Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Клима декларисана за велике минусе би требало да има грејач, ако је заиста предвиђена да поуздано ради у таквим условима. Некима на форуму су климе ледиле у далеко блажим условима од вишедневних и вишенедељних дебелих минуса.
Ja sam misljenja da taj grijac na tacni i nesto ne sluzi puno vise od tog da se ne skupi led na dnu tacne. Vidjao sam klime koje imaju grijac 24h upaljenje u minusu pa opet zalede iako pise da mogo do -20c a one stekaju vec na -8c kad takva temp potraje. Takodje se ne slazem sa izjavama da su naj tezi uslovi oko 0c za klimu. Ok mozda joj nije lako, ali ako bi bilo -10 ili -15 naprimjer dve sedmice je daleko gore za klimu neko tih 0c. kako god okrenes imala upaljen grijac 24h ili samo kod defrosta sem odvoda tog nikakve veze nema. Ili grije ili negrije po hladnim vremenima.

Ja sam misljenja da taj grijac na tacni i nesto ne sluzi puno vise od tog da se ne skupi led na dnu tacne. Vidjao sam klime koje imaju grijac 24h upaljenje u minusu pa opet zalede iako pise da mogo do -20c a one stekaju vec na -8c kad takva temp potraje. Takodje se ne slazem sa izjavama da su naj tezi uslovi oko 0c za klimu. Ok mozda joj nije lako, ali ako bi bilo -10 ili -15 naprimjer dve sedmice je daleko gore za klimu neko tih 0c. kako god okrenes imala upaljen grijac 24h ili samo kod defrosta sem odvoda tog nikakve veze nema. Ili grije ili negrije po hladnim vremenima.
Ne bih se bas slozio sa tobom.Vlaga je ta koja najvise gusi SJ.A ima je najvise kad je tempetatura negde oko 0.Mnogo cesce je klima isla u defrost kad je bilo oko 0 i velika vlaznost,nego na -8 a vlaznost niska.

.
Ne bih se bas slozio sa tobom.Vlaga je ta koja najvise gusi SJ.A ima je najvise kad je tempetatura negde oko 0.Mnogo cesce je klima isla u defrost kad je bilo oko 0 i velika vlaznost,nego na -8 a vlaznost niska.
Hoces da kazes da klima bolje grije na -10 naprimjer nego na 0c i da tako bude naprimjer vise dana? Slazem se da vlaga nije sjajna za klimu ali da je se vise pati na 0c nego na -10 ili vise tog misljenja nisam. Nisam jer sam vidio dosta klima koje na -10c traze vec neku podrzku drugog grijanja da bi u kuci bilo toplo.

Oko 0 je najveca vlaznost, ispod -2 pa na nize vazduh postaje suv i nema sta da zaledi na klimi, na -10 klima je skroz suva, a to sto objektu treba dodatno grejno telo to je zbog vece hladnoce, a ne slabijeg rada klime, jer klima tad retko prekida rad i i de u defrost, bar bi tako trebalo da bude ako je sve ispravno na klimi i ako je klima dobro konfigurisana da radi.

Oko 0 je najveca vlaznost, ispod -2 pa na nize vazduh postaje suv i nema sta da zaledi na klimi, na -10 klima je skroz suva, a to sto objektu treba dodatno grejno telo to je zbog vece hladnoce, a ne slabijeg rada klime, jer klima tad retko prekida rad i i de u defrost, bar bi tako trebalo da bude ako je sve ispravno na klimi i ako je klima dobro konfigurisana da radi.
Nije naglasak toliko na df kolio bar imam osjecaj da se cesto naglasava taj grijac tacne, kao da mjenja scop i da klima moze ici u neke jake minuse samo zbog tog grijaca. Dosta klima taj grijac pali samo kod defrosta ali ako opada temparatura onda i klimi opada efikasnost! Cak i da je savrsen prostor ako vani ide bas jak minus nema od nje nista. Super je to da su zime sve balaze, pa je muka sa 0c i na tom vise manje ostaje.

Grejač ima velikog uticaja na ispravan i kvalitetan rad jeftinijih kineskih klima uređaja koji imaju lošije isprogramiran defrost, i kod onih uređaja koji su često pod punim opterećenjem. Kao što sam prošle sezone stavljao jednoj mušteriji grejače naknadno u jednu Vestelovu klimu jer joj je defrost krš neviđen, kaže čovek druga klima totalno od kako su grejači stavljeni. Ovako kad sebe okuje ledom i dole se talozi, polako se to penje ka gore, zagusuje kondenzator, samim tim opada protok vazduha, izmenjivanje toplote i efikasnost uređaja

Grejac spoljne jedinice sluzi da obezbedi prohodnim puteve kojim ide otopljeni kondenzat posle defrosta i da se isti ne zadrzava vec otice van tacne. Samim tim kada nema leda u tacni ne moze da dodje do nakupljanja leda na isparivacu odozdo na gore, sto se desava na losijim klimama koje rade pod vecim intenzitetom. Obrni okreni, grejac pomaze klimi u grejanju i podize njenu efikasnost jer isparivac skoro pa nikad nije zaledjen i samim tim bolje vrsi razmenu toplote i automatski manje trosi struju za dobijanje odredjene kolicine energije potrebne za grejanje.
Ne može da poveća efikasnost, već samo da smanji pad efikasnosti usled nepovoljnih meteo uslova.

Bez obzira na sve, nadam se da ću imati priliku da vidim kako će se Dimstal klima kod komšije ponašati tokom ove, ujedno i prve zime. S obzirom na to da je prostor prilično mali i idealan za grejanje, uz savršenu izolaciju i minimalne toplotne gubitke, biće zanimljivo videti kako radi. Nažalost, komšija je bas rijetko tu, ali ovo može poslužiti kao dobra paralela – kako se lošija klima snalazi u vrhunski izolovanom prostoru. Naravno, ostaje da se vidi i kakva će zima biti. Ako bude kao pred prosla bice super test.

Pravilno dimenzionisanje uz obaveznu rezervu snage i nema problema niti je potreban grejač.
Na većim minusima je konstantan rad, nema vlage i radi samo kontrolni defrost na par sati.
Klima se ne muči na minusima već ako greje preveliki prostor sa lošom izolacijom pa mora kompresor da radi u 100% duži period.
Kod mene nijedna klima ne prelazi 50% opterećenja čak i na -10C (verovatno i ispod, nisam baš merio) ali 5 komada na 90m2, svaka prostorija skoro ima svoju i nema problema.

Pravilno dimenzionisanje uz obaveznu rezervu snage i nema problema niti je potreban grejač.
Na većim minusima je konstantan rad, nema vlage i radi samo kontrolni defrost na par sati.
Klima se ne muči na minusima već ako greje preveliki prostor sa lošom izolacijom pa mora kompresor da radi u 100% duži period.
Kod mene nijedna klima ne prelazi 50% opterećenja čak i na -10C (verovatno i ispod, nisam baš merio) ali 5 komada na 90m2, svaka prostorija skoro ima svoju i nema problema.
Hoces da kazes da bilo koja klima ( mislim na klime koje su na papiru deklarisane npr do -20c ) ako se pravilno postavi za zadatu kvadraturu uz dobru izolaciju grije bez problema? Cak i na -15c ili nize.... Pa cak i teoretski npr 2 sedmice bude takav minus?

Hoces da kazes da bilo koja klima ( mislim na klime koje su na papiru deklarisane npr do -20c ) ako se pravilno postavi za zadatu kvadraturu uz dobru izolaciju grije bez problema? Cak i na -15c ili nize.... Pa cak i teoretski npr 2 sedmice bude takav minus?
Da baš to čovek kaže. Ako se izabere grejanje pomoću toplotnih pumpi, pre svega se izračunaju gubici prostora koji će da se greje, zatim se nađe uređaj koji može da dopuni gubitke. Ako su gubici mali, može i lošija klima da ih dopuni. Klime greju i kada je spoljna temp čak i manja od deklarisane minimalne, samo sa kolikim stepenom korisnosti (jer bitno je uvek da da više tj od uložene el.energije). Bez obzira koliko je minus napolju i koliko dugo uvek ima energije koje se može "skupiti" spolja i ubaciti unutra, e sad ta efikasnost deli klime na dobre i lošije.

Bas tako, nebitno je da li je 2 sedmice ili 2 dana, dokle god ima kapacitet da zagreje vise nego sto okolina moze da ohladi objekat.

Već su ti odgovorili tako da ja tu ništa ne bi dodao.

Sve sam razumio, samo se nebi slozio. Papir je jedno a praksa drugo. Bez obzir na unutrasnji prostor kod odredjenih klima taj scop debelo opane kad krenu jaci minusi i tu prestaje teoretika. U praksi bi onda i skandinavske zemlje gledale samo na kvadrate grejnog prostora, marka uredjaja nema veze.... Onda kad dodju minusi i hladne noci pali svjecu i moli se hoces li se ogrijati. Te teorije bi bile ok za primorije alo ne i gdje su jace zime. Koliko ima dobro rasporedjenih klima ( odnos klime i grejen pivrsine ) pa lad dodju minusi ona klepeta... Sve je ok, svako ima svoje misljenje ali praksa govori ipak malo drugacije. Ne govorim pojedinacno, svi imamo drugacije uslove, ustvari jace ili slabije zime.

Mozes ti da se ne slazes s fizikom koliko god hoces 😄 nebitno je da li je jaci minus 2 ili 22 dana. Ne gledaju se samo kvadrati vec i realan (s)cop.

Mozes ti da se ne slazes s fizikom koliko god hoces 😄 nebitno je da li je jaci minus 2 ili 22 dana. Ne gledaju se samo kvadrati vec i realan (s)cop.
Upravo tako, realan scop... I tu dolazimo do poente sta je u praksi realno?? Papir ili praksa, takodje 2 Dana -15c nije isto kao i 22dana kad se ohladi zemlja, temelji, zidovi pa ta klima to sve treba da gura. Ne jedniom, vec vise puta sam se nasao u situaciji gjde su ljudi mjenjali tp za grijanje koje mozda za malu niansu na papiru razlicite a u praksi poprilicno velika razlika. Moje misljenje nije bazirano na teoriji vec misljenju sa terena. Govorim o primarnim grijanjima. Ali ok, nisam tu da bi nekog povredio ili namjerno nesto dokazivao, samo sam iznio sto sto jesam.

Na kom to terenu je 22 dana uzastopno i konstantno -15°C? Pošto govoriš iz prakse...

31.12. prosle godine.Gusta magla,visoka vlaznost i minus.Ispod i u tacni nema leda.

Prilozi

• IMG_20241231_073827.jpg
    IMG_20241231_073827.jpg
    172.5 KB · Pregleda: 26
Na kom to terenu je 22 dana uzastopno -15°C? Pošto govoriš iz prakse...
@2025 je napisao da nema veze 2 dana ili 22 dana... Takodje ne radi se o tom gdje je toliko dugo hladno, vec rad same klime jer se upravo tvrdi suprotno. Moje licno uvjerenje je gore napisano da neponavljam opet. A sto se tice minusa.... Njega bar ima...

Papir ili praksa, takodje 2 Dana -15c nije isto kao i 22dana kad se ohladi zemlja, temelji, zidovi pa ta klima to sve treba da gura.
Jeste isto, klima (ili bilo sta drugo greje, okolina hladi. Isto kao sto leti nije bitno da li okolina greje a klima hladi 2 ili 22 dana. I bice tako dokle god je snaga uredjaja veca od gubitka objekta.

Jeste isto, klima (ili bilo sta drugo greje, okolina hladi. Isto kao sto leti nije bitno da li okolina greje a klima hladi 2 ili 22 dana. I bice tako dokle god je snaga uredjaja veca od gubitka objekta.
Losijoj klimi pada scop puno brze, a na dva dana se kuca ni ne ohladi a 22 dana vanjska temp vec puno mjenja situaciju. Realnost je potpuno drugacija i surovija. Ali ok, prihvatam i postujem drugacije misljenje.

Sve sam razumio, samo se nebi slozio. Papir je jedno a praksa drugo. Bez obzir na unutrasnji prostor kod odredjenih klima taj scop debelo opane kad krenu jaci minusi i tu prestaje teoretika. U praksi bi onda i skandinavske zemlje gledale samo na kvadrate grejnog prostora, marka uredjaja nema veze.... Onda kad dodju minusi i hladne noci pali svjecu i moli se hoces li se ogrijati. Te teorije bi bile ok za primorije alo ne i gdje su jace zime. Koliko ima dobro rasporedjenih klima ( odnos klime i grejen pivrsine ) pa lad dodju minusi ona klepeta... Sve je ok, svako ima svoje misljenje ali praksa govori ipak malo drugacije. Ne govorim pojedinacno, svi imamo drugacije uslove, ustvari jace ili slabije zime.
Pa valjda smo se do sada složili kojim papirima, tj. kojim proizvođačima verujemo, a kojim ne.

Nije sve do proizvodjaca nego valjda i do klase u kojoj se nalazi, ja sam dao prednost najboljoj Midei jer toliko kosta entry model Daikina ili Mitsubishi, videcu kad dodje minus da li sam pogresio.

Polivali su ljudi sa foruma toplom vodom klime kada je duze bio jaci minus i to Toshibe i Fujitsu. A imali smo vise primera da ventilator krene da kaci nagomilani led.

Problem rada na jakim minusima je sto kada se otapa, instant se ledi i ne stigne da izadje sva voda. Na visim temperaturama i ako je mozda cesci defrost usled vlage, prosto nije temp dovoljno niska da se voda znatno ledi pre izlaska iz klime.
Zato sve klime koje su deklarisane na jake minuse imaju grejace.

Polivali su ljudi sa foruma toplom vodom klime kada je duze bio jaci minus i to Toshibe i Fujitsu. A imali smo vise primera da ventilator krene da kaci nagomilani led.

Problem rada na jakim minusima je sto kada se otapa, instant se ledi i ne stigne da izadje sva voda. Na visim temperaturama i ako je mozda cesci defrost usled vlage, prosto nije temp dovoljno niska da se voda znatno ledi pre izlaska iz klime.
Zato sve klime koje su deklarisane na jake minuse imaju grejace.
Prica je krenula od toga sa sam ja napomenuo kako sami grijac tacne nece znatno uticati na scop kad dodju jaki minusi. Jednostavno dzaba sve ako klima nema kapacitet. Sto se tice leda.... Znaju vremenski uslovi biti tako zeznuti da led okuje sve oko sebe pa i klimu, i sve dok ne krene defrost led ne spada, a nekad ni df nestigne otopiti posto bude kraci. Samo iskreno neke klime to jako dobro trpe.

Vrh Dno