Da si pročitao tekst video bi ovo:Za sve one koji brinu da li se raspada
![]()
Intel Reports $4.1 Billion Q3 Profit After 18 Months of Losses
Intel is back in the black after a long stretch of red ink. The company reported a profit of $4.1 billion for the third quarter of 2025 — its first since late 2023.www.guru3d.com
Upravo tako. Novi process nodovi su toliko skupi da im treba šira publika, a ne samo Intel, čak i kad bi sve bilo savršeno.
S druge strane, Intel nekoliko godina unazad ima "shrinkage" problem s potražnjom svojih proizvoda pa je onda još veće pitanje za koga novi fabovi. Kokoš-jaje problem.
To slušamo više od 10 godina, a i dalje 80% foruma koristi x86 računare i konzole. Da nema Apple-a i Nintenda, bilo bi 100%. A ne postoji kompanija koja bi bila drugi Apple ili Nintendo.x86 izumire
x86 izumire, a Intel će, ukoliko sve bude OK, nastaviti kao primarno foundry kompanija.
Kao sto su kolege pomenule sanse za to su minimalne jer za sada nema ni naznake neke nove tehnologije koje ima potencijal za veliki napredak a da pritom sve sto je do sada radilo na x86 moze da radi u tom nekom novom naprednijem hadverskom okruzenju.x86 izumire, a Intel će, ukoliko sve bude OK, nastaviti kao primarno foundry kompanija.
Sta druga da rade nego bas to. Na koju foru mogu da uzmu neku ozbiljniju lovu na x86 kada je ocigledano da x86 vise ne moze da napreduje tako brzo da ima potrebe da se harver tako cesto menja kao nekada. Tako da mora jos nesto da se radi sto pravi lovu mnogo brze, kao sto su je nekada pravili na x86.nastaviti kao primarno foundry kompanija.
To slušamo više od 10 godina, a i dalje 80% foruma koristi x86 računare i konzole. Da nema Apple-a i Nintenda, bilo bi 100%. A ne postoji kompanija koja bi bila drugi Apple ili Nintendo.
Kao sto su kolege pomenule sanse za to su minimalne jer za sada nema ni naznake neke nove tehnologije koje ima potencijal za veliki napredak a da pritom sve sto je do sada radilo na x86 moze da radi u tom nekom novom naprednijem hadverskom okruzenju.
To se već odavno desilo, a konstantan pad PC tržišta je i razlog što je Intel pukao. X86 je vezao svoju subinu za PC, zato nema perpsektivu. Mislim, uvek će biti nekavog PC-ja, ali su primene gde je neophodan baš klasičan PC jako male naspram ukupne korisničke baze.
Zbog toga je budućnost Intel-a Foundry Business, a ne dizajn čipova i x86.
Primena gde je potreban klasican PC je velika problem za prozvodjace PC hardvera je jer nema potreba da se menja u meri koliko bi oni to zeleli. Prakticno za sve namene sem za intezivne multitasking poslove PC od pre 10god zavrsava posao. Mislim da ce ARM vremenom da zbrise x86, i treba, jer x86 nikako nije uspeo da se prilagodi mobilnom trzistu dok ARM vec ima jako uporiste sa kojeg lagano osvaja sve segmente, kao sto kinezi lagan bez da se cimaju preuzimaju ceo svetMislim, uvek će biti nekavog PC-ja, ali su primene gde je neophodan baš klasičan PC jako male naspram ukupne korisničke baze.
Daleko veći razlog zašto je Intel pukao jeste gubitak serverskog tržišta zbog AMD EPYC procesora.
Primena gde je potreban klasican PC je velika problem za prozvodjace PC hardvera je jer nema potreba da se menja u meri koliko bi oni to zeleli. Prakticno za sve namene sem za intezivne multitasking poslove PC od pre 10god zavrsava posao. Mislim da ce ARM vremenom da zbrise x86, i treba, jer x86 nikako nije uspeo da se prilagodi mobilnom trzistu dok ARM vec ima jako uporiste sa kojeg lagano osvaja sve segmente, kao sto kinezi lagan bez da se cimaju preuzimaju ceo svet
Tako da imacemo mi nas desktop PC uvek samo je pitanje sa kojim hardverom. Nece to brzo ali kako sada stoje stvari neminovno ce se desiti.
Intel Foundry nema plan da nastavi da se zamlaćuje samo sa arhaičnim x86 čipovima, već je glavno tržište ARM i NVIDIA čipovi.
E pa upravo je tu problem. Pre 10 godina kad x86 još uvek imao mnogo veći procenat tržišta nego li sada i kada je mogao da finansira nove razvojne procese u Intelu jer su Intel procesori još uvek imali krunu u performansama u Dektop, Laptop i Serverskom tržištu. Fail-ovao je upravo Foundry deo Intel priče. Da toga nije bilo ne bi Amd sa Tsmc-om danas bio pojam u X86 svetu.To je takođe problem koji je doveo do toga da Intel više nije imao dovoljan rast količine, a time i primeta da finansira nove proizvode procese. To se nije desilo juče, već pre 10 godina kada su upali u probleme se 10nm.
E pa upravo je tu problem. Pre 10 godina kad x86 još uvek imao mnogo veći procenat tržišta nego li sada i kada je mogao da finansira nove razvojne procese u Intelu jer su Intel procesori još uvek imali krunu u performansama u Dektop, Laptop i Serverskom tržištu. Fail-ovao je upravo Foundry deo Intel priče. Da toga nije bilo ne bi Amd sa Tsmc-om danas bio pojam u X86 svetu.
Problem je u tome što su u Intelu kao kompaniji dugi period jer su bili na vrhu , zanemarivali loše odluke i probleme i sada su tu gde su dok sama x86 arhitektura i nije toliko loša što nam pokazuje Amd.
P.S. I sada će onaj deo Intela koji je prvi podbacio da bude njegov spas. Hoće malo sutra.
Ljudi Intel je trenutno zbog svog više deceniskog monopolskog položaja organizacija Vizantiske strukture i tu nema pomoći na duge staze , ma koliko USA i neko drugi ubrizgavao kapitala.
Za bezbednos je bolje da USA od nule napravi novu kompaniju sa Fabovima poslednje generacije kao što to sada rade Japanci. Nego ja bih rekao da je ona kupovina akcija pre bila da bi neki privatni akcionari Intela prodali svoje po razumnoj ceni i izvukli kapital dok još mogu.
Problem je u tome kao što si i sam primetio da je zakazala proizvodnja u doba dok je još potražnja za Intelovim x86 proizvodima bila velika.
P.S. I naravno problem je u tome što su odvaljivali cene svojim proizvodima tada a ekstremni profit koji su time dobijali nisu ulagali dalje u proizvodnju i R&D već isplacivali velike dividende, sharebuyback i propale akvizicije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari