Šta je novo?

Xiaomi Smart Air Fryer

Danas stigao ovaj air fryer. Spremio sam pomrit, cisto da proverim jel raid i kako radi. Prva impresija za sada je vise nego dobra. Sunuo sam onaj pomfrit iz maxija, stavio 19 minuta, protresao na pola i rezultat je iznenadjujuce dobar. Pomfrit je ispao bas lep. Daleko od ono najboljeg iz friteze ali opet sasvim dobar, bez ulja, bez neke muke, super je ispao. Ovu posudu nisam ni prao, samo sam je obrisao ubrusom.

Za sada sam vise nego zadovoljan, ovih dana cu isprobavati ostale varijante.
Pomfrit je mozda i najmanje zahvalan. Krupnije isecen krompir je dosta bolji, dobro zacinjen (domacinski)...

Sve cu da isprobam ovih dana. Pomfrit je bas lepo ispao. Bolje od fast food varijanti, mada on stede na ulju pa peku milion tura sa istim uljem.

Već sam ranije pominjao, ali - većina "ukusa" pomfrita potiče iz sagorelog ulja. Prženjem na vazduhu nemamo taj element tako da treba biti kreativan sa začinima.
I dalje je moje iskustvo da su najbolji crinkle cut (cik cak) krompirići, ili oni krupnije sječeni s ljuskom.

Povremeno ću se javiti u ovoj temi, kao zli duh air fryer korisnika. Uređaj nije za svakoga. Nije loš kao kompromis pri uredjenju kuhinje.

Ko ima pristojnu rernu, ne trošite džabe prostor u kuhinji. Efekti pečenja su isti ili lošiji nego u rerni, zapremina minimalna, a održavanje je generalno komplikovanije. Uvek očistim posudu i rešetke odmah nakon upotrebe, da se ne okore. Nisam probao da sva tri dela ubacim u mašinu za sudove, jer mašinu punimo ceo dan, pa se sama uključi u toku noći. Rernu praktično ne čistim, samo posuda u kojoj sam spremao ide u mašinu.
Ako je nešto i curilo po rerni, povremeno pustim pirolizu da sve to sprži.

Kupio Air Fryer za posao, da bih shvatio da ne možemo da peremo posudu u premaloj sudoperi sa fiksnom slavinom. Kod kuće koristili nekoliko (desetina) puta. I evo je skuplja prašinu. Poslednje sam je upotrebio da odmrznem neko meso. To joj je za sada najbolja primena.

Ja sam dugo bio protivnil air fryera, i onda kupih Xiaomi 6.5l pre par meseci. Sad mi je krivo što nisam uzeo ranije. Dosta spremamo smrznuto pecivo (program odmrzavanje 20 minuta, pa pečenje 10 minuta). Odlično ispadne. Naravno i pomfrit, 9x9, za nijansu slabiji nego pržen na ulju, ali i dalje odličan. Onda ćevapi, piletina, topli sendviči i još svašta nešto. Jedan od retkih kuhinjskih uređaja koji se baš redovno koristi.

Ja rernu ukljucio 2x otkad sam uzeo airfryer. Svaki dan se koristi za sve. Sto neko rece, spremi klopu bez nadgledanja. A i brze mi je nego rerna za meso.

Danas stigao ovaj air fryer. Spremio sam pomrit, cisto da proverim jel raid i kako radi. Prva impresija za sada je vise nego dobra. Sunuo sam onaj pomfrit iz maxija, stavio 19 minuta, protresao na pola i rezultat je iznenadjujuce dobar. Pomfrit je ispao bas lep. Daleko od ono najboljeg iz friteze ali opet sasvim dobar, bez ulja, bez neke muke, super je ispao. Ovu posudu nisam ni prao, samo sam je obrisao ubrusom.

Za sada sam vise nego zadovoljan, ovih dana cu isprobavati ostale varijante.
Помфрит можеш мало да попрскаш са уљем, има оних прскалица.
Иначи биде одличан, исто и чевапи, Жужу,...

Povremeno ću se javiti u ovoj temi, kao zli duh air fryer korisnika. Uređaj nije za svakoga. Nije loš kao kompromis pri uredjenju kuhinje.
Meni je Ninja zamenio rernu totalno. Pileci karabatkovi i batkovi neuporedivo socniji i daleko brze ih spremim, kozica hrskava, 2*10min. Od kako ne jedem hidrate, samo fryer koristim. Sad ulje koristim samo uz salatu(orahovo, bademovo i sl), preradjena nista. Necu da pricam tek koliko nema raznih "mirisa" u stanu od kuvanja.

Da dodam - treba razmišljati i o uštedi energije. Air Fryer koristi neuporedivo manje energije od rerne za istu stvar. Rerna se takmiči jedino kad se sprema baš baš veća količina hrane. Takođe, naša potrošnja ulja se toliko smanjila da zaboravim kad sam posljednji put kupio ulje. Treća stvar je aktuelna otkad sam kupio 3D printer: air fryer sa 5.5L zapremine (Xiaomi) i pogotovo Ninja s okruglom posudom, koji ima setovanje za dehidrataciju (voća i slično) i ima setovanje temperature koje može da se spusti do 40C, je odličan za sušenje filamenata.

Air Fryer koristi neuporedivo manje energije od rerne za istu stvar. Rerna se takmiči jedino kad se sprema baš baš veća količina hrane. Takođe, naša potrošnja ulja se toliko smanjila da zaboravim kad sam posljednji put kupio ulje
+1 za obe stavke, kod mene se takođe drastično smanjila potrošnja masti i ulja.

U Sredu, u MI Store-u, Air fryer 6.5L = 8990 din.
Inače, od danas do nedelje, na nesniženim proizvodima za online kupovinu bi se trebalo dobiti 20% popusta uz kupon ONLINE20.

Danas sam rastavio posudu na komponente da očistim - jedina zamjerka na dizajn Xiaomi air fryera s prozorom je što kad se pere posuda lako uđe voda u ventove na vrhu ili dnu, i bukvalno mora da se rastavi u potpunosti - 15 šrafova - da bi se očistilo do kraja.

Ljudi, smanjite malo hype, nateracete me da kupim i ja air fryer. :)

Danas sam rastavio posudu na komponente da očistim - jedina zamjerka na dizajn Xiaomi air fryera s prozorom je što kad se pere posuda lako uđe voda u ventove na vrhu ili dnu, i bukvalno mora da se rastavi u potpunosti - 15 šrafova - da bi se očistilo do kraja.
E to i mene nervira, zato nikako da krenem u tu avanturu...

Počeo sa 3,5L prešao na 6,5L. Super stvar pogotovo za ovo vreme.

Kod mene je malo jači igrač.

1000026681.jpg

Ja rernu ukljucio 2x otkad sam uzeo airfryer. Svaki dan se koristi za sve. Sto neko rece, spremi klopu bez nadgledanja. A i brze mi je nego rerna za meso.
To znači da nemaš dobru rernu :D
Ko koristi opciju roštilj na rerni taj zna šta je brzina pečenja mesa. Znatno veće količine mesa za veoma malo vremena.

AirFryer.jpg

20. avgusta AF od 6.5L za 9000 din.

Nazad
Vrh Dno