Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Hahah, ne ja se držim onoga što kaže HU, nema loše grafičke kartice, samo pogrešne cene. Ako bi u retail-u 9060 (ne XT) bio 200$ (ili manje), to nije toliko loša ponuda. Ja lično ne bih uzimao 8 Gb nikako, imam 8 Gb karticu i znam za muku, bukvalno sam samo juče 3x izlazio iz igre, čim vidim na steam overlay da je prebacio 8 Gb, FPS mi sa 150 ode na 70 i to je to... izađem, 1h je OK i onda opet... jeste djubre neoptimizovano od igre, ali tako je to danas...

Ako igraš DOTA ili CS dovoljno je 8GB VRAM, za novije AAA igre nije dovoljno, ni u 1080P.

Samo da ne naprave nekog x4 skrndelja opet. Nije RX6400 bio sampion brzine, ali je mogao da se napravi pristojan SFF racunar za casual gaming.
Ali neeee, zarad mizerne ustede neki genije je rekao ide x4 slot umesto bar x8 i performanse odu u bunar, pogotovo kad se ima u vidu da tako jeftina karta najverovatnije ide na jeftin (stariji) racunar koji uglavnom i nema 4.0 podrsku.

Fuj!

Prilozi

• doom-eternal-1920-1080.png
    doom-eternal-1920-1080.png
    38.3 KB · Pregleda: 33
Znajuci amd cekaju da vide sta ce nvidia po uzurbanom postupku da izvede sa ovim najavljenim super varijantama kartica, koje ce se verovatno pojaviti krajem godine pred praznike.
Tada ocekuj nesto konkretnije sto se tice najave od amd-a.

ne znam sta cekaju od nvidije, kada ona ima dve graficke koje su jace od njihove najjace, kada izbace nesto jace od 5090, onda moze nvidia da im odgovori.

prva?

mada... In short, the cause was worn out contacts, these cables are not designed to be re-inserted this many times and there is no doubt that this is the cause of this failure.

Lik reče i da je koristio "pigtail cable". Ako sam dobro skontao, umesto dva kabla koristio je oba konektora na jednom kablu što niko normalan ne bi uradio sa grafikom koja vuče preko 300 vati.
Moja RX 9070 vuče oko 250 vati, pa je u uputstvu naglašeno da se za svaki od 3 osmopinca koristi poseban kabel iz napajanja.

Ako igraš DOTA ili CS dovoljno je 8GB VRAM, za novije AAA igre nije dovoljno, ni u 1080P.
Nije dovoljno, osim ako nije sve na low, da ne idem u OT već smo pisali ovde CS2 redovno prebacuje 8Gb i to nije sve napucano na max (texture na medium)... i to tako što uđeš na mapu i koristi oko 7 Gb, a onda kako vreme prolazi predje punih 8, pa onda dalje do nekih 8.5, što obori fps u mom slučaju sa nekih 150 na 90 fps... pošto je star CPU koji ima sporu magistralu, mada ne znam da li bi bilo mnogo bolje i da to nije slučaj... A još je gore ako se igraju 2-3 mape za redom, kao da ne radi flush svega, nego samo penje i penje, posle 2 mape igra je neigriva...

ne znam sta cekaju od nvidije, kada ona ima dve graficke koje su jace od njihove najjace, kada izbace nesto jace od 5090, onda moze nvidia da im odgovori.
Ne brinu oni oko tih kartica jer je njihov odnos cene i perfomansi takav da ih normalni gameri ni ne razmatraju.
Ono sto amd gleda je da ukradu upravo te oko 5070ica , sto i ucinise poprilicno dobro sa 9070icama i xt-ovima.
Sad mozda zele vise. Mozda i pokusaju nesto sa 9080 mada ja licno mislim da se fokusiraju na ovu novu arhitekturu udna ili kako se vec zove i da ce tamo verovatno vratiti flegsipove, sto bi bilo odlicno jer je nvidia totalno poludela sa cenama u tom visokom rangu. A to su sebi dali za pravo jer konkurencije tamo nema.

Na onom linku o profitu pominju RDNA5 kao sledece karte. I ja sam mislio sledeci je UDNA, kad medjutim.

RDNA5 i UDNA je jedno te isto. UDNA samo znači da podela na consumer i pro proizvode neće biti kao do sad, gde su consumer proizvodi potpuno osakaćeni u pogledu ROCM podrške.

Vrh Dno