Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Sa kojim uticnicama imate grafikone onako po satu?
Ima na temu neka koja radi preko eWelink(ako je uopste tako) i vidim ima imou. Jel to ima i ova tapo tp-link?
Ja imam neku preko tuya app radi, ali mi daje samo trenutnu i ukupnu za taj dan/mesec i to je osvezava kako kad, nekad u minut nekad po 10min ..
LAkse mi onako kad ima ispisano na po 1h :D mogu da vidim sta se desava, a i bar neka koja brze prikazuje podatke, tj osvezava.

16258.jpg

Mislim da je teže naći neku koja nema prikaz po satu, nego neku koja ima. U stvari, svaka meri i čuva podatke negde na serveru, samo je pitanje da li ti aplikacija prikaže to ili ne.
Sada imam samo 2 uređaja koji mere potrošnju, a nisu mi lokalni nego coud. Oba su Tuya i za oba imam prikaz grafikona po satu, danu i mesecu.
1759477283034.png 1759477621129.png

Što se tiče TV-a, ne moraš da meriš. Piše u specifikacijama koliko troši u standby. Za moj 70" TV mislim da piše 0,5W. (mada veličina ekrana ne utiče na standby potrošnjju). To je stvarno zanemarljivo. 5 dinara na računu za struju :)

Ja merim celu utičnicu, na kojoj mi je povezao više uređaja (TV, HomeAssistant mini PC, soundbar, kablovki ruter, EON, WiFi mesh ruter). Svi zajedno troše minimalno 36W, a maksimalno 250W. Mislim da to može svaka pametna utičnica da podnese.
Evo vikend potrošnja:
1759478050930.png
i radni dan:
1759478007499.png

Pozdrav, hteo bih da uzmem par ovih uticnica najvise zbog monitoringa jer sam skoro ugradio dve klime za grejanje pa bih uzeo i za neke druge uredjaje tipa masina za susenje vesa itd. Medjutim, jedna klima mi je prikljucena direktno preko dozne, pa me zanima jel ima neko iskustvo sa pametnim osiguracima, da li se samo zameni postojeci osigurac sa pametnim ili ima jos nesto?

Pozdrav, hteo bih da uzmem par ovih uticnica najvise zbog monitoringa jer sam skoro ugradio dve klime za grejanje pa bih uzeo i za neke druge uredjaje tipa masina za susenje vesa itd. Medjutim, jedna klima mi je prikljucena direktno preko dozne, pa me zanima jel ima neko iskustvo sa pametnim osiguracima, da li se samo zameni postojeci osigurac sa pametnim ili ima jos nesto?
Imas Tuya mini smart switch sa Power Monitor opcijom, malo i stane fino u razvodnu kutiju. Isto koristim, nemam uticnicu za klimu, vec je direktno u kutiji.

Prilozi

• IMG_20251003_162022.jpg
    IMG_20251003_162022.jpg
    138.2 KB · Pregleda: 63
Koji uređaji u standby troši više od nekoliko vati? Ako ih ima 10-tak, i svaki troši po 1W, opet neće ni znati na računu.
Ali slažem se da je lepo da zna. Svakako neće uvek biti u standby.

Kako se ugradjuje, jel se samo izvadi obican i stavi taj?
Prvo sam dosta testirao na otvorenom (veliki potrosaci, da li se greje i koliko) posto sam imao mesta razvodnom ormanu stavio je tamo (DIN sina) prvo samostalno,ali na kraju ipak sam je montirao da ide posle osiguraca-onda sam razdvojio za posebnu uticnicu za 18icu klimu. Verovatno hoces da meris veliki potrosac,pa verujem da taj i ima poseban osigurac. Da odgovorim i na pitanje: Da .

Želim da stavim pod monitoring radijatore + da ih povremeno gasim/kontrolišem, oko 2000-2500w su radijatori, razmišljam da kupim uticnice 20a sa temua, da li bi bilo sigurno da stalno rade radijatori na ovoj utičnici ili bolje da radijatori budu uvek vezani direktno na uticnici u zidu?

Prilozi

• Screenshot_20251003_232433_Temu.jpg
    Screenshot_20251003_232433_Temu.jpg
    126.2 KB · Pregleda: 25
No name kinez koji tvrdi da je 20A, ja ne bih stavljao radijatore na to. Pogotovo što to nije nešto što radi sat-dva dnevno, nego po 10h konstantno.

Kineska elektronika je u stvari vrhunska. Samo što postoji i kineska kiš elektronika. A nikad ne znaš šta kupuješ. Ne bih se baš pouzdao u specifikacije sa Temu-a ili Aliexpressa. Više su kao predlog ili početna tačka, ali sam moraš da istražiš da vidiš da li je OK ili ne. Pogotovo što prave na milione i onda svi kupuju bulk, bez ikakve kontrole kvaliteta.
Po meni, ove utičnice nisu predviđene za radijatore, nego za neka manja opterećenja. Drugo, gde piše da ove utičnice imaju merenje potrošnje? Mislim da su obične on-off.

Želim da stavim pod monitoring radijatore + da ih povremeno gasim/kontrolišem, oko 2000-2500w su radijatori, razmišljam da kupim uticnice 20a sa temua, da li bi bilo sigurno da stalno rade radijatori na ovoj utičnici ili bolje da radijatori budu uvek vezani direktno na uticnici u zidu?
Po izgledu imam i ovakve,monitoring im je bzvz. Kvalitet izrade okej,pod vecem opterecenjem nije se grejalo. Podesavanja preko aplikacije isto okej.

Screenshot_2025-10-04-07-36-35-125_com.tuya.smartlife.jpgScreenshot_2025-10-04-07-36-38-951_com.tuya.smartlife.jpgScreenshot_2025-10-04-07-36-48-719_com.tuya.smartlife.jpg

Nisu bas kvalitetne i pouzdane ove stvari, zato ja i ne dzidzam mnogo, a neki bi na sve zivo postavili. Skoro mi se desilo da je 'otisao' kondenzator (10V 470uF) na ploci kineskog Tuya smart prekidaca, pa je relay non stop kliktao (palio/gasio). Ja nisam bio kuci (na odmoru) i to je danima trajalo. Uredjaj je bio offline, nije se moglo pristupiti.

Zamjenio sam kondenz i radi dobro. Dosao sam bio u situaciju da sve batalim, ne bih zelio da crkne neki uredjaj zbog ovoga. U zivotu sve sto moze jednostsvno ne treba komplikovati.

Vjerovatno ovi 'brendiraniji' da su zasticeni i pouzdani ali ko zna.

Ne znam kako bi tu situaciju mogao da predvidiš i sprečiš. Možda da staviš dva serijski, pa da nekako detektuješ ako drugi ode u offline, da isključiš prvi?

Možda je mali offtopic: meni se desilo da sam uređaj za zalivanje slučajno uključio, i brzo ga iskljčio (a to isključivanje nije se okinulo, a uređaj je mislio da jeste). U sred noći me komšije zvale pošto su čuli vodu. Sreća samo sat vremena sam polivao terasu i nameštaj na terasi. Ko za baksuz, na pištolju za crevo je bilo prebačeno i zaključano da ide voda.
Nekada ne možeš da predvidiš sled događaja koji mogu da dovedu do havarije.

Meni su do sada utičnice sa merenjem samo koristile. Mogao sam da isključim daljinski kad je žena zaboravila peglu za kosu i da dođem kući i zatvorim frižider kada je ostao slučajno otvoren.

Opet kazem, obicno bespotrebno komplikovanje i dovede do s.anja.

Imam i ja jedan senzor i kameru i to radi na baterije, nezavisno od napajanja i ne moze nikakvu stetu da napravi, sve i da crkne nesto ili zabaguje, doduse jedino ako upravlja sa drugim uredjajem.

Jedino da spustam osigurac kad nisam duze kuci, ali izem ti tu elektroniku ako moram razmisljati o njoj. Hocu reci da se ne treba nesto pouzdati u ovo i da treba biti oprezan pogotovo kad nisi tu.

Nista, praticu situaciju i u buduce, ako se nesto slicno desi, leti sve u kantu.

Jel ima nesto da samo meri ali da ne iskljucuje. Ne zanima me upravljanje uredjajima na daljinu jer to sa klimama vec mogu preko aplikacije, hteo bi samo da merim potrosnju bez komplikacija

Nazad
Vrh Dno