Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Prilozi

• Screenshot_20250922_103242_Chrome.jpg
    Screenshot_20250922_103242_Chrome.jpg
    180 KB · Pregleda: 56
Mene na PS5 razocaralo kad sam pustio RDR2 i ono 30fps, reko WTF... Posle od muke morao da uzmem komp i igram u 175fps. :D
Nisam mogao da svarim 30 fps-a nikako. Tako i za GTA VI, ili cu uzeti Pro da me mine zelja i igram day one, ili cu da sacekam da izadje na PC.
Verujem da ce RDR2 dobiti patch kao sto se navodi za PS5 Pro, e onda ce biti milina.

Benefite 120 VRR ima i sa obicnom peticom ako ima TV koji podržava ili monotor. Naravne ne kao PRO ali opcijanje tu i radi posao odlično. Dal je moguće da je PRO 300 eur skuplji od obične DE?
Yep. U zvaničnim prodavnicama je zapravo nešto ispod 31k dinara, ali brzinskom pretragom na KP nadjoh PS5 digi slim za 400e, a Pro za 730e. Ja i dalje ne vidim isplativost tolike razlike. Naravno, ko sve voli da gura na Max, a ima para, onda mu ni 3 puta veća cena neće predstavljati problem.

Hvala na odgovorima, zna li se uospte kad okvirno izlazi ps6? Iskreno kad uporedim cene ps5-ps5pro mislim da je bar 200e skuplji ps5 pro i vervoatno cu se zadrzati na obicnom ps5.

PS6 bi trebalo kraj 2027me ili 2028me godine. Ocekuje se i PS6 handheld takodje, da li posebna konzola ili u sklopu PS6, videcemo.

Mene na PS5 razocaralo kad sam pustio RDR2 i ono 30fps, reko WTF... Posle od muke morao da uzmem komp i igram u 175fps. :D
Nisam mogao da svarim 30 fps-a nikako. Tako i za GTA VI, ili cu uzeti Pro da me mine zelja i igram day one, ili cu da sacekam da izadje na PC.
Verujem da ce RDR2 dobiti patch kao sto se navodi za PS5 Pro, e onda ce biti milina.
Što kaže kolega više je do kompanina, mogu oni performance da puste i na PS5 ali neće. Više je to sve marketinška patka nego što je realnost. Ne kažem da na pro 60fps RDR2 patch neće raditi bolje i lepše nego na PS5 nego da je moguć i na PS5.

E sad ako GTA 6 ne bude imao neki performance mod na obicnoj 5ici to će biti ****** ali šta je tu je. Čak iako će izgledati skrnavije od PS5 pro meni performance mode uvek završava posao.

Ja kad vidim npr kako na PS5 izgledaju God of War, Ghost of Tsushima i npr The Last of US remaster prvi deo, uopste ne vidim potrebu za nesto boljom grafikom, a sve to savrseno lepo radi na PS5.

Vec vidim kako cu da dam jedan PS5 samo na GTA VI, te za PS5, pa za PC, pa remaster ovamo, pa tamo. Naravno preorder, najskuplju verziju! :p

Ja kad vidim npr kako na PS5 izgledaju God of War, Ghost of Tsushima i npr The Last of US remaster prvi deo, uopste ne vidim potrebu za nesto boljom grafikom, a sve to savrseno lepo radi na PS5.

Na PRO-u izgleda bolje :)

Da li je 300e doplate vredno sad kada se poredi 430 vs 730 preko KP, realno nije.
Ali ce kako se ciklus priblizava kraju igre biti sve losije i losije na obicnom PS5.

Ako je kratak budzet, onda obican. Ako se para u budzetu ima, onda pro.

nije tu kriva konzola, krivi su nesposobni developeri koji koriste unreal 5 i ne znaju da optimizuju igre. prosto neverovatno da nove igre izgledaju i rade lose u isto vreme :D

Na PRO-u izgleda bolje :)

Da li je 300e doplate vredno sad kada se poredi 430 vs 730 preko KP, realno nije.
Ali ce kako se ciklus priblizava kraju igre biti sve losije i losije na obicnom PS5.

Ako je kratak budzet, onda obican. Ako se para u budzetu ima, onda pro.
Poenta je da, meni bar, ne treba bolji izgled. Takodje, cenim da sto se izgleda tice, to su takve minorne razlike, da cu jedva bilo sta primetitii u toku igre.
Da je razlika u ceni stotinjak evra, pa ajde i ok, ali 300e mi je neisplativo, da ne kazem bacanje para.

Naravno, svako radi kako mu odgovara. Neko bi dao i 1500e za 10% bolji "izgled".

Poenta je da, meni bar, ne treba bolji izgled. Takodje, cenim da sto se izgleda tice, to su takve minorne razlike, da cu jedva bilo sta primetitii u toku igre.
Da je razlika u ceni stotinjak evra, pa ajde i ok, ali 300e mi je neisplativo, da ne kazem bacanje para.

Naravno, svako radi kako mu odgovara. Neko bi dao i 1500e za 10% bolji "izgled".
Da se ubacim, rekao bih da je sve stvar ukusa i (ne)mogućnosti.

Neko ko nema finansije pa skupi lovu za polovni FAT PS5, biće srećan kao dete i igraće šta god želi i voli da igra na onom FPS-u koji ima.

Ovaj kome 1000€ nije problem kupi PS5 Pro čim izađe, kao i svaku drugu konzolu koju želi.

Hoću reći da je u potpunosti nebitan FPS, VRR, HDR, MDR, PDR i ostali DR. Uživati u igri, priči itd. je bitno. Pomenuti RDR2 je umetničko delo. Igra koja je toliko sveobuhvatna da onaj ko hoće da je igra s uživanjem i prođe kroz jedan kvalitetan western film u glavnoj ulozi, uživaće zbog priče, a ne zbog 30/60 ili 160 fps.

Ne pričam o kompetitivnom gejmingu, takmičenjima u e-sports itd. Pričam o rekreativnoj kategoriji gejminga u koju spada sigurno 97% foruma i ljudi koji ovde pišu.

Tako da druže uzimaj šta ti odgovara džepu i preferencama i nećeš pogrešiti.

Samo ću ispraviti da razlike u igrama koje su dobile dobar Pro Patch i PSSR podršku nisu minorne, ali složiću se da je razlika u ceni velika. Pisao sam već kada se poslednji put pokrenula ova tema da sve zavisi od igre do igre i da je moj savet prvo realno pogledati koje igre želiš da igraš u budućnosti, da li imaju Pro Patch i kakva je implementacija jer nisu svi Pro Patchevi jednaki, i onda odlučiti da li je Pro bolja opcija. Recimo skoro je No Man's Sky dobio PSSR podršku koja radi i u VR (prva i jedina igra u ovom momentu koja podržava PSSR u VR). Imao sam vremena samo da je isprobam i onako na prvu je neverovatna razlika u oštrini ivica kad se uključi PSSR toggle.

Da se ubacim, rekao bih da je sve stvar ukusa i (ne)mogućnosti.
Apsolutno se slazem, zato sa jedne strane i spominjem da ko hoce i moze, platice i mnogo vise od trenutne cene "jer zeli i moze mu se".
Onda sa druge strane kazem da je, po mom misljenju, ono sto PS5 gura sasvim dovoljno.

Mislim, 100 ljudi, 100 cudi, 100 zena, 200 B.... Neko gleda i CAM verzije filmova u 720p i to mu je ok, a neko ne pristaje na nista osim full Bluray verzije sa minimum 4k rezolucijom.

Ja npr imam uslova da doplatim i uzmem Pro verziju, ali smatram da je doplata neopravdana, pa cu radije da zaobidjem. Mislim, brdo ljudi koji idu logikom "mogu da platim, take my money" zapravo u neku ruku i otvaraju vrata proizvodjacima da dizu cene u nedogled. Otuda smo odavno poceli da placamo, pre svega, graficke kartice po nenormalnim cenama.

Samo ću ispraviti da razlike u igrama koje su dobile dobar Pro Patch i PSSR podršku nisu minorne, ali složiću se da je razlika u ceni velika.
Ja svoje misljenje zasnivam na onom predstavljanju Pro verzije i grafickim prikazima sta i kako bolje izgleda i ono je realno bilo smesno. Moguce da je sada to vise napredovalo, ali osim ako iskljucivo ne igras te igre koje zaista bolje izgledaju, 300e si prakticno bacio u smece. Ok, preterujem malo, Pro verzija ce biti dugovecnija na neki nacin, ali dok ona zaista pocne da ima smisla u odnosu na obicnu peticu, ja cu najverovatnije vec preci na sesticu.

Evo da se požalim, Alan Wake 2 i a padove u fps na PS5. Par puta u igri kada sam upalio baklju i bilo je zahtevnije osvetljenje.

Malo bedak za konzolu trenutne generacije, pa makar i ne bila pro.

Zavisi koliko te to dotiče, prešao AW2 na debeljku i video anomalije sa senkama i svasta nesto ali mi nije uopste smetalo da uzivam u fantasticnom konceptu igre.

Kad smo kod preplaćenih stvari npr licno sam se se zaleteo i uzeo psvr2 a nije mi bio neophodan. Hitman je mnogo izvukao situaciju i jedno od najboljih gaming iskustva (psvr2 verzija) tu su i odlični NMS kao i RE4 ali nema se vremena za VR.

Ruku na srce, desilo se i meni možda u nekom naslovu malo da stucne u nekom delu, ali mislim da je to više bilo do loše optimizovane igre, nego do konzole. Mislim da je neki od primera bio Batman Arkham Knight, gde mi se u nekoliko navrata čak desilo da pukne igra, pa sam morao da ponavljam neke delove, ali to cenim da bi se desilo i na šestici.

Kolege sve rekle, ukratko - trenutno pro nema mnogo smisla, ali imaće kako bude vreme odmicalo. Što dalje implicira da nema realne potrebe da bacaš pare. Ili sačekaj da se cena koriguje ili kupi slim.

Zavisi koliko te to dotiče, prešao AW2 na debeljku i video anomalije sa senkama i svasta nesto ali mi nije uopste smetalo da uzivam u fantasticnom konceptu igre.

Kad smo kod preplaćenih stvari npr licno sam se se zaleteo i uzeo psvr2 a nije mi bio neophodan. Hitman je mnogo izvukao situaciju i jedno od najboljih gaming iskustva (psvr2 verzija) tu su i odlični NMS kao i RE4 ali nema se vremena za VR.
Slažem se, igra je odlična, obrnuo sam s užitkom i repriziraću AW1 remastered. Navodim problem sa fps, kao loš primer optimizacije, koji je možda i mogao da se izbegne, ali eto, šta je tu je.

@nikornla je l’ si uspeo da obrneš Arkham Knight na PS5? Meni igra redovno krešuje pri kraju, u pitanju je misija gde jurim vitezove tenkove po gradu. Na netu sam našao žalbe da svima tu krešuje i da su male šanse da će ikada zakrpiti.

Uspeo sam. Na nekoliko mesta mi je pucala, negde cak vise puta, mozda bas na istom tom mestu, ali se ne secam tacno. Mozda sam cak zbog toga izlazio, ulazio iz igre (obicno idem u rest mode dok sam u igri i odatle nastavljam svaki put) ili pokusavao na neki drugaciji nacin da predjem, tipa drugi redosled, drugi put ili sta vec kako bih izbegao bag.

Na kraju sam presao bukvalno sve na 100% osim riddle skupljanja, jer zaista nije realno da trazim 250 znakova pitanja po gradu ili koliko ih je bilo, ne secam se. Mislim da sam ovako usput nasao nekih 20% i rekao sebi da nema sanse da na to gubim vreme.

Ja sam je obrnuo na PC-ju kada su ispravili one prve bagove po izlasku.

Na PS5 sam igrao podsećanja radi, igra je odlična, još uvek aktuelna. Inače gasim konzolu potpuno, jer nekad napravim višednevnu pauzu od PSa, tako da mi se rest mode ne isplati. Igra je radila dobro do samog kraja, i tu na jurenju tenkića po gradu uvek puca, a free roam je, mislim blokiran jer je to samo finale story moda.

Možda reinstalacija pomogne. Već sam obrisao Arkham Knight, da bih imao prostora za AW2.

Svaka vama čast,meni je vazda ugasen, jedino ako se puni dzojstik ili skida neka igra u rest modu.
Vise volim da je ugasen nego sa tom opcijom rest.

Godinama je u rest modu + je na UPS tako da mislim da se nikad ni ugasio nije, bez možda kad je struja duže nestajala. :)

Na kraju sam presao bukvalno sve na 100% osim riddle skupljanja, jer zaista nije realno da trazim 250 znakova pitanja po gradu ili koliko ih je bilo, ne secam se. Mislim da sam ovako usput nasao nekih 20% i rekao sebi da nema sanse da na to gubim vreme.

Ćuti, ima nas svakakvih :D

BatmanAK.png

Šta znam, ja opet isključujem svaki put kad završim igranje, u rest modu mi samo kad skidam neku ogromnu igru.

A ja još na PC stigao par misija od kraja i nikad nisam završio 😅. Odgledao kraj na YT . Doduše mislio sam da mi je više ostalo.

Nazad
Vrh Dno