Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ja u proceduri raskida ugovora, nisu mi nudili ništa niti me zvali 😁 Ako ponude neki popust i nov ruter možda ostanem 😁

Mene su zvali i čak slali ponudu za nastavak ugovora na e-mail ali nisu nudili ništa novo ili drugačije/jeftinije čak i skuplje. Odbio sam Kućni net ali zadržao telefon koji je poskupeo za 200 dinara. Trebalo je da raskinem kada je bilo ono prvo pskupljenje i kada je moglo bez penala ali Telenor/Yotel nisma hteo a MTS nisam mogao.

Produženjem ugovora se ne dobija ništa. Sa krajem ugovorne obaveze ne prestaje servis nego se nastavlja pod istim uslovoma dok ne odkažeš. Da bi dobio bolje uslove moraš da napraviš novi ugovor a stari moraš da odkažeš bar mesec dana pre kraja da nebi plaćaoposlednji mesec zajeno sa novim ugovorom. Sigurmo će te zvati barpar meseci pre prestanka ugovora ali in jasno stavi do znanja da želiš prekid. Verovatno će ti ponuditi neki novi ugovor eventualno sa nekim povlasticama ali ih odbij jer neće biti tako dobar kao sa agentom. Nemoj sada dajuriš agenta nego tek negde u january jer se i njihovi uslovi menjaju. Verovatno će biti bolji uslovi nego sada zbog nadolazećeg 5G i njihovog proširanja optičke mreže. Ko zna, možda dobijepš i dobru ponudu za 5G. Koliko sam čuo od prijatelja iz A1, biće prolično agresivni sa uslovima i cenama za 5G. Kada nađeš nekog agenta odmah pitaj za uslove za 5G i prelazak na 5G čak iako nije dmah u ponudi. Svo su izgledi daće pretplata da ostane ista bar za vreme tekućeg ugovorenog perioda.
Jel to znaci da mogu da nastavim da koristim ovaj paket što sam dobila sa popustom od agenta dokle hoću, neće mi se naplatiti puna cena paketa sad kad je ugovor istekao? Možda mi je to najpametnije dok ne dodje 5g a verovatno i novi paketi. Da se ne zarobim bez veze sad na još 2 godine.

Koliko sam ja iskusio, popust prestaje kada prođe ugovor., plaća se puna cena. Bar tako je bilo kod mene ove zime.

Jel to znaci da mogu da nastavim da koristim ovaj paket što sam dobila sa popustom od agenta dokle hoću, neće mi se naplatiti puna cena paketa sad kad je ugovor istekao? Možda mi je to najpametnije dok ne dodje 5g a verovatno i novi paketi. Da se ne zarobim bez veze sad na još 2 godine.
@bojilica
Imaš ugovor, pročitaj šta u njemu piše, koja je cena dok traje UO (ugovorna obaveza), tj. koji popust imaš za vreme trajanja UO. Kad istekne UO, ističe i popust i nastavljaš kako je napisano u ugovoru.

Kao što već rekoše, najverovatnije ide puna cena tj. ova "bez ugovorne obaveze".

2025-10-28 17_06_09-Postpaid.pdf — Mozilla Firefox.png

To ti je A1 fora, ne može se nikad uzeti kućni net bez ugovorne obaveze pa ova stavka jedino važi kad istekne ugovor. Naplaćuju ti punu cenu dok ne raskineš istekli ugovor....

Ako planiraš raskid ugovora, učini to bar mesec dana pre isteka inače će ti naplatiti još jedan mesec po punoj ceni. Ja sam im rekao da neću da produžavam jedno 2 meseca pre. Pošalji dopis e-majlom i sačuvaj. Jabiće ti se ono sami posle toga.

Sasvim je moguće da je prevara u toku, dobio sam email za popunjavanje ankete. Proverio sam s online agentom, kaže da mom korisničkom broju nije poslat nikakav email, te da adresa sa koje je email stigao ([email protected]) nije njihova.
Da li je još nekome stiglo nešto slično?

Screenshot-2025-10-29-15-52-36-392-com-google-android-gm.jpg

Postavih pitanje ovde pre par stranica, ali ne dobih odgovor..
Koji ruter uzeti da mogu izvući brzine?
Evo u prilogu dva ss-a.. merenje preko mog ZTE rutera i preko telefona.. i podaci iz rutera...
inače kad merim napolju telefonom, ide i preko 500 download, oko 100 upload..
Kupio sam onu mimo 4g na kp antenu i antena je na terasi, usmerena ka BS, koja je nekih 250m od kuće..
Ja sam pre nekoliko dana kupio jednu odgovarajuću "4G LTE MIMO 2x44 dBi antenu za rutere sa SMA" na kp i očekivao sam da će brzina biti bolja, ali sa tom antenom internet ja radio baš sporo!

Evo, već treći dan pokušavam, ali nikako neće ruter i antena da se uklope. Ja sam testirao brzinu možda oko 20 puta i brzina skidanja sa antenom je negde oko 1,5 do 2 Mbps, što je 10 - 20 puta sporije nego bez antene? Bez antene skida između 30, 40, a ponekad i preko 50 Mbps, a sa antenom maksimalno 2, ponekad i do 3 Mbps. Ne znam zašto je to tako, ali sa antenom ne radi uopšte kako bi trebalo?

U ruteru pod "Informacije o mreži" pokazuje bez priključene antene 1800MHZ(B3), a kada povežem antenu sa dva SMA konektora na ruter, pada tj. menja se frekvencija na 800MHz(B20). To je ista brzina kao noći kada je brzina oko 2 Mbps. U starom A1 ruteru MF293N pada kvalitet signala na jednu crtu, a u ovom novom MF296R se povećava jačina signala od 2 na 4 crte sa istim rezultatom. Logično je da bi trebalo uz bolji signal da bude i brži internet, ali nažalost nije bolji, nego mnogo lošiji!

Pogledajte i Screenshot koji sam danas napravio i koja je brzina uz priključenu antenu. Internet paket je inače 50/10 Mbps kod A1.

Prilozi

• nettest.ratel.rs-MF296R-1.56Mbps.jpg
    nettest.ratel.rs-MF296R-1.56Mbps.jpg
    165.3 KB · Pregleda: 48
… na istoj BS, ako je preopterećena, nećeš dobiti ništa vredno upgradea… jedino da potrazis drugi BS u blizini, koja je manje opterećena… ne znam koja je antena u pitanju, ali u tom slučaju trebaće ti direkciona i malo vremena da istu dobro usmeriš… moguće da je tvoja omnidirekciona i ona sa svih strana prima signal, što tebi za traženje odredjene Bs ne pomaže… svakako, jako je teško da imaš toliiko velike dobitke (44dBi?!) sa bilo kojom antenom…

… to je dobro, onda probaj sa više lokacija da potražiš još neku BS…

Nažalost ima samo jedna bazna stanica. Ovo nije grad, pa su postavili samo jednu baznu stanicu!

Ubacio sam A1 karticu u mobilni i pokušao sam da pokrenem testove na nettest.ratel.rs i www.speedtest.net, ali nije moglo da se izmeri brzina. Samo pokušava da se pokrene test, ali na kraju nema nikakav rezultat. Tako više puta pokušava mobilni u Google Chrome da učita i pokrene test, ali na kraju ništa. Samo stoji početna stranica i ne ide dalje. To je stariji mobilni, pa mislim da zato i ne može da testira i da izvrši merenje brzine - Model: Huawei Y5 II CUN-L01

Ja uglavnom ne koristim mobilne telefone za internet, nego samo za pozive i poruke, pa nije toliko ni bitno. Uglavnom radi ruter bolje bez neke antene i brzina nije loša, kao što može da se vidi u testu.

Prilozi

• nettest.ratel.rs-MF296R-60.21Mbps-3.63Mbps.jpg
    nettest.ratel.rs-MF296R-60.21Mbps-3.63Mbps.jpg
    168.5 KB · Pregleda: 41
Nece ratel test ako je ip6 opseg.
Sto se antene tice, antena je samo ako je rezonantna na opseg koji ti treba.
Ako nije rezonantna povlaci sa sobom nus pojave .. smanjenje odnosa signal/sum S/N ..
skoci ti nivo signala ali navuce sum pa je komunikacija losija .. verovatno ti zato i obara na 800mhz .. kaci se tamo gde je bolji signal.

Imas li oznaku proizvodjaca .. zivo me interesuje kakvi su elementi unutra. :D
Mozda je u anteni neka Yagi-Uda antena a mozda ima i feler na lemovima .. koaksijalcu.
Nije sala, ali probaj sa promenom orijentacije antene, prvo je tako vertikalno okreni na stranu (kant) za 90ka baznoj stanici ..
onda probaj da je stavis horizontalno i tako je okreces prema stanici pa vidi da li ce se negde nakaciti na 1800.

Pa na kutiji ne piše koji je proizvođač? Piše "Blazing fast 4G LTE" i onda dole 4G LTE MIMO Antenna / GJ-ANT4G01, a na samoj anteni ima samo oznaka 4G LTE i to je to. Isprobao sam antenu i sa 2 različita Huawei rutera i na raznim pozicijama, ali nema nikakvog poboljšanja. To je indoor antena i nije namenjena za krov. Možda bi neka outdoor antena na krovu bila bolja, a možda i ne - to je pitanje? Moguće da je neka greška unutra na lemovima, ne znam? Neću valjda da rasturam antenu da vidim kakvi su elementi unutra, nego ću sutra da vratim antenu prodavcu i vratiće mi novac. Kad neće da radi kako treba, onda neće i to je to.

Imam i ja jednu antenu na istom principu i još neku omni ali kada je dobar signal i bez antene onda antena ne pomaže a može i da odmogne. U Huawei 535-333 ruteru ima nameštanja ta branje antene, Auto, spoljna ili unitrašnja (u ruteru). Vidi dali ima to u tvom. Kod mene je -85dBm i sa jednom i sa drugom.

… iskreno, malo je sumnjiv kvalitet te antene… naročito sa tim razbacibanjem dBi pojačanja… pitanje je i to što kaže neko, da je unutar same antene moguće ostao neki loš lem… nisam siguran da ZTE, koji si dobio uz uslugu, ima izbor konektovane antene… verovatno da na internu doda i spolja priključenu…

Ističe mi Supernova ugovor, a gledam preko smart TV-a i imam neku IPTV. Preobra stvar. Tako da klasično televiziju više ne gledam. Koliko je realno max brzina A1 Kućnog neta? Da li može da izvuče barem 90mbps?

Što se tiče antena, vrlo je bitno da bude na pravom mestu i usmerena dobro.
Dve godine je meni antena bila na pogresnom mestu, brzina oko 20, al reko to je to, ne mož bolje.
Kada je istekao ugovor, uzeo novi i aj reko da je skinem i premestim, probam da se igram malo.
Rezultat 140 brzina

Vrh Dno