Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Generalno, cela RX 9000 serija je sada dosta povoljnija od onog što nVidia nudi, AMD konačno rešio da unormali ponudu. Ja se bio zaleteo da kupim karticu brzo nakon launch-a, poučen ranijim iskustvom sam se plašio da će posle poskupeti. Na kraju se ispostavilo da nije bilo potrebe za tim, maloprodajne cene su sada sasvim pristojne.

Pa dobro, ali dobrih pola godine nije bilo tako, a i nije tako kod nas, USA je druga priča.. ali kad gledaš USA cene, zaista moraš da budeš izuzetno neinformisan pa da kupiš nVidiu ako nije 5090. Sve ostalo trenutno kod AMD-a daje daleko više za uložen novac.

Jel se desava nekom reboot nakon budjenja iz sleep moda? Desilo mi se na oba ssda, win10 i win11, poslednji drajver 25.10.2

Probacu i prethodni drajver sutra

Kad je izasla rx9070xt uzeo je i koristio mesec dva i radila je normalno.

Merkam vec dugo 9060XT 16GB da zamenim 5700XT, izleteo mi neki kupon za Ananas pa sam na kraju i uzeo Sapphire Pure verziju za 45k, racunam bolje nego 350e preko KP, ovako imam i garanciju a mogu i da je vratim ako bude imala coil whine ili nesto slicno..
Pisem utiske cim je dostave ovih dana

I ja sam uzeo rx9060xt za 45k ali pulse model. Hladna, sve super. Osim par ovih restarta 😄

Kakvo je stanje sa coil whine na Sapphire rx 9060xt pulse/pure? vidim poneke komentare na netu koji se zale na isti kod tih karti.

Kakvo je stanje sa coil whine na Sapphire rx 9060xt pulse/pure? vidim poneke komentare na netu koji se zale na isti kod tih karti.

Kartica je pri igranju skoro nečujna, sve dok ne upalim ray tracing, onda ume da se razgalami. Rekao bih da je to sve buka ventilatora, ali nisam pažljivo osluškivao.

Jos se ja lomim da li da uzmem Pure ili Pulse, a vi sad nahvaliste Pulse :(

Ja imam Pure. Za iste pare uzmi Pure, ali ako treba osetna doplata, uzmi Pulse. Jedina stvarna prednost izuzev izgleda su fanovi sa kugličnim ležajevima.

Ne znam kakva je situacija sa 9060xt, ali na 9070xt je Pure imala malo bolje temperature u benchmarcima iz nekog razloga.

@kub4242 da nije do Samsung memorije? :)

Merkam vec dugo 9060XT 16GB da zamenim 5700XT, izleteo mi neki kupon za Ananas pa sam na kraju i uzeo Sapphire Pure verziju za 45k, racunam bolje nego 350e preko KP, ovako imam i garanciju a mogu i da je vratim ako bude imala coil whine ili nesto slicno..
Pisem utiske cim je dostave ovih dana

Ja i merkam da uzmem istu varijantu, ali se nadam da će biti nekog popusta za BF pa ću još malo sačekati.

Vidim da dosta njih koristi ovaj nastavak sto se dobija u pakovanju, da li je moguce da je do njega ili jednostavno ovaj novi priklkjucak za napajanje grafe je ****** sam po sebi ? Ja imam 9070xt Nitro + i za ovih par meseci nisam imao nikakav kvar niti sam koristio ovaj nastavak , povezao sam diketno kablom od napajanja graficku .

trenutno imam ryzen 5800X na 4.2GHz zakljucan, 2x16GB DDR4 Kingston neki black fury beast na 3600 i grafu 6900XT (verziju chipa XTXH, sa onim jacim), i bukvalno, od posla, do gejminga, sve mi radi savrseno u 4K bez pucanja drajvera i slicnih gluposti, sa modovanim 25.9.2 drajverima za FSR4.
Igrom slucaja, uzeh RX9070 za nekih 550eur novu prekjuce, i sad sam u nedoumici, da li uospte da cackam komp (mecku) i ubacujem ovu 9070, ili da ne cackam ono sto dobro radi?
plus, kompletan komp mi je na vodenom hladjenju, custom varijanta, morao bi i to da prepakujem sad zbog ove nove grafe.
sta mi savetujete?

Vidim da dosta njih koristi ovaj nastavak sto se dobija u pakovanju, da li je moguce da je do njega ili jednostavno ovaj novi priklkjucak za napajanje grafe je ****** sam po sebi ? Ja imam 9070xt Nitro + i za ovih par meseci nisam imao nikakav kvar niti sam koristio ovaj nastavak , povezao sam diketno kablom od napajanja graficku .

Nije do adaptera, nego do toga što je taj 16-pin konektor kilav i loše dizajniran i treba paziti kad sklapaš konfiguraciju u kojoj moraš da ga koristiš.
Nebitno da li je kabel direktno iz napajanja, ili koristiš adapter, moraš da paziš da si ostavio tih par cm pre nego što si savio kabel i da kabel nisi previše zategao. Ne sme biti nikakve sile koja će vući konektor, dovoljno je malo da se pomeri da kontakt bude loš, neki pinovi budu preopterećeni i konektor naglo kreće da se greje.

Ja sam uzeo pulse doduše 9070, jer mi je sve crno unutra u kućištu, a i da mi ne pozuti vremenom kartica iako čistim jednom u 2 meseca kućište.

Generalno, cela RX 9000 serija je sada dosta povoljnija od onog što nVidia nudi, AMD konačno rešio da unormali ponudu. Ja se bio zaleteo da kupim karticu brzo nakon launch-a, poučen ranijim iskustvom sam se plašio da će posle poskupeti. Na kraju se ispostavilo da nije bilo potrebe za tim, maloprodajne cene su sada sasvim pristojne.
Ja sam bukvalno uzeo par dana posle izlaska i mislim ono koliko sam se izigrao do sad razlika je 100e, meni npr nije imalo cenu za to da čekam toliko dugo.
Pa nije 2008-ma pa da zute bele komponente... :D
Cigare moj dobri labelo, tačno dim ide u ventilatore iako odaljim pepeljaru, ne vredi 😁

trenutno imam ryzen 5800X na 4.2GHz zakljucan, 2x16GB DDR4 Kingston neki black fury beast na 3600 i grafu 6900XT (verziju chipa XTXH, sa onim jacim), i bukvalno, od posla, do gejminga, sve mi radi savrseno u 4K bez pucanja drajvera i slicnih gluposti, sa modovanim 25.9.2 drajverima za FSR4.
Igrom slucaja, uzeh RX9070 za nekih 550eur novu prekjuce, i sad sam u nedoumici, da li uospte da cackam komp (mecku) i ubacujem ovu 9070, ili da ne cackam ono sto dobro radi?
plus, kompletan komp mi je na vodenom hladjenju, custom varijanta, morao bi i to da prepakujem sad zbog ove nove grafe.
sta mi savetujete?
U rasteru one su tu negde, ali imas FSR 4 i daleko bolji RT, ako ti to vredi onda da, ako ne onda....

sta mi savetujete?
Kad si je kupio valjda ces ugraditi a ne da stoji, 9070 je brza u raster i dosta brza sa RT, i mnogo efikasnija.

Prilozi

• raster.PNG
    raster.PNG
    127 KB · Pregleda: 25
  • raytracing.PNG
    raytracing.PNG
    210.5 KB · Pregleda: 25
U mojoj radnji su dva primerka 9060 16gb, Sapphire pulse OC i xfx swift, da li ima neke razlike ili mogu uzeti bilo koju

auuuu ovo je fantasticno:
u ARC raiders, oko 35fps vise. a pazite Hunt, sa starom grafom, 4K i ukljucen FSR oko 115-120fps. sa novom grafom, bez FSR, 135-140fps

Gledam cene za 9060, kod dobavljača imam:

XFX RX 9060 XT 8GB SWFT Gaming Edition - 34100din
XFX RX 9060 XT Swift OC Gaming Edition 16GB - 48100din

Prva je dual fan a druga je triple fan ali razlika 14000din za 8GB... užas. Najradije bih uzeo Pulse ili Pure ali ih nema.
Da li je neko uzimao skoro na KP, koje su cene za Sapphire?
Klinac ima 2K monitor i moraće tu 16GB model ali ova razlika u ceni me odbija. Gledam da mu uzmem da bude spreman za GTA VI.

slabo ce to biti za gta6 1440p full details.

Poslednja izmena:
Vrh Dno