Šta je novo?

iOS 26

Ne sećam se da sam imao tih problema na androidu, s23u.
Dosta bagovito sve ovo. Koristim swiftkey zbog clipborda i često mi polje za pisanje bude ispod tastature.
Da bi radio swype i voice type moras da imas hrvatsku, englesku tastaturu IOS + na sve to imam i swiftkey.
Jedna od stvari čije mi je nepostojanje na iOSu bilo neoprostivo je clipboard. Neverovatno da tako nešto ne postoji na iOS. Imao sam stari Galaxy Note 4 čitavih 10 godina čija tastatura sa clipboard je miljama ispred aktuelne iOS tastature. Prediktivni tekst na srpskom na iOS tastaturi je katastrofalan. Mnogo je bolji onaj na Microsoft Swiftkey tastaturi. Gboard ni ne može da se instalira ako si u regionu Srbija. Međutim, iOS ima zanimljiv program Shortcuts, ko voli da programira razne korisne automatizacije. Volim tu aplikaciju jer na primer mogu se napraviti Shortcuts za resize fotografija, konverziju formata fotografija ili dokumenata, pa se može napraviti i sam Clipboard. Npr. ovde se može preuzeti gotov: https://michael.team/clipboard/
U Control Center se mogu postaviti ikonice za upis i očitavanje sadržaja Clipboard što radi vrlo dobro.
Takodjr pomocu Shortcuts se može kreirati prečica u CC za uključenje GPS Location, nešto što na Androidu ima po default, ovde nema. Itd.

Zna li se kad će sledeći update? Dođe mi da plačem koliko mi loše radi ipad. Znači kad otvorim procreate zagreje se, hoću da otvorim novi lejer, ne dešava se ništa, a onda otvori 3 odjednom. Troši 30% baterije. Znači toliko je loše da je neupotrebljiv. Na punjaču se greje. Telefon takođe, u 5 ujutru ga skinem sa punjača i ostavim pored kreveta, do 8h vec padne 5% baterija. A ne verujem da bi mi menjali bateriju u ovlašćenom servisu jer je na 87%.

Zna li se kad će sledeći update? Dođe mi da plačem koliko mi loše radi ipad. Znači kad otvorim procreate zagreje se, hoću da otvorim novi lejer, ne dešava se ništa, a onda otvori 3 odjednom. Troši 30% baterije. Znači toliko je loše da je neupotrebljiv. Na punjaču se greje. Telefon takođe, u 5 ujutru ga skinem sa punjača i ostavim pored kreveta, do 8h vec padne 5% baterija. A ne verujem da bi mi menjali bateriju u ovlašćenom servisu jer je na 87%.
Kazu prva polovina decembra. Pa rokni mu betu kad je vec tako lose, vidim da su s betom zadovoljni 26.2

Ma na toj sam što je najgore. Na početku izgleda da je bolje dok ne počne sa bagovima. Restart mnogo ne pomaže.

Ja npr sam imao vise pokusaja da promenim na neku deugu i uglavnom posle 2 dana sam se vracao na ios tastaturu.
Meni je sto imam cist raspored tastera bez ikakvih dodataka, recnika.. top

Zdravo,
Ne znam da li je odgovarajuca tema, posto sam prvi put u ios svetu,
Imam pitanje, koji region je najoptimalnije izabrati za apple nalog ?
Napravio sam nalog na srpskom regionu, ali vidim da nema nekih osnovnih guglovih aplikacija kao sto su photos, google pay i slicno. Sta je najbolje izabrati US, UK ili neko pominje i HR da rade nase kartice?
Jos jedno pitanje, ukoliko izaberem US ili UK da li radi normalno apple pay i google pay sa nasim karticama, i da li ima nekih drugih ogranicenja ako se koristi US ili UK region?

Promeni region u apple prodavnici na USA. Upiši random US adresu, izaberi da ne želiš da povežeš karticu. Poskidaj aplikacije koje nisi našao na našem regionu, i onda se vrati opet na srpski region.
Aplikacije će ti ostati i najnormalnije se ažurirati putem srpske prodavnice.

Jos jedno pitanje, ukoliko izaberem US ili UK da li radi normalno apple pay i google pay sa nasim karticama

Nevezano za koji region ti je napravljen Apple account, Apple pay radi, a Google pay ne postoji na iOS-u, logično 😃

U Settings/General/Language&Region na Region odaberi Serbia i sve ti radi.

Zdravo,
Ne znam da li je odgovarajuca tema, posto sam prvi put u ios svetu,
Imam pitanje, koji region je najoptimalnije izabrati za apple nalog ?
Napravio sam nalog na srpskom regionu, ali vidim da nema nekih osnovnih guglovih aplikacija kao sto su photos, google pay i slicno. Sta je najbolje izabrati US, UK ili neko pominje i HR da rade nase kartice?
Jos jedno pitanje, ukoliko izaberem US ili UK da li radi normalno apple pay i google pay sa nasim karticama, i da li ima nekih drugih ogranicenja ako se koristi US ili UK region?
Ne razumem šta će ti google pay na iphone. Koristi Wallet… apple pay

Apple pay je znacajno superiorniji od google pay-a.
iOs maltene emulira karticu lokalno, dok kod androida su ti podaci kartice na njihovim serverima.
Cuo sam par slucajeva, pogotovo kada su ljudi na odmoru da bez internet konekcije posle nekog perioda google pay nece da radi.
Ilustracija kako funkcionise.
iz1ai9h8b6cf1.jpeg

I dalje nisu rešili bag na haptic touch vezano za cellular data pristup iz control centra, u smislu da mogu da menjam kartice.
Takođe, tek sam sada izvalio asimteriju tastature na 17ci: desna ivica iste je dalja od ivice ekrana, u odnosu na levu. Ovo je najužasniji iOS po meni do sada.

da li izlazi uskoro 26.2 ?
Imam problem npr kada palim telefon i otkljucam ga ikonice se sporo ucitavaju tj animacija je usporena nije onako brzo da li jos neko ima problem ?

Jedna od stvari čije mi je nepostojanje na iOSu bilo neoprostivo je clipboard. Neverovatno da tako nešto ne postoji na iOS. Imao sam stari Galaxy Note 4 čitavih 10 godina čija tastatura sa clipboard je miljama ispred aktuelne iOS tastature. Prediktivni tekst na srpskom na iOS tastaturi je katastrofalan. Mnogo je bolji onaj na Microsoft Swiftkey tastaturi. Gboard ni ne može da se instalira ako si u regionu Srbija. Međutim, iOS ima zanimljiv program Shortcuts, ko voli da programira razne korisne automatizacije. Volim tu aplikaciju jer na primer mogu se napraviti Shortcuts za resize fotografija, konverziju formata fotografija ili dokumenata, pa se može napraviti i sam Clipboard. Npr. ovde se može preuzeti gotov: https://michael.team/clipboard/
U Control Center se mogu postaviti ikonice za upis i očitavanje sadržaja Clipboard što radi vrlo dobro.
Takodjr pomocu Shortcuts se može kreirati prečica u CC za uključenje GPS Location, nešto što na Androidu ima po default, ovde nema. Itd.

Dodali su nekakav clipboard na MacOS Tahoe, možda dodaju i na iOS. Slažem se da to nedostaje, koristim i Samsung, OneUI ima odličan clipboard sa istorijom i mogućnošću da se stavke pin-uju na vrhu clipboard-a...

Izašao ios 26.2 rc

Prilozi

• IMG_0946.png
    IMG_0946.png
    685.4 KB · Pregleda: 61
Kad se dize na betu, vidim da uvek kad bacite prtscr bude 8-9gb, jel on radi tad update ili ide full instalacija pa backup svaki put vucete?

Ne podaci ostaju ništa se ne briše ali instalira i dodatne stvari tipa analitika, data collect kako bi se brze otkrile greske i ispravile na sledećoj verziji

26.2 RC stvarno je bolji cak i na 16PM deluje tecije. Videcemo za final build ali vrv da ce da bude jos bolje

Usao u kameru, napravio jednu fotku i kamera je pocela toliko da laguje, u zivotu video nisam ni na jednom telefonu (vratilo me na s3 i ulazak u dialer 🤣 ). Refresh slike na 4-5 sekundi. Izlazio iz kamere, gasio, ulazio opet, nije pomoglo sem restarta. Bas onako razocaravajuce.

Desilo mi se par puta da zakljucam telefon i ne mogu da ga otkljucam 4-5 sekundi (crn ekran skroz)

Aplikacije da ni ne pomijem...

17 pro 26.1

Meni Find My trosi po 4-5% baterije preko noci na iOS 26.1, probao pogasio sve lokacije, iskljucio Find My, nista ne pomaze, verovatno koristi Bluetooth i Wi Fi. Cekam oficijalni 26.2 pa da odradim clean restore i vidim jel ce to da pomogne

Počeli su da izbacuju stabilne i nebagovite verzije pred izlazak beta verzije novog iOS-a 😁

Nazad
Vrh Dno