Nisu svi modeli istog proizvodjača predvidjeni za regulaciju sa spoljnim senzorom što sam već i napisao i zašto bi serviser nekome objašnjavao, zato uputstva u ruke pa gledajte dodatnu opremu
"Kotlovi moduliraju na više načina jedino zavisi koje je mogućnosti proizvodjač predvideo za naknadno povezivanje i koju opremu preporučuje"
Modeli koji rade sa spoljnim senzorom uglavnom rade tako što smanjuju temperaturu polazne vode u odnosu na zadatu kad je spoljna temperatura veća. Tako radi i vaillant stručnjaka @
shotaa91 koji kao znalac bezuspešno pokušava da nacrta kako radi njegov kotao. Postoje vaillant modeli sa spoljnim senzorom gde se i ne zadaje temperatura polazne vode već samo temperatura prostora i kotao sam vozi.
Hvala na komplimentu, mada sebe zaista ne smatram za strucnjaka i "znalca", samo delim svoje misljenje na temi, isto kao i Vi i drugi clanovi.
Obzirom da Vas zanima nacin rada kotla koji posedujem, pokusacu da ga opisem sto detaljnije, obzirom da slabo crtam, nazalost umetnik nisam.
Koristim Vaillant ecoTec Exclusive kotao, uparen sa atmosferskim regulatorom Sensocomfort VRC720f i kao i internet modulom VR940f, koji omogucuje kontrolu kotla na daljinu putem Interneta.
Atmosferski regulator Sensocomfort poseduje bezicnu spoljnu sondu, koja meri spoljnu temperaturu 24/7. Sensocomfort je postavljen u sobi koja je najhladnija, sa termoglavom na radijatoru otvorenom na max. U ostalim sobama termoglavama na radijatorima je regulisana temperatura na odgovarajucu, kako je kojoj sobi potrebno(spavaca je hladnija npr).
Vaillant sensoComfort je modulacioni termostat, koji je sa kotlom povezan putem eBUS-a, interne Vaillantove komunikacije. Putem vremenski vodjene regulacije upravlja kotlom u toku celog dana (na termostatu je podeseno vreme od kada do kada zelim da bude odredjena temperatura u objektu, tacnije u sobi gde se nalazi termostat).
Spoljna sonda cita temperaturu van objekta (postavljena je na severnoj strani objekta, tako da je sunce nikada ne obasja), i na osnovu odabrane krive grejanja daje informaciju kotlu koju temperaturu polaznog voda treba zadati. Obzirom da je na modulacionom termostatu ukljucen room influence, kotao uvek ima informaciju kolika je temperatura unutar objekta, tj koliko se brzo dostize. Kako se ta temperatura dostize, algoritam zadaje novu temperaturu polaznog voda, tako da ne pregreje objekat i odrzava zadatu temperaturu u njemu, a sve to na osnovu temperature spolja putem odabrane krive grejanja. Tako sva 3 detalja sistema funkcionisu upareno (kotao, termostat i spolja sonda), kako bi korisniku omogucili maksimalni komfort i najmanju mogucu potrosnju. Proizvodjac tvrdi (verujem mu na rec, nisam empirijski dokazao) da je manja potrosnja ukoliko uredjaj konstantno radi sa malom snagom, nego ukoliko cesto radi u pali/gasi rezimu.
Na korisniku je jedino to da izabere odgovarajucu krivu grejanja i zadatu temperaturu grejanja, dok ce se automatika pobrinuti za ostalo. Cak ni krivu grejanja ne mora pogoditi, jer postoji opcija adaptivna kriva grejanja, gde sistem sam uci vremenom, tj prati odziv sistema i po potrebi sam koriguje krivu grejanja.
Internet modul omogucava pristup nekim od podesavanja termostata putem aplikacije myVaillant, gde je moguce promeniti temperaturu grejanja, zadati vremenske zone, promeniti krivu grejanja po potrebi, i izvuci izvestaj o potrosnji real time. Potrosnja je kalkulisana od strane kotla, nije precizna kao na meracu, ali sam prostim poredjenjem izvestaja iz kotla i potrosnje na mesecnom racunu dosao do zakljucka da je greska nekih par procenata, u korist kotla.
Kotao ecoTec Exclusive je modulacioni kotao, sa odnosom modulacije 1:10 i varijabilnom Grundfos pumpom, gde je minimalna snaga kotla 2.8 kW, pri rezimu rada od 50/30C. To je veoma bitno (cak bitnije od max snage kotla), jer omogucava rad kotla bez pali/gasi ciklusa u prelaznom periodu, gde je moguce da po potrebi smanji snagu na minimum i odrzava zadatu temperaturu bez gasenja. Naravno, ukoliko je napolju veoma toplo, i kotao i sa minimumom snage pregreva objekat, isti ce se ugasiti.
Pokusao sam da objasnim najbolje sto sam mogao, sada bih zamolio Vas da nam objasnite, koji gasni kotao Vi koristite i uz koju regulaciju?
Kako sam Vas razumeo, vasa iskustva su pokazala da je bolje i efikasnije upravljati kotlom na neki drugi nacin, pa Vas molim da to podelite sa nama.
Hvala.