Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

sumnjam da će novi biti uopšte u ponudi tada

Nema veze na am5 se ide

Kad bih prodao 5700x i doplatio za x3D ne bi bilo previše skupo ali ako je samo malo bolji onda nije vredno cimanja. Mene je samo interesovalo da li ima nekog primetnog dobitka ili ne..

Nema veze na am5 se ide
Rado bih ja na AM5 ali onda treba kupiti skoro sve novo a to trenutno nije opcija. Odlučio sam da umesto na AM5 pređem na M4/M5 Pro tako da će ovaj desktop ostati samo za igrice i VM.

Možda bi @Djilkosh_Ns mogao da mi reši dilemu ako je raspoložen jer ima 5700x3D i 9070 🤔

Evo ja mogu reci da mi r5 5600 pravi problem sa rtx 3090 u Stalker 2, cpu je usko grlo, gpu zauzece ide od 65 do 80% FHD rezolucija. 5700x/5800x su maltene ista stvar. Dakle, za taj konkretan scenario bi mi x3d legao lepo. U drugim igrama nema tih problema, ali u svim UE5 igrama ce ga verovatno biti sem ako ne predjem na 2k

Rado bih ja na AM5 ali onda treba kupiti skoro sve novo a to trenutno nije opcija. Odlučio sam da umesto na AM5 pređem na M4/M5 Pro tako da će ovaj desktop ostati samo za igrice i VM.

Možda bi @Djilkosh_Ns mogao da mi reši dilemu ako je raspoložen jer ima 5700x3D i 9070 🤔
Šta vam treba da odigram CS2 da vam dam rezultate? Ja sam jedno vreme hteo da idem na 7700x, ali neke pametne čike su mi rekle da neću dobiti ništa, tako da sam ostao na 5700X3D. Ako ne sećanje služi na 1440p low je na oko 400 fps, a 1440 max je oko 250 fps. No ako baš treba tačno, ja ću odigrati deathmatch CS2 sa statistikom.

Sve se većinom igram na 1440 max / ultra kako god najvišim podešavanjima.

5700x3d je osetan napredak u odnosu za 5700x, tu je negde sa 7000 generacijom bez x3d cache sto se gaminga tice, ko nece da menja platformu skroz ok upgrade.

Šta vam treba da odigram CS2 da vam dam rezultate? Ja sam jedno vreme hteo da idem na 7700x, ali neke pametne čike su mi rekle da neću dobiti ništa, tako da sam ostao na 5700X3D. Ako ne sećanje služi na 1440p low je na oko 400 fps, a 1440 max je oko 250 fps. No ako baš treba tačno, ja ću odigrati deathmatch CS2 sa statistikom.

Sve se većinom igram na 1440 max / ultra kako god najvišim podešavanjima.
Hvala što hoćeš da pomogneš, javiću se posle vikenda na pp pa da odradiš neke testove ako može jer nisam kući.

Inače sam odlučio da kupim x3D i ploču pa ću da prepakujem stari HAF912 Plus gde je sada 2600k i Z68. Tu mi je relativno novo napajanje (SS-620GM2), a već imam 4x16GB RAM i slobodan NVMe od 1TB pa praktično dobijam novi računar sa x3D koji je mnogo jači od 2600k.

Hvala što hoćeš da pomogneš, javiću se posle vikenda na pp pa da odradiš neke testove ako može jer nisam kući.

Inače sam odlučio da kupim x3D i ploču pa ću da prepakujem stari HAF912 Plus gde je sada 2600k i Z68. Tu mi je relativno novo napajanje (SS-620GM2), a već imam 4x16GB RAM i slobodan NVMe od 1TB pa praktično dobijam novi računar sa x3D koji je mnogo jači od 2600k.
Šalji, pa cu ti poslati.

Juce sam malo igrao deathmatch i na 1440p high sam imao oko 300+ fps što je mislim sasvim okej. Oko 400 je bilo na low.

Meni bi samo značilo da sa x3D podignem donju granicu i rešim nagle dropove u nekim momentima dok mi je sve preko 240@1080 i 144@1440 nebitno za eSports igre. Single Player mogu i u 60 fps da igram jer je za njih potpuno nebitno jer tu uživaš u igri (zato i ne kupujem RDR2 dok ne uzmem jaču grafičku za 1440) a ne takmičiš se sa drugim igračima.

Sećam se kad sam sa i7-2600k prešao na 3700x, razlika je bila baš primetna jer se minimalni fps drastično povećao, posebno u PUBG na lokacijama gde skače dosta igrača pa sam morao da ih izbegavam jer je bukvalno padao ispod 10-20 fps sa ovom GTX 1070 što je i sada koristim. Problem je što su igrice loše optimizovane i sve lošije rade svakim novim ažuriranjem.

Нажалост, истинито.
И што је још горе, контраоптимизација је тенденциозна и намерна.
То сам најочигледније приметио играјући Елден Ринг (најновија верзија, длц) на ПС4 слим конзоли.

Био сам шокиран шта добра оптимизација може да потера на АМД булдозер 1.7гхз + радеон 7870, 8гб рам, класичан хдд...
После сам, експеримента ради, исту игру покренуо на значајно јачој, ссд конфигурацији @ вин11, и добио слајд шоу.

Треба ипак погурати продају новог хардвера...

Overclock-ovanje (ili samo clock-ovanje) je već duže vreme mrtvo. Moderni procesori sami određuju takt u zavisnosti od opterećenja, termalnog limita i stabilnosti. Takt je postao jedna fluidna stvar koja se više ne šteluje ručno 🙃
Za koga kako😁

Za gaming ogroman upgrade.

Suvise uopsten odgovor :) mislio sam na nesto tipa - dobio sam sa tom kartom X procenata bolji FR na Y rezoluciji, bolji min fps za Z procenata...

Kako li je tebi tek kad kupuješ kuću :D

Kucu imam,ne treba mi :D

Ovo je hw forum. Uostalom, znam ja da se dobija i od prilike koliko se dobija, ali me zanima njegovo iskustvo jer preslikava moj slucaj,imamo isti procesor

Ja sam bio medju prvima koji su uzeli Ryzen te davne 2017, cini mi se da je to bio april kada su se pojavili Ryzen 5 procesori i da mi je neko rekao da cu 7 godina kasnije moci na istu tu mid-range maticnu bocnuti najnoviji CPU ne bi mu verovao. Ja prelazim sa Ryzen 5 1600 na Ryzen 7 5700X3D tako da je za mene upgrade ogroman, dovoljan da ne menjam masinu jos barem 3-4 god. Za ovaj moj stari CPU kontam da mogu izvuci 30-40e i upgrade za 180e i vise nego dobar.

Kucu imam,ne treba mi :D

Ovo je hw forum. Uostalom, znam ja da se dobija i od prilike koliko se dobija, ali me zanima njegovo iskustvo jer preslikava moj slucaj,imamo isti procesor
Sve zavisi za koje pare nabavljas, ako je za dobre pare onda se isplati logično. Napravi razlomak koliko para te izadje u procentima vidi performanse u procentima i odgovor je lak. Tako znaš jel se isplati ili ne.

Ja sam bio medju prvima koji su uzeli Ryzen te davne 2017, cini mi se da je to bio april kada su se pojavili Ryzen 5 procesori i da mi je neko rekao da cu 7 godina kasnije moci na istu tu mid-range maticnu bocnuti najnoviji CPU ne bi mu verovao. Ja prelazim sa Ryzen 5 1600 na Ryzen 7 5700X3D tako da je za mene upgrade ogroman, dovoljan da ne menjam masinu jos barem 3-4 god. Za ovaj moj stari CPU kontam da mogu izvuci 30-40e i upgrade za 180e i vise nego dobar.

Znam osećaj, skroz isti scenario i kod mene. Samo što sam ja ubacio 5600x, praktično nema razlike u odnosu na 5700X3D sem u igrama, a i tu ne baš u svakoj. Procenio sam da je za igranje bolje da razliku u ceni preusmerim u grafičku kartu. Stari Ryzen 1600 sam praktično poklonio servisu u kraju za 5 evra, čisto nek služi nekome, umesto da mi stoji na polici. RAM koji uz stari procesor nije mogao preko 3GHz sad radi na 3,3. Ako nešto ne crkne, očekujem da me ovaj fosil lepo služi do kraja decenije. Sad samo ostaje da vidim na šta će ličiti Radeon 9060, pa da odaberem grafičku kartu.

Za veliku vecinu igara u 1440p a narocito u 2160p skoro da nena razlike izmedju 5700x i 5700x3d.....imate gomilu youtube videa

Ocekivana cena je 200 dolara..?

Nazad
Vrh Dno