Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Naravno, tako cu i da radim, ali da je buducnost grejanje na struju, to je upitno. Struju mogu da trose stanovi, ususkani mali objekti do dve klime, sve preko toga po mojoj racunici, nije isplatljivo. Ovo naravno zavisi od situacije, ako neko nema nikakvo grejanje, onda su klime jeftina investicija, ja sam stavio na papir, uzeo u obzir konfor, i kupio pelet. Komsija u martu ugratio TP spucao silnu lovu, i sad se preracunava, struja ce biti jos skuplja, jednostavno uglja nema i udarace nas po usima samo tako. Ona floskula "socijalna kategorija" vise nema nikakvog znacenja.

Ja sam od samog početka tu i naravno da ću da hvalim ono što imam i koristim. Ako si došao ovde da mutiš vodu (a nisi jedini) to ovde ne prolazi. Takvih likova masu ima koji su banovani jer su kulturni kao i ti pa ti vidi da im se pridružiš.
A onda ovo dalje, pa ja ne znam da li je ovo Zona Sumraka, šta li... Ti hvališ taj Mission kao Triger svoju metlu u seriji ¨Mućke¨, koristi ¨istu¨ metlu 20 godina a za to vreme je nebrojano puta zamenio dršku i četku.
Mission je dobar model koliko sam ispratio i mislim da svima radi tih 10 godina.
Moje prve Fujitsu su iz 2011 i nikad ništa nije menjano. Toliko o japancima i nama ¨likovima¨.

Jeste, on je pobednik jer je u velikoj kući stavio 12 klima a ne jednu od 30.000 BTU pa kroz vrata da greje celu kuću. Pošto ja imam 5 onda sam ja jako drugo mesto, zadovoljan.
Ju, ju, ju :)

Napisao sam najiskrenije iskustvo sa mideom mission 1, i naravno nedostatke za tih 10. God, bez laži bez kompleksa ikakvog.

Sumnjam da bas bas bas niko nije imao nikakakav problem sa ne-kineskim klimama.

Dugo sam na forumu i nisam nikakav prodavac niti monter, o iskustvu sam pisao jos od ugranje i prve sezone grejanja.
I jesam tada kao i sada posle ko zna koliko godina primetio da je i dalje ista priča.
No ne bitno, kacio sam ovde fotke plana rog mog potkrovlja u kuci, tih 58 i sad + 12, savete pre par god sa opisom izolacije i orijentacije tog dela kuce.

Pamtim da je na ovom i jos nekom forumu bio neki troler, koji je gurao micubisi konstantno, i pljuvao sve sto je kina.
Konkretno kod moje se hvatao kako nema onaj sertifikat, kad je izasao sertifikat onda se podsmevao tom pdisagnul, copu itd.

Da 58 kvadrata sa 12icom mideom grejao svih ovih godina, Beograd. Najmanja zabalezena temperatura spoljna koju sam zabelezio oko -16 prve zime.

Kazem sa forsiramjem ispod neke temperature, koje sad i ne secam .
Prvih 2-3 god, sam pratio i ložio se, te merac potrosnje, te spoljne temp, te izduva bal bla.
Zadnjih par god, samo resetujem na nulu za sezonu grejanja merim celu kao i hladjenja.

Iskreno sam napisao da hocu da izmestim i da stavim novu da se pojacam, nisam pratio godinama temu, pa reko da vidim dal ima nesto slicno za normalne neke pare, da radi koliko toliko kulturno.

Pozdrav

Pitanje za instalatere a i druge ko zna.....

Treba da montiram klimu, ali je rupa u zidu previsoko, da bi ostalo propisano 10-15c, za inverter od plafona. Da li mogu da skinem plastiku na unutrasnjoj i savijem 6 i 10 na drugom mestu pod 90, a postojece 90 ispravim? Jel radio neko to?

Buši novu rupu.

Usao sam da vidim dal se potegla tema oko pomeranja crvene zone, pa tako i isplativosti grejanja na struju. Naime, meni tri klime trose negde oko 1000-1200kwh i kucna potrosnja oko 700-800kwh.Ovo znaci da nema vise grejanja na klime u hladnijim mesecima, samo pelet i centralno.
Bolje dodatno brojilo, podele se potrosaci.

@djalf da li ste nekad u frizerskom salonu imali problem sa curenjem klime u unutrašnji prostor?
Jutros momci postaviše novu klimu i kaže jedan, najmanje polovina frizerskih salona ima taj problem, jer je visoka vlažnost, ne luftiraju se dovoljno, pa klima stvara kondenz i gde ne treba.

Ne moze da stvara gde ne treba vec na izmenjivacu, ako curi unutra ili nije spojeno kako treba ili je zapusen odvod.

Naravno, tako cu i da radim, ali da je buducnost grejanje na struju, to je upitno. Struju mogu da trose stanovi, ususkani mali objekti do dve klime, sve preko toga po mojoj racunici, nije isplatljivo. Ovo naravno zavisi od situacije, ako neko nema nikakvo grejanje, onda su klime jeftina investicija, ja sam stavio na papir, uzeo u obzir konfor, i kupio pelet. Komsija u martu ugratio TP spucao silnu lovu, i sad se preracunava, struja ce biti jos skuplja, jednostavno uglja nema i udarace nas po usima samo tako. Ona floskula "socijalna kategorija" vise nema nikakvog znacenja.
Ako je kod komse novi objekat i dobar sistem nece uopste puno da potrosi struje. Ali na sta se vise grijati??? Drva skupa, teska robija na taj nacin da se grijes, pelet nekad bio jeftin pa svi uzimali te peci, a gledaj sada cijene... Onda klime... Kako god okrenes sa grijanjem je uvjek muka bila. Ako na startu nije ugradjeno sve kako treba onda opet po meni lakse uloziti u solarne panele pa nekako tu naci konmpromis. Naravno ako je moguce to nekako sa drzavom balansirati. 10kw kod kolege ugradjeno sa 10kw baterijom. Uguro je u mrezu dovoljno struje da mu ispada sada dzabe.

Ne moze da stvara gde ne treba vec na izmenjivacu, ako curi unutra ili nije spojeno kako treba ili je zapusen odvod.

Jasno, ali ova koju smo danas skinuli je pre neki dan očišćena, nigde zapušena, ne curi na spojevima, a opet curi. Ok, 20+ godina, istekao resurs, ali kaže da je to baš česta situacija u frizerskim salonima. Ako si u poslu sa klimatizacijom, bio bih zahvalan za kontakt, pa ako se problem ponovi, da odmah imamo rešenje.

Meni ove priče malo nemaju logike. Neka me neko ispravi ako grešim, ali… Svi mi koji smo sami čistili klime – paročistačima, raznim sprejevima i ispirali vodom – klima nije curila. Ako ima previše vlage, zar ne bi trebalo da curi više vode napolje? U redu, ako je unutra velika vrućina, klima hladi pa može doći do kondenzacije po plastikama, ali opet – nema logike da curi. Pošto je rečeno da je friško ugrađena, trebalo bi proveriti nagib unutrašnje jedinice i da li odvod ima dovoljan pad. Po mom mišljenju, jedno od ta dva ne štima.

Bolje dodatno brojilo, podele se potrosaci.
Trenutno mi nije moguce, ubi birokratija.probao sam.
Ako je kod komse novi objekat i dobar sistem nece uopste puno da potrosi struje. Ali na sta se vise grijati??? Drva skupa, teska robija na taj nacin da se grijes, pelet nekad bio jeftin pa svi uzimali te peci, a gledaj sada cijene... Onda klime... Kako god okrenes sa grijanjem je uvjek muka bila. Ako na startu nije ugradjeno sve kako treba onda opet po meni lakse uloziti u solarne panele pa nekako tu naci konmpromis. Naravno ako je moguce to nekako sa drzavom balansirati. 10kw kod kolege ugradjeno sa 10kw baterijom. Uguro je u mrezu dovoljno struje da mu ispada sada dzabe.
Komsa ce svakako imati podebele racune, ali radi nocne smene pa nema ko da lozi, za njega nema bolje od TP. Sto se tice ostalog grejanja, slazem se da je cimanje, ali toplota koju dobijem je kao nebo i zemlja u odnosu na klime. Imao sam racune preko 30k proslih zima na klime, paletu sam placao 29k,to mi je dovoljno za mesec, i nema DF, brujanja, hladnog kupatila i ventilatora. Jedino sto je ostalo to je nesto cimanja, ali imam 105kg, mozda nije lose zapeti zimus da ne kilaza ne skoci jos vise. Izracunao sam da ja u januaru necu biti ispod 40k ako grejem na klime, pa cu raditi kombinaciju malo klime, malo pelet. Videcemo kako ce biti, da je skupo, jeste.

Poslednja izmena:
Meni ove priče malo nemaju logike. Neka me neko ispravi ako grešim, ali… Svi mi koji smo sami čistili klime – paročistačima, raznim sprejevima i ispirali vodom – klima nije curila. Ako ima previše vlage, zar ne bi trebalo da curi više vode napolje? U redu, ako je unutra velika vrućina, klima hladi pa može doći do kondenzacije po plastikama, ali opet – nema logike da curi. Pošto je rečeno da je friško ugrađena, trebalo bi proveriti nagib unutrašnje jedinice i da li odvod ima dovoljan pad. Po mom mišljenju, jedno od ta dva ne štima.

Nova klima radi ok. Jutros postavljena.
Klima stara preko 20 godina, iznutra praktično istrunula, je curila unutra.

Svaki klima uređaj ima ograničenu količinu kondenza koji može da izbaci u jedinici vremena. Ako se stvara veća količina, negde mora da završi.

Drugarica radi u jednoj povelikoj kompaniji za rashladne sisteme. Rade industrijske sisteme, ali recimo trenutno sa podizvidjačima postavljaju nekoliko stotina sobnih klima na jedan objekat. Pitam je to za frizerske salone, javlja mi se posle, pitala projektante, kaže ima smisla, vlaga od pranja kose, visoka temperatura od fenova, ako se prostor ne luftira prirodnim putem, tu su svi preduslovi da kondenza završi u prostoriji gde je unutrašnja jedinica.

I meni je čudno, jer da je regular problem, iskrsitalisalo bi se koji uređaji se koriste za tu namenu tj. postojali modeli/specifikacije za tako specifične situacije.

Ja nisam serviser klima, niti dobar poznavaoc, ali usudio bi se reci, vrlo, vrlo mali broj osoba ovdje nesto zaista zna. Ako se provucemo kroz vreme, vecina pojma nema, procitali forum i sad experti. Ok, ocekujem paljbu po meni al ok. I ja sam ovdje svasta naucio i uvjek sam javno se zahvalio osobama koje su mi nesebicno pomogli. Bez obzira na sve, toplina ovog foruma je uvjek bila da se pokusa pomoci i to je neupitno. Mozda diskusija kinez/japanac ( zesca tema ) al haj... Nego vezano za tvoj problem... Drugi pasos ukazuje da ti se klima raspada, ako sam dobro razumio... Ako curi glupo bi bilo komentarisati na nevidjeno ali, ali, nema kondenza koliko god veliki bio da nemoze odvod da primi!
Sutra sam kod mog dobrog prijatelja gdje sam radio kompletnu el instalaciju pa cu ga zamoliti za godisnji izvjestaj potrosene struje. 120m² Toplotna pumpa i plocice svuda, inace strasno velika greska zbog toplote ali haj. Zamolicu ga za racun da nadje pa cu ga ovdje objaviti. Cisto radi paralele, ne radi ubjedjivanja, diskusije ili bilo cega.

Poslednja izmena:
@djalf da li ste nekad u frizerskom salonu imali problem sa curenjem klime u unutrašnji prostor?
Jutros momci postaviše novu klimu i kaže jedan, najmanje polovina frizerskih salona ima taj problem, jer je visoka vlažnost, ne luftiraju se dovoljno, pa klima stvara kondenz i gde ne treba.
Da, desilo se kada nije imala ventilator da izbacuje vlagu napolje. Ne kaplje to sa izmenjivaca vec sa krilca jer preko njih duva hladan vazduh a vlaznost ogromna i tu se kondezuje i kaplje unutra.
Upozorenje za to stoji i u svakom Fujitsu manual-u i to se navodi bas frizerski salon kao jedan od primera.

• Like
Reagovanja: PJ
Odvlaživač to rešava, ali verovatno neće niko dodatni trošak.

Evo i neka paralela potrosnje kod mojih roditelja. Poceli su povremeno da griju od 3.10. dok nije zahladnilo, kasnije je klima konstantno radila. Takodje ova potrosnja ukljucije i hladjenje ali povremeno.
Kuca nekih 60m² odlicna izolacija.

Prilozi

• Screenshot_2025-09-27-07-49-39-790_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2025-09-27-07-49-39-790_com.coolkit.jpg
    35.4 KB · Pregleda: 45
Odvlaživač to rešava, ali verovatno neće niko dodatni trošak.

Hemijski ili postoji neki električni?
Hemijski je prespor za brzinu nastajanja vlage.

Ovo sa ventilatorom, što @djalf reče, se zapravo poklapa sa onim da prostor mora biti luftiran tj da se poveća protok vazduha.
Da li ste stavili neki zidni ventilator, pa izbacuje vazduh ili....? Moram da im smislim rešenje pre nego što se problem ponovo javi.

Ne može to za frizerski salon.
Da li ste stavili neki zidni ventilator, pa izbacuje vazduh ili....? Moram da im smislim rešenje pre nego što se problem ponovo javi.
Onaj što ide na prozor, prozor skinuli pa napravili tu panel i otvor za ventilator, sad ću cimam suprugu da slika tamo je.

Itekako može. Stavljen je u salon u kombinaciji sa prećišćivačem zbog velikog zagađenja zimi.

U njegovim uslovima teško, ono je ozbiljna količina fenova.

Izlog je 11m2, samo jedan prozor na kip. Ventilacija katastrofa. Varijanta da izvadimo jedno staklo je baš heavy, jer bi smo tu onda morali da ubacimo neke pregrade, pa staklo iz najmanje dva dela.

Videću da stavimo jedan odvlaživač, svakako će biti bolje, nego bez, pa ako se ispostavi da ima smisla, lako je kupiti još jedan.

Nova klima je inverter, pa će verovatno i to pomoći da se manje kondenzuje na krilcima. Stara je bila on/off, a u njoj neki od ovih, danas zabranjenih, gasova, hladi - zamrzava. I moglo je ili da radi do panja ili ne radi. Inverter će ipak modulisati rad, pa će možda i vlage biti u manjoj meri.

Не знам како би се у оваквим ситуацијама показала било која 18ца, пре свега због веће површине измењивача уј уз активан мод исушивања ваздуха или у моду хлађења на малој брзини турбине?

Izlog je 11m2, samo jedan prozor na kip. Ventilacija katastrofa. Varijanta da izvadimo jedno staklo je baš heavy, jer bi smo tu onda morali da ubacimo neke pregrade, pa staklo iz najmanje dva dela.

Videću da stavimo jedan odvlaživač, svakako će biti bolje, nego bez, pa ako se ispostavi da ima smisla, lako je kupiti još jedan.

Nova klima je inverter, pa će verovatno i to pomoći da se manje kondenzuje na krilcima. Stara je bila on/off, a u njoj neki od ovih, danas zabranjenih, gasova, hladi - zamrzava. I moglo je ili da radi do panja ili ne radi. Inverter će ipak modulisati rad, pa će možda i vlage biti u manjoj meri.
Žena ne slika, radi nešto sutra pa ću da je teram da slika. Pa baš taj što ide na kip ja mislim da smo mi i skinuli, on se ne otvara, ma to je užas i ničemu ne služi taj kip, kroz to ne može ništa da izađe. Ona otvara vrata kada je toplo ali ne i kada je pakao napolju i naravno kada je hladno otvara ponekad na kratko da se brzo izmeša vazduh. Ventilator dosta spašava i treba da se stavi prvenstveno zbog hemije i zdravlja, tu se koristi svašta i onda posle odakle astma i problemi. Odvlaživač ne verujem da će tu dugo da potraje, tu se prskaju oni lakovi to je lepljivo, nama se bukvalno posle jedne sezone hlađenja zapušio odvod letnjeg kondezata, posle toga smo stavili ventilator i više se nikad nije zapušila a nismo je prali u jednom trenutku ja mislim 3 ili 4 godine. Tu buđ nema, hemija sve pobije samo miriše na lak i ostale hemije koje tu svakodnevno lete u vazduh. Ventilator pod obavezno prvenstveno zbog zdravlja, topla preporuka.

Danas su mi montirali Haier Pearl Premium 18k. Urađeno vakumiranje, stavljene gumene podloge za nosače, ali na grijanju se čuje karakteristično brujanje kompresora brrrrr, pojačava se pa smanjuje, nije baš toliko glasno, ali čuje se. Vrlo slično kao i kod Hisense Expert Smart 12k koju imam. Izgleda da su svi ovi Kinezi manje više isti, a ja se ponadao da će manje brujati zbog twin rotary kompresora. Sreća nisam puno platio 🙄

Jasno, ali ova koju smo danas skinuli je pre neki dan očišćena, nigde zapušena, ne curi na spojevima, a opet curi. Ok, 20+ godina, istekao resurs, ali kaže da je to baš česta situacija u frizerskim salonima. Ako si u poslu sa klimatizacijom, bio bih zahvalan za kontakt, pa ako se problem ponovi, da odmah imamo rešenje.
To nema veze s mozgom. Jesi siguran da klima ima dobar pad? Kada se napuni kadica unutra mora da ide negde tj. da bude malo nadnuta na stranu gde je crevo i da tuda ide kondenzovana voda. Ako curi unutra ili pad nije dobar ili je zapuseno crevo negde. Mozda je neko i dirao crevo spolja pa je napravio kao sifon pa nece voda da ide. Mora da ima pad.

Nazad
Vrh Dno