Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Nisam te ispravljao za elit već bojler je 8 litara a ti si okačio od 10. Imaš DOM isto inox 10 l.

Kupio termorad inox od 10 litara, 10400 din. Ali lakše namestim bojler za kupatilo od 80 litara nego ovo malo bojlerče, rupe se ne gadjaju, druge ne mogu da se buše zbog struje pa pravi šape od šparinga i tako pola dana ode. Ali dobro izbacio sam onaj stari koji je godinama po malo kapljao.
Na slici puknuti bojler.

Prilozi

• 20251114_120253.jpg
    20251114_120253.jpg
    242.4 KB · Pregleda: 97
Zdravo,

Gledam da zamenim Tesy bojler nakon 3-4 godine koriscenja. Investitor ih je uzimao za zgradu i vec par komsija ga je neuspesno popravljalo i na kraju su ga zamenili.
Greje vec neko vreme samo na pola kapaciteta (napuni na 2 od 4 tusa), da li je jedan grejac otisao ili ima veze sa kamencem ne znam, ali sam resio da svakako uzmem novi i da ne rizikujem sa angazovanjem majstora za bezuspesnu popravku (tako se kod komsija zavrsilo).

Ovaj put bi uzeo neki "glup" bojler bez neke komplikovane elektronike i WiFi gluposti. Interesuje me da li neko ima iskustva sa Electrolux EWH AZR ili THERMEX Harmony bojlerima?
Oni su isto slim samo deluje da nemaju toliku elektroniku.
Ili ici na sigurno sa Elit Inox Talas Slim bojlerom? Malo ce mi se losije uklopiti jer je iznad geberita / wc solje, ali ako cu sa ovim pljosnatim imati isti problem onda je izbor jasan.

Elit bojler i nemas brige.

PS. renovirah i drugo kupatilo u poslednje 3 godine i u ovo drugo ponovo stavljam Elit Inox Talas slim bojler, konkretno S80 ( 80 litara ).
Nikakvi fensi kockasti sa gomilom elektronike...

Malo ce mi se losije uklopiti jer je iznad geberita / wc solje, ali ako cu sa ovim pljosnatim imati isti problem onda je izbor jasan.
Mali off.
Ja sam uzeo stan u izgradnji i isto su odlučili da stave bojler iznad wc šolje. Valjda je većina budućih stanara tražila da prostor iznad veš mašine bude slobodan da bi mogli da stave i mašinu za sušenje veša i onda su odlučili da svima stave bojle iznad wc šolje. Nisam još uvek video kako to izgleda, ali već se vidim kako tražim neki slim bojler da to menjam...

Da li se i u te bojlere od Inox - a (recimo Elit Inox Talas slim) pravi kamenac?

Da. Ako zagrevate ispod 60 C, a idealno 55 C, onda se kamenac sporo taloži.

Da li se i u te bojlere od Inox - a (recimo Elit Inox Talas slim) pravi kamenac?
U svakom se pravi kamenac. Ne znam odakle si, recimo Beogradska voda je bas tvrda, dok recimu u pojedinim mestima u Banatu je bas bas meka, pri kupanju kad se nasapunjas ne mozes se oprati...

Nije bojler za kupatilo ali cisto da neko ne prodje kao i ja.
Uzeo sam za babinu kucu ovakav bojler za kuhinju
Namena je bila da posto u kuhinji nema tople vode sluzi za pranje sudova, da se mogu oprati ruke, ako nekada zatreba vruca voda za jos nesto drugo itd itd.
Problem sa bojlerom je sto ne pise nigde mnogo informacija pa sam tek posle montaze pokusavajuci da vidim da li je nesto pogresno uradjeno kopao razlicite pdf fajlove i skontao sitnim slovima da bojler daje maksimum 40 stepeni vrucu vodu. Iskreno ne bih rekao da je ovo i blizu toga jer je voda vise mlaka nego vruca, ako ima i 30 stepeni mislim da je to velikodusno.
Drugi problem je sto se vise pojaca pritisak to je voda hladnija. Znaci mlaka je samo kada se tek malo odvrne slavina, a sve posle toga je hladnije i hladnije. Iskreno ne znam kome moze koristiti tako mali pritisak vode jer je jednak bukvalno kao kada blago otvorite cep na flasi vode pa je nagnete u stranu i ona blago krene da curi na cepu.
Nisam imao velika ocekivanja ali ovo je stvarno beskoristan proizvod.

Po frizerskim salonima masovno koriste ove ZIM i provereno su dobri, e sad za konkretnu temperaturu moraš pitati njih, ali čim je pranje kose bez problema trebalo bi da i za tvoju namenu budu ok...

Edit:
Nađoh ovaj podatak:
Protok vode je 4.6 L na 40 C. Temperatura se povećava smanjivanjem-usporavanjem protoka vode. Može biti preko 55 -60°C.

Poslednja izmena:
Nisam siguran da bojler daje vodu temperature 40 stepeni. Imaš ovaj grafik u uputstvu. Bojler od 3.5 kW daje 2.5 l/min pri temperaturi vode koja je za 20 stepeni veća od temperature vode na ulazu. Donja leva linija bi trebalo da važi za 3.5 kW bojler, samo ne znam zašto u tabeli ne piše protok za deltaT od 25 i 30 stepeni, kada sa grafika može da se očita vrednost.

1763979098380.png

Da ne vrtim nazad onu hrpu pdf fajlova koje sam citao, negde je pisalo da bi temperatura vode trebala biti 40 stepeni.
Svakako neka to i bude moja greska sto nisam unapred izmerio koliki je tamo protok vode i gledao to po tabeli.
Uvek se trudim da razumem neku poentu uredjaja ali ne vidim kome moze posluziti ovako slab protok mlake vode.
Po frizerskim salonima masovno koriste ove ZIM i provereno su dobri, e sad za konkretnu temperaturu moraš pitati njih, ali čim je pranje kose bez problema trebalo bi da i za tvoju namenu budu ok...

Edit:
Nađoh ovaj podatak:
Hvala za preporuku.
I kod njih pise da je 40 stepeni vode minimum sto u sustini nije uopste losa temperatura za takve potrebe. Kada je naravno realna, a ne da je daleko ispod deklarisane.

Sve je to lepo, ako ti elektro instalacija podržava zahteve ZIM bojlera. Najslabiji je 5.5KW, na 220V. Ostali su jači i zahtevaju trofaznu instalaciju. Daleko je to od uobičajene instalacije u kuhinji u stanu/kući.
Pozdrav

Pozdrav svima,
Na bojleru koji je horizontalno montiran su pocele da se pojavljuju kapljice vode. Moze li pomoc o cemu se tacno radi? Da li je zreo za menjanje?

Prilozi

• 20251125_203635.jpg
    20251125_203635.jpg
    74 KB · Pregleda: 58
  • 20251125_203641.jpg
    20251125_203641.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 57
Pozdrav,
da li neko ima iskustva sa ovim novim smart bojlerima. Gledao sam Elektrolux EWH 80 MXM WIFI
Suvi grejni elementi (grejac nema kontakta sa vodom), sto bi trebalo da produzi vek trajanja.
Zanima me ako je neko koristio, kako su se pokazali? U opisu vidim da ima "napredne wifi funkcije" pa me zanima koje su to? Ako je on/off i podesavanje temperature, onda i nisu toliko napredne

Pozdrav svima,
Na bojleru koji je horizontalno montiran su pocele da se pojavljuju kapljice vode. Moze li pomoc o cemu se tacno radi? Da li je zreo za menjanje?
Pogledaj, može biti da je negde dole da curi, flanša grejača, guma na flanši, šraf na grejaču i naj gora varijanta kazan. Ali dok ga te otvoriš dole nezna se ništa.

Neko moje misljenje da su te sve smart varijante prodavanje magle kako bi prodali po vecoj ceni, tvrdnje o ustedi su samo marketing. Takodje sam negde nasao da strani bojleri fensi dizajna lazu o litrazi (80l je 75l). Sto se tice slim bojlera, oni imaju najslabiju izolaciju, dobri jesu Elit i ostali domaci ali samo imaju slabiju izolaciju od debljih bojlera. Od izolacije strani uglavnom stave penu i to je najbolja izolacija ali zato ako kazan propadne nema nikakve popravke, sve se baca. Neki nasi imaju penu a neki staklenu vunu (ne znam ima li i sa stiroporom modela kao sto je ranije imao Magnohrom). Sto se tice neke efikasnosti, dugotrajnosti i mogucnosti popravke najbolje su debeli (bolja izolacija) sa staklenom vunom (ili stiroporom) jer dozvoljavalju zamenu kazana.

Sta uzeti od slim kockastih bojlera? Domace nisam nasao. Jedino Ariston, Bosch, Tesy i Midea. 50 litara. Najradije bih uzimao klasican, ali ne mogu zbog prostora. 50 litara. Bosch daje 5 godina garancije, jesu oni ok? Nikakvi wifi i ostala elektronika me ne zanimaju.

Ko još menja kazan u 2025toj godini?

Najveća ušteda je u preciznoj kontroli temperature
Ko zna, rade to ljudi itekako. Za 10000 dobiješ 80 lit. inox kazan i ako znaš sam zameniti dobar si 15000+ din.

Ma koga briga... Na inox daju 15 godina garancije. Posle toga može slobodno na reciklažu. Dok zameniš ili popraviš kazan, uz to i anodu i grejač, a obično i termostat (verovao ili ne u uputstvu piše da se preventivno menja posle recimo 10 godina)... eto ga skoro ceo bojler, bez garancije naravno.

Ako se plaća majstor naravno da se ne isplati. Ako je domaćin sam to održavao kako treba i vodu manje grejao od 60c. tu je grejač bez puno kamenca i može se isti vratiti. Termostati ako su dobri zašto bi menjao. Nema bušenja novih rupa i sve završiš za max dva sata.
Anodu niko od nas na inox bojlerima ne menja, a za garanciju od 10 godina možeš dobiti ako ti je zamenu odradio ovlašćeni posle ne sećam se posle koliko beše godina od kupovine. Anoda je posle 5 godina nema, potrošila se.

Kako za koga.

Poslednja izmena:
Pa šta sam uštedeo ako sam vodu grejao na manje od 60 C? Poenta je da zagrejem vodu po jeftinoj struji, a ne da po ceo dan dogrevam po skupoj. Ta varijanta može kada živiš sam ili eventulano dvoje pa da greju bojler od 50/80 litara na manje od 60 C.

Cimanje oko skidanja izolacije, što većina nas koji živi u stanovima ne može da izvede, a da ne napravi opšti haos, utrošeno vreme na čitavu zezanciju, sve da bi možda uštedeo na kraju 2000 dinara... pa onda traži majstora koji može recimo da zavari kazan (pod uslovom da se ne menja)... pa vrati kazan, pa stavi novu izolaciju...

Što se tiče garancije, na jednom mom bojleru piše 15 godina bezuslovne garancije na kazan. Ako je tako, onda ovlašćeni nema šta da menja. Za ostale bojlere me i ne zanima. Smatram da ako je odradio 10 godina da se isplatio. Sve preko toga za mene je bonus.

Ja sam pisao o zameni ne krpljenju kazana, krpljenje je gubljenje vremena i živaca. Kazan koji procuri na jednoj rupici ima unutra još desetine sličnih koje mogu da prorade svakog narednog dana.
Izolacija ako je vuna ili stiropor moguća je zamena kazana, ako je pena ta izolacija se ne može skinuti.

Imaš li informaciju o tome koji proizvođači stavljaju vunu ili siropor?

Vreme je za zamenu bojlera od 80 L posle nekih 13 godina.Procitao sam prvih desetak stranica pa me interesuje da li je jos uvek aktuelna ocena da su Metalac i Elite prohromski odlicni sto se tice kvaliteta ?

Nazad
Vrh Dno