Šta je novo?

Grejanje na gas

Koliko ste imali februara 2025 kwh i lokacija približna , makar? Ako je moguć info. Hvala. Podno grejanje ili radijatorsko?
Karaburma, stan ~90m2, radijatorsko grejanje, 2083 kWh, 10.687,52 RSD.

Pozdrav svima,

Imam gasni kondenzacioni kotao Bosch Condens 1200W sa radijatorskim grejanjem i ono sto sam zapazio je sledeće:

– kada zadam temperaturu polaza za radijatore 44°C, kotao radi sa tom temperaturom neko vreme a zatim pocinje polako da podiže temperaturu do 48–49°C,
– kada zadam 50°C, kotao radi stabilno i drži zadatu temperaturu bez prekoračenja.

Zanima me da li je ovo normalno ponašanje kotla ili postoji neko podešavanje (servisni meni, minimalna snaga, pumpa) koje bi moglo da smanji ovo prekoračenje na nižim temperaturama?

Hvala unapred na savetima.

Imam isti kotao i kod mene se isto dešava, samo sto je kod mene polaz na 41 a na displayu bude 44-45

Moguce da je prejak kotao za kolicinu radijatora koju opsluzuje pa i kad smanji snagu na najmanju, i dalje je to prejako za zadatu polaznu temperaturu pa pregrejava vodu u sistemu koja se nije dovoljno ohladila na povratu.

Isti kotao, situacija kao kod @salevs
Mislim je kod mene 44 minimum koji može konstantno da drži, kada je prostor ugrejan.

Nisam nikada proveravao situaciju kada se prostor rashladi nakon nekoliko dana na 19C. Obično tako ostavim kada nema nikoga nekoliko dana.

Vailllant eco tec kada zadam polaznu na kotlu 55 manometar dostiže do 50 i tada ulazi u modulaciju pa ima problem sa sporim dostizanjem temperature na sobnom termostatu.Sve je novo ,pusteno pre mesec dva, tada je sa zadatih 55 na kotlu manometar skala pokazivao do 53-54.Sta moze biti problem?

Isti kotao, situacija kao kod @salevs
Mislim je kod mene 44 minimum koji može konstantno da drži, kada je prostor ugrejan.

Nisam nikada proveravao situaciju kada se prostor rashladi nakon nekoliko dana na 19C. Obično tako ostavim kada nema nikoga nekoliko dana.
Da li vam pada temperatura ispod te zadate? Pa onda kao pojača i ode preko? Ili samo podigne iznad zadate i tako drži?

Dok kotao radi, ne pada ispod te temperature. I u maks modulaciji prikazuje tih 43-45. Tek kad se isključi sagorevanje, temperatura postepeno pada.

Vailllant eco tec kada zadam polaznu na kotlu 55 manometar dostiže do 50 i tada ulazi u modulaciju pa ima problem sa sporim dostizanjem temperature na sobnom termostatu.Sve je novo ,pusteno pre mesec dva, tada je sa zadatih 55 na kotlu manometar skala pokazivao do 53-54.Sta moze biti problem?
Koji sobni termostat koristiš? On/off, ili modulacioni vaillantov?

Standardno,nemam.
Proveri vazduh u sistemu, da nije posle mesec dana nakupio vazduh, odzraci sve radijatore. Proveri pritisak nakon toga, digni na 1.5 bar. Očisti i filter takodje, nadam se da imaš magnetni na povratu u Kotao, možda je pokupio necistoce zbog varova itd. Neće pomoći kod ovoga, ali može da ti zaštiti kotao.
Otvori sve termoglave na max ako imaš neke zatvorene, kako bi povećao protok. Takodje, otvori i donje prigusnice na radijatorima, 2 ili 3 kruga.
Proveri da li je pumpa postavljena na 70,80% pa steluj da vidiš koja brzina odgovara najvise i koji je način rada pumpe, ne sećam se koji je tačno D kod, vidi u manual. Odaberi rad pumpe konstantni pritisak.

Izem ti instalaciju kotla i pustanje u rad kad obican korisnik mora da se bakće sa svim ovde gore navedenim...da je reda, kao sto nije, obican korisnik ne bi morao da lupa glavu oko toga nego bi na poziv dosao serviser pa da podesi

U ovoj temi je bilo više korisnika koji su na svaki način pokušali da izbegnu plaćanje puštanja kotla U rad od strane ovlašćenog servisera, a ne da zovu stručno lice da prekontrolise sistem.

Istini za volju, i ja sam preskočio redovne servise. Ne zato što neću da platim, već se setim u grejnoj sezoni.
Videću sa serviserom, poznajem ga preko 20 godina, da mu ponudim neki software koji sam obaveštava klijente da je vreme za godišnji servis 🙂

To je pitanje za Bosch servis. Na Beretta kotlu novije generacije spoljašnja sonda je koštala nešto sitno, 40-ak eur ako se dobro sećam. Modulacioni termostat je bio oko 300, pa smo odustali i kupili upravo Q7. Razlika je što Q7 radi on-off, dok modulacioni termostat "šeta" krivu po potrebi, tj ako je razlika zadate i sobne temperature veća, onda doda neki offset, a kako se sobna približava zadatoj, tako offset opada, i ide u minus u cilju održavanja temperature na laganom "gasu". Kako su kod mojih radijatori gusani, velika je i količina vode u sistemu, pako da je ceo sistem malko trom, pa se lakše i kontroliše.

Ne valja ti logika. 10 radijatora će raditi na manjoj temperaturi, UKUPNA količina predate energije u prostor će biti ista, ali usled manje temperature vode biće izraženija kondenzacija i iskorostljivost energije ga

To je pitanje za Bosch servis. Na Beretta kotlu novije generacije spoljašnja sonda je koštala nešto sitno, 40-ak eur ako se dobro sećam. Modulacioni termostat je bio oko 300, pa smo odustali i kupili upravo Q7. Razlika je što Q7 radi on-off, dok modulacioni termostat "šeta" krivu po potrebi, tj ako je razlika zadate i sobne temperature veća, onda doda neki offset, a kako se sobna približava zadatoj, tako offset opada, i ide u minus u cilju održavanja temperature na laganom "gasu". Kako su kod mojih radijatori gusani, velika je i količina vode u sistemu, pako da je ceo sistem malko trom, pa se lakše i kontroliše.

Ne valja ti logika. 10 radijatora će raditi na manjoj temperaturi, UKUPNA količina predate energije u prostor će biti ista, ali usled manje temperature vode biće izraženija kondenzacija i iskorostljivost energije gasa.
Pozdrav. Kako si zadovoljan sa berettom? Imam ponuda za dva modela sa ugradnjom ( Ciao x oko 180000 din i Mynute X oko 230000 din) kao zamenu za stari Junkers kotao. Prilično im skup taj mod.termometar, ne daju mi se te pare.Interesuje me da li sa on/off termometrom on modulira i koliki je stepen iskorišćenja tada. Da li se ipak isplati investirati u taj termometar na duže staze i imati pun potencijal kotla.

Pozdrav. Kako si zadovoljan sa berettom? Imam ponuda za dva modela sa ugradnjom ( Ciao x oko 180000 din i Mynute X oko 230000 din) kao zamenu za stari Junkers kotao. Prilično im skup taj mod.termometar, ne daju mi se te pare.Interesuje me da li sa on/off termometrom on modulira i koliki je stepen iskorišćenja tada. Da li se ipak isplati investirati u taj termometar na duže staze i imati pun potencijal kotla.
Izuzetno zadovoljan. Kotao je kod mojih, Mynute X model od (mislim) 35kW. Cirkulaciona pumpa u ovom kotlu je dovoljno jaka za radijatore. Trenutno je povezan preko hidraulične skretnice i to mi je samo bio dodatni trošak, uz radijatorsku pumpu 25/8. Projektant je bio loš student, izvukao mi je mnogo para a napravio nepotrebnu komplikaciju, uz pokušaj da zakine na ventilima i ostalim komponentama iako smo pre plaćanja dogovorili sve. Jednom rečju budala. Da nisam imao suđenje u tom periodu, slatko bih ga provukao kroz šake. Gledaj samo da OBAVEZNO ugradiš magnetni filter, jer je cirkulaciona pumpa sa neodijumskim magnetom i ako nema magnetnog filtera sve feromagnetne čestice se zadržavaju u pumpi. Ovo važi za svaki moderan kotao. Kotao lepo modulira, jednom podešenu krivu ne diram, a sobni termostat služi da prekine ili pojrene rad kotla kad treba. Modulacioni termostat blago menja temperaturu polaza jer se trudi da se zadata temperatura ne pređe, da bi kotao konstantno radio. Kako smo se nategli za sve troškove, za modulacioni termostat nije bilo para, a kako se i ovako pokazalo da lepo radi i lepo greje, ništa nismo dirali. Sonda spoljašnje temperature je OBAVEZNA ako hoćeš da kotao samostalno upravlja temperaturom polaza u odnosu na spoljašnju temperaturu.

Kad kotao ima on off termostat modulacija radi tako sto kotao krece sa punom snagom dok nedostigne temperaturu polaza koja je zadata manuelno na kotlu(npr.50 c).Kad dostigne do te temperature vode a prostor jos nije zagrejan kotao smanjuje plamen i pokusava da odrzava tu temperaturu vode dok sobni termostat ne dostigne sobnu temperaturu u ne ugasi kotao.
Kad postoji termostat sa spoljnom sondom tada se temperatura vode polaza podesava automatski po krivoj grejanja,sto je napolju hladnije veca je temp.polaza i obratno,druga stvar je da ce termostat dodavati ili oduzimati ofset u odnosu na zadatu i izmerenu temp.prostora.Ako je velika razlika izmedju zadate i izmerene pjacace temp.vode i obratno.
Mana sistema sa on off termostatom je sto sistem stalno krece u punoj snazi,to je pogotovo izrazeno u procesu dogrijavanja.Kad temperatura prostora padne i kad termostat da signal za start kotla,kotao ce kretati sa punom snagom jel nema informaciju koja je razlika izmedju zadate i trenutne temp prostora.Kod ovog drugog termostata upravo taj ofset koji ce termostat podesiti zbog male razlike u temp.prostora ce dati signal kotlu da odmah krece sa modulacijom ili pre udje u modulaciju zbog nize temp.vode koju ce mu termostat zadati.
Ja imam vailanta iz 2006 koji je od prvog dana uparen sa vailantovim termostaom i spoljnom sondom.Koliko je usteda u odnosu na obican neznam jer nisam nikad koristio obican termostat.Neka usteda sigurno da postoji kolika tacno mislim da je to tesko izracunati.Zavisi od prostora koji se greje,kakve su zime,prosecna temp.za svaku zimu,koliko hladnijih dana itd.Moja logika je bila kad sam ugradjivao kotao da neka usteda postoji i da ce isplatiti i nesto ustediti za radni vek kotla a nije mi bila stiska za novac pa sam ga uzeo.Mislim da je tada kostao oko 180e.

Poslednja izmena:
Da ponovim: 40eur za sondu spoljašnje temperature je manje od 300eur za modulacioni termostat. A radi 90% dobro kao modulacioni termostat. Ako se ubode kriva i ofset radi 100% dobro

Da ponovim: 40eur za sondu spoljašnje temperature je manje od 300eur za modulacioni termostat. A radi 90% dobro kao modulacioni termostat. Ako se ubode kriva i ofset radi 100% dob

Da ponovim: 40eur za sondu spoljašnje temperature je manje od 300eur za modulacioni termostat. A radi 90% dobro kao modulacioni termostat. Ako se ubode kriva i ofset radi 100% do
Da ponovim: 40eur za sondu spoljašnje temperature je manje od 300eur za modulacioni termostat. A radi 90% dobro kao modulacioni termostat. Ako se ubode kriva i ofset radi 100% dobro
Za početak uzimam taj spoljnji. Moram i neko crevo da pripremim za odvod kondenzata. Reče mi ponuđač da treba cev fi 25 mm. Nego kako da dokažem da mi je kotao stariji od 15 godina? To je uslov za subvenciju.Ima na netu neka stranica gde ukucaš SN Bosch proizvoda i on ti izbaci godinu proizvodnje ali nema pečata 🙂 ,a naši vole pečate.Pisao sam zastupniku za Bosch, ali mrka kapa.Nemam nikakve papire od kotla....

Izuzetno zadovoljan. Kotao je kod mojih, Mynute X model od (mislim) 35kW. Cirkulaciona pumpa u ovom kotlu je dovoljno jaka za radijatore. Trenutno je povezan preko hidraulične skretnice i to mi je samo bio dodatni trošak, uz radijatorsku pumpu 25/8. Projektant je bio loš student, izvukao mi je mnogo para a napravio nepotrebnu komplikaciju, uz pokušaj da zakine na ventilima i ostalim komponentama iako smo pre plaćanja dogovorili sve. Jednom rečju budala. Da nisam imao suđenje u tom periodu, slatko bih ga provukao kroz šake. Gledaj samo da OBAVEZNO ugradiš magnetni filter, jer je cirkulaciona pumpa sa neodijumskim magnetom i ako nema magnetnog filtera sve feromagnetne čestice se zadržavaju u pumpi. Ovo važi za svaki moderan kotao. Kotao lepo modulira, jednom podešenu krivu ne diram, a sobni termostat služi da prekine ili pojrene rad kotla kad treba. Modulacioni termostat blago menja temperaturu polaza jer se trudi da se zadata temperatura ne pređe, da bi kotao konstantno radio. Kako smo se nategli za sve troškove, za modulacioni termostat nije bilo para, a kako se i ovako pokazalo da lepo radi i lepo greje, ništa nismo dirali. Sonda spoljašnje temperature je OBAVEZNA ako hoćeš da kotao samostalno upravlja temperaturom polaza u odnosu na spoljašnju temperaturu.
Mislio sam da je za 35+ kW

Mislim da jedno bez drugog neće moći u potpunoj iskorišćenosti. Ako sobni ne prati sve senzore (bilo koje) nema ništa od projektovane modulacije. Sobni, on/off nema apsolutno nikakvu vezu sa izvorom toplote i bilo kojim drugim senzorom , osim da da signal da je temp. pala u merenoj prostoriji i da agregat mora da se uključi. Na kojoj polaznoj temp. i sve ostalo, nema šanse. Bilo koji agregat ne računa sam gubitke objekta bez dosta imputa(spolja,unutra,...) Nešto mora sve to da poveže, a to sigurno nije mob aplikacija, nego uređaj koji je za to napravljen.

Poslednja izmena:
Za početak uzimam taj spoljnji. Moram i neko crevo da pripremim za odvod kondenzata. Reče mi ponuđač da treba cev fi 25 mm. Nego kako da dokažem da mi je kotao stariji od 15 godina? To je uslov za subvenciju.Ima na netu neka stranica gde ukucaš SN Bosch proizvoda i on ti izbaci godinu proizvodnje ali nema pečata 🙂 ,a naši vole pečate.Pisao sam zastupniku za Bosch, ali mrka kapa.Nemam nikakve papire od kotla....

Mislio sam da je za 35+ kW
Ne znam to oko dokazivanja. Cimaj firmu koja radi prodaju/ugradnju preko subvencije da poguraju

Podesi se kriva na kotlu, i uz sondu spoljašnje temperature kotaosam određuje temperaturu polaza. Ako ubodeš pravilno krivu, sobni termostat ti služi informativno. Ako ne ubodeš idealnu krivu, sija Sunce, radi rerna, itd, sobni termostat ograničava unutrašnju temperaturu gašenjem kotla. Prosta stvar

Malo je komplikovanije. Imamo trenutno slučaj. Kotao dobija info spoljne, smanjuje ili povećava polaz, ali samo kad sobni kaže može. Temp vode padne u sistemu dobro, ali je u prostoriji u kojoj se meri 24c, i to meri on/off termostat. Nema nikakvog dogrevanja ili modulacije, dok je temp. u prostoriji 24C. Sve stoji. Kad kotao radi bez termostata u modulaciji je non-stop. Ali stalno radi na minimumu. Nije gas, ali je princip isti. Gasni je u modulaciji isto tako u odnosu na zadati polaz, non-stop bez termostata. Spoljni senzor samo može da uskladi modulaciju polaza, ali samo sa termostatom koji mu kaže kolika je unutrašnja temp. On/off to ne govori. Ili je otvoren ili zatvoren.

Ništa ja druže ne preporučujem. Svaki proizvođač bilo kog agregata ima kontrolne i merne uređaje koji ispunjavaju sve u vezi tih proizvoda. Lako se nađe. Kod nas je sve naopako. Mi hoćemo najsavremeniji gasni kotao, da ga štelujemo u sitna crevca, da skoro ništa ne troši, ali za kontrolu dajemo 30 evra, umesto 300-500evra koliko to košta. Može sve,ali onda nema karakteristika uređaja iz prospekta. Isto je verujte i sa ostalim ne gas agregatima, daju ti broj servisera bez licence, pa onda sam posle zoveš onog sa licencom, pa opet platiš. Svega ima. Kaže mi Majstor(pravi) kupi, lynx nema potrebe da se maltretiraš.

Boschov majstor, njihov sertifikat, serviser, pušta on kotao, overava garanciju.... I onda kaže šta će ti spoljna sonda i bolji termostat od on-off samo bacaš pare.

Boschov majstor, njihov sertifikat, serviser, pušta on kotao, overava garanciju.... I onda kaže šta će ti spoljna sonda i bolji termostat od on-off samo bacaš pare.
Nekad se pitam da li uopšte ti serviseri odlaze na obuke koje se redovno održavaju, zapamte li nešto na njima.
On zna bolje od firme koja ih proizvodi...

Malo je komplikovanije. Imamo trenutno slučaj. Kotao dobija info spoljne, smanjuje ili povećava polaz, ali samo kad sobni kaže može. Temp vode padne u sistemu dobro, ali je u prostoriji u kojoj se meri 24c, i to meri on/off termostat. Nema nikakvog dogrevanja ili modulacije, dok je temp. u prostoriji 24C. Sve stoji. Kad kotao radi bez termostata u modulaciji je non-stop. Ali stalno radi na minimumu. Nije gas, ali je princip isti. Gasni je u modulaciji isto tako u odnosu na zadati polaz, non-stop bez termostata. Spoljni senzor samo može da uskladi modulaciju polaza, ali samo sa termostatom koji mu kaže kolika je unutrašnja temp. On/off to ne govori. Ili je otvoren ili zatvoren.
Beretta Mynute X radi po krivoj koju podesiš, i modulira temperaturu polaza isključivo po SPOLJAŠNJOJ temperaturi. I to radi, SAVRŠENO. Ono što se dobije kad se u priču doda modulacioni termostat je da se kriva translira u + ili - u zavisnosti od trenutne sobne i zadate sobne. Dakle recimo da je spoljašnja 2°C, kotao to očita preko sonde i po krivoj koju smo prethodno izabrali šalje 45°C u radijatore. I ta temperatura je dovoljna da održava 21°C u kući. Upališ rernu, grune Sunce u podne, itd, unutrašnje temperatura krene da raste na tih 45°C polaza i približava se zadatom histerezisu od +0.5 preko čije vrednosti se gasi kotao (preko 21.5°C sobne). E tu modulacioni termostat SPUSTI krivu i tera kotao da i dalje radi, samo sa manjom temperaturom polaza, pa se tih 21.5°C ne dostiže , već je konstantno oko 21°C. On-off termostat samo ugasi kotao. Jeste naprednija kontrola, ali tih 300eur NIKAD nećeš vratiti umanjenjem potrošnje za radni vek kotla, i to pod uslovom da taj preskupi termostat nadživi kotao. Ušteda je reda veličine 2-4%. Za pametne kotlove spoljašnja sonda je jeftino a moćno rešenje koje SAVRŠENO dobro radi, samo treba par dana eksperimentisanja da se našteluje kriva koja tačno zadovoljava potrebe prostora.
Za kondenzacione kotlove prvo i osnovno je spoljašnja sonda. Ako kotao nije dovoljno pametan da lepo radi samo sa sondom, kupiti i modulacioni termostat.

Nazad
Vrh Dno