Šta je novo?

Intel u raspadu ili..?

Odlično. Fali nam još samo ispeglan softver i pristupačan hardver. 130V/140V su i sada dobre integrisane grafike. Ali ako će i nove verzije handhelda i laptopova da koštaju po 1000€ i dolaze sa tonom bloatware-a, onda im džabe bolji čip

1000e ?, samo skok na nove tehnologije u 18A proizvodnom procesu je drasticno skup, ne bi me cudilo da su Panther Lake laptop-ovi u startu 500e skuplji od Lunar Lake

Upravo tako. Novi process nodovi su toliko skupi da im treba šira publika, a ne samo Intel, čak i kad bi sve bilo savršeno.
S druge strane, Intel nekoliko godina unazad ima "shrinkage" problem s potražnjom svojih proizvoda pa je onda još veće pitanje za koga novi fabovi. Kokoš-jaje problem.
1760466886751.png

Мислим да ће Intel-u бити ово добар посао са nVidia-om. Једни добијају процесоре, други графику за процесоре.
Ја још нисам имао desktop рачунар, а да није био на Intel-u, па и на садашњем desktop-u уз amd графику. Али јасно је да иде као дуополу.

Neče mene intel skoro videti. Realno, pukli su, jedino ako ih NVIDIA spasi ali sa ovim ponašanjem dizanjem cena za procesore koji ne vrede, stvarno su bezobrazni.

nista cudno..sve je to marketinski trik pred Black Friday.. u uk ryzen je takodje podigo cijene, ram ddr5 cijene takodje skocile..nvme pice 5 isto su cijene malo skocile..primjer, u avgustu sam mogo uzeti ddr5 corsair vengeance 6000mzh 2x24gb za nekih 140 funti..sad je 200 funti..

Memorije su skočile zbog rezervacija za nove "AI" data centre. Bojim se da će na crnom petku biti samo periferija ;).

Poslednja izmena:
Za sve one koji brinu da li se raspada :ROFLMAO:

Da si pročitao tekst video bi ovo:

Revenue came in at $13.7 billion, up slightly from $13.3 billion a year ago, suggesting that the recovery has more to do with efficiency and investment than a major sales jump

Upravo tako. Novi process nodovi su toliko skupi da im treba šira publika, a ne samo Intel, čak i kad bi sve bilo savršeno.
S druge strane, Intel nekoliko godina unazad ima "shrinkage" problem s potražnjom svojih proizvoda pa je onda još veće pitanje za koga novi fabovi. Kokoš-jaje problem.

Novi fabovi su za Foundry biznis. O tome samo i pričaju poslednjih nekoliko kvartala.
Naravno da x86 odavno više ne može da uposli kapacitete i donese prihod dovoljan za konstantno unapređenje proizvodnih procesa. Da je mogao ne bi došli tu gde jesu...

x86 izumire, a Intel će, ukoliko sve bude OK, nastaviti kao primarno foundry kompanija.

A imajuci u vidu inflaciju od 3.5%, prihodovali su manje nego u kvartalu sa kojim se uporedjuje YoY.

To slušamo više od 10 godina, a i dalje 80% foruma koristi x86 računare i konzole. Da nema Apple-a i Nintenda, bilo bi 100%. A ne postoji kompanija koja bi bila drugi Apple ili Nintendo.

x86 izumire, a Intel će, ukoliko sve bude OK, nastaviti kao primarno foundry kompanija.

Izumire već jako dugo, a preživeo je čak i Intelov pokušani abortus 2000-tih.
Obzirom na postojeći code base, performanse u odnosu na ARM64/Power64 i činjenicu da je x86 samo CISC wrapper oko RISC jezgra još iz vremena Pentiuma PRO i AMD K5 .... rekao bih da će još dugo izumirati. Iz ove perspektive, rekao bih da je AMD sa Zen-om dao nekih 20-30 godina dodatnog života x86 arhitekturi, isto kao što ju je 2000ih spasio od sigurne propasti s AMD64.

Zašto bi menjali nešto što radi tako dobro a može još više da se usavrši ? Ostalo još puno mesta da se ubrza i doda još jezgra, keša pa čak neki kažu da će biti i puno ugrađene memorije kada i to smanje na ispod 2-3 nanometara.

Kao sto su kolege pomenule sanse za to su minimalne jer za sada nema ni naznake neke nove tehnologije koje ima potencijal za veliki napredak a da pritom sve sto je do sada radilo na x86 moze da radi u tom nekom novom naprednijem hadverskom okruzenju.
Otkrili su AI, samo mislim da je to skroz corava prica na duze staze, i da ce sve to doziveti kolaps u odnosu na ocekivanja. Da nece mnogo da odmakne od nivoa na kome se sada nalazi. Ne mogu da zamislim za koji ce mi K.... ai haradver u desktop okruzenju a idu ka tome sto je i dobro i lose, jer ono sto nama zaista treba CPU snaga da bi igrali igrice :LOL: nece mnogo napredovati :p

nastaviti kao primarno foundry kompanija.
Sta druga da rade nego bas to. Na koju foru mogu da uzmu neku ozbiljniju lovu na x86 kada je ocigledano da x86 vise ne moze da napreduje tako brzo da ima potrebe da se harver tako cesto menja kao nekada. Tako da mora jos nesto da se radi sto pravi lovu mnogo brze, kao sto su je nekada pravili na x86.
Na nasem primeru u desktop okruzenju ko je kupio 12900k jos 2021 evo vec skor 5god nema potreba da menaj taj procesor za potrebe gejminga gde se u desktop segmenti vrti najveca lova, to nikada nije bilo, a i pre 12gen recimo ko je pazario 5820K za potrebe gejminga nije mora nista da menja do 12gen. Dok recimo za taj perio od 12god svako od nas najmenj 4x je zameni graficku karticu, mad i to se menja u nasu korist i tu su blizu zenita sto se tice ralne potrebe za boljom grfikom nego sto recimo moze da se napravim pomocu unreal engine 5.

To slušamo više od 10 godina, a i dalje 80% foruma koristi x86 računare i konzole. Da nema Apple-a i Nintenda, bilo bi 100%. A ne postoji kompanija koja bi bila drugi Apple ili Nintendo.

Forum nije relevantan, to je uski krug ljudi.

Market share x86 se godinama smanjuje, jer je sve na ARM-u. Takođe i prodaja PC računara već više od tih 10 godina opada. Tako da, da - x86 gubi relevantnost i odumire. Mobilni uređaji nisu x86, AI data centri nisu x86, a ugrožen je i klasičan data centar. Na klijentima odavno x86 nije dominantan otkako su mobilni uređaji preuzeli totalni primat. Puno ljudi više i ne kupuje laptop pored telefona, ne treba im.

Ne postoji neka tehnologija budućnosti koja je dominantno bazirana na x86, već samo personalni računari, a to je kategorija koja opada godinama. Dodaj Playstation na to i to je cela priča, a konzole je najlakše prebaciti na ARM.

Kao sto su kolege pomenule sanse za to su minimalne jer za sada nema ni naznake neke nove tehnologije koje ima potencijal za veliki napredak a da pritom sve sto je do sada radilo na x86 moze da radi u tom nekom novom naprednijem hadverskom okruzenju.

To se već odavno desilo, a konstantan pad PC tržišta je i razlog što je Intel pukao. X86 je vezao svoju subinu za PC, zato nema perpsektivu. Mislim, uvek će biti nekavog PC-ja, ali su primene gde je neophodan baš klasičan PC jako male naspram ukupne korisničke baze.

Zbog toga je budućnost Intel-a Foundry Business, a ne dizajn čipova i x86.

Poslednja izmena:
To se već odavno desilo, a konstantan pad PC tržišta je i razlog što je Intel pukao. X86 je vezao svoju subinu za PC, zato nema perpsektivu. Mislim, uvek će biti nekavog PC-ja, ali su primene gde je neophodan baš klasičan PC jako male naspram ukupne korisničke baze.

Zbog toga je budućnost Intel-a Foundry Business, a ne dizajn čipova i x86.

Daleko veći razlog zašto je Intel pukao jeste gubitak serverskog tržišta zbog AMD EPYC procesora.

Mislim, uvek će biti nekavog PC-ja, ali su primene gde je neophodan baš klasičan PC jako male naspram ukupne korisničke baze.
Primena gde je potreban klasican PC je velika problem za prozvodjace PC hardvera je jer nema potreba da se menja u meri koliko bi oni to zeleli. Prakticno za sve namene sem za intezivne multitasking poslove PC od pre 10god zavrsava posao. Mislim da ce ARM vremenom da zbrise x86, i treba, jer x86 nikako nije uspeo da se prilagodi mobilnom trzistu dok ARM vec ima jako uporiste sa kojeg lagano osvaja sve segmente, kao sto kinezi lagan bez da se cimaju preuzimaju ceo svet :p
Tako da imacemo mi nas desktop PC uvek samo je pitanje sa kojim hardverom. Nece to brzo ali kako sada stoje stvari neminovno ce se desiti.

Da je neko pogledao finansijske rezultate Intela za q3 2025 video bi da je večina prijavljenog net profita od prodaje Altere i monetarne inekcije vlade SAD.
Operativni profit im je bednih 683 miliona dolara bez tih stavki na 13,653 milijardi prihoda.

Napisah gore da su objektivno prihodovali manje nego pre 12 meseci kada se uracuna inflacija. Ovo gore dodatno znaci da su im, i pored svih kresanja troskova u prethodnih 18 meseci, oni i dalje ogromni.

Daleko veći razlog zašto je Intel pukao jeste gubitak serverskog tržišta zbog AMD EPYC procesora.

To je takođe problem koji je doveo do toga da Intel više nije imao dovoljan rast količine, a time i primeta da finansira nove proizvode procese. To se nije desilo juče, već pre 10 godina kada su upali u probleme se 10nm.

Tu se ne radi o tome da je Intel zamalo propao zbog AMD-a, već zbog neadekvatnog reagovanja na promene na tržištu.
Primena gde je potreban klasican PC je velika problem za prozvodjace PC hardvera je jer nema potreba da se menja u meri koliko bi oni to zeleli. Prakticno za sve namene sem za intezivne multitasking poslove PC od pre 10god zavrsava posao. Mislim da ce ARM vremenom da zbrise x86, i treba, jer x86 nikako nije uspeo da se prilagodi mobilnom trzistu dok ARM vec ima jako uporiste sa kojeg lagano osvaja sve segmente, kao sto kinezi lagan bez da se cimaju preuzimaju ceo svet :p
Tako da imacemo mi nas desktop PC uvek samo je pitanje sa kojim hardverom. Nece to brzo ali kako sada stoje stvari neminovno ce se desiti.

Uvek će biti nekakav desktop. U početku je mobilni uređaj oponašao funkcije desktopa, a u budućnosti, a delimično i već sada, desktop će biti samo još jedan form factor mobilnog uređaja.

Intel Foundry nema plan da nastavi da se zamlaćuje samo sa arhaičnim x86 čipovima, već je glavno tržište ARM i NVIDIA čipovi.

Što se tiče kineza, ne bih otpisivao amerikance tako lako... Eto Intel je dobar primer.
Do juče samo što nisu bankortirali, crni oblaci svuda, a onda pre par nedelja, hop - evo ga 2nm proces maltene bolji od TSMC-evog. Velika je tehnološka i naučna baza u Americi, AI revolucija to pokazuje - nije krenula iz Kine, već iz Amerike. Drugi hvataju priključke. Jednostavno ne postoji relevantan kineski kompjuter ili mobilni telefon koji nije kritično zavisan od američke tehnologije. Kina ne može da parira Americi zbog društvenog poretka i ličnih sloboda, nemaš američke ili indijske naučnike koji idu u Kinu, već svi idu u Ameriku. Kada to izmene, otvoriće sebi put ka daljem napretku.

Poslednja izmena:
Intel Foundry nema plan da nastavi da se zamlaćuje samo sa arhaičnim x86 čipovima, već je glavno tržište ARM i NVIDIA čipovi.
To je takođe problem koji je doveo do toga da Intel više nije imao dovoljan rast količine, a time i primeta da finansira nove proizvode procese. To se nije desilo juče, već pre 10 godina kada su upali u probleme se 10nm.
E pa upravo je tu problem. Pre 10 godina kad x86 još uvek imao mnogo veći procenat tržišta nego li sada i kada je mogao da finansira nove razvojne procese u Intelu jer su Intel procesori još uvek imali krunu u performansama u Dektop, Laptop i Serverskom tržištu. Fail-ovao je upravo Foundry deo Intel priče. Da toga nije bilo ne bi Amd sa Tsmc-om danas bio pojam u X86 svetu.
Problem je u tome što su u Intelu kao kompaniji dugi period jer su bili na vrhu , zanemarivali loše odluke i probleme i sada su tu gde su dok sama x86 arhitektura i nije toliko loša što nam pokazuje Amd.

P.S. I sada će onaj deo Intela koji je prvi podbacio da bude njegov spas. Hoće malo sutra.
Ljudi Intel je trenutno zbog svog više deceniskog monopolskog položaja organizacija Vizantiske strukture i tu nema pomoći na duge staze , ma koliko USA i neko drugi ubrizgavao kapitala.
Za bezbednos je bolje da USA od nule napravi novu kompaniju sa Fabovima poslednje generacije kao što to sada rade Japanci. Nego ja bih rekao da je ona kupovina akcija pre bila da bi neki privatni akcionari Intela prodali svoje po razumnoj ceni i izvukli kapital dok još mogu.

Poslednja izmena:
E pa upravo je tu problem. Pre 10 godina kad x86 još uvek imao mnogo veći procenat tržišta nego li sada i kada je mogao da finansira nove razvojne procese u Intelu jer su Intel procesori još uvek imali krunu u performansama u Dektop, Laptop i Serverskom tržištu. Fail-ovao je upravo Foundry deo Intel priče. Da toga nije bilo ne bi Amd sa Tsmc-om danas bio pojam u X86 svetu.
Problem je u tome što su u Intelu kao kompaniji dugi period jer su bili na vrhu , zanemarivali loše odluke i probleme i sada su tu gde su dok sama x86 arhitektura i nije toliko loša što nam pokazuje Amd.

P.S. I sada će onaj deo Intela koji je prvi podbacio da bude njegov spas. Hoće malo sutra.
Ljudi Intel je trenutno zbog svog više deceniskog monopolskog položaja organizacija Vizantiske strukture i tu nema pomoći na duge staze , ma koliko USA i neko drugi ubrizgavao kapitala.
Za bezbednos je bolje da USA od nule napravi novu kompaniju sa Fabovima poslednje generacije kao što to sada rade Japanci. Nego ja bih rekao da je ona kupovina akcija pre bila da bi neki privatni akcionari Intela prodali svoje po razumnoj ceni i izvukli kapital dok još mogu.

Problem nije nastao na strani ponude, već na strani tražnje. Slažem se da je Intel donosio loše odluke, ali se one ne tiču proizvodnje, već proizvodne strategije. Slepo držanje x86 i zanemarivanje trenda mobilnih uređaja ih je na kraju dovelo do toga da imaju fabrike koje ne mogu da napune. Tražnja za PC-jevima je konstantno opadala, a u Intel-u "Selo gori, a baba se češlja". Posle kada su se setili da bi ipak mogli da proizvode i ARM čipove, više niko nije hteo čipove u 7 ili 10nm.

Problem je u tome kao što si i sam primetio da je zakazala proizvodnja u doba dok je još potražnja za Intelovim x86 proizvodima bila velika.
P.S. I naravno problem je u tome što su odvaljivali cene svojim proizvodima tada a ekstremni profit koji su time dobijali nisu ulagali dalje u proizvodnju i R&D već isplacivali velike dividende, sharebuyback i propale akvizicije.

Problem je u tome kao što si i sam primetio da je zakazala proizvodnja u doba dok je još potražnja za Intelovim x86 proizvodima bila velika.
P.S. I naravno problem je u tome što su odvaljivali cene svojim proizvodima tada a ekstremni profit koji su time dobijali nisu ulagali dalje u proizvodnju i R&D već isplacivali velike dividende, sharebuyback i propale akvizicije.

Pa nije, ni konkurencija tada nije imala bolji proizvodni proces. Čak i da su napravili tada 2nm to ne bi promenilo činjenicu da tržište nije više konzumiralo toliko PC-jeva. Nije problem bio u fabovima, već u tome šta se pravi u tim fabovima.

Bilo je tu pokušaja da se PC oživi, razni convertible uređaji i ostale gluposti, marketinške kampanje... Kupci imaju ograničen "share of wallet" i jednostavno birali su najnovije telefone umesto PC-ja (laptop, desktop itd...), jer im PC više ne treba.

Propale akvizicije su dobar primer, Intel jeste tražio nova tržišta, ali ne tamo gde tržište postoji već u glupstima tipa automobili, dronovi, Altera i sl. Praktično su sve radili samo da ne bi morali da prilagode prozivodi proces za konkurentsku arhitekturu tj. ARM. Čak su pokušavali i da "sabiju" x86 u tablete i telefone, pa su i tu izgubili puno resursa i vremena.

Sve to je rađeno pošto je prodaja PC-ja opadala iz kvartala u kvartal. Nisu oni glupi, znali su šta se sprema, ali nisu dobro izvagali koje su im alternativne opcije.

Prodajna cena je takođe dobar primer. Intel je prodavao procesore sa ogromnim marginama - preko 65%. U ARM svetu margine su mnogo manje, 20-30% i to se nadoknađuje drastično većim volumenom. Moguće je da je Intel-ova procena bila da ne bi imali dovoljno kapaciteta i za jedno i za drugo, pa su prioritet dali svojim procesorima kod kojih im je margina drastično veća. Pa dok traje, traje.

Na kraju su ostali bez oba: niti imaju relevantantu arhitekturu, niti proizvodni kapacitet, ali tu su kao na nekom putu. Taj put je trnovit, pošto pare sada moraju da se pozajmljuju, a firma rasprodaje.

PS: Bila je ona priča pokojnog Paula Ottelini-ja da mu je Steve Jobs ponudio da proizvode čipove za prvi iPhone. Dakle, ne da dizajniraju, već proizvode. Intel je to odbio, verovatno naviknuti na astronomske margine na dotadašnjim x86 procesorima i željom da zadrže model licenciranja arhitekture. To je zapravo trasiralo Intel-ovu sudbinu.

Nazad
Vrh Dno