki drugi nacin, pa Vas molim da to podelite sa nama.

Hvala.

Da li i to radi na on/off sobnom termostatu sa pcr mob aplikacijom? Ili mora neki posebani sa posebnom aplikacijom i sa posebnom vrstom uređaja za komunikaciju?
Valjda je dovoljno napisano
"Kotlovi moduliraju na više načina jedino zavisi koje je mogućnosti proizvodjač predvideo za naknadno povezivanje i koju opremu preporučuje"

@shotaa91
Za sebe ne koristim kotao ali je kroz moj papir prošlo nešta kotlovskih postrojenja pomalo toplovodnih, vrelovodnih i parnih koji se mere u MW a moraš da budeš upoznat i sa merno regulacionom opremom jer postoje uslovi za ugradnju te daješ mesto ugradnje, vrste merenja i veze sa ostalom opremom pa da ne bude posle automatičaru nepristupačno da ugradi.
Tvoje razumevanje grejanja govori iz tvojih reči trenutno a bilo je napisano na drugi način
Radijatori se dimenzionisu prema kubaturi prostorije, i nacinu grejanja (visoko ili niskotemperaturno). Ukoliko je grejanje na cvrsto gorivo koje je visokotemperaturno i greje se sa 80/60 C, radijatori ce biti manje duzine, i obratno, ukoliko se greje sa nizom polaznom temperaturom, radijatori moraju biti i duzi.
kao odgovor na moj tekst gde je spomenuta grejna površina jer ne razlikuješ pojmove grejno i grejano. Jedino što ne znam gde si prvi put pročitao (nije ti niko šapnuo) da se dimenzionisanje grejnih površina radi prema zapremini prostorije.

Valjda je dovoljno napisano

@shotaa91
Za sebe ne koristim kotao ali je kroz moj papir prošlo nešta kotlovskih postrojenja pomalo toplovodnih, vrelovodnih i parnih koji se mere u MW a moraš da budeš upoznat i sa merno regulacionom opremom jer postoje uslovi za ugradnju te daješ mesto ugradnje, vrste merenja i veze sa ostalom opremom pa da ne bude posle automatičaru nepristupačno da ugradi.
Tvoje razumevanje grejanja govori iz tvojih reči trenutno a bilo je napisano na drugi način

kao odgovor na moj tekst gde je spomenuta grejna površina jer ne razlikuješ pojmove grejno i grejano. Jedino što ne znam gde si prvi put pročitao (nije ti niko šapnuo) da se dimenzionisanje grejnih površina radi prema zapremini prostorije.
Ukoliko Vas dobro razumem, nikada niste koristili gasni kotao, tj nemate realnih iskustava sa istim kao i regulacijom postojecih, vec ste projektovali sisteme grejanja?
Ono o cemu ja pisem dolazi nakon projektovanja, tj realno iskustvo na licu mesta tokom koriscenja.
Velika vecina objekata je pre ugradnje gasnog kotla koristila neki drugi energent (uglavnom drva/ugalj), te se isti postojeci sistem grejanja (radijatori, cevi itd) koristi i za gasni kotao. Sta predlazete, da korisnik skine kompletnu instalaciju i postavi novu, ili idealno podno grejanje? Koja je ekonomska isplativost toga i da li je uopste tehnicki izvodljivo u nekim slucajevima?
Zato sam Vas i pitao, na koji nacin predlazete da je bolje i efikasnije upravljati kotlom od nacina koji sam ja opisao, obzirom na Vase iskustvo? Sa kojim proizvodjacima gasnih kotlova imate dobra iskustva, a sa kojima losih.

Sto se radijatora tice, zaista ne znam sta je pogresno u ovome sto sam napisao, velicina radijatora, tj grejnog tela se svakako dimenzionise prema kubaturi prostorije, jer nije isto ako je plafon visine 2.5m i 6m u prostoriji. Obzirom da se visina plafona uglavnom vrti izmedju 2.3m i 2.6m, kod nas ljudi uglavnom koriste kvadraturu umesto kubature, sto je pogresna terminologija.

Nisam nikada projektovao grejanje zvanično, osim za sebe i pomogao par prijatelja, već kotlovska postrojenja i normalno je da šetaš po raznoraznim kotlarnicama i toplanama i pre početka posla, za vreme i posle ugradnje nove opreme.
Kod prelaska na drugi energent pošto se uglavnom prelazi sa drva ili uglja dodaju se rebra ili dodatna grejna tela a cevovodi mogu da se provere ako postoji predhodni projekat ili se ide sa malo nižim temperaturnim režimom. Ako je drastična razlika a nema projekta radi se projekat izvedenog stanja pa se rešava dalje.
Nema šta na koji način upravljati kotlom, koliko kapiram uradjen je (plaćen lincenciranom licu) projekat grejanja gde je izabran kotao Vaillant ecoTec Exclusive i grejanje radi onako kako je naštelovano u početku te rukovanje se svodi klikom na dugme on/off.
Što se tiče zapreminskog računa nisi odgovorio a sam znaš šta si napisao a da li si ti menjao ili neko sa foruma ne ulazim u to.
Da te uputim još malo sistem ne menja krivu grejanja, po njoj je izabran kotao da zadovolji zadate potrebe grejanja i važi za 100% opterećenja, a u zavisnosti od sistema upravljanja menja se ili jačina plamena da bi se zadržala zadata temperatura polazne vode bez obzira na temperaturu povratne vode ili jačina plamena za smanjenje temperature polazne vode da bi se zadržala temperatura povratne vode što predstavlja modulaciju. I u jednom i u drugom slučaju se svodi da je delta T polaz/povrat isti i razlika u potrošnji je minimalna a u ceni kotlova i merne opreme je x2 stim što teško da može kotao da skine 20°C polaznu vodu.

Nisam nikada projektovao grejanje zvanično, osim za sebe i pomogao par prijatelja, već kotlovska postrojenja i normalno je da šetaš po raznoraznim kotlarnicama i toplanama i pre početka posla, za vreme i posle ugradnje nove opreme.
Kod prelaska na drugi energent pošto se uglavnom prelazi sa drva ili uglja dodaju se rebra ili dodatna grejna tela a cevovodi mogu da se provere ako postoji predhodni projekat ili se ide sa malo nižim temperaturnim režimom. Ako je drastična razlika a nema projekta radi se projekat izvedenog stanja pa se rešava dalje.
Nema šta na koji način upravljati kotlom, koliko kapiram uradjen je (plaćen lincenciranom licu) projekat grejanja gde je izabran kotao Vaillant ecoTec Exclusive i grejanje radi onako kako je naštelovano u početku te rukovanje se svodi klikom na dugme on/off.
Što se tiče zapreminskog računa nisi odgovorio a sam znaš šta si napisao a da li si ti menjao ili neko sa foruma ne ulazim u to.
Da te uputim još malo sistem ne menja krivu grejanja, po njoj je izabran kotao da zadovolji zadate potrebe grejanja i važi za 100% opterećenja, a u zavisnosti od sistema upravljanja menja se ili jačina plamena da bi se zadržala zadata temperatura polazne vode bez obzira na temperaturu povratne vode ili jačina plamena za smanjenje temperature polazne vode da bi se zadržala temperatura povratne vode što predstavlja modulaciju. I u jednom i u drugom slučaju se svodi da je delta T polaz/povrat isti i razlika u potrošnji je minimalna a u ceni kotlova i merne opreme je x2 stim što teško da može kotao da skine 20°C polaznu vodu.
Sto se prvog dela tice, u potpunosti se slazem, dodaju se grejna tela, ili povecavaju radijatori dodavanjem rebara, ukoliko je to moguce. Na taj nacin postize se veca temperatura radijatora, a samim tim i obara zahtevana temperatura polaznog voda kako bi se postigla i odrzala odgovarajuca temperatura u objektu. Obzirom da je kotao kondenzacioni i odgovara mu rad u nisko temperaturnom rezimu (jer ostvaruje ustedu i koriscenjem temperature dimnih gasova), povecanjem broja rebara obaramo zahtevanu temperaturu polaznog voda i pravimo ustedu, jer umesto recimo na 50C polaza, isti objekat se zagreva sa 45C polaza.
U ovom slucaju, na osnovu toga sto su radijatori predimenzionisani u odnosu na prostorije, moguce je koristiti nizu krivu grejanja, obzirom da grejanjem upravlja modulacioni termostat, ali logika je ista i bez koriscenja termostata. Sto veca povrsina grejnih tela, to niza temperatura polaza, to veca usteda. Zato je i kod podnog grejanja niska temperatura polazak, jer je grejno telo ogromno (citava povrsina poda).

U vezi zapreminskog racuna i dalje mi nije jasno sta je pogresno, ali ok, ispravite me molim Vas ako gresim.

Sto se tice krive grejanja, moguce je na termostatu samostalno izabrati krivu grejanja. Kriva grejanja je zapravo odnos spoljne i unutrasnje temperature, tj polazna osnova za kotao kojom temperaturom polaznog voda treba raditi u odnosu na spoljnu temperaturu. Na grafiku je postavljena na 20C, za svako pomeranje zahtevane sobne temperature druge predefinisane vrednosti se koriste, recimo za 22C sobne temperature koristi se kriva kao u prilogu itd.
Vaillant sensoComfort takodje ima i opciju "adaptive heat curve" koja prati odziv sistema, tj. koliko brzo je dostignuta zadata temperatura na sobnom termostatu. Ukoliko se sobna temperatura ne dostigne posle odredjenog vremena (koje je zadato u internom algoritmu u samom termostatu, na to se ne moze uticati jer je to interna logika termmostata), termostat procenjuje da odabrana kriva grejanja nije adekvatna i sam je poveca po malo, tj promeni zadatu vrednost krive dok ne dostigne odgovarajucu.

ΔT od 20K je projektna vrednost za dimenzionisanje sistema, ali u realnom radu sa modulacionim kotlom i regulacijom ona znacajno varira, naročito pri delimicnom opterecenju.

Prilozi

• curve.webp
    curve.webp
    64.1 KB · Pregleda: 28
  • 22C.jpg
    22C.jpg
    65.7 KB · Pregleda: 27
Mene zanima kolika je usteda ako recimo imamo istu kucu (koja je idealno projektovana sa stanovnista radijatora, odlicna izolaci i sl - znaci idealan slucaj da se ugradi sve ono sto proizvodjaci nude i obecavaju) koja koristi obican kondezacioni kotao sa on/off termostatom i istu kucu koja ima isti kotao i senzor spoljasnje temperature i modulacione termostate od par stotina evra? Koliko je potrebo da se to dodatno ulaganje isplati?

Teško da će to neko da ti kvantifikuje, jer nemamo dva identična objekta, sa identičnim sistemom grejanja, da ih u istom trenutku (klimatskim uslovima) zagrevamo, dok se jedan koristi sa on/off, a drugi sa senzorom.
Jedino neka procena ili lab rezultati.

Da preformulusem pitanje. Da li je neko u medjuvremenu ubacio spoljasnji senzor i/ili modulacioni termostat (a da pre toga nije imao) i koliko mu je razlika u potrošnji?

Da preformulusem pitanje. Da li je neko u medjuvremenu ubacio spoljasnji senzor i/ili modulacioni termostat (a da pre toga nije imao) i koliko mu je razlika u potrošnji?

Ma evo, staviću ja, ako se setim. Koliko sam shvatio, to nije nešto skupo, a mogu da izvučem kablove na severni zid, nekih 3-4m.
Ali koliko god da vodim računa o trenutnoj potrošnji, sledeće sezone, koliko god da trošim, ne mogu da poredim.

Evo, ove godine novembar, na poslu gde se grejemo na struju, imam više kwh nego bilo koji mesec, sem januara, u prethodne 3 grejne sezone. Da si me pitao, rekao bih da je novembar bio baš topao, al' to je moj subjektivan osećaj.
Vidim da je potrošnja struje zbog grejanja, jer je drastično povećanje u noćnoj tarifi, kada nam grejanje najviše i potroši.

Više puta sam pomenuo da sam želeo Bosch modulacioni termostat, ali za naše tržište nema wireless koji je meni obavezan. Nemam gde da izvučem kablove, a da termostat bude na smislenom mestu.

Mene zanima kolika je usteda ako recimo imamo istu kucu (koja je idealno projektovana sa stanovnista radijatora, odlicna izolaci i sl - znaci idealan slucaj da se ugradi sve ono sto proizvodjaci nude i obecavaju) koja koristi obican kondezacioni kotao sa on/off termostatom i istu kucu koja ima isti kotao i senzor spoljasnje temperature i modulacione termostate od par stotina evra? Koliko je potrebo da se to dodatno ulaganje isplati?
Ako korisnik izigrava Peru Ložača, pa menja ručno temperaturu polaza u skladu sa spoljašnjom temperaturom, imitirajući krivu, onda nema razlike. Ne znam za gasne kotlove, ali kod toplotnih pumpi ta razlika je oko 6%. Kod gasnog kotla može imati i veći uticaj usled faktora kondenzacije.

@jozza ovo pera ložač zvuči kao da tovarim ugalj 🙂
To što 3-4x u toku godine promenim temperaturu, na kotlu koji mi se nalazi praktično u kuhinji, jedna vrata i jedan korak, zaista ne mogu da prihvatim kao neko opterećenje.

Dodavanje sonde je u svakom slučaju prednost. Teško da može da bude lošije ili manje ekonomično od ovoga. Samo što nije svakome must have. Stavio sam da proverim sa serviserom koliki je trošak i cimanje, pa da ugradim.

Javi kad saznas cene i konkretan model, mozda bih i ja dodao ako ima benefita.

I mene zanima s obzirom da imamo isti kotao. Kod mene je polaz zakucan na 41 stepen nisam ga dirao ni ovih dana kad je jutarnja bila - 3, dnevna 0.unutra termostat 22.5. Radio je po 5 sati u modulaciji kako bi dostigao zadatu. Samo neka radi što duže, dobro njemu dobro meni 😅

Kod mene u poslednja 24h ugasio 2x. 40C polazi vod, termostat 21C. Potrošio 11 kubika za to vreme.

Prilozi

• IMG_20251217_222732.jpg
    IMG_20251217_222732.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 21
I mene zanima s obzirom da imamo isti kotao. Kod mene je polaz zakucan na 41 stepen nisam ga dirao ni ovih dana kad je jutarnja bila - 3, dnevna 0.unutra termostat 22.5. Radio je po 5 sati u modulaciji kako bi dostigao zadatu. Samo neka radi što duže, dobro njemu dobro meni 😅
Ali zar ti na taj nacin ne bude hladnjikavo tih 5 sati dok ne postigne temperaturu?@

Ako je zadao 22.5 to znaci da je palo na 22 i tad je upalio kotao, a onda mu je trebalo 5h da ugreje do 23C da bi ugasio kotao. Ne bih rekao da je bilo hladno.
Ako predpostavimo da je rezolucija 0.5C.

@jozza ovo pera ložač zvuči kao da tovarim ugalj 🙂
To što 3-4x u toku godine promenim temperaturu, na kotlu koji mi se nalazi praktično u kuhinji, jedna vrata i jedan korak, zaista ne mogu da prihvatim kao neko opterećenje.

Dodavanje sonde je u svakom slučaju prednost. Teško da može da bude lošije ili manje ekonomično od ovoga. Samo što nije svakome must have. Stavio sam da proverim sa serviserom koliki je trošak i cimanje, pa da ugradim.
To ja ugradio sam. Ima konektor na kotlu za kabl od sonde. Ugasio kotao, spustio osigurač, ubo konektor, razvukao kabl kroz rupu u zidu, vezao drugi kraj za sondu i zašarafio je na severnoj strani kuće na fasadu. Upalio kotao, uključio sondu u meniju, podesio krivu i "teraj Lenka Riđu i Zelenka". Serviser tu ništa pametnije ne bi uradio.
PS: kod mene je Beretta Mynute X 35kW, čisto da ne bude zabune. Na različitim kotlovima su različite opcije, pa svakako valja proveriti sa prodajom i/ili serviserom. Meni je inženjer prevarant koji je radio projekat gasne instalacije preprodao kotao. To sad ukapirao tek kada sam kasnije zvao uvoznika za sondu.

Poslednja izmena:
Uopšte ne znam kako da udjem u servisni meni 🙂

Em ne znam koja sonda, nisam uspeo guglanjem da je nadjem u našim prodavnicama, em nisam siguran ni gde se ubada.

Nazad
Vrh Dno