Koji Bosch? Ja imam Bosch condens 1200 w 24 kw. Dali može da se ograniči?Ja sam bosch ograničio na 50% u servisnom meniju i to je puno
Pa to ti niko ne moze reci, jer niko i ne zna sta sve moze biti. Gasa ce svakako biti i dalje (jer ga koristi industrija i toplane i ne mogu bez njega), ali je pitanje po kojoj ceni.Pozdrav zivim u Banatu,planiram da uvedem gas ali se lomim posle svih vesti u vezi gasa,planiram da kupim i kotao i sve,brine me sto investicija nije mala.hvala unapred
Au veruj mi glava me boli...Pa to ti niko ne moze reci, jer niko i ne zna sta sve moze biti. Gasa ce svakako biti i dalje (jer ga koristi industrija i toplane i ne mogu bez njega), ali je pitanje po kojoj ceni.
PlacemmmUkratko - jedno kajanje nikad ne fali.
Kad sam 2005. u jedan objekat ubacio kotao na pelet, plaćao sam tonu 135eur. Sada je taj isti brend skoro duplo skuplji.
A kotao na pelet sam stavio da izbacimo kotao na naftu/lož ulje, sa kojim se u zdravlju i veselju grejalo 20+ godina, dok ložak cenom nije stigao naftu i postalo preskupo.
Kod kuće se grejem na gas, jer je struja postala preskupa kada su uveli tarife, prešao na mernu grupu, ali je i ona postala preskupa, sad sam na gasu i verovatno se u nekom trenutku vraćam na struju, samo sa efikasnijim sistemom. Ako se pre toga ne odselim u šumu.
Letos sam kupovao pelet tona 23500, stovarište Drina Kopaonik u Užicu, malopre sam zvao da pitam koliko je, da uzmem još tonu, duga će zima biti, cena je 44000 za tonu, isti pelet. Tako da mislim da šuma ne gine (pećka na drva i seča stabala pa cepanje, kao 1993 godine)Kad sam 2005. u jedan objekat ubacio kotao na pelet, plaćao sam tonu 135eur. Sada je taj isti brend skoro duplo skuplji.
Sačekao da dodje gas 😂и како си решио, шта у том случају радити?
Imam Immergas Victrix Terra 24kw za podno grejenaje . Meni su serviseri rekli da je u sustini najbolje da nemamo termostat ( nisam ga jos stavio jer sam lenj i skoro smo se uselili u kucu ) . Najbolje imati termometre po sobama i kada mi se greje da lupam ostavim na 35-38c a da mi odrzvanje uvek bude 5-7c manje ali da ga ne gasim . U sustini nisam siguran koliko je dobro za racun u odnosu na on/off mehanizam ... Ima smisla da grejeanje radi po principu bojelra na struju nikad ne gasi i uvek imas toplo , ali nisam optimistican za racun koji ce da stigne u novembru iskreno .Da li je ovo ispravno ili nije, ne znam, ali je ovo jedini nacin da grejanje radi kako treba.
Bez da radijatori ostanu hladni
Ali ja sam probao na ringlu i gasa je normalno bilo. Da li je mozda do pritiska u mreži ili nešto drugo? Nadam se da nije do kotlaSačekao da dodje gas 😂
Zasto ne stavis termostat u nekoj drugoj sobi, koja je hladnija a termoglavama ogranicis temperaturu u dnevoj sobi onako kako ti odgovara?Jedno pitanje, vidim da je i ovde bilo diskusije o tome. Meni su majstori rekli da u prostoriji gde je termostat, skinem termoglave i radijatore manuelno odvrnem na max. Posto nemam dovoljno termoglava, njih sam resporedio po sobama a hodnik i kupatilo sam manualno regulisao preko ventila.
E sad, meni je soba sa termostatom uvek za 0.5 pa cak do 1C toplija od ostalih soba (podeseno zeljenih 21C), brzo se ugreje (jer su sva tri radijatora na max - 1 t11 od 1.8m duzine, 1 T22 i 1 T20 od 1.5m), postigne zadatu temperaturu i termostat iskljuci kotao. Onda sam dobio savet da manuelno ogranicim dolazni protok na nekih 80% (da malo zavrnem ventil) a ovde na forumu je bilo saveta da se stave termoglave na radijatore u prostoriji gde je termostat.
Jer ako ja ogranicim snagu radijatora u prostoriji gde je termostat (ili manuelno ili preko termoglava), ostale prostorije ce se stici zagrejati na priblizno 21C dok se soba sa termostatom zagreje na zeljenu temperaturu ali ce isto kotao duze da radi i potencijalno da potrosi vise plina. Da li dobro rezonujem?
Sa druge strane, svi ukucani skoro po ceo dan borave u prostoriji gde je termostat (kuhinja/trpezarija/dnevna) pa je i logicno da ova prostorija bude najtoplija a od pocetka oktobra (kad smo poceli sa grejanjem) do sad, potroseno je oko 80m3 gasa na grejanje i rad ringli u kuhinji, za nekih 130m2 grejnog prostora sa 12 radijatora i uopste nemam prestavu da li je to malo ili puno za ovakav prostor i konvencionalni kotao.
Ako ogranicis termoglavama temperaturu, a na kotlu podesis vecu temperaturu od toga, to znaci da kotao nikada nece moci da postigne odgovarajucu temperaturu u toj sobi i pojacavace temperaturu polaznog voda konstantno kako bi dostigao tu temperaturu, a u drugim sobama bice toplije.Zar nebi dobio slican efekat kao kad bi ogranicio snagu grejanja radijatora u sobi sa termostatom? Ta prostorija bi se sporije grejala od drugih soba, druge sobe bi se stigle ugrejati dok se termostat ne iskljuci i postigne zeljena temperatura u sobi sa termostatom.
Zato i pitam jer ovde ljudi termostat stavljaju na razlicita mesta ili podesavaju radijatore u sobi gde je termostat opet na drugacije nacine (neko ima termoglave u prostoriji gde je termostat, neko nema, neko nema a odvrne radijatore na max...).
Kad bolje razmislim, nama je dnavna/trpezarija/kuhinja prostorija koja mora uvek da bude topla, jer smo skoro svi stalno tu, ostale sobe su spavace gde ili niko ne boravi do spavanja ili minimalno boravi (klinci i dalje vise vole da budu u dnevnoj sobi i smaraju nas sa crtacima i igranjem igrica a ako nisu tu onda su napolju). Vise sad razmisljam sa aspekta potrosnje, da li neka od ovih konfiguracija moze da utice na istu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari