Šta je novo?

Kako uvesti optiku gde je nema?

• Začetnik teme Začetnik teme Mixa03
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mixa03

Zapažen
Učlanjen(a)
14.12.2024
Poena
11
Zdravo, istice mi ugovor kod supernove koje je u vlasnistvu mts-a, potrudicu se da sve kazem sto krace moguce. Uglavnom od kako sam ja mislim prvi put video na nekom njihovom flajeru da nude optiku ja od njih vec 5 godine trazim da mi je uvedu gde oni meni svaki put kazu da ne postoji mogucnost, meni sutra istice ugovor kod njih a bukvalno sam u situaciji gde ja moram da produzim ugovor jer jedini "moderni" kabl kroz moju ulicu je koaksijalni na koji sam trenutno, drugo sto je dostupno je mts ADSL sto tek ne dolazi u obzir. Ovo jace nabedjivanje traje vec dobrih 6 meseci gde su mi jednom slali njihove "kolege" na teren gde mene covek ladno pita "ko je tebi reko da je optika bolja", glavni problem u svemu ovome je sto ja ne vidim drugi razlog osim cistu lenjost jer na ulaz u mojoj ulici postoji optika, u mom naselju postoji optika ali u mojoj ulici iz nekog razloga je nema. Jednom su jednom komsiji rekli da ne postoji dovoljna zaineteresovanost i da cela ulica mora da pise peticiju da se sprovede opticki kabl. Da problem bude jos veci paket koji su oni nama nakantarili je 3M dakle brzina protoka 400/400 ali pod uslovom da je optika ali posto sam na koaksijalu dobijam protok 200 download i 20 upload (kada je raspolozan ume da bude i 5). Jel neko imao slicna iskustva i kako je izasao na kraj sa ovim jer vise mi se ne tolerise ova kradja da ne pravim predrasude bas i da govorim lenjost(i ako sam je upotrebio par puta) jer ne znam celu situaciju zasto kabla nema kroz ulicu ali poprilicno sam siguran da je cista lenjost ali necu bas da tvrdim.Problem sa nedostupnost optike.

Jednostavno, ako ti ne pase ponuda koju ti daju, promeni provajdera.
Nece oni vuci optiku kroz tvoj ulicu samo zbog tebe, ili zbog par vas, jer to nije isplativo. I meni je pre nego sto je MTS kupio Supernovu optika bila vazdusnom linijom 20 metara, a zbog nezainteresovanosti nisu prosli mojom ulicom, a tek sad zbog Supernove nikada i nece.

Ma haos je sa optikom, MTS je tako kopao prije nekih godinu i po redom ulice u mom kraju i razvlačio optički kabl, krenuli ulicu u kojoj živim od Cvijićeve ka na gore, došli do pola i tu završili, nisu prošli do vrha ulice, a cijela ulica tipa 200-250m. Tako da mi što smo u gornjoj polovini nemamo optiku.

Moja ulica je dugacka mozda 100tinak metara i moju ulicu sece ulica koja ima MTS optiku, cak i one njihove ormare, ali prosto nisu zainteresovani ako nema veceg interesovanja i veceg broja korisnika. Na zalost, ne moze se tu nista uraditi, osim da sam placas kopanje i dovodjenje optike do sebe, sto bi mnogo kostalo i nije isplativo.

Jednostavno, ako ti ne pase ponuda koju ti daju, promeni provajdera.
Nece oni vuci optiku kroz tvoj ulicu samo zbog tebe, ili zbog par vas, jer to nije isplativo. I meni je pre nego sto je MTS kupio Supernovu optika bila vazdusnom linijom 20 metara, a zbog nezainteresovanosti nisu prosli mojom ulicom, a tek sad zbog Supernove nikada i nece.
Nema drugog provajdera, jedino u ulici na kablu su supernova preko koaksijale i mts preko adsl-a(sto ono slozicemo se tek ne dolazi u obzir), al sad kad citam sta pisete jasnije mi i jasnije mi je sto je nikada nece ni biti

Nema drugog provajdera, jedino u ulici na kablu su supernova preko koaksijale i mts preko adsl-a(sto ono slozicemo se tek ne dolazi u obzir), al sad kad citam sta pisete jasnije mi i jasnije mi je sto je nikada nece ni biti
Ni ovde nista nije bolje, kod mene su provukli jos pre 5 godina, sve uredno i nije pusteno u rad ni dalje, stoji kao dekoracija.

Ista situacija i kod mene. Postoji i cak orman na 20m od moje kuce. Na zalost nema optike u ponudi.
Da stvar bude po mene jos gora, nema ni drugih provajdera. Znaci mogu da biram Supernova koaksijal, mts adsl, orion adsl preko mts zice.
Yettel, A1 i ostala optika nema, mada i oni koriste mts optiku.

A zanimljiva stvar, ulica u mom selu, ukupno 4 kuce u rasponu od 500m, od toga samo 2 kuce sa zivim svetom, prosla optika 🙂 Poenta je bila da se uzimao novac za unapredjenje zivota na selu pa su tako razvlacili optiku samo da uzmu novac za radove.

Meni supernova koaksijal radi posao kada on to hoce. Medjutim ruter je jako budjav, baguje cesto i jako je losa stabilnost konekcije. Protok ide 200mbs bez problema kada hoce.

Da li je VDSL ili je bas ADSL u pitanju?

Ако сам добро разумео ако узмеш најскупљи бизнис пакет има да ти уведу оптику и у сред шуме.

Ако сам добро разумео ако узмеш најскупљи бизнис пакет има да ти уведу оптику и у сред шуме.
Za to moras imati otvorenu firmu, a i drugi uslov je da ti je u blizini (ne znam na koliko kilometara) centrala koja vec do sebe ima optiku. Nesto slicno je bilo nedavno objasnjeno i kod Vesica na njegovom Jutjub kanalu. Samo sto on uopste nije uzimao najskuplji paket, nego recimo neki blizi sredini.

Da, po tome mu dodje isplativije da kopa i razvlaci optiku sam o svom trosku, i pravi lepu infrastrukturu lelekomu.

U pitanju je tzv Fiber Pro usluga Telekoma. To nije GPON, već klasičan optički ethernet gde vlakna ne deliš sa drugim korisnicima.

Cene variraju, ali 100/100Mbps garantovanog protoka sa jednom statičkom IP adresom košta oko 120€ mesečno sa PDV-om.

Izgradnja infrastrukture do oko 5km je uračunata u cenu ako se potpiše ugovor na 24 meseca.

Ponuda je samo za pravna lica i preduzetnike.

a da li postoji varijanta da se o svom trosku uvede optika, za fizicko lice, i koliko to kosta, po metru ili kako vec..?

Treba ispitati tu mogucnost ali nisam siguran. Nemam ni koga da pitam u okolini. Verujem da bi to negde pisalo jer oni to za pravna lica i rade, po mnogo vecim cenama naravno.
Mozda ova opcija sa 5G nece biti losa.

a da li postoji varijanta da se o svom trosku uvede optika, za fizicko lice, i koliko to kosta, po metru ili kako vec..?
Ova opcija je ranije bila moguca, tj govorili su da je moguca, ali koliko kosta moras videti sa njima.
Njima se svakako isplati jer im siris infrastrukturu na koju ce moci da nakace i druge korisnike posle

@Mixa03 nemoj ništa potpisivati još par nedelja, kad startuje 5g možda će se pojaviti neki ok kućni net paket koji će ti biti bolji nego ta koaksijala.
Hvala, zbog ove poruke sam cekao malo. A1 je izbacio ok pakete za 5G net + tv, prijavio sam se, nadam se da ce biti uskoro.
Za sada telefonom izvlacim skoro 700mbps ali cekam da se puste sve bazne stanice u funkciju, u mom delu grada jos nije aktivan A1, yettel radi.

Ne može za fizička lica da se traži optika, samo ako si pravno. I neće nikad zbog jednog zahteva uopšte razmatrati tu opciju, čak i za potpis 10-15-20 lica je diskutabilno da li će uopšte razmatrati tehničko rešenje a da ne pričam proveru isplativnosti i ostalo.

Pa eto i moje selo u Srbiji (Vojvodina, opština Ruma) sa ~3000 stanovnika ima Orion optiku i Supernova optiku i to još od 2019. (Orion) odnosno 2021. (Supernova).

(a MTS optiku neće dobiti nikad)

Jel to sad znači Srbija > Slovenija? 😂

krenulo je i u Srbiji od prosle godine da se uvodi optika po selima, neka random sela vec imaju uveliko optiku. Supernova optika = Mts optika

@shamanNS

Ne razumem kako kvalitet usluge nije uporediv sa mts mrežom, šta konkretno radi lošije od mts mreže? Naravno ne pričam za DOCSIS u koji mts ne želi da ulaže.

To zavisi isključivo od prethodnog provajdera, ali evo na jugu Srbije, bar bivša exe-net mreža, ja sam video da usluga nije radila možda ukupno 50h od kako su preuzeli tj uptime je 99.8%. mts optika uptime je možda 99.9%. U svakom slučaju je veći uptime od bilo kog zakupca na mts mreži.

Razlike se sve više smanjuju:
  • supernova korisnici su svi bez javne IPv4 adrese, a kod mts većina ima javnu adresu (ako se doplati za statičku, nema razlike)
  • supernova korisnici imaju TV kroz RF over Fiber (DVB-C) a mts imaju kroz IPv4 multicast
  • supernova ne koristi PPPoE (mtu je 1500) a mts koristi (mtu je 1492, ali ako koristiš bridge može da bude i 1500)
  • sada će i Iris zameniti sa Move platformom - isti stream je u DVB-C signalu i u multicast-u
  • supernova korisnici imaju IPv6 /56, a na mts mreži su već pustili /56 sa njihove strane, samo nisu omogućili na CPE

To što na SN telekom ne prodaje pristup zakupcima nije u skladu sa Ratel pravilnicima i u suprotnosti sa njihovom sopstvenom ponudom za bitstream pa ne znam koliko još dugo može da traje.

@zekica Kvalitet i kapacitet mreže nije isti. Drugačije se i rutira saobraćaj ( Supernova saobraćaj iz bilo gde u Srbiji prvo šalje ka BG pa tek onda van države). Češći su problemi i "zagušenja" na Supernova infrastrukturi. Tipa kod gledanijih sportskih prenosa daleko više puta se raspadao Eon stream kad se prati preko Supernova optike nego preko MTS optike. A simpatično je kako su ti problemi zaobilazi Orion (zbog tog što Orion ne koristi SoX za peering sa SBB-om, a Supernova i MTS koriste) i pored toga što na mojoj lokaciji Orionu je Telekom definitivno "nadprovajder".

Na mojoj teritoriji je valjda Kopernikus ex-provajder sad u sklopu Supernova brenda. Iako kod mene na selu pre uvođenja optike nikad nisu nudili nikakve usluge ( = moje selo nikad ničiji coax nije imalo).
Pretpostavljam da je Kopernikus pošto su postojali u Rumi a mi smo opština Ruma. U susednoj opštini Inđija je bio Radijus Vektor.

Meni je lično je "samo" razlika #1 (CG-NAT) sasvim dovoljna da nikad ne bih uzeo Supernova optiku sve dok imam mogućnost korišćenja nekog drugog provajdera gde imam svoju, nedeljenu IPv4 bez plaćanje statičke IP. To mi više znači i veći je razlog zašto koristim i dalje Orion nego čak i značajna razlika u ceni usluga.
Sad kad Talekom neizbežno unakazi i Orion (kao što su i ex-ExeNet ponudu) videću šta mi je činiti.

Pa eto i moje selo u Srbiji (Vojvodina, opština Ruma) sa ~3000 stanovnika ima Orion optiku i Supernova optiku i to još od 2019. (Orion) odnosno 2021. (Supernova).

(a MTS optiku neće dobiti nikad)

Jel to sad znači Srbija > Slovenija? 😂
Jos ako imate i vodu za pice, znaci da planiram tu da se preselim ondak 😀
Sve sto mi treba su voda (cista) i internet (opticki).

Nazad
Vrh Dno