Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Koju bi ste mi karticu preporučili za plaćanja preko interneta ali u evrima? Uskoro treba da platim veći iznos i kursne razlike su baš ozbiljne. Vidim na NLB daje mgućnost povezivanja Visa PayWave kartica sa EUR deviznim računom, mogućnost uplate i podizanja EUR sa deviznog računa, bez godišnje članarine i troškova izdavanja kartice. Da li neko ima iskustvo sa ovom karticom ili imate neki bolji predlog?

@svetlanavs Sve to što si navela (potvrdu porudžbine, upite mejlom bez odgovora), šta god da imaš. Hteo sam još tada da ti odgovorim, pokušao da pronađem rokove isporuke u njihovim uslovima korišćenja, ali holandski ne razumem. U svakom slučaju, priloži to što imaš. Da na sajtu stoji i obaveštenje o kašnjenju isporuka ili nešto pa ajde, ali ovako nema ništa.
@Tassini u NLB je obavezno posedovanje makar platnog računa sa osnovnim uslugama da bi ti kartica uopšte bila izdata (uz isti mogu Master i Viza, s tim što je za Vizu bilo pravilo da ide dodatnih 2% na bankarsku autokonverziju za druge valute koje nisu evro).
Ono što tražiš ima Erste, Visa deviznu za 3.5€ jednokratno na 3 godine, uz mogućnost dodavanja u GPay/ApplePay. S tim što, svaka rezervacija se uvećava za 3% pa razlika vraća na račun nakon knjiženja. To što se par dana posluže tvojim parama je na neki način kompenzacija za niske troškove.
Alternativno, Visa internet u Poštanskoj štedionici, depozit od 20€ je obavezan dok se kartica koristi (to je kao nulto stanje), ali možeš da ga podigneš ili razmeniš. Troškovi su 100 za uručenje+150 dinara godišnja članarina. Podržava samo GPay.
Konačna opcija je platni račun sa osnovnim uslugama i devizni račun u Alta banci. Na pitanje da li imaš račun drugim bankama, odgovaraš da nemaš. Postoji mogućnost da se dinarska kartica poveže na deviznom. Dostupan GPay i Apple Pay. Alternativno, možeš da otvoriš i Visa Virtuon samo za online plaćanja uz jednokratni trošak od 100 dinara. Kartica je takođe, ako se ne varam, sada dvovalutna (ranije se izdavala posebno za dinarski i za devizni).

Hvala. Imam račun kod NLB (osnovni) i imam master debit uz račun ali nikad nisam koristio za plaćanja preko neta jer je povezana sa glavnim računom a i ne znam da li je povezana sa evro računom. Zato sam pitao ima li ko iskustva sa NLB ali nisam bio dovoljno precizan.

Jasno. Trebalo bi da ti u odeljku Kartice kada je odabereš piše ako su povezana oba računa ili samo dinarski (naznačeno kao Partija kartice ako se ne varam). Koliko vidim, uveli su i kanale potrošnje pa ako strepiš od zloupotreba za ubuduće, jednostavno blokiraj internet kanal.

ja ovo bas ne razumem pa bi mi od iskusnijih mozda pomoglo misljenje i savet :
imam dinarsku prepejd karticu /nlb/ za kupovinu na Temu .
ovo je zadnja kupovina vise skinuto / temu pisao da oni nisu skinuli nego banka visak -275.71 rsd . Imam nekih 9 kupovina do sada vise skinuto oko 1500 rsd . razlike su po 1 narudbi oko 5 % . i sada veci preblem da je kartica posle nekih kupovina u minusu npr 150 rsd i na to ide verovatno i kamata , a primetis samo kada kupujes /1 mesecno mozda/da si u minusu . izvoda nema samo na sajtu banke na slici virtualne kartice stoji cifra + ILI*-*
inace na prvoj kupovini je razlika bila 1.78 % a ona stalima vise od 5% . samo ne znam ko zavrce . Hvala na misljenju sta da se radi
Iznos na teretIznos u lokalnoj valutiMesto koriscenjaStatusnarudbine
5,720.71​
RSD-5,720.71RSDDublin \Temu.com \Izvršen5,445.00-275.71

@tibord pretpostavljam da je u pitanju NLB. Odvajkada, a naročito od promene core sistema, primenjuje se drugačiji obračun prilikom kartičnih plaćanja. Glavno je da, ono što platiš u inostranstvu u dinarima, pretvara se po bančinom prodajnom u evrima, a taj isti iznos nadalje konvertuje u dinarima po Visa exchange rate. Tako u suštini radi većina banaka, sa izuzetkom za OTP, Yettel i DinaCard UnionPay Poštanske Štedionice, dok Raiffeisen skine sa tekućeg, ali naplati i 1% provizije dodatno.

hvala na odgovoru , i da NLB banka je u pitanju gospodja koja je izdavala karticu nista ni priblizno slicno nije napomenula j,jedino da samo toliko para bude na kartici koliko se kupljena roba/verovatno zbog mucki . Ali nisam hteo da saljem sa pitanjem sve transakcije koje sam obavio 9 od toga je 6 naplaceno vise dok 3 nije, ista banka i isto temu. uvek ispadnem klempav .Nije neke bas velika razlika u tih 9 kupovina nekih 12 eura , ali moze da bude gadno ako se retko kupuje i gomila se kamata na minus . jos jednom hvala na odgovoru

• Like
Reagovanja: uji
NLB i ja koristim, meni ne skinu uvek vise, ali skidaju sve cesce i cesce. U pocetku je bilo kolika cifra na TEMU toliko i skinu ili na Alie, kolika je cifra u dolarima, puta navedeni kurs i to je to, sad je toga sve manje i manje, uvek su vece (skinuta) cifre

onda sve ovo nije bas napravljeno za Nas, nego da banke dobro prodju , .zbog toga su bile izmisljene pripejd kartice za *zastite racune /kartice/od lopovluka , a po ovome ima nesto slicno .Kupujemo u rsd pa ga konvertuju po nekom svom kursu i tako da provizije ne ginu ali bi to trebalo da neko i kontrolise i da je npr je od kupovine 1.5 % provizija +roba, ili da cene budu u stranoj valuti + provizija , nego rsd pa u nesto pa onda jos u nesto , ,da bude jos vise. Ima 2 kombinacije : 1 prihvatiti ovako naplacivanje i pod 2 ne kupovati na stranim platformama.

@pinocio

mislim da bi bilo dobro da davalac usluga /banka/ posalje obavestenje sta skida sa korisnikovog racuna te i te stavke , u ovom slucaju pise da je to sve naplatio Temu , a banka nista .samo da ima ko da plati sve to .

hvala na korisnim i informacijama misljenjima ,

Ajde manje-više što banke nisu prijatelji, to je fakat, ali svi se usaglase sa ugovorom i opštim uslovima gde piše kako se vrši obračun troškova u inostranstvu i to je to. Evo, sada je predmet diskusije što Rajfajzen od septembra uvodi proviziju za uplatu na karticu od 0.50% (povlačenje sa PayPal-a i slično) pa ko neće, ima fore do 31.8. da se ne usaglasi sa novim tarifama. Yettel to uveliko naplaćuje 3%, ProCredit 1%, itd, itd. tako da, sve je relativno. Neke će da promene kartičarsku kuću kao nedavno Erste što je uvela Visa kartice, tako da je praktično nemoguće prejudicirati sve moguće promene. Neke su na bolje, neke na gore, te zato i razmenjujemo iskustva.

Da li neko koristi Visa virtuelnu karticu OTP banke? Vidim da se jednostavno kreira iz aplikacije, nije povezana sa osnovnim računom, deluje idealno za plaćanje online, dvovalutni račun i EUR i RSD

Jedino nigde ne mogu da nađem da li postoji neka naknada za kreiranje i korišćenje kartice...

Koliko znam, nema dodatne naknade i na njoj, kao i na virtuelnoj Dina debit koja se uz nju dobija, imaš sredstava koliko na njih prebaciš sa glavnog računa. Radi najnormalnije.
Jedino što sam primetio je da odjednom ne prikazuje dinare, ni u mbankingu ni u ebankingu koje prebacujem, već sve konvertuje u evre, a poruke koje dolaze o potrošnji, na našim sajtovima, su izražene u dinarima. U početku su bili prikazani i dinari i evri, tako da sam ih zvao i tražio da provere o čemu se radi. Čekam da se jave šta su zaključili.

Molim Vas preporuku za Visa ili Master karticu neke banke na kojoj prolaze internet placanja. Upravo zavrsio razgovor sa operaterom banke PŠ i dobio odgovor da im vise ne prolaze kartice prema odredjenm sajtovima...znaci bilo koja kartica sa bilo kog računa nece paroci osim na licni zahtev za tacno navedeni sajt odblokiraju na 24h.

Bilo koja kartica pripejd, debitna koja bi mi zavrsila posao, prednost naravno sa sto manjim odrzavanjem i odlaskom u banku. Da je povezana na mbanking i gpay.

@entony opcija za odmah: dinarski i devizni Raiffeisen iRačun, dobijaš Visa Digital, još jedna plastična stiže poštom za 7-10-14 dana, zavisno od poštara. Možeš da tražiš povezivanje dinarske na deviznom kroz inbox Moja mBanka i sačekaš dan, dva, da ti to obrade ili lično kod savetnika u filijali. Imaju uplatne bankomate, ali provizija za inostrana plaćanja je 1%.
Visa devizna u Erste, 3.5€ na 3 godine jednokratno, možeš da potražiš parametre za mBanking, ali odlasci u banku i šalteri su neizbežni. Bez provizije na ino plaćanja, rezervacija se uvećava za 3%, a kod drugih ino valuta i nešto više, a razlika vraća na deviznom nakon knjiženja, kao kod Inteze. Obavezno je online iniciranje zahteva i po pozivu iz call centra za potvrđivanje zahteva dogovaraš i zakazivanje termina za otvaranje u ekspozituri.
Alta banka besplatan dinarski račun plus tražiš i devizni, izjašnjavaš se da nemaš račune u drugim bankama, da hoćeš Visa debitnu karticu, da se poveže na deviznom i isto lični dolasci i šalteri.
OTP Praktik ti je isto opcija da otvoriš online sa godinu dana besplatnog održavanja, tu bi ti išla MC Platinum i stigla bi poštom.
Na kraju balade, imaš i Yettel Max, uz opciju potrošnje debitnom karticom preko 30k dinara mesečno da ti se ne naplaćuje održavanje. Iako navode da je ovo trajna pogodnost, zvanično je do kraja godine, ali prethodni navod implicira da to možda i produže. Postoji mogućnost da na svoj rizik tražiš promenu statusa kartice u Poslata, te nakon toga je aktiviraš i biće ti spremna za korišćenje. Ovako sam uradio, zbog toga što je tada u toku bila kešbek akcija i kartica mi do sada uprkos tome nije kompromitovana.

Poslednja izmena:
kakvi su to sajtovi? još bolje ako negde ima neko objašnjenje i/ili spisak

Vidis to sam i ja hteo da saznam ali mi niko nije dao nekakav link ili spisak. Objasnjenje je da usled čestih prituzbi korisnika na neovlasćeno skidanje novca sa racuna banka odlucila da pojedine sajtove blokira. E sad koji su, to i mene zanima. Meni ne prolazi Visa ni na jedan Amazon sajt, ebay, Binance.us, AliExpress, Steam, Trustee, ne mogu se svega ni setiti. Ako neko zna nesto neka podeli.

Vidim da Alta banka reklamira na instagramu da se plaćanje njihovim Visa karticama (Bussines i Gold) u inostranstvu konverzija iz EUR u RSD vrši po srednjem kursu. Samo nema ni u tarifniku nikakva informacija o ceni održavanja/izdavanja Visa Gold debitne kartice.

Poslednja izmena:
Takve su i povratne informacije članova, tj. ne odnosi se samo na Gold, već i Classic i Virtuon, tj. sve, baš kao što i piše.

Da li se Visa Classic može dobiti uz besplatni račun sa osnovnim uslugama?
Da, ali na izričit zahtev (isto kao u Komercijalnoj što se mora posebno naglasiti, a i da hoćeš vezivanje na devizni, inače ide samo Dina).

Da, ali na izričit zahtev (isto kao u Komercijalnoj što se mora posebno naglasiti, a i da hoćeš vezivanje na devizni, inače ide samo Dina).

U principu, nema potrebe za otvaranjem deviznog računa, s obzirom da se s dinarskog u EUR vrši autokonverzija po srednjem kursu.

Ostaje pitanje da li je srednji kurs trajna ponuda ili vremenski ograničena, pošto u OUP banke stoji da se kod kartičnih plaćanja u inostranstvu iz EUR u RSD konvertuje po prodajnom kursu banke.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno