Šta je novo?

Problem sa ventilatorima

marko19954

Zapažen
Učlanjen(a)
14.08.2025
Poena
1
Pozdrav svima.
Novi sam na forumu mada pratim ga odavno ali konacno da napisem i ja nesto.Imao sam u racunaru (MS Titan II) one fabricke ventilatore i kontroler koji je crkao pa sam ja sve to menjao i konacno sam resio da sve to pobacam i uzmem arctic p12 pwm pst a-rgb i dok su bili povezni uz pomoc "PST" ,sve je radilo kako treba ali dosta mi je bilo kablova jer 6 venta,a jos kuciste crno,kablovi beli(nije bilo crnih) pa je kuciste bilo puno kablova i uzmem kontroler neki na kp-u koji sam povezao uredno i bez problema i sada sve to izgleda prelepo ali...uvek ima to ali,pwm odnosno same ventove racunar ne prepoznaje,a pwm radi jer cujem i vidim kako mi se zalepljenej trakice vijore ,a zalepio sam ih jos dok sam imao MS ventove i video da od njih nema nista pa sam zamenio.
Dakle sve radi kako treba samo kontroler ne prepoznaje racunar i ostala mi je jos jedna opcija da jedino izmenjam mesta konekcije ventova jer prva dva mesta su za CPU vent,a ja sam prikljucio u tom a-rgb ulazu jedan od venta pa me interesuje da li to moze biti zbog toga mada iskreno sumnjam ?
Svaki savet je dobrodosao jer ni ja kao ni neko drugi nisam svemocan i uvek ima to nesto sto neko ne zna ili nije imao do sada iskustva.

Doduse,postoji jos jedan problem,a to je da racunar ne gasi ventove kada udje u sleep mod i znam da treba da promenim nacin spavanja samog racunara ali me iskreno mrzi pa ga ni ne stavljam vise u sleep mod nego ga prosto ugasim tako da nista za to.

Koja ploča i koji je to taj kontroler ?
U principu kontroler ili hub mora da bude povezan sa pločom da bi mogli ventilatori da se kontrolišu iz biosa ili softvera,
RGB/ARGB nema veze sa motorom ventilatora. Potpuno je odvojeno.
Umesto pravog kontrolera praktičniji je samo HUB, ako je 3-4 ili manje ventilatora prikačeno za hub onda ne mora ni da ima dodatnu struju..(SATA ili Molex)

Nisi napisao koji si HUB uzeo. Imaš one Kineske sa daljinskim gde se kontrola ventilatora, ako kabl nije nakačen na matičnu, obavlja putem daljinskog.

Nisi napisao koji si HUB uzeo. Imaš one Kineske sa daljinskim gde se kontrola ventilatora, ako kabl nije nakačen na matičnu, obavlja putem daljinskog.
Ne,ja licno nevolim te koji se kontrolisu putem daljinskog pa ih i izbegavam.Uzeo sam onaj nazovimo ga standardnim koji se kontrolise uz pomoc maticne.Sve je povezano kako treba,pwm kabl,d_led odnosno 3 pinski konektor kako na maticnoj tako i na kontroleru ali ne prepoznaje ga racunar.

Evo,uzeo ovakav isti.

To nije kontroler nego samo HUB/razvodnik sa dodatnim napajanjem da može da napaja više od oko 3 ventilatora jer su izlazi na ploči ograničeni na 1Amper. Nema tu nikakve elektronike (kao na kontroleru) pa nema šta da se prepoznaje sem samih ventilatora.
ARGB je naravno ovojen od motora i potreban je software za regulaciju i nameštanje svetla/boje.
Neznam kakva ti je kombinacija hlađenja ali ventilatori na CPU kuleru treba da su odvojeni od onih na kućištu i nikako na isti hub jer hub ne prepoznaje razliku kao što to rade pravi kontroleri.
Jedno mi nije jasno, da li imaš problem sa brzinom ventilatora ili sa ARGB il sa oba?

Kao što ti napisa @Pauk ovo je HUB a ne kontroler. Nema tu šta kompjuter da prepoznaje. Ono levo gde piše PWM povežeš na bilo koji četvoropinski konektor na matičnoj na kojem ne piše CPU ili OPT ili RGB i ploča će da kontroliše obrtaje ventilatora. Nadam se samo da nisi ventove povezao na onaj četvoropinski sa leve strane HUBa, jer je to RGB (ne ARGB) konektor.
I da bi ventilatori prestali da rade trebao bi da isključiš kompjuter, a ne da ideš u SLEEP MODE, jer se tada komnpjuter ne isključuje već samo "primiri" kako bi mogao brzo da se uključi. Možeš slobodno da klikneš na SHUT DOWN kad hoćeš da odspavaš, to ne oštećuje ništa. :)

Prilozi

• 111.png
    111.png
    422.3 KB · Pregleda: 8
Ne,ja licno nevolim te koji se kontrolisu putem daljinskog pa ih i izbegavam.Uzeo sam onaj nazovimo ga standardnim koji se kontrolise uz pomoc maticne.Sve je povezano kako treba,pwm kabl,d_led odnosno 3 pinski konektor kako na maticnoj tako i na kontroleru ali ne prepoznaje ga racunar.

Evo,uzeo ovakav isti.
a jesi sata usteko u maticnu..

Kakav crni SATA u matičnu ? Ide na sata priključak sa napajanja.

A gde će to da ugura SATA napajanje u matičnu ?? :D :D :D

usb header na maticnu...greska..sata sa desne u psu...i probaj preko fan control, speedfan, rgb fusion il icue..negdje sam naletio na artic fan hub radi sa icue..

Usb je 5v a ventilatori 12v. Na tom hubu nema nigde zs USB a zaštp bi ?

Da bi matična očitavala obrtaje sa takvog haba, mora neki od ventilatora da bude povezan na taj crveni konektor za ventilatore, samo taj ima očitavanje obrtaja, ostali nemaju.

dodje mu u pakovnju mali 4pin ( mini 4P connector for fan speed control) ..na hub je 2pin ulaz (PWM sa lijeve strane), izlazni je 4 pin za usb (takav mali kabl dobije u pakovanju, sa linka slika br 2)....pa kako sam ja svoj commander xt usteko u usb header 5v, a ventilatori 12v..i sve radi normalno evo vec 2 godine..

hub.JPG

Ovaj hab sa slike se povezuje na sata sa napajanja, ne može da se napaja sa matične.

evo slika sa rgb i usb 2pin ->4 pin...

hub1.JPG

pricam o pwm kabl...

Ne znam šta pričaš, ali vidim da nisi pogledao uputstvo za taj hab i deliš pogrešne informacije. Ima uputstvo na Aliju za takve habove.

podgledaj prvu sliku koju sam postovo..na lijevu stranu pise argb i pwm..zar ne..u taj pwm ne mozes rgb jel tako..znaci u pakovanju dolazi pwm kabl 2p na 4p i taj kabl se nalazi na drugoj slici..

podgledaj prvu sliku koju sam postovo..na lijevu stranu pise argb i pwm..zar ne..u taj pwm ne mozes rgb jel tako..znaci u pakovanju dolazi pwm kabl 2p na 4p...
Pogledaj uputstvo pa onda da nastavimo priču,. a možda i nećemo pošto ćeš videti da si pogrešno shvatio. PWM kabel vuče PWM signal sa matične i tako kontroliše brzinu obrtanja, ali ne služi da se preko njega napaja hab. Hab se napaja sa sata konektora sa napajanja, Ima 3 vrste konektora za rgb i argb, 3 pin argb, 4 pin rgb i VDG za stare Gigabyte ploče.

daj mi upustvo link..

ko sto rekoh, kad sam napravio gresku..sata ide u napajanje na tom hub, taj pwm kabl bi trebao da ide u usb header...uopste poenta nisu rgb nit argb..poenta je sa lijeve strane pwm ulaz i kabl koji dobija uz pakovanje a on je 2p na 4p..

H9f57733681ee418cb448fb2f31ed52c4q.jpg

Evo slika sa upustvom kako se povezuje. 4 pin PWM na fan konektor na matičnu, 3 pin A-RGB na A-RGB na matičnoj, sata konektor na sata kabel sa PSU za napajanje haba. Na crveni fan konektor na habu mora da bude povezan jedan od ventilatora da bi radilo očitavanje obrtaja.

Ima još dva tipa konektora za rgb, ali to su stariji standardi koje skoro niko više ne koristi, taj 4 pin RGB i Gigabyte VDG.

ok..skonto dje sam pogrijesio..al ako taj 2p -4p ukljuci u cpu fan, nece moci kontrolisati sve ventilatore u bios...il grijesim...cpu cooler da ukljuci u cpu fan, znaci ne u hub..a ostale ventilatore u hab pa u cha fan il sys fan pa onda da drnda u biosu pwm..

i da ne ukljucuje ventove u taj argb sa lijeve strane..

Ako poveže ovako kako je na slici, onda može da kontroliše ventilatore priključene na hab iz biosa, a rgb može da kontroliše preko nekog softvera koji služi za to. Onaj dodatni 4 pin rgb kabel ne služi ničemu pametnom, pošto je to stariji standard i svaka novija ploča ima ove 3 pin A-RGB konektore.

ma to je jeftino da 6 ventilotara ide na 1 konektor,..jab to razdvojio na 2 konektora.. jedino da ne pravi gresku u biosu pa drzi na dc umjesto na pwm..

il da to baci, pa nek fino uzme commander core xt i preko icue soft sve lijepo kontrolise, pwm/rgb..

To nije kontroler nego samo HUB/razvodnik sa dodatnim napajanjem da može da napaja više od oko 3 ventilatora jer su izlazi na ploči ograničeni na 1Amper. Nema tu nikakve elektronike (kao na kontroleru) pa nema šta da se prepoznaje sem samih ventilatora.
ARGB je naravno ovojen od motora i potreban je software za regulaciju i nameštanje svetla/boje.
Neznam kakva ti je kombinacija hlađenja ali ventilatori na CPU kuleru treba da su odvojeni od onih na kućištu i nikako na isti hub jer hub ne prepoznaje razliku kao što to rade pravi kontroleri.
Jedno mi nije jasno, da li imaš problem sa brzinom ventilatora ili sa ARGB il sa oba?
Naravno da ventilator nisam ni povezao na ovaj hub i necu jer imam 3 4-pinska konektora na maticnoj,inace b450 ali dobra je,ne treba mi bolje tako da zasto bih je menjao.
Imam problema sto dok nisam imao kontroler odnosno HUB mada znam za razliku ali je to nama svima skoro pa isto,dok su bili povezani lancano ih je racunar prepoznavao,sada ne i to je sve.Svetlo,efekti,sve to radi savrseno/
ok..skonto dje sam pogrijesio..al ako taj 2p -4p ukljuci u cpu fan, nece moci kontrolisati sve ventilatore u bios...il grijesim...cpu cooler da ukljuci u cpu fan, znaci ne u hub..a ostale ventilatore u hab pa u cha fan il sys fan pa onda da drnda u biosu pwm..

i da ne ukljucuje ventove u taj argb sa lijeve strane..
Upravo su tako i povezani.

Naravno da ventilator nisam ni povezao na ovaj hub i necu jer imam 3 4-pinska konektora na maticnoj,inace b450 ali dobra je,ne treba mi bolje tako da zasto bih je menjao.
Imam problema sto dok nisam imao kontroler odnosno HUB mada znam za razliku ali je to nama svima skoro pa isto,dok su bili povezani lancano ih je racunar prepoznavao,sada ne i to je sve.Svetlo,efekti,sve to radi savrseno/

Upravo su tako i povezani.
Jel ti neki od tih ventilatora povezan na onaj crveni PWM konektor na habu? Ako nije, onda nemaš očitavanje obrtaja.

Jel ti neki od tih ventilatora povezan na onaj crveni PWM konektor na habu? Ako nije, onda nemaš očitavanje obrtaja.
Nije nijedan zato sto u uputstvu koje sam dobio i na samim slikama na aliexpressu pise da je taj crveni za CPU ventilator.
Da bi matična očitavala obrtaje sa takvog haba, mora neki od ventilatora da bude povezan na taj crveni konektor za ventilatore, samo taj ima očitavanje obrtaja, ostali nemaju.
Sve je to lepo i sve ja to razumem da jedan konektor ima ocitavanje brzine ventilatora ali zasto stoji da se na njemu konektuje cpu fan,a ne ostali ? To je prvo,a kao drugo,ja jedva nadjoh i ove ventilatore pa ne zelim da mi nesto izgori.

Poslednja izmena:
E sad,nakon svih komentara i svega vezanog za ovu temu i s obzirom da mi je neko rekao da povezem taj crveni fan na sta sam ja rekao da je to za cpu fan mada ima logike...ako ce maticna ista da prati i ako vec postoji cpu prikljucak,nece da prati sigurno poslednji ventilator,onaj pozadi koji izbacuje vazduh tako da probacu ali nesto u isto vreme ni ne bih jer ne bih da mi ista pregori ali opet,cpu fan je em isti fan kao i ostala 5 pa ne bi trebalo tu nesto posebno da se desi sem da maticna konacno vidi hub 😆

Nazad
Vrh Dno