Nisam siguran da razumeš kako to zapravo funkcioniše. Naša Poreska po defaultu svaki priliv iz inostranstva tretira kao naknadu za rad a na tebe pada teret dokazivanja da je u pitanju nešto drugo. Oni vide transakciju sa PayPal-a ali ih ništa ne sprečava da traže dodatni dokaz o prirodi priliva, pa ako imaš da izmisliš nekog prijatelja iz inostranstva koji će da rizikuje da laže da ti je slao pomoć, samo napred. Takođe uzmi u obzir da pomoć može da stiže od članova porodice, ali da ti stigne pomoć od random prijatelja, pa još kontinuirano kroz nekoliko meseci, mislim, ne znam kako da ti kažem ali poreski inspektori generalno nisu veverice. Kapiram da ne stižu još uvek da obrađuju takve slučajeve ali neminovno je da krenu u nekom trenutku.
Sepa ne znaci da nema naknade za transakciju. SEPA to ne regulose, vec sama drzava. Banka moze to sama da odredi, tipa, na primer 1.5% plus fiksni deo.
Ovo je tačno, ali SEPA transferi su svakako dosta jeftiniji nego SWIFT u bilo kom slučaju.
Konkretno, ja sa Revolut Business naloga bez problema puštam transakcije ka dobavljačima svuda po EU, plus sami sebi isplaćujemo plate, kolega primi transakciju u roku od par sekundi i nikad nismo platili jedan jedini evro cent provizije na bilo koju transakciju unutar SEPA, jedino za mene u SRB plaćamo 5 EUR SWIFT doznaku, nadam se od maja više ne.
Šta je takođe interesantno, neki dobavljači unutar EU nam fakturišu u USD-u umesto u EUR i čak i ta transakcija prođe lagano kroz SEPA za pola sekunde, i to tako što mi njima pošaljemo dolare sa Revoluta i oni u svojoj zemlji takođe prime USD. Kapiram da ispod haube Revolut odradi internu FX transakciju iz USD u EUR i da to isto uradi i banka primalac u drugoj EU državi ali ja kao krajnji korisnik to ne vidim.
Baš me interesuje da li će to da šljaka i kod nas, imam neki part time contract sa startapom iz Irske kojima takođe fakturišem USD jer smo se tako dogovorili svojevremeno, za sada ide kroz SWIFT i to jako brzo, stigne mi potvrda od njihovog Revoluta da je transakcija inicirana i u roku od najviše 2 sata dobijem od Intese u Srbiji obaveštenje o deviznom prilivu jer Intesa ima baš dosta razgranatu korespondentsku mrežu i uplate iz EU stižu istog dana u 99% slučajeva. Za uplate iz USA moram da čekam sutrašnji dan, doduše.
Ako bude i kod nas radilo isto kao unutar EU za USD transfere unutar SEPA, biće vrhunski.