Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Da se i ja upisem... Namera je bila da se spremim unapred za BF6 pa sam uradio upgrade procesora. Menjao sam stari 1700 za 5700X3D i vredelo je apsolutno svakog dinara. Ocekivao sam recimo 50% ubrzanja i to mi je bilo skroz korektno obzirom da sam na x370 ploci, platformi od pre 8 godina.
Nisam se previse bavio bencmarcima obzirom da nisam imao vremena ali probao sam Sniper Elite 5 na brzaka.
1700 @3.9GHz all core i mem na 2933 CL14 imao je 118FPS.
5700X3D @4041MHz boost (sve na default), mem na 3200 CL14 ima 268FPS.

Malo je reci da me oduvao CPU performansama.

Zamenio sam 5800x sa 5950x. Naravno u normalnom radu ne vidim neku razliku(Kupio sam 5950x extra povoljno to je razlog zamene).
E sad hocu da malo sredim PBO i CO, ali nikako mi ne ide.
Kad je sve na default moze da povuce i do 200w. Igrao sam se sa PBO PPT / TDC / EDC 145 / 110 / 140.
Radi to ok, ali nisam as zadovoljan.
Probao sam CO all cores -10 kada je samo to onda radi ali opet potrosnja ide i do 200w. A u kombinaciji sa PBO nije stabilan.
Probao sam Ryzen Master za all cores mi daje -1 a za per core trajalo 7 sati i nije zavrsilo.

CO ti je "silikonska lutrija"

Može da bude da taj tvoj primerak neće u minus sa samo jednim jezgrom. U tom slučaju bi trebalo da šteluješ per core. A to zna da potraje.

Ako hoćeš nižu temeperaturu onda razmisli o vodenom hladjenju.

Imam vec vodeno. I temp ne prelazi 80c, ali problem je sto stalno imam peak-ove i ventilatori urlaju.

Imam vec vodeno. I temp ne prelazi 80c, ali problem je sto stalno imam peak-ove i ventilatori urlaju.
Ja sam imao problem sa ventovima da krenu da vrte na max tipa kad pokrecem neke aplikacije. Resio sam u biosu opcija kod gigabyta je Temperature Interval ne znam na tvojoj ploci kako se zove proguglaj. Mene je spasilo tog insta urlanja ventova.

Tako za svaki Ryzen koji je bio kod mene do sada, uvek per core tražim. Malo sam mazohista :D

Ja bih ti predložio dve opcije za ovu situaciju.

Prva, ako vodeno ima senzor T za vodu.
Možeš podesiti krivu za ventilatore prema T vode ali budi pažljiv jer su rasponi temperatura dosta niži za vodu nego za CPU.
Ovo sam radio na nekoliko kompova, jedan moj (prethodni) i par iz firme. Jedan je bio Corsair AIO sa iCue modulom, drugi Corsair open loop sa iCue modulom i dva kompa sa NZXT X52 AIO koja sam podesio sa FanControl programom. Svi su radili odlično.

Druga opcija, kroz BIOS/UEFI možeš podesiti ventilatore da imaju odloženi step up/ramp up brzine ventova. Ovo podešavaš u sekundama i morao bi malo eksperimentisati dok ne pogodiš odnos buke i temperature procesora koji tebi odgovara.

Jedini način da sprečiš ventilatore da urlaju je da postaviš custom krivu. Ja imam 5900XT i hladim ga sa 360 AIO, a za ventove sam stavio ovakvu krivu.
Snimak ekrana 2025-10-03 210704.png
U idle su praktično nečujni, a pod opterećenjem se čuju, to se ne može izbeći.

Jedini način da sprečiš ventilatore da urlaju je da postaviš custom krivu. Ja imam 5900XT i hladim ga sa 360 AIO, a za ventove sam stavio ovakvu krivu.
Pogledajte prilog 507431
U idle su praktično nečujni, a pod opterećenjem se čuju, to se ne može izbeći.
Kod ovakvog podešavanja i dalje nisi adresirao problem boost-a jednog jezgra, kada CPU očita visoku T procesora (ali samo jednog jezgra i traje par sekundi). Generalno, tada nije potreban pun kapacitet hlađenja da ohladi to jedno jezgro, ventilatori se zavrte na kratko na 100% i u roku od par sekundi vrate na niže obrtaje, pošto ta T jako brzo opadne (kad se zavši proces koji je uzrokovao single core boost).

Opisani problem je moguće rešiti na način koji sam opisao u mom prethodnom postu u ovoj temi.

I kratka dopuna mog prethodnog posta, trenutno koristim 9950X i NH-D15 i podešen je tako da ventilatori reaguju sa odlaganjem step up/ramp up brzine ventova.

Kod ovakvog podešavanja i dalje nisi adresirao problem boost-a jednog jezgra, kada CPU očita visoku T procesora (ali samo jednog jezgra i traje par sekundi). Generalno, tada nije potreban pun kapacitet hlađenja da ohladi to jedno jezgro, ventilatori se zavrte na kratko na 100% i u roku od par sekundi vrate na niže obrtaje, pošto ta T jako brzo opadne (kad se zavši proces koji je uzrokovao single core boost).

Opisani problem je moguće rešiti na način koji sam opisao u mom prethodnom postu u ovoj temi.

I kratka dopuna mog prethodnog posta, trenutno koristim 9950X i NH-D15 i podešen je tako da ventilatori reaguju sa odlaganjem step up/ramp up brzine ventova.
Ja sam tome pristupio na drugačiji način, ustanovio sam da je proces koji kod mene najčešće izaziva te nagle bustove jednog jezgra windows telemetrija. Obrisao i disejblovao sve što ima veze s windows telemetrijom i sad mi u idle procesor nikad ne prelazi 65 stepeni. Na toj temperaturi su mi fanovi i dalje ispod 60% PWM i nisu preterano bučni.
Themaltake Aqua Elite 360 V3 nije baš najefikasniji AIO kuler, ali dolazi sa jako tihim ventilatorima, bučni su tek kad odu preko 80%.

^ Jasno i legitimno rešenje.

Kod mene to često bude tab u Chorme ili Brave brauzeru mada je bilo i drugih aplikacija, pa sam razmišljao u pravcu podešavanja HW.

^ Jasno i legitimno rešenje.

Kod mene to često bude tab u Chorme ili Brave brauzeru mada je bilo i drugih aplikacija, pa sam razmišljao u pravcu podešavanja HW.
Windows telemetrija je meni bila najveći problem, pokreće se kad je sistem u idle i inače potpuno nečujan, ako ubiješ proces, nakon 5 minuta će se pokrenuti ponovo. Jako iritira kad ti komp radi samo da bi gledao neki film, ili slušao muziku. Što je najgore od svega, to je proces od koga korisnik nema nikakve koristi, služi samo Majkrosoftu da skuplja onformacije o našem kompjuteru. Ručno pobrisao sve u redžistriju što ima veze s tim, pobrisao u task šeduleru, obrisao i exe fajlove i sad je komp uglavnom miran i tih kad ništa ne radim.

Nazad
Vrh Dno