Šta je novo?

Grejanje na gas

Pazi, ja dolazim iz stana(ova) gde sam ziveo skoro 20 godina a pre toga sam odrastao u kuci gde se grejalo na TA peci i smederevac, a tu su bile i restrikcije struje i nije svuda bilo ravnomerno toplo.

U stanu je bilo oko 23-24C, i zimi si bio u majci kratkih rukava (ako ne i u sorcu) i gotovo nikad nisi morao da se pokrijes dok lezis i gledas tv. U nekim stanovima je bio pakao, prozor si morao da otvaras, udjes spolja i nije ti dobro. U kuci gde je 2-3 stepena hladnije, sedis u majci dugackih rukava i osecaj je skoro isti, osecas da je hladnije, jedino sto se nekad moras pokriti dok gledas tv.

Ali mi smo tako odrasli u kucama, leti si u kratkom a zimi u dugackom, problem je sto smo se razmazili temperaturama u stanu a realno nije normalno da u sred zime sedis u zatvorenom u sorcu i majci kratkih rukava, bar po meni.

U stanu imam Imergas Eolo star 24 kotao, koji greje 60m2

U stanu je uvek temp oko 24-25 stepeni

Na termostatu kad podesis temp na 23 stepena, nece nikad paliti grejanje, zato sto je uvek temp u dnevnoj gde se nalazi daljinac od grejanja pokazuje 24-25.
Meni prijatno za sedenje ali zeni hladno.
Na kraju sam iskljucio termostat i podesio temp na bojleru i sad radi tako sto odrzava temp vode u sistemu

Da li je ovo ispravno ili nije, ne znam, ali je ovo jedini nacin da grejanje radi kako treba.
Bez da radijatori ostanu hladni

@jakota
Koliko trošiš gasa mesečno? Mislim na m3. Stan u zgradi, ili zaseban objekat?

Ovde se vidi potrosnja u ovoj godini
Stan u zgradi, nova gradnja, izolovan
U martu racin placen 8000 din

Prilozi

• IMG_0353.png
    IMG_0353.png
    362.8 KB · Pregleda: 92
Da i ja imam taj. Možeš preko servisnog menija

Prilozi

• IMG_20241127_173911.jpg
    IMG_20241127_173911.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 73
Pozdrav zivim u Banatu,planiram da uvedem gas ali se lomim posle svih vesti u vezi gasa,planiram da kupim i kotao i sve,brine me sto investicija nije mala.hvala unapred

Pozdrav zivim u Banatu,planiram da uvedem gas ali se lomim posle svih vesti u vezi gasa,planiram da kupim i kotao i sve,brine me sto investicija nije mala.hvala unapred
Pa to ti niko ne moze reci, jer niko i ne zna sta sve moze biti. Gasa ce svakako biti i dalje (jer ga koristi industrija i toplane i ne mogu bez njega), ali je pitanje po kojoj ceni.

Ukratko - jedno kajanje nikad ne fali.

Kad sam 2005. u jedan objekat ubacio kotao na pelet, plaćao sam tonu 135eur. Sada je taj isti brend skoro duplo skuplji.
A kotao na pelet sam stavio da izbacimo kotao na naftu/lož ulje, sa kojim se u zdravlju i veselju grejalo 20+ godina, dok ložak cenom nije stigao naftu i postalo preskupo.

Kod kuće se grejem na gas, jer je struja postala preskupa kada su uveli tarife, prešao na mernu grupu, ali je i ona postala preskupa, sad sam na gasu i verovatno se u nekom trenutku vraćam na struju, samo sa efikasnijim sistemom. Ako se pre toga ne odselim u šumu.

Pa to ti niko ne moze reci, jer niko i ne zna sta sve moze biti. Gasa ce svakako biti i dalje (jer ga koristi industrija i toplane i ne mogu bez njega), ali je pitanje po kojoj ceni.
Au veruj mi glava me boli...
Ukratko - jedno kajanje nikad ne fali.

Kad sam 2005. u jedan objekat ubacio kotao na pelet, plaćao sam tonu 135eur. Sada je taj isti brend skoro duplo skuplji.
A kotao na pelet sam stavio da izbacimo kotao na naftu/lož ulje, sa kojim se u zdravlju i veselju grejalo 20+ godina, dok ložak cenom nije stigao naftu i postalo preskupo.

Kod kuće se grejem na gas, jer je struja postala preskupa kada su uveli tarife, prešao na mernu grupu, ali je i ona postala preskupa, sad sam na gasu i verovatno se u nekom trenutku vraćam na struju, samo sa efikasnijim sistemom. Ako se pre toga ne odselim u šumu.
Placemmm

Letos sam kupovao pelet tona 23500, stovarište Drina Kopaonik u Užicu, malopre sam zvao da pitam koliko je, da uzmem još tonu, duga će zima biti, cena je 44000 za tonu, isti pelet. Tako da mislim da šuma ne gine (pećka na drva i seča stabala pa cepanje, kao 1993 godine)

(Izvinjavam se za off ...)

Poslednja izmena:
A ja hteo januara i februara drva da potrošim da ih ne gledam, čuvaću ih kao zlato 😅

Da li je nekom bosch izbacio grešku 227? Opis šaljem u prilogu. Ovo je drugi put za 3 meseca da mi prijavljuje grešku da nece plamen da upali. Posle nekoliko resetovanja, podizanja snage na max kotao je upalio plamen. Da li je do slabijeg pritiska u mreži ne znam.

Meni, pre neki dan.
Ceo Zemun je bio taj dan bez gasa, neko održavanje, ali ja nisam video obaveštenje, nego prvo probao reset, pa onda shvatim da nema ništa od toga. Kada nestane gas ili ako ti se dešava to što kažeš, na merno mestu bi trebalo da imaš onaj ozračni ventil. Kod mene je, crni krug prečnika ~6cm, povučeš ga, zadržiš, pustiš.

и како си решио, шта у том случају радити? ја подигао снагу на 100%, отварај прозор да уђе ваздух и некако га упалио. ево јутрос гледам све нормално ради, ово је други пут за 3 месеца. хвала ти у сваком случају на одговору. иначе отишао сам до сата, повукао тај вентил на секунду, две неколико пута и то је то. нисам знао да треба да држим, знам за убудуће. ја сам скинуо тај црни поклопац и комбиниркама извукао пипу пар пута. после сам сконтао да не мора да се скида већ директно тај црни навој се повуче

Da li je ovo ispravno ili nije, ne znam, ali je ovo jedini nacin da grejanje radi kako treba.
Bez da radijatori ostanu hladni
Imam Immergas Victrix Terra 24kw za podno grejenaje . Meni su serviseri rekli da je u sustini najbolje da nemamo termostat ( nisam ga jos stavio jer sam lenj i skoro smo se uselili u kucu ) . Najbolje imati termometre po sobama i kada mi se greje da lupam ostavim na 35-38c a da mi odrzvanje uvek bude 5-7c manje ali da ga ne gasim . U sustini nisam siguran koliko je dobro za racun u odnosu na on/off mehanizam ... Ima smisla da grejeanje radi po principu bojelra na struju nikad ne gasi i uvek imas toplo , ali nisam optimistican za racun koji ce da stigne u novembru iskreno .

Jedno pitanje, vidim da je i ovde bilo diskusije o tome. Meni su majstori rekli da u prostoriji gde je termostat, skinem termoglave i radijatore manuelno odvrnem na max. Posto nemam dovoljno termoglava, njih sam resporedio po sobama a hodnik i kupatilo sam manualno regulisao preko ventila.

E sad, meni je soba sa termostatom uvek za 0.5 pa cak do 1C toplija od ostalih soba (podeseno zeljenih 21C), brzo se ugreje (jer su sva tri radijatora na max - 1 t11 od 1.8m duzine, 1 T22 i 1 T20 od 1.5m), postigne zadatu temperaturu i termostat iskljuci kotao. Onda sam dobio savet da manuelno ogranicim dolazni protok na nekih 80% (da malo zavrnem ventil) a ovde na forumu je bilo saveta da se stave termoglave na radijatore u prostoriji gde je termostat.

Jer ako ja ogranicim snagu radijatora u prostoriji gde je termostat (ili manuelno ili preko termoglava), ostale prostorije ce se stici zagrejati na priblizno 21C dok se soba sa termostatom zagreje na zeljenu temperaturu ali ce isto kotao duze da radi i potencijalno da potrosi vise plina. Da li dobro rezonujem?

Sa druge strane, svi ukucani skoro po ceo dan borave u prostoriji gde je termostat (kuhinja/trpezarija/dnevna) pa je i logicno da ova prostorija bude najtoplija a od pocetka oktobra (kad smo poceli sa grejanjem) do sad, potroseno je oko 80m3 gasa na grejanje i rad ringli u kuhinji, za nekih 130m2 grejnog prostora sa 12 radijatora i uopste nemam prestavu da li je to malo ili puno za ovakav prostor i konvencionalni kotao.

Jedno pitanje, vidim da je i ovde bilo diskusije o tome. Meni su majstori rekli da u prostoriji gde je termostat, skinem termoglave i radijatore manuelno odvrnem na max. Posto nemam dovoljno termoglava, njih sam resporedio po sobama a hodnik i kupatilo sam manualno regulisao preko ventila.

E sad, meni je soba sa termostatom uvek za 0.5 pa cak do 1C toplija od ostalih soba (podeseno zeljenih 21C), brzo se ugreje (jer su sva tri radijatora na max - 1 t11 od 1.8m duzine, 1 T22 i 1 T20 od 1.5m), postigne zadatu temperaturu i termostat iskljuci kotao. Onda sam dobio savet da manuelno ogranicim dolazni protok na nekih 80% (da malo zavrnem ventil) a ovde na forumu je bilo saveta da se stave termoglave na radijatore u prostoriji gde je termostat.

Jer ako ja ogranicim snagu radijatora u prostoriji gde je termostat (ili manuelno ili preko termoglava), ostale prostorije ce se stici zagrejati na priblizno 21C dok se soba sa termostatom zagreje na zeljenu temperaturu ali ce isto kotao duze da radi i potencijalno da potrosi vise plina. Da li dobro rezonujem?

Sa druge strane, svi ukucani skoro po ceo dan borave u prostoriji gde je termostat (kuhinja/trpezarija/dnevna) pa je i logicno da ova prostorija bude najtoplija a od pocetka oktobra (kad smo poceli sa grejanjem) do sad, potroseno je oko 80m3 gasa na grejanje i rad ringli u kuhinji, za nekih 130m2 grejnog prostora sa 12 radijatora i uopste nemam prestavu da li je to malo ili puno za ovakav prostor i konvencionalni kotao.
Zasto ne stavis termostat u nekoj drugoj sobi, koja je hladnija a termoglavama ogranicis temperaturu u dnevoj sobi onako kako ti odgovara?

Zar nebi dobio slican efekat kao kad bi ogranicio snagu grejanja radijatora u sobi sa termostatom? Ta prostorija bi se sporije grejala od drugih soba, druge sobe bi se stigle ugrejati dok se termostat ne iskljuci i postigne zeljena temperatura u sobi sa termostatom.

Zato i pitam jer ovde ljudi termostat stavljaju na razlicita mesta ili podesavaju radijatore u sobi gde je termostat opet na drugacije nacine (neko ima termoglave u prostoriji gde je termostat, neko nema, neko nema a odvrne radijatore na max...).

Kad bolje razmislim, nama je dnavna/trpezarija/kuhinja prostorija koja mora uvek da bude topla, jer smo skoro svi stalno tu, ostale sobe su spavace gde ili niko ne boravi do spavanja ili minimalno boravi (klinci i dalje vise vole da budu u dnevnoj sobi i smaraju nas sa crtacima i igranjem igrica a ako nisu tu onda su napolju). Vise sad razmisljam sa aspekta potrosnje, da li neka od ovih konfiguracija moze da utice na istu.

Zar nebi dobio slican efekat kao kad bi ogranicio snagu grejanja radijatora u sobi sa termostatom? Ta prostorija bi se sporije grejala od drugih soba, druge sobe bi se stigle ugrejati dok se termostat ne iskljuci i postigne zeljena temperatura u sobi sa termostatom.

Zato i pitam jer ovde ljudi termostat stavljaju na razlicita mesta ili podesavaju radijatore u sobi gde je termostat opet na drugacije nacine (neko ima termoglave u prostoriji gde je termostat, neko nema, neko nema a odvrne radijatore na max...).

Kad bolje razmislim, nama je dnavna/trpezarija/kuhinja prostorija koja mora uvek da bude topla, jer smo skoro svi stalno tu, ostale sobe su spavace gde ili niko ne boravi do spavanja ili minimalno boravi (klinci i dalje vise vole da budu u dnevnoj sobi i smaraju nas sa crtacima i igranjem igrica a ako nisu tu onda su napolju). Vise sad razmisljam sa aspekta potrosnje, da li neka od ovih konfiguracija moze da utice na istu.
Ako ogranicis termoglavama temperaturu, a na kotlu podesis vecu temperaturu od toga, to znaci da kotao nikada nece moci da postigne odgovarajucu temperaturu u toj sobi i pojacavace temperaturu polaznog voda konstantno kako bi dostigao tu temperaturu, a u drugim sobama bice toplije.
Sad jedino ako bi fino mogao da ustimujes te dve vrednosti, tj, da se fino igras podesavanjima termoglava da mogu da gadjaju temperaturu termostata. Tu bi ti pomogle one digitalne termoglave.

Ako ti je ta soba referentna onda stavi u njoj termostat i otvori termoglave, jer nema poente ogranicavati temperaturu na radijatorima a zahtevati na termostatu da isporuci vecu temperaturu od toga, ali to onda znaci da ce ti ostale sobe biti hladnije.
Ako sistem nije balansiran lepo (kao kod tebe) onda izaberi jednu referentnu sobu (hladniju) i tu podesi temperaturu koja ti odgovara a u ostalim sobama (ako su toplije) regulisi temperaturu termoglavama.

термостат увек иде у најхладнију боравишну собу. код мене је спаваћа најхладнија и ту ми је радијатор сада скроз заврнут, не подносим да спавам у топло. кад буде напољу око 0 термоглава је на 2.5. не видим поенту да ту где је термостат да се термоглава ограничава. кад се стави у најхладнијој боравишној соби небитно дечија, дневни боравак у осталим ће термоглаве одрадити посао. за ових 21 дан у октобру потрошено 88 кубика просечна дневна потрошња гаса 4,2 кубика дневно, термостат на 23, спратна кућа око 120кв плус санитарна вода за 5.

Nikada ne mogu da se upare termo glave sa sobnim termostatom, mere temperaturu na različitim visinama i na različitoj udaljenosti od radijatora. Probaj da staviš sobni termostat na najudaljeniju tačku od radijatora da vidiš da li će biti razlike a inače prostorija u kojoj se najviše boravi brže postigne temperaturu jer i sam čovek odaje neku temperaturu, pije se čaj, kafa a i kuhinja je tu a o električnim uredjajima da ne pišem (TV, comp/konzola, ruter i ostalo).

Nazalost, termostat u mom slucaju ce biti jako tesko pomeriti iz trenutne prostorije jer su svi molerski radovi zavrseni a kotao je skoro pa ispod termostata u podrumu. Da ga pomeram u neku drugu sobu, to bi trazilo dosta razvlacenja kablova osim ako se ne uzme neka bezicna varijanta. Za sad moram ovako. Sreca pa svi boravimo u ovoj dnevnoj sobi pa nije toliki problem sto je u spavacima sobama ploa stepena hladnije.

Baš zbog pozicije termostata, nisam uzeo Bosch model koji sam želeo, već Salus.
Majstor uglavnom gleda da napravi kako mu je najlakše, a ne kako će biti najbolje za sistem.

Ne bi isao na varijantu žičanog pa makar on bio i modulacioni. Bežični seliš gde hoćeš, temperaturu gasi kad pređe 0.2 od zadate i takođe pali kad padne 0.2 od zadate. I to može da se podešava u samom termostatu na koju vrednost da se pali, gasi. Žičanim si osuđen na tu prostoriju gde je i kraj nema pomeranja. Inace kod mene voda na 35 stepeni, doduše i napolju je ujutru 10+

Nije mi jasno toliko insistiranje na tim termoglavama, i da ih ljudi svuda stavljaju.
ako neko voli hladniju sobu to se regulise prigusivanjem tog kruga.
Kada se postavi sistem grejanja, toplota u sobi se regulise prigusivanjem protoka, i to kad se jednom namesti nema vise potrebe da se dira.

Termoglave vam apsolutno ne trebaju.

Problem je to je 99 % grejanja uradjeno bez projekta grejanja,a tamo i gde ima projekat od tog projekta se odstupi prilikom izvodjenja(po sistemu to ti netreba, ovo je jeftinije i sl).I onda imamo jedna soba pregrejana druga pothladjena.U dnevnoj 22 stepena u spavacoj,decijoj 19 stepeni i onda se pokusava nesto izmanipulisati sa termo glavama.
Sto se tice gasnih kotlova po meni spoljna sonda uparena sa termostatom proizvodjaca kotla i mali raspon + - za paljenje gasenje.Time se dobije da u odnosu na spoljnu temperaturu i temperaturnu razliku izmedju zadate i trenutne temp. polazna temperatura vode ce biti optimalno odredjena.I sa malom temp. razlikom u paljenu i gasenju odrzavate temperaturu prostora i to je to.

Vrh Dno