@Ulrich
Hoces da kazes da jeftinije gorivo da se uveze iz recimo Madjarske i plati carina+troskovi transporta nego da se gorivo kupi u srboji direkt iz NIS-ove rafinerije?!
Izvini ali ja ne verujem u to.
Moze da se desi da bude gorivo iz uvoza ako postoji neki poremecaj u proizvodnji ili nesto slicno ali ovako....Mozda neke manje kolicine iz ovih ili onih razloga ali generalno nema mi ekonomske racunice da se uvozi gorivo.
Ako si Honda fan, onda si verovatno po malo "bolestan". To nije slučaj kod većine drugih brendova
Odeš na Toyota forum i umreš od dosade
Najveća promena na autu je zamena sezonskih guma![]()
zavisi od coveka do coveka.Nikad vam nije palo na pamet da je nešto možda do vašeg vozila, a ne do goriva?
Jer recimo i ja sam svuda u okruženju sipao, ranije dizel pa posle benzin, nikad ništa primetio nisam?
Ne mislim na period od pre 30 godina, već od pre 10-15 recimo pa na ovamo.
Mnogo se lakše oseti uticaj spoljne temperature, ređeg vazduha, uzbrdice koja je okom teško vidljiva, lošeg asfalta, loših guma i sl.
Da ne mešamo samo babe i žabe. Valjda možemo argumentovano da se složimo oko bar jednog.Ima najviše veze sa kvalitetom goriva. U zadnje dve-tri godine proputovah podosta, mahom turistički, okolne zemlje. Gorivo sam sipao u Rumuniji, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji i Grčkoj. I tvrdim da imamo najlošije gorivo. Potrošnju nisam pratio, jer nema svrhe, kao što rekoste - dosta varijabli. Ali ono što znam - da mi se motor drugačije čuje kada sipam gorivo preko.
Pre tri godine, spremamo se za Grčku, 10tak dana do polaska, kažem ja ženi čuje mi se čudno auto (motor). Ona mi potvrdi. Odem kod drugara koji se razume malo više od mene. Sedne u auto, upali, provoza - i kaže mi da tripujem. Zatim odvezem do dva majstora u gradu koja mi isto kažu. Ali ja osećam da to nije to. Pošto sam išao za bg, imam prijatelja koji radi u ovlašćenom servisu, ne košta me ništa pregled. Odvezem do njega. I on mi kaže da tripujem. Ništa. Pokupimo se mi i odemo u Grčku (normalno, imam uplaćenu auto pomoć). Na izlazu iz Makedonije, pred Grčku granicu, natankam auto do vrha. Posle 50tak kilometara, pitam ja ženu, jel se auto čuje drugačije - ona kaže da. I tako je bilo sve vreme boravka u Grčkoj. Pošto imamo uvek aktivan odmor od 15tak dana, sipao sam i gorivo u Grčkoj, pa posle na izlasku iz Makedonije ka Srbiji. I auto se nije čuo sve dok smo trošili makedonsko gorivo. Počeo da se čuje ponovo kada sam ponovo prešao na naše. Brat od prijatelja, kod kojeg sam išao u ovlašćeni servis, ima isti auto kao ja, samo 2010 (ja 2011) godište. I isti problem imao kao ja. I isto vozio u ovlašćeni servis. Na slavi se sretnemo i krene priča. I lik isto ode u Grčku. Pri povratku potvrdi mi da mu se motor drugačije čuo sa sipanjem makedonskog goriva.
Ista situacija u Hrvaskoj. Posle sipao i u Italiji dva puta, pa opet u Hrvatskoj u povratku. Čak sam sipao jeftiniji dizel - od 1.2eu a ne onaj 1.7eu (2023) jer mi je radnik na pumpi rekao da nema potrebe da sipam skuplji.
U Rumuniju idem često zbog posla. Kad god mogu sipam tamo gorivo. I isto ne čujem auto.
U Srbiji sipam isključivo na OMV pumpama (ima je u Požarevcu). Lukoil izbegavam u širokom luku (najlošije gorivo u Srbiji) ali u Makedoniji i Lukoil ima dobro gorivo (kao i Mak Petrol).
Da nisu možda kriva MOL pumpa?Koliko svatih, sa Reddit threada, MOL jedini u Srbiji uvozi gotovo gorivo. Svi ostali prerađuju u Pančevu. I pre sam čuio za to, ali kod nas ima pumpa na kojoj piše MOL, ali su franšiza, nisu prava MOL-ova pumpa. Probah gorivo i isto kao i svuda u Srbiji. Kao što rekoh, ja u Srbiji sipam na OMV, ali samo što mi se sviđa pumpa - nova, održavana...za gorivo ne mogu reći ni da je bolje ni da je gore. Isto kao i sva u Srbiji. A jedva čekam da nađem MOL pumpu i da probam gorivo na njoj.
Inače, za sve što komentarišu gorivo u Makedoniji - makedonci nemaju više ni jednu rafineriju. Gorivo se uvozi iz Grčke. Mak petrol je grčki. A cena je manja što zbog standarda što zbog manjih akciza. U hrvatskoj jeftiniji dizel 1.2eu - skoro 0,5eu manje nego onaj sa više oktana i aditivima. I ne primetih da mi je auto išao lošije sa njim. Momak na pumpi mi reče "Sipaj slobodno jeftiniji. Mi lokalci sipamo dva tri puta jeftiniji, pa onda jednom skuplji." Rekoh da probam.
Не да сте отишли у ОТ него убисте Бога с истим.Jeste da smo otisli u offtopic, ali meni je na Nis-u deal breaker sto mogu samo da skeniram QR kod i platim
Isto! Od maja 2020 kada su uveli to, ušao sam možda 5x u samu prodavnicu/pumpu i to samo kad je bio loš net ili bug pa nije prošlo na app.Jeste da smo otisli u offtopic, ali meni je na Nis-u deal breaker sto mogu samo da skeniram QR kod i platim
Isto! Od maja 2020 kada su uveli to, ušao sam možda 5x u samu prodavnicu/pumpu i to samo kad je bio loš net ili bug pa nije prošlo na app.
Vrhunska stvar za koju ne mogu da skontam zašto je koristi manje od 5% korisnika.
Izvinjavam se sto upadam u ove hemijske analize ali ne mogu da ne ispravim, deal breaker znaci nesto sto ponistava dogovor pa je ovde pogresno upotrebljena, trebalo je da bude clincher ili formalnije deal maker da bi znacilo to sto je napisano...
A inace i meni je to bitna prednost NIS-a jer mi ubrzava proces kupovine...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari