Šta je novo?

Sopstveno održavanje klime

Pa ne znam kako ne skidaš masku, gde ti ide voda kad ispiraš? Sa maskom može da ide na zid zato se i skida, ja kad perem turbinu voda ide dole po foliji koju zalepim kep trakom na zid a dole korito skuplja.

Kad ne skinem masku ostaje kondenz tacna tako da voda ide u nju pa u crevo napolje

Nije za veliko čišćenje ali za brzinsko je sasvim dobro

To je to vec se odlepilo. Preostaje mi samo da upotrebim srafove u te dve rupe :unsure:

123.jpg

Koja bi bolje posluzila za ovaj nosac iznad silikonska traka ili nano traka?

Pitanje za vas koji koristite Asepsol za dezinfekciju nakon pranja, da li koristite onaj od 1 ili od 5% i da li ga nakon nanosenja ispirate vodom ?
Imam 2 klime za pranje sad na jesen, koristim Axel Sgrasso i naravno ispiranje toplom vodom, onom rucnom prskalicom sa crevom od 5l, ali morace i Asepsol da radi, Axel ne ubija budj pa zna da se oseti i nakon pranja.

Ja sam koristio neki sanytol koji je dezinfekciono sredstvo, piše na njemu da ne mora da se ispira nakon nanošenja.

Pitanje za vas koji koristite Asepsol za dezinfekciju nakon pranja, da li koristite onaj od 1 ili od 5% i da li ga nakon nanosenja ispirate vodom ?
Imam 2 klime za pranje sad na jesen, koristim Axel Sgrasso i naravno ispiranje toplom vodom, onom rucnom prskalicom sa crevom od 5l, ali morace i Asepsol da radi, Axel ne ubija budj pa zna da se oseti i nakon pranja.
Ja koristim 1% i ne ispiram ga. Naprskam i ostavim.

Budj se treba ukloniti,sve ostalo je" dzabe si krecio"

Poslednja izmena:
Asepsol će se sprati sam kada je klima u režimu hlađenja. Svakako napraviti promaju kada se pokrene klima i posle par minuta se više ne oseća miris asepsola.

Ne znam kakvog su oblika izmenjivaci unutrasnjih jedinica kod drugih modela, ali recimo kod Fujitsu LMC postoji tamo pored zida jedan "usek", recimo kao latinicno slovo V, dubine oko 3-4cm. Te ako hoces da posle Axela sve to dobro isperes, mora jedinica da bude ipak malo nize. Zato sam u onoj drugoj temi i napisao da je to pozeljno. Recimo 15cm.

Bar ja nisam pronasao neki drugi, pogodniji nacin, nego sa ovakvom slicnom spravicom.
1754639474728.png

Godinama sa njom i radim pranje. Samo je moja veca - 8l. Ima taman pritisak kakav mi treba, a vrh prskaljke moze da se zakrivi oko 45 stepeni u odnosu na osu cevi gde prolazi voda. Koristim Axel Sgrasso 50/50 voda-sgrasso, te posle 10 min njegovog delovanja sledi dooobro ispiranje vodom, ali bas dobro. Za prskanje Axelom koristim slicnu ovakvu fajtalicu, pravi bukvalno vodenu paru kada se tako podesi vrh. Moja je od 500 ml. Sa njom sigurno ceo izmenjivac, svaki njegov delic bude natopljen rastvorom Sgrasso-voda 50/50

1754639922397.png

znaci ne onu originalnu prskaljku koja ide na flasama sa Axel Sgrassom, jer ona vise pljuje ovde onde nego sto fajta. Iste fajtalice, samo manje, koriste recimo frizeri za kosu. Moze da se kupi u boljim plastikarama.

Mozda mi ode citavih 20 l poluvruce vode (recimo kao za tusiranje) da bi oprao jednu unutrasnju, posle Sgrassa. Prvo isprskam turbinu (bez da je skidam, jer sam skinuo one glupave resetke i moze savrseno da se pridje ovim cak i iza turbine), pa je isperem vrucom vodom. Potom isto za izmenjivac. Pa na kraju sve komplet opet isperem vodom. U pocetku sam zasticivao elektroniku, prosle godine sam odustao od toga i sve je bilo ok. Prilicno lepo i precizno moze ovom gornjom prskaljkom da se ispere i odradi. Senzor T unutrasnje obavezno otkacim sa izmenjivaca, pa kasnije vratim.

Vrv postoje mnogo profesionalniji nacini za sve ovo, ali meni ovo radi posao odlicno. E da .. nikada do sada nisam prskao nikakve Asepsole i slicno, nisam nikada ni osetio bilo kakav smrad ili cudan miris iz bilo koje klime.

Sto se tice nekog prosecnog vremena da odradim jednu jedinicu, paaa , recimo da je to najmanje 3h. Brze niti znam, niti umem :). Mnogo vremena mi oduzme priprema, jer zid iza klime sve do poda je oblozen najlonom, pa ona kesa sa crevom na unutrasnju, te korito ispod svega toga. I to pricam za jedinice koje znam da rastavim za 5 min, bez skidanja kadice i vadjenja turbine.
Ali kazem, podosta vode tu potrosim.

Poslednja izmena:
Ove trake kod kineza nisu obostrane, dakle laz u opisu. Nalepio preko pa koliko izdrzi.

eac59be6-aeb2-4dcc-ab2d-569dab8e786c.jpg

Ne znam kakvog su oblika izmenjivaci unutrasnjih jedinica kod drugih modela, ali recimo kod Fujitsu LMC postoji tamo pored zida jedan "usek", recimo kao latinicno slovo V, dubine oko 3-4cm. Te ako hoces da posle Axela sve to dobro isperes, mora jedinica da bude ipak malo nize. Zato sam u onoj drugoj temi i napisao da je to pozeljno. Recimo 15cm.
Kod obe moje klime je tako, a i kod vecine ostalih. Kod mene je 11 cm od plafona, tamo vec napisah, pa su to cuda kako oprati taj zadnji deo. Onako nekako na osecaj idem ( da nesto vidis nema teorije ), prskalica u jednu ruku, drugom opipavas da skontas dal je to sve dobro natopljeno, i kasnije isprano.
Bar ja nisam pronasao neki drugi, pogodniji nacin, nego sa ovakvom slicnom spravicom.
Isti slucaj
Pogledajte prilog 501450 Koristim Axel Sgrasso 50/50 voda-sgrasso, te posle 10 min njegovog delovanja sledi dooobro ispiranje vodom, ali bas dobro. Za prskanje Axelom koristim slicnu ovakvu fajtalicu, pravi bukvalno vodenu paru kada se tako podesi vrh. Moja je od 500 ml. Sa njom sigurno ceo izmenjivac, svaki njegov delic bude natopljen rastvorom Sgrasso-voda 50/50
Ja ne razblazujem Sgrassso, i nanosim onako iz originalne flase. Imas i na njoj da stelujes onaj mlaz, pa podesim kako mi odgovara. Jednu celu flasu potrosim za jedno pranje klime.
Takodje, obilno ispiram toplom vodom nakon Axela, 2-3 one pune prskalice od 5l.

Kod mene moze da bude problem oko blagog osecaja smrada ( ovo sam pretpsosle godine nakon pranja osetio, prosle sam na kraju naneo Asepsol i isprao vodom, pa nije bilo problema ) to sto ne skidam masku kad perem, pa se to ne opere full kao kad je skinuta. Jednom sam je bio skidao, pa naisao na probleme zato sto mi jednom trecinom " visi " iznad prozora ( tako je moralo ) pa sam odustao od toga, a i nije bilo nesto puno lakse pranje kad je skinuta, i ovako kad skinem samo poklopac i krilce.

Da, one restke dosta prave problem, ali ne znam kako da ih skinem bez skidanja maske, jedino da ih posecem :)
Mislim opere se turbina i ovako fino, ali treba dosta vise vremena i strpljenja.

Asepsol će se sprati sam kada je klima u režimu hlađenja. Svakako napraviti promaju kada se pokrene klima i posle par minuta se više ne oseća miris asepsola.
Prosle godine sam ispirao nakon nanosenja, pa zato i pitao da li mora, da se onda ne cimam bzvz. Sad, ja klimu perem bas ono pred grejanje, kad vise nema potrebe za hladjenjem, pa tako nema ni kondenza da to ispere, a kako navode u uputstvu, Asepsol ostavlja neki zastitni film nakon nanosenja.
Da li je to u ovom slucaju dobro ili lose...vrv lose, tako da ipak ce ici ispiranje na kraju.

Na grejanju bih isprao

Turbina MORA da se opere s vremena na vreme, sa ili bez skidanja iste. U suprotnom eto buđi opet na sve strane. Ostanu spore na turbini, ona se nakvasi, pa kad se "razmaše" eto minskog polja. Axel Sgrasso ne ubija buđ, bar mu to nije primarna namena. To je odmašćivač. Dakle ako se turbina ne vadi, mora se oprati prskalicom da bude čista. I naprskati biocidom, protiv bakterija i buđi

Turbina MORA da se opere s vremena na vreme, sa ili bez skidanja iste. U suprotnom eto buđi opet na sve strane. Ostanu spore na turbini, ona se nakvasi, pa kad se "razmaše" eto minskog polja. Axel Sgrasso ne ubija buđ, bar mu to nije primarna namena. To je odmašćivač. Dakle ako se turbina ne vadi, mora se oprati prskalicom da bude čista. I naprskati biocidom, protiv bakterija i buđi
Ovo nije tačno, Axel Sgrasso ubija buđ, ja samo sa njim perem već godinama i nema smrada više. Turbina mora da se opere ako je klima grejala pa se nalepi prašina na turbinu, to kad ovlaži tu se stvara buđ. Prošle godine na jednoj sam samo isprkao turbinu i nisam isprao i sva buđ je nestala.

Na grejanju moze samo da se nahvata prasina jer je turbina topla i suva
na hladjenju turbina je hladna i rosi i sve se lepi na nju tako da se na hladjenju turbina vise prilja nego na grejanju, i to se teze cisti.

ja se ne bojim te budji nego klima onda losije hladi i ako ne ocistite pocinje da bude bucna.

To sam i napisao, na toj prašini posle grejanja se brzo stvara buđ. Ako je operem pre sezone grejanja buđi nema.
Buđi itekako treba da se bojiš jer je otrovna za čoveka.

Ovo nije tačno, Axel Sgrasso ubija buđ, ja samo sa njim perem već godinama i nema smrada više. Turbina mora da se opere ako je klima grejala pa se nalepi prašina na turbinu, to kad ovlaži tu se stvara buđ. Prošle godine na jednoj sam samo isprkao turbinu i nisam isprao i sva buđ je nestala.
Može biti. Kod mene je smrad nestao kad sam počeo da perem turbinu, ali sam u isto vreme prešao sa Axel Sgrasso na Mabosan

Meni ova u kuhinji pravi problem, ne duva ravnomerno i tu cu onu kiselinu da upotrebim na sledece pranje pred sezonu grejanja. Axel je slab da to odkravi, verovatno od isparenja od kuvanja zimi posto spremamo napolju na terasi kad je lepo vreme i dok hladi nema isparenja. Otvara se i prozor koji je tik do sporeta, nemam aspirator.

Nema tu neke sreće bez aspiratora. Prozor ne pomaže sem u slučaju da je promaja, pa da baš kroz taj prozor viče napolje. Pogotovo kad je hladno, vodena para dođe do prozora, sudari se sa hladnom vazduhom i pada dole, meša se sa vazduhom koji ulazi na donji deo prozora. Na gornji deo će nešto i da izađe napolje, ali nije to to. Pazi da ne staviš nešto što jede aluminijum, mora biti sredstvo baš za klime, da ne pojede izmenjivač

Пошто је кућа у питању може да избуши рупу у спољном зиду за обичан вентилатор, да извлачи ваздух из кухиње.

Juce pogledam, turbinu bogami i vidim ima prasine zalepila se, CLivia ugradjena pre 2 ili 3 meseca. Filter perem na 10-15 dana, nego malo prostora ima ispod turbine kod Clivie posto ne ocekujem da ima toliko prljavstine morace malo da radi parocistac

Očistio sam klimu. Prvo sa odmaščivačem, ispirao vodom, i onda 5% aseptsol (ne razrjeđen). Prvih par dana je svježe mirisalo, sad kad ide u nižu modulaciju, smrdi na vlagu/kiselo.

Prije čiščenja se nije toliko čulo. Gdje sam pogriješio?

Nema tu neke sreće bez aspiratora. Prozor ne pomaže sem u slučaju da je promaja, pa da baš kroz taj prozor viče napolje. Pogotovo kad je hladno, vodena para dođe do prozora, sudari se sa hladnom vazduhom i pada dole, meša se sa vazduhom koji ulazi na donji deo prozora. Na gornji deo će nešto i da izađe napolje, ali nije to to. Pazi da ne staviš nešto što jede aluminijum, mora biti sredstvo baš za klime, da ne pojede izmenjivač
Uzeo sam ono sredstvo baš za klime, prijatelj serviser pere sa tim i kaže da mu se najbolje pokazalo.
Ovo za prozor znam ali nije baš da ne pomaže jer je baš do šporeta a ja sam napravio jedan 14cm ventilator iz napajanja i stavim tu da izbacuje napolje i dosta pomaže.
Пошто је кућа у питању може да избуши рупу у спољном зиду за обичан вентилатор, да извлачи ваздух из кухиње.
Da, razmišljao sam o tome pošto mesto za aspirator nema zbog pomenutog prozora i drvenog elementa iznad.

Evo ga pobednik al radi
Pogledajte prilog video (1).mp4

Nazad
Vrh Dno