Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Može li da pokaže linijski grafikon i da li je bilo nekih problema posle mesec dana korišćenja?
Ne, bar ja nisam to video nigde, mozda preko HA ako se poveze i moze
Ovako samo kao gore sto sam stavio. Nije bilo problemma, dobro je sto kad si na istoj mrezi, kontrola i prikaz ide lokalno, ne koristi njihove cloud servere.

17598.jpg

Pozdrav svima. Odlučio sam da povežem trofaznu TA peć na 3 Sonoff power elite uređaja od 16A, gde bi svaki sonoff merio potrošnju po fazi i regulisao uključivanje jednog grejača.
Grejači su od 1.33 KW, što bi bilo negde oko 7A tako da bi tu trebalo da bude sve ok.

Treba mi pomoć stručnijih članova od mene jer me buni premošćavanje nule, obzirom da imam samo jednu u slučaju trofaznog povezivanja.
Zakačio sam šemu kako planiram da povežem pa me zanima jel vidi neko negde neki problem?

Prilozi

• Šema 1.png
    Šema 1.png
    44.8 KB · Pregleda: 56
Pozdrav, imam pitanje u vezi Shelly uređaja za merenje.

Uskoro se useljavam u stan u novogradnji, da li se isplati i na koji način ugraditi Shelly da bih pratio potrošnju uređaja po stanu? Ako ima neko elegantnije rešenje od Tapo utičnica možda bih mogao to da ugradim dok je zgodno. 🙂

Meni je elegantnije da se odradi u dodatnom elektro ormanu odmah pored osigurača (Ili u istom ormanu, ali treba da bude veći i da pokrije duplo više mesta). I lakše je da odradiš odmah dok se još radi struja.
Pošto radim naknadno, opet otvaram i preslažem. Ovaj put dodajem mogućnost da neki od njih mogu da se prebace na napajanje iz baterije.
1764421961805.png
1764422018208.png
Moji su ovi ali imaš i drugih proizvođača:
1764422093853.png

Ima i Shelly svoju "pro" liniju. Ako imaš para i misliš da je Shelly za tebe:
1764422787583.png

Mnogo je lakše za održavanje kada je sve na jednom mestu. Kada sam trebao da uparim, samo sam aktivirao jedan po jedan, da uđu u mod za uparivnje i dodao ih u mrežu. Da su se nalazili po utičnicama, morao bih da se zavlačim u svaki ćošak kuće da dođem do uređaja.

Pozdrav, imam pitanje u vezi Shelly uređaja za merenje.

Uskoro se useljavam u stan u novogradnji, da li se isplati i na koji način ugraditi Shelly da bih pratio potrošnju uređaja po stanu? Ako ima neko elegantnije rešenje od Tapo utičnica možda bih mogao to da ugradim dok je zgodno. 🙂
Da li zelis svaki uredjaj zasebno ili zbirno?
Ugradio sam Shelly pro 3em 120A za ceo stan i radi ekstra, meri po fazama, ima statistiku po satu, danu, custom itd.
Ako zelis po uredjajima imaju ovi manji uredjaji kao Shelly em mini gen4 koji je oko 14 eur i ide u doznu ili iza uticnice. To je sve samo za merenje bez kontrole uredjaja.
Mozes i Shelly uticnice ali obrati paznju da su im ove nove sve do 2500w i 12A, valjda zbog EU regulativa. Imaju i od 16A 3500w u Minoru ali su skupe poprilicno, mada daju popust od 15% na cenu koja je na sajtu.

Dakle uzmem ovih par komada, postavim po kući, uvežem sve na istu Wi-Fi mrežu i pratim potrošnju za svaki uređaj pojedinačno?

I moga da palim gasim utičnice preko aplikacije?

Možda glupo pitanje ali tek ulazim u priču. 🙂

Da li zelis svaki uredjaj zasebno ili zbirno?
Ugradio sam Shelly pro 3em 120A za ceo stan i radi ekstra, meri po fazama, ima statistiku po satu, danu, custom itd.
Ako zelis po uredjajima imaju ovi manji uredjaji kao Shelly em mini gen4 koji je oko 14 eur i ide u doznu ili iza uticnice. To je sve samo za merenje bez kontrole uredjaja.
Mozes i Shelly uticnice ali obrati paznju da su im ove nove sve do 2500w i 12A, valjda zbog EU regulativa. Imaju i od 16A 3500w u Minoru ali su skupe poprilicno, mada daju popust od 15% na cenu koja je na sajtu.

Pa iskreno ne znam tačno koja varijanta mi treba. Ta za ceo stan zvuči top, samo ne znam da li preko toga mogu tačno svaki uređaj koji je uključen u utikač da izolujemo i merim ili ne? Ne razumem se bas najbolje u struju tako da izvinjavam se na glupim pitanjima. 🙂

Pozdrav svima. Odlučio sam da povežem trofaznu TA peć na 3 Sonoff power elite uređaja od 16A, gde bi svaki sonoff merio potrošnju po fazi i regulisao uključivanje jednog grejača.
Grejači su od 1.33 KW, što bi bilo negde oko 7A tako da bi tu trebalo da bude sve ok.

Treba mi pomoć stručnijih članova od mene jer me buni premošćavanje nule, obzirom da imam samo jednu u slučaju trofaznog povezivanja.
Zakačio sam šemu kako planiram da povežem pa me zanima jel vidi neko negde neki problem?
Sonoff(kao i skoro svi drugi ) ne prekida nulu, tj. na prekidacu su one spojene, ali pise kao da ima ulaz i izlaz(to je samo da bi lakse povezali sa 2 kabla-jedan ide na ulaze-dovod , a drugi na izlaze ka potrosacu).
Iz trofazne uticnice(plava zica ) idu 4 zice - po jedna na svaki sonoff(na nulu) i jedna na nulu od TA peci.
Sa svake faze ide jedna zica na jedan Sonoff(ulaz L)
Sa svakog Sonffa (L izlaz) ide zica na TA pec na dovod faze(grejac)
Uzemljenje iz uticnice na uzemljenje TA peci.
Ako vezes ovako, onda nece da ti radi ventilator dok nisu ukljuceni Sonoff(jedan od njih koji koji koristi fazu za motorce).

Pa iskreno ne znam tačno koja varijanta mi treba. Ta za ceo stan zvuči top, samo ne znam da li preko toga mogu tačno svaki uređaj koji je uključen u utikač da izolujemo i merim ili ne? Ne razumem se bas najbolje u struju tako da izvinjavam se na glupim pitanjima. 🙂
Na zalost ne moze svaki uredjaj jer se Shelly pro 3 em veze na glavne zice, na 3 faze pomocu onih klesta. Za merenje svakog uredjaja posebno ili smart uticnice ili meraci u dozni.
Daleko sam i ja od eksperta, nego sam pre mesec dana ovo ugradio i isto pitao ovde na forumu pa posle i istrazivao.

Edit: inace mozes i preko tih malih uredjaja u dozni da kontrolises aparate, svetla i druge urdjaje po stanu samo sto imaju oznaku PM umesto EM kad je Shelly u pitanju.

Poslednja izmena:
Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora 🙂

Kada meriš fazu onda funkcioniše isto kao sat elektrodistribucije koji ti meri struju. Imaš neinvazivni merač sa klemama i staviš na fazu i znaš koliko su ti svi uređaji na toj fazi potrošili. Ne znaš koliko koji. Isto je ako imaš trofaznu struju. Ili staviš tri takva uređaja, ili jedan koji ima tri kleme pa meri sve tri faze.

Ako se odlučiš kao ja da imaš uređaj na svakoj liniji do utičnice, onda meriš šta god si uključio u tu utičnicu.
Na primer na ovoj utičnici mi je uključena vešmašina, a žena je koristi i za fen za kosu:
1764431647644.png
Na ovoj je TV, mini PC, ruter,...
1764431671756.png
Ova je pristupačna, pa se obično koristi za punjače, neka lampa, ali i za peglu:
1764431777074.png
E sad, nemam informaciju da li je fen za kosu uključen ili veš mašina. Samo da utičnica troši X vati.
Ovako to izgleda:
1764431930301.png1764431977696.png
1764432123974.png
Tako to izgleda na praktičnim primerima. Nadam se da sam ti malo približio.

Kada meriš svaku utičnicu zgodno je što možeš da pratiš potrošnju u realnom vremenu, i da znaš koliko si usvakom trenutku potrošio struje (nema izneneđenja na računu). Plus znaš na šta si potrošio tu struju.

Ovo je trenutno stanje kod mene:
1764432335927.png
A ovako potrošnja za ovaj mesec:
1764432467510.png

Sonoff(kao i skoro svi drugi ) ne prekida nulu, tj. na prekidacu su one spojene, ali pise kao da ima ulaz i izlaz(to je samo da bi lakse povezali sa 2 kabla-jedan ide na ulaze-dovod , a drugi na izlaze ka potrosacu).
Iz trofazne uticnice(plava zica ) idu 4 zice - po jedna na svaki sonoff(na nulu) i jedna na nulu od TA peci.
Sa svake faze ide jedna zica na jedan Sonoff(ulaz L)
Sa svakog Sonffa (L izlaz) ide zica na TA pec na dovod faze(grejac)
Uzemljenje iz uticnice na uzemljenje TA peci.
Ako vezes ovako, onda nece da ti radi ventilator dok nisu ukljuceni Sonoff(jedan od njih koji koji koristi fazu za motorce).
Hvala.
Trofazna utičnica ima samo jednu nulu, tu mi je problem, zato razmišljam o premošćavanju nule iz jednog sonoff-a u drugi.
Obzirom da je nula na sonoffu uvek spojena možda bi ovakva šema bila elegantnija?

Ventilator je rešen četvrtim sonoffom, th elite, koji meri temperaturu i pali ventilatore kada treba. Izbacio sam regularni termostat TA peći.

Prilozi

• Šema 2.png
    Šema 2.png
    38.7 KB · Pregleda: 35
Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora 🙂

Kada meriš fazu onda funkcioniše isto kao sat elektrodistribucije koji ti meri struju. Imaš neinvazivni merač sa klemama i staviš na fazu i znaš koliko su ti svi uređaji na toj fazi potrošili. Ne znaš koliko koji. Isto je ako imaš trofaznu struju. Ili staviš tri takva uređaja, ili jedan koji ima tri kleme pa meri sve tri faze.

Ako se odlučiš kao ja da imaš uređaj na svakoj liniji do utičnice, onda meriš šta god si uključio u tu utičnicu.
Na primer na ovoj utičnici mi je uključena vešmašina, a žena je koristi i za fen za kosu:
Pogledajte prilog 515266
Na ovoj je TV, mini PC, ruter,...
Pogledajte prilog 515267
Ova je pristupačna, pa se obično koristi za punjače, neka lampa, ali i za peglu:
Pogledajte prilog 515268
E sad, nemam informaciju da li je fen za kosu uključen ili veš mašina. Samo da utičnica troši X vati.
Ovako to izgleda:
Pogledajte prilog 515269Pogledajte prilog 515271
Pogledajte prilog 515272
Tako to izgleda na praktičnim primerima. Nadam se da sam ti malo približio.

Kada meriš svaku utičnicu zgodno je što možeš da pratiš potrošnju u realnom vremenu, i da znaš koliko si usvakom trenutku potrošio struje (nema izneneđenja na računu). Plus znaš na šta si potrošio tu struju.

Ovo je trenutno stanje kod mene:
Pogledajte prilog 515273
A ovako potrošnja za ovaj mesec:
Pogledajte prilog 515274

Hvala! Deluje mi bolje rešenje da imam uređaj na svakoj utičnici definitivno. Jel jedan uređaj može da se veže na nekoliko odjednom ili svaka utičnica mora jedan uređaj? 🙂

Može više utičnica na jedan. Samo nemoj da vežeš rernu, ringle, klimu, bojler i TA peć sve na jednu 😀

Do skoro sam imao 3 utučnice na jedan, pa sam ipak dodao još dve, da svaka ima svoj. Zato što mi je najednoj neka lampa + žena uključuje neko jastuče i još svašta nešto, pošto joj je ušuškano u ćošku. A na drugoj mi je bio zidni tablet za Home Assistant. Previše često se dešavalo da žena ostavi sve uključeno, pošto naravno, ukućani navikli da ne moraju ništa da gase za sobom, pošto će to kuća sama, jel' te... i onda ugasim daljinski sve te utičnice odjednom. A ujutru me dočeka ispražnjen tablet i moram da vadim telefon i da pokrećem aplikaciju da podignem roletne.

@component Ne mogu da skontam kako radi Home asistant, to nije prosta wifi konekcija na uredjaj nego ti treba neki hub preko kog lokalno vezes uredjaje?

Hvala.
Trofazna utičnica ima samo jednu nulu, tu mi je problem, zato razmišljam o premošćavanju nule iz jednog sonoff-a u drugi.
Obzirom da je nula na sonoffu uvek spojena možda bi ovakva šema bila elegantnija?

Ventilator je rešen četvrtim sonoffom, th elite, koji meri temperaturu i pali ventilatore kada treba. Izbacio sam regularni termostat TA peći.
Nije dobro kao sto hoces. Treba nula direktno u TA pec, pa onda mozes jednu zilu da vratis na Sonoff i tamo ih mosti kako hoces.

Hvala.

Jesi vec uzeo sonoff? Na kp je negde oko 3600 din tebi u ovom slucaju treba 4 komada... Ono sto tebi treba je SHELLY ALL-REL-PRO3EM PRO 3EM koji kosta 106 evra.

Ok, ovo je zvanična šema za povezivanje jednog sonoff uređaja. Ovako mi je povezana monofazna peć već godinu dana. Dakle, ne ide direktno nula iz utičnice u TA peć u slučaju monofazne.

1764454289176.png

Voleo bih da skapiram zašto ne bi funkcionisalo kako sam prvobitno nacrtao u šemi. Ako može objašnjenje bio bih zahvalan : )

Ako razvežem nulu sa wago klemom direktno iz trofazne utičnice znači da uopšte ne koristim drugu klemu za nulu na sonoffu i ona ostaje prazna?

Da li je se nekome dešavalo da preko noći ova utičnica bukvalno smanji stanje potrošenih kilovata? Sinoć je pokazivala 955Kw a jutros 751kw.
Molim za objašnjenje

Prilozi

• Screenshot_20251130_082217_edit_118138780630869.jpg
    Screenshot_20251130_082217_edit_118138780630869.jpg
    62.3 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
Nada iz sela Dvorista...🤔😜

Imam par takvih vec godinama i nikada se to nije desilo.

Pozdrav.
Da li neko zna možda kako se briše istorija potrošnje neke smart utičnice koja je postojala u SmartLife aplikaciji? Sve sam probao i ne uspevam, obrišem je, nema je više u aplikaciji ali ostane statistika sa njom a to me strašno nervira. Ide 2026. godina i biće ok posle 1. januara jer će prikazivati samo 2026. godinu ali me sada kopka da li je to uopšte moguće?
Hvala.

Nova aplikacija sa novim nalogom
( podaci registracije)?
To mi jedino pada na pamet ako ne može brisanje podataka u samoj aplikaciji.

Nazad
Vrh Dno