Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Novi nalog znači i nova mail adresa a ja sam se već pretplatio godinu dana na dodatak za statistiku merenja… ne znam da li to može da se izvede a da ne bacim pare za pretplatu…

Pozdrav.
Da li neko zna možda kako se briše istorija potrošnje neke smart utičnice koja je postojala u SmartLife aplikaciji? Sve sam probao i ne uspevam, obrišem je, nema je više u aplikaciji ali ostane statistika sa njom a to me strašno nervira. Ide 2026. godina i biće ok posle 1. januara jer će prikazivati samo 2026. godinu ali me sada kopka da li je to uopšte moguće?
Hvala.
To znaci da se podaci cuvaju na cloud-u, kad god se konektujes uredjaj povuce podatke.
Mozes ili novi nalog kao sto je vec sugerisano ili da kontaktiras proizvodjaca i da po serijskom broju obrisu celu istoriju(bar je tako u slucaju Shelly uticnica).

Sad baš razmišljam da napišem ovde… i evo napisaću:
Tuya/SmartLife je katastrofa od aplikacije. Da su barem ostavili mogućnost da se obriše šta želiš od istorije, ovako je katastrofa…
Lepa stvar u svemu je što smo pri kraju kalendarske godine pa ću ja da testiram ovog meseca sve i kad sve urihtam i sviđa mi se kako radi - čekam 1. januar.
Onda reset ukupne potrošnje i imam prikaz aktuelnih utičnica i njihovu potrošnju u 2026. i nadam se i nekoliko godina kasnije. Ovo što je ostalo iz 2025. se neće videti osim ako se ne vratim unazad a to me neće zanimati… jednostavno merim od početka 2026. i kvit.
Još se mlatim sa Prosto utičnicama, kupim dve i skontam da se jedna glupira i dodaje svaki dan 3 i više kilovata… danas je reklamiram u prodavnici, uzmem dve nove da ih probam… i evo, konačno počinju da mere… ujutru kad se probudim videću da li su tačne. Ostaviću sve tri pa neka ih, dve trenutno koristim za klime a treća neka čeka treću klimu… 🙂
Još sam ih i kontaktirao, žalio sam se da mi ostaju podaci nakon odjavljivanja utičnice. Kažu mora da se ide na “odjavi i obriši podatke” na šta ja nisam išao… reko dobro ajde, ja sam zaj… danas idem na to da odjavim utičnicu (odjavim i obrišem istoriju)… ona odjavi utičnicu ali ostavi podatke. Sve ostane samo se ne zove kako se zvala moja utičnica već “Smart Socket 4”. 🙂 Ma glupost… katastrofa. 🙂
Ne znam, nadam se da je moj plan dobar i da ću od 1.1.2026. imati aplikaciju koja radi bez greške.
P.S. Još veće njesra što sam kupio dodatak za statistiku i tu bacio 18e… bila neka akcija, 15.99e reko ajd… skinuli mi 18e, redovna cena bez akcije. Ja im napišem, oni kažu možda je došlo do greške. Uplatite vi opet a mi ćemo refundirati prvu uplatu… Reko nisam lud da puknem opet. 🙂

Mislim da to nije do aplikacije, kao sto sam spomenuo i Shelly radi na isti nacin. Uticnica nema memoriju i ti podaci moraju da se skladiste negde, a to je obicno cloud storage koji je obezbedjen od strane vendora. Pretpostavljam da imaju razlog zasto nisu ostavili opciju da tek tako uklonis podatke, ali mozes ih kontaktirati da ih obrisu. Ja sam hteo da prebacim jednu uticnicu na drugi uredjaj i tad sam shvatio da ni reset na fabricka podesavanja ne resava stvar. Mozes ubaciti lokalni hub koji ce verovatno cuvati podatke na lokalu pa to onda mozes brisati.

Šta piše u uslovima korišćenja aplikacije/cloud-a? Ne bi me čudilo da podaci više nisu tvoje vlasništvo, nego njihovo i da zato nema brisanja.
Pozdrav

Uh, ne znam…. I umorio sam se više od toga, neću ni pratiti dalje… jedna utičnica Prosto je brljavila i vrato sam je a uzeo druge dve pa ih sada testiram da vidim koja manje greši. 🙂
Ostaviću tu jednu i onu jednu dobru što imam za dve klime koje trenutno imam i to je to… imam ja i one merače, da kažem standardne, oni rade odlično…

Kako ne može?
Clear data energy ili tako nešto...
Dao sam prijatelju utičnicu da proba novi klima uređaj. Nakon povezivanja, kod njega se u aplikaciji pojavila moja potrošnja, pa smo obrisali...

Prilozi

• Screenshot_2025-12-03-06-03-07-82_a3b3f7ff182fbca1933b088238f0f0da.jpg
    Screenshot_2025-12-03-06-03-07-82_a3b3f7ff182fbca1933b088238f0f0da.jpg
    49.5 KB · Pregleda: 78
Tvoja potrošnja u njegovoj aplikaciji je mogla da se pojavi samo ako se on ulogovao tvojim nalogom, utičnica ne pamti ništa, samo nalog (cloud). Pa se zato i pojavila. Onda ste resetovali utičnicu, vratili na fabričko stanje i ona se pojavila pod novim imenom kao nova utičnica. Ali podatke koje je merila i koji su ostali u aplikaciji su tamo i ne mogu se obrisati.
“Briše” ih novi dan, nova nedelja, novi mesec ili godina, ako me razumeš. Ali su oni ipak tu… i ostaju izgleda zauvek. Jedino menjanjem naloga mogu da se trajno izbrišu. Ali ako ti je nalog povezan sa nekom pretplatom (kao meni) onda si u problemu. I to može da se reši sigurno ali sam se ja umorio. 🙂 Imam sada dve utičnice, evo ih mere odlično pa čekam 1. januar da mi se nigde više ne pojave stare neaktivne utičnice (osim ako se vratim u 2025. a to me ne zanima).
P.S. Sad mi je palo na pamet dok ovo pišem. Vi ste resetovali “Total kW/h” na samoj utičnici i to može ali u dodatku koji se zove “Home Energy Consuption”, koji pamti istoriju potrošnje i koji se plaća izgleda da ne može. Gotovo sam siguran da ne može.

Da probam ja da objasnim, a neko ko bolje zna neka me ispravi.

Kada koristiš Tuya uređaj, to zanči da proizvođač tog uređaja koristi Tuya infratrukturu i njihove servere. Naprave Tuya developer nalog i tamo imaju pristupu svemu i svačemu (možete probati i sami i napraviti taj nalog). Svaki Tuya uređaj se autentifikuje na Tuya cloud putem secret key-a, koji ti kao korisnik ne znaš (ali ga zna developer). Ali ako ga saznaš, tada možeš to da koristiš informacije i šalješ komande svom Tuya uređaju, bez da koristiš njihov server. Naravno, ako znaš šta treba da radiš. (Tako su napravili Tuya Local na Home Assistant, gde su zaobišli Tuya cloud, i zato treba da uneseš taj secret key u Tuya Local da bi ti taj uređaj radio tamo.)

Na developeru je da odluči šta će raditi sa tim informacijama. Na primer, mogu da napravim utičnicu i da snimam potrošnju u bazu podataka, a onda da tu potrošnju prikažem bilo kome ko koristi utičnicu (trajkovic & prijatelj primer - što je po meni loš izbor developera), ili da napravim da se potrošnja veže za nalog koji koristi tu utičnicu, pa da prikazujem samo ono što je taj nalog koristio (Beethoven primer). Ako mi platiš, obezbediću ti da vidiš i detaljniju statistiku ili da ti čuvam duže podatke i svašta nešto od dodatnih opcija. Možda ti čak dopustim i da brišeš podatke, a možda i ne... možda to čuvam za neke "premium" opcije da ti izvučem još para 😉
Te dodatne opcije nemaju veze sa uređajem ni sa tim da li je Tuya, samo sa tim da li ću ja kao developer da ti nešto dozvolim ili ne. Zato su Tuya uređaji jeftini. Napraviš hardver, napraviš developer nalog i već sutra možeš da prodaješ svoje uređaje sa punom implementacijom autentifikacije, čuvanja podataka, razni API upravljanja uređaja... bez Tuya, morao bi sam sve to da radiš, da praviš servere, razvijaš upravljanje uređajima, brineš o backupu, mrežnom pristupu,... da uposliš tim ljudi da ti radi ono što ti Tuya daje na dlanu.

Ono što ja najviše koristim su Tuya Zigbee uređaji. To su uređaji koji nemaju WiFi čip u sebi, nego Zigbee čip. Sve je ostalo isto. Takav uređaj ne može da ode na Internet i da pristupi Tuya serverima i na njemu je sve "otkriveno" tj. bilo ko sa Zigbee mreže u kojoj je prijavljen može da koristi sve komande tog uređaja. Tada se brineš sam o beleženju potrošnje i slično. Ja koristim Home Assistant i on mi čuva sve što uređaj zabeleži. I ne mogu (ne želim) da koristim Tuya mobilne aplikacije kao što su Smart Life ili Tuya Smart.

Ali sad već odlazimo u temu o pametnim kućama i automatizacijama...

Dakle: Ukoliko nemate baš isti uređaj, iskustva nisu uvek 1 na 1. Zaviti od implementacije, a kakva će biti, ko to zna...

Da bi od njih dobio local key koji je potreban za Local Tuya,moraš da platiš,možda im je to jedna od premium opcija 😀
Ok,znamo da ima rešenja...

Imaš trial period. Ja sam napravio developer nalog i pokupio ključeve za 6-7 svojih uređaja. Od tada mi je istekao trial, ali niti imam novih uređaja, niti više koristim te stare.
Evo sad sam se ulogovao posle 100 godina i vidim sve je nešto novo na Tuya platformi. Sada prodaju i AI feature 🙂

Ako neko hoće, može da napravi svoju utičnicu za merenje potrošnje i svoju aplikaciju za mobilni. Jedino što se isplati ako prodaješ na stotine hiljada uređaja, ne za par komada. Takve su cene korišćenja Tuya platforme. Evo kako izgleda samo "App service":
1764838041543.png
A možeš da praviš i svoj izgled aplikacije na mobilnom telefonu:
1764838350026.png
Zato može i da izgleda svakom drugačije ako koristi drugačiju utičnicu.

Ne znam sad da li smo pojasnili ili samo još više zbunili ljude 😀

Mislim da je naravoučenije: kupi i koristi kako je osmišljeno i šta ti bog da... ne očekuj puno, pošto obično ni ne košta puno.

Sve je jasno što ste napisali i hvala vam. Samo je za mene to mnogo zaj..cija pa mi je dovoljno i ovo što sada imam. Dve klime, dve utičnice, godišnja pretplata za istoriju potrošnje i ja zadovoljan.
Hvala još jednom.

Nisam skontao taj deo za pretplatu, zar nema istorija potrosnje ukljucena vec?
Koliko ja znam nema tj. ima amperaža, voltaža, kW i ukupno do sada kW/h. Vreme rada, korišćenje, po danima/nedeljama/mesecima/godinama, grafikoni, on/off… jok. Barem koliko sam ja upućen.

Da li vaše utičnice mere napon (voltaža)? Sada sam shvatio da je kod mene izgleda previsok napon. kreće se 240-250V. Upravo sam proverio unimerom. Trenutno je 245V.
Kako je kod vas?

Da li vaše utičnice mere napon (voltaža)? Sada sam shvatio da je kod mene izgleda previsok napon. kreće se 240-250V. Upravo sam proverio unimerom. Trenutno je 245V.
Kako je kod vas?
Sad je nešto pala ali obično je preko 240V, najviše koliko sam video blizu 250V. Trafo stanica mi je blizu. 🙂

Prilozi

• IMG_1549.jpeg
    IMG_1549.jpeg
    114.6 KB · Pregleda: 58
DObro vece, upravo sam uzeo Tapo P115. Da li neko moze da podeli info ili neku semu (pront screen) kako da podesim merenje u smislu parametara koje treba upisati za periodic billing sekciju? Ne postoji nacin da znam da li sam ovo dobro uradio, sada trenutno drzim na average kwh da je 13,67 RSD ali mi to ne zvuci kao nesto precizno.

Hvala

sada trenutno drzim na average kwh da je 13,67 RSD
Ako ti je ukupna mesečna potrošnja 700+kWh, prilično si precizan.
Ono gde je najveći potencijal za grešku je što se tako ne uzima u obzir tarifa (skupa/jeftina)...

Uglavnom, nikako ne može biti apsolutno precizno ("u dinar"), ali primera radi kod mene, za potrošnju od 700-1200kWh mesečno na dvotarifnom brojilu (BG), po trenutnim cenama, ovo je odprilike najpribližnije 👇

Prilozi

• Screenshot_2025-12-11-23-08-14-151_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2025-12-11-23-08-14-151_com.tplink.iot.jpg
    61.8 KB · Pregleda: 35
Ako ti je ukupna mesečna potrošnja 700+kWh, prilično si precizan.
Ono gde je najveći potencijal za grešku je što se tako ne uzima u obzir tarifa (skupa/jeftina)...

Uglavnom, nikako ne može biti apsolutno precizno ("u dinar"), ali primera radi kod mene, za potrošnju od 700-1200kWh mesečno na dvotarifnom brojilu (BG), po trenutnim cenama, ovo je odprilike najpribližnije 👇
Hvala. Podesio sam nesto sto mi AI sugerise.
Moja potrosnja je prosli mesec bila 693 kw. Ali zasto si ti stavio da je off peak od 00h do 08h? Zar nije 22 do 06?

Prilozi

• Screenshot_20251211-231648.Tapo.png
    Screenshot_20251211-231648.Tapo.png
    136.7 KB · Pregleda: 36
U BG-u je od 00 do 08h.

Neda mi edit gore pa moram ovako: da li znas da li je moguce pratiti zbirnu potrosnju svih uticnica na jednom mestu? Ili cu morati home assistant za to (spremam ga)

Za sad nije. Postoji feature request (ako se ne varam 3+ godine star), ali kada će implementirati.....Bog zna.

U međuvremenu ili ručno sabiranje ili HA ( 👍 )...

U procesu sam stavljanja HA na RSP4,cekam da stigne jos nesto. I sad raazmisljam, ima li potrebe onda davati po 2500 din za Tapo ili da uzmembilo sta sa Temu-a sa Tuya protokolom,neuporedivo su jeftinije, sta mislis? Jer dok povezem sve, trebace mi 50 ak uticnica, mozda i vise.

Kvalitet je bitan
Ne moraš sve odjednom, kupuješ pomalo

Nazad
Vrh Dno